google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Over zout, teveel zout en zoutend zout
'Gij zijt het zout der aarde; indien nu het zout smakeloos wordt, waarmede zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer toe, dan om buiten geworpen, en van de mensen vertreden te worden. Gij zijt het licht der wereld; een stad boven op een berg liggende, kan niet verborgen zijn. Noch steekt men een kaars aan, en zet die onder een korenmaat, maar op een kandelaar, en zij schijnt voor allen, die in het huis zijn; Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien, en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken, Matth. 5:13-16.'


Wat bedoelt de Here Jezus met deze woorden? Hij zegt hier: als je de kracht van de Heilige Geest in je hebt, gebruík die dan! De mensen om je heen hebben het nodig! Ze hebben zout nodig dat bederf tegen gaat en ze hebben licht nodig om de weg te vinden in het donker. Ze hebben het nodig dat wij als volgelingen van Jezus Christus onze plaats innemen en dat God door ons heen kan werken. Dit zal zijn tot eer van God.


Licht in het duister

Bij ‘licht in de duisternis’ kunnen velen zich wel iets voorstellen. Als het donker is, hoe machtig is dan zelfs ook maar een sprankje licht. Licht verjaagt duisternis. Andersom maakt de duisternis geen schijn van kans, om licht te verjagen. Waar licht komt, wijkt de duisternis. Automatisch. Het is een natuurwet, door God ingesteld.


Het ene zout het andere niet. Er is zout met 2 kostbare mineralen en er is zout met 84 kostbare mineralen.

Krachtig zout

Maar hoe zit het nou met zout? Vroeger werd zout gebruikt om bederf tegen te gaan. Het was zéér kostbaar. Het werd ook als ruil- of betaalmiddel gebruikt. Romeinse soldaten kregen bijvoorbeeld hun loon soms uitbetaald met zout, sal. Ze kregen óf zout, sal, of soldij. Soldij is afgeleid van solidus, het Latijnse woord voor solide, een Romeinse gouden munt.

De Here Jezus doelt in de vergelijking vooral op de kracht van zout, dat bederf kon tegen gaan. Wat hebben wij nu aan zo'n vergelijking? vraag je. We hebben toch van die 'mooie' zelfbedachte kunstmatige e-nummers, om bederf tegen te gaan? Hebben we zout nodig? Ja en nee.

Vaak wordt gezegd: zout is zout. Himalayazout, zeezout, Keltisch zout, geraffineerd keukenzout, het is allemaal gewoon zout, zegt ook het Voedingscentrum. Er zit natrium in (dat de smaak geeft) en ook jodium, wat belangrijk is voor onder meer een goede werking van de schildklier.

Toch is het ene zout het andere niet. Er is zout met 2 kostbare mineralen en er is zout met 84 kostbare mineralen. De niet-industrieel bewerkte varianten, zoals de meer natuurlijke soorten Himalaya zout en Keltisch zeezout, zijn veel krachtiger dan gewoon keukenzout. Ze bevatten meer waardevolle mineralen. In Keltisch zeezout zitten maar liefst 84 verschillende mineralen (zie www.ahealthylife.nl). Mineralen zijn, net als vitamines, belangrijk voor de gezondheid. En hoe gevarieerder je eet, hoe beter.

Keltisch zeezout ziet er weliswaar niet zo mooi uit, grijsachtig, de smaak is niet te evenaren. Het is het keukengeheim van menig chefkok: vol en toch mild van smaak.


Het is mogelijk om de kracht (zowel gezondheidswaarde als de smaak) van zout met mensenhanden (bewerking, raffinage) te ontkrachten.

Wat ik ermee wil zeggen is dat dat mogelijk is, om de kracht (zowel gezondheidswaarde als de smaak) van zout met mensenhanden (bewerking, raffinage) te ontkrachten. Je kunt het als consument dan doen met zout dat 2 mineralen bevat of je kunt kiezen voor zout dat 84 mineralen bevat. Als je de smaak en de kracht van het volle zout kent en geproefd hebt, neem je geen genoegen meer met een slap aftreksel. De geestelijke parallel: je kunt als volgeling van Jezus zout zijn met 2 mineralen of zout met 84 mineralen. Met de volheid van de Geest kun je in jouw omgeving werkelijk lichtend licht zijn en krachtig zoutend zout. Voor de volheid van de Geest ben je afhankelijk van de Gever van Gods Geest.


Check je bloeddruk...

Terug naar het fysieke zout. Zout en vooral teveel zout is van invloed op je gezondheid en je bloeddruk. Teveel zout is niet ok. 250 gram (48 eetlepels) in één keer is zelfs dodelijk. Dagelijks meer dan 6 gram toegevoegd zout eten (norm Gezondheidsraad) is één van de oorzaken van een te hoge bloeddruk.Schokkend feit: een te hoge bloeddruk is na roken wereldwijd doodsoorzaak nummer 2

Schokkend feit: een te hoge bloeddruk is na roken wereldwijd nummer 2 op de lijst van oorzaken die tot de dood leiden (zie infopgraphic hierboven; bron NHS 2015). Miljoenen mensen overlijden jaarlijks aan de directe en indirecte gevolgen van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk vormt wereldwijd globaal gezien naar verhouding een groter risico dan verkeersongelukken en oorlogen.

Een te hoge bloeddruk verergert tal van andere ziekten waaronder hart- en vaatziekten en hersenschade. Een te hoge bloeddruk voel je niet, het is een sluipmoordenaar. Het is verstandig om regelmatig je bloeddruk te laten checken bij je huisarts of zelf te testen en - als hij te hoog is (of te laag, dat kan ook) - maatregelen te nemen.


De oplossingen voor een hoge bloeddruk zijn op verschillende niveaus te vinden: fysiek en mentaal.


De oplossingen voor een hoge bloeddruk zijn op verschillende niveaus te vinden: fysiek en mentaal.

Regulier bekende oorzaken hoge bloeddruk

Oorzaken van een te hoge bloeddruk zijn onder meer: ongezond eten, dat wil zeggen industrieel bewerkte voeding met onder meer te veel ongezond vet, te veel toegevoegde suikers én zeker ook te veel zout; te weinig beweging; alcohol; roken; onvoldoende ontspanning en stress. We zijn er weer: de BRAVO basics voor een gezonde leefstijl.


Wat dat zout in voeding betreft: als je veel bewerkte levensmiddelen eet krijg je automatisch te veel zout binnen. Je hebt dagelijks zoals gezegd niet meer dan 6 gram zout nodig. Doe hoeveelheid zit in principe in natuurlijke onbewerkte voeding. Met het eten van kant-en-klaar maaltijden en junkfood krijg je méér binnen. Dus, nogmaals: eet liever puur en onbewerkt.


Tip: 'gewoon lekker' maak je gewoon zelf

Maar ja, zout is gewoon lekker, zeg je. Een tip? Je hebt toegevoegd zout niet per se nodig om je voeding op smaak te brengen. Als je zout wilt toevoegen, neem dan een snufje Keltisch zeezout met 84 mineralen. Een snufje is de hoeveelheid die je tussen je wijsvinger en je duim kunt vasthouden. Je kunt voeding op andere manieren op smaak brengen, met behulp van gezonde kruiden. De lekkerste smaakmakers en tevens de gezondste met minder zout maak je gewoon zelf


Naast (te veel) zout zijn er nog twee voedingsmiddelen die de bloeddruk kunnen opjagen, namelijk drop en zoethout (ook zoethout thee). In drop en zoethoutthee zit een bloeddruk verhogende stof, glyccyrrizinezuur. Een paar dropjes of een kop zoethoutthee per dag kan geen kwaad.


Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2 glazen per dag. Alcohol is sowieso niet gezond, was nooit gezond en zal nooit gezond worden. Ook niet 'maar één glaasje per dag'.


Elke week minimaal 2,5 uur bewegen verlaagt je bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel stil zitten het risico juist verhoogt. Stevig wandelen, fietsen, stofzuigen, tuinieren: het telt allemaal mee.


Niet roken en stoppen met roken vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Nicotine stimuleert de aanmaak van adrenaline en verhoogt daarmee automatisch de bloeddruk. De bloedvaten vernauwen zich. Stoppen met roken het beste wat je kunt doen als je een hoge bloeddruk hebt.


Minder bekend: ook vijandigheid is een oorzaak van te hoge bloeddruk

Er zijn nog een aantal boosdoeners, waarover in de reguliere medische wereld niet of nauwelijks wordt gesproken namelijk: negatieve emoties, zoals boosheid, vijandigheid en wrok. Dat deze emoties een hoge bloeddruk kunnen uitlokken is wetenschappelijk onderzocht en vastgelegd in onder meer het boek Dodelijke Emoties, van dr. Don Colbert uit de VS. Een aanrader!

Boosheid en vijandigheid kunnen ook hart- en vaatziekten uitlokken.

Wrok, bitterheid en zelfhaat kunnen auto-immuunziekten, reuma en multiple sclerose triggeren.

Angsten kunnen leiden tot prikkelbare darmsyndroom, paniekaanvallen, hartklepgebreken en hartkloppingen. Onderdrukte boosheid kan leiden tot spanningshoofdpijnen, migraine, chronische rugpijn, TMJ en fibromyalgie. In het boek van dr. Colbert - een internationale bestseller - staan tientallen onderzoeken met bronvermeldingen beschreven.


Er zijn pillen die symptomen van aandoeningen waaronder hoge druk druk onderdrukken, maar er is geen pil tegen liefdeloosheid, egoïsme en onvergevingsgezindheid.

Een nieuw hart

Boosheid en vijandigheid zijn dus feitelijk oorzaken van doodsoorzaak nummer 1, een hoge bloeddruk. Niet zout of drop of zoethout thee. Waarom is dit niet op grote schaal bekend?

Het antwoord ligt voor de hand. De farmaceutische industrie kan er niet veel mee. Er zijn pillen die symptomen van aandoeningen onderdrukken, maar er is geen pil tegen liefdeloosheid, egoïsme en onvergevingsgezindheid. En dus woekert de haat en de wrok en de boosheid onderhuids door en door en richten de gevolgen van deze emoties zich tegen de mens zelf. Jezus zegt in Johannes 10:10: ‘De dief (de boze) komt alleen om te stelen, te doden en te vernietigen. Ik ben gekomen om mijn schapen leven in overvloed te geven.’


De mens is complex, gezondheid is complex. Er kan van alles mis gaan in het lichaam van de mens, in zijn ziel (denken, voelen, beslissen) en in zijn geest (het onzichtbare gebied van diepste overtuigingen en geloof. Ieder mens gelooft iets en leeft daar ook naar). In het hart van de mens komen deze drie op wonderbaarlijke wijze samen.

Als de relatie met God de Schepper en Jezus de Goede Herder wordt hersteld, herstelt God het hart van de mens. Dan gaat de Geest van God werken en nieuwe werkelijkheden tot stand brengen.

Een mens met een nieuw hart wíl liefhebben, wíl vergeven, wíl God dienen en wíl God eren. Uit eigen vrije wil.

En dat is bijgevolg ‘heel-makend’, gezond, voor de mens zelf, voor zijn omgeving en voor de schepping (waaronder de natuur).

Dan hebben we het ineens over gezondheid, zoals God gezondheid heeft bedoeld en ontworpen. En niet alleen over symptoombestrijding, zoals een dieet (met weinig zout) of een pilletje tegen hoge bloeddruk. Gods Woord met geneeskrachtige richtlijnen voor lichaam, ziel en geest maakt verschil met eeuwigheidswaarde.Over de auteur


De schrijfster van dit artikel Rosaline Ratering Mconald (Arnhem, 1962) is de oprichtster van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor christen leefstijlcoaches. Zij is onder meer gediplomeerd voedingsdeskundige, docent leefstijl coaching, KABIZ geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en grondlegster van Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl). Ze is voorzitter van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl). Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en meer rechtvaardige samenleving. Haar e-book De 12 basics voor een gezonder leven (62 pag.) kun je hier gratis downloaden.Comments


bottom of page