google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM

Eerder gepubliceerd:

Archive

Verzekeraar vergoedt professionele stoppen met roken coaching en hulpmiddelen 100 % vanuit basiszorg© Foto: Gezond & WeldoenWe weten het allemaal: roken is niet bepaald goed voor de gezondheid. Merkbare nadelen op korte termijn zijn onder meer verminderde weerstand (je bent vatbaarder voor ziekten waaronder corona) en je conditie gaat achteruit. Bovendien kost het veel geld: 1 pakje sigaretten per dag roken kost je per jaar al gauw tussen de 2.500 en 3.000 (!) euro. Met elke trek aan de sigaret inhaleer je letterlijk een dodelijke leugen. Je betaalt uiteindelijk met je leven.

Geen wonder dus dat ook dit jaar deze maand weer ruim 50.000 landgenoten meedoen met Stoptober: 28 dagen met z'n allen niet roken! En daarna – als het even kan – doorzetten om helemaal van de sigaret af te blijven. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat 70% van de Stoptober-deelnemers het 28 dagen volhoudt en dat bijna de helft daarvan drie maanden later nog steeds is gestopt met roken. Het succes zit hem vooral in de positieve aanpak en de ondersteuning van de app en de andere deelnemers. Je staat er niet alleen voor. Dat werkt!


Kosteloze professionele coaching om te stoppen

Nog meer goed nieuws: stoppen kan ook na oktober, het hele jaar door. En ook dán hoef je het niet alleen te doen. Iedere roker die dat wil, kan namelijk ieder jaar 3 maanden lang kosteloos (!) professionele coaching krijgen om te stoppen met roken – inclusief hulpmiddelen en eventuele medicijnen. Dit gaat in overleg met een medisch specialist en je eigen huisarts.

De coaching wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het komt zelfs niet ten laste van het eigen risico. Deze regeling is nieuw sinds 1 januari van dit jaar. Wij informeren je er graag over.

De eerste voorwaarde voor kosteloze coaching is dat je je laat begeleiden door je eigen huisarts (of diens praktijkondersteuner) of een officieel geaccrediteerde stoppen met roken coach die is aangesloten bij het Kwaliteitsregister Beroepen in de Zorg (KABIZ). Een andere voorwaarde voor vergoeding is dat je het traject áfmaakt, hoe moeilijk je het ook gaat krijgen in het begin. Want stoppen met roken - en gestopt blijven - is niet altijd even makkelijk. Gezond & Weldoen kan je in contact brengen met KABIZ-geaccrediteerde stoppen met roken coaches. Een deel van onze eigen coaches is óók Stoppen met roken coach. Wil je stoppen met roken in samenwerking met Gezond & Weldoen, neem dan contact met ons op.

Eén trek aan de sigaret geeft binnen 10 seconden een seintje aan je hersenen om het gelukshormoon dopamine aan te maken. Dat geeft een gelukzalig gevoel en ogenschijnlijke ontspanning.

Hardnekkige verslaving

Nicotine verslaving is uiterst hardnekkig. Mensen die verslaafd zijn geraakt aan roken zijn er vaak al jong aan begonnen, meestal onwetend over de gevolgen. Nicotine is enorm verslavend. Dat komt doordat één trek aan de sigaret binnen 10 seconden een seintje geeft aan je hersenen om het gelukshormoon dopamine aan te maken. Dat geeft een gelukzalig gevoel en ogenschijnlijke ontspanning. Omdat de beloning van het rookgedrag zo snel en effectief gaat, denken je hersenen: ‘Hé, dat gaat makkelijk. Dát is lekker, dát willen we vaker!’

Voordat je het weet ben je verslaafd en heb je het roken niet meer zelf in de hand. Verleidingen liggen vervolgens openlijk op de loer om je verslaafd te houden. Fabrikanten kunnen hun koopwaar straffeloos aanbieden via o.a. supermarkten. En ze voegen zonder blikken of blozen nog méér verslavende stoffen aan de sigaretten toe 'om klantenbinding te garanderen.'

Hoe doorbreek je de verslaving?

De vraag is natuurlijk: hoe doorbreek je de verslaving? Dit is voor iedere roker anders. Er is sprake van lichamelijke , mentale en geestelijke afhankelijkheid en/of alle drie tegelijk en/of gewoontegedrag. Stoppen met roken vereist zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Stoppen met roken zorg is maatwerk. Heb je een professionele stoppen met roken coach, met wie het klikt, dan heb je een grote kans dat het je gaat lukken om te stoppen met roken!


Besef dat God je van je vijanden wil bevrijden, niet van je 'vrienden'.

Wil je écht van het roken af? Hier zijn een paar tips van Gezond & Weldoen

· Je moet het zelf willen en he-le-maal klaar zijn met het gevoel dat 'iets buiten jou' bepaalt wat je moet doen (roken) om je lekker te voelen (te pas en te onpas).

· Je wilt je vrijheid terug. Je wilt leven zoals God het bedoeld heeft: in vrijheid en niet onder een slavenjuk.

· Je erkent dat de sigaret NIET je fijne maatje is, maar een vijand. Vijanden hebben het niet goed met je voor, ze doen hooguit alsof.

· Je houdt voor ogen dat je in Christus ‘meer dan overwinnaar bent.' De geest van Christus in jou is sterker dan welke verslaving dan ook! Besef echter wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes. Je hemelse Vader kan en wil je van vijanden bevrijden, niet van je vrienden! Pas als je echt beseft dat dat de sigaret níet je vriend is, kun je beginnen met stoppen met roken.

· Beschouw een terugval als een leermoment om de vijand beter te leren kennen. Vallen en weer opstaan.

· Je blijft voor ogen houden waar je het voor doet.

· Voordat je definitief stopt, ga je je goed voorbereiden, je maakt een plan, spreekt met jezelf een stopdatum af en je werkt daarnaar toe. Impulsief stoppen leidt meestal tot impulsief weer beginnen met roken.

· Je doorbreekt vaste gewoonten die gekoppeld zijn aan roken, het maakt niet uit wat, maar je gáát iets anders doen in plaats van roken.

· Je zorgt voor ‘als… dan’ strategieën in risico-situaties. Alles wat je zelf bedenkt, werkt.

· Je houdt voor ogen dat het ongemak van de ontwenningsverschijnselen tijdelijk is. Je stelt je in op tijdelijk 'zwaar weer.' Van nicotine vervangende hulpmiddelen of medicijnen mag je geen wonderen verwachten. Je moet je gedrag veranderen en anders leren omgaan met bijvoorbeeld stress.

· Je schakelt professionele hulp in. Je hebt dan tot wel tien keer méér kans op blijvend succes.

Je kunt kiezen voor telefonische coaching of coaching op locatie. Een traject duurt 3 maanden. Daarna doe je het zelf.


En, last but not least: kies voor een gezonde leefstijl. Download het gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste basics voor een gezonder leven!Kies voor een gezonde leefstijl. Download het gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste basics voor een gezonder leven.


Ook stoppen met roken? Mail naar: stoppenmetroken@gezondenweldoen.nlWist je dat….

· er jaarlijks méér mensen overlijden door roken (ca. 19.300 in 2019) dan door corona (ca. 10.000 tot nu toe)?

· de sigarettenindustrie de schatkist jaarlijks 2.4 miljard euro oplevert door middel van accijns?

· tabaksgerelateerde zorgkosten de schatkast jaarlijks in verhouding daarmee 'slechts' 500 miljoen euro kosten?© Rosaline Ratering McDonald, oktober 2020

oprichtster Gezond & Weldoen, opleidingsinstituut voor christen leefstijlcoaches en geaccrediteerd Stoppen met roken coach.


Aangesloten bij:

 

 

logo Ik zoek christelijke hulp.jfif

Sponsor van:

Volg ons:

Contact:

Mail: opleidingen@gezondenweldoen.nl

Telefoon: (31) (6) 48 43 97 61

KvK nummer: 09174397

BTW: NL 001544384B38

Bank nummer:  NL03ABNA 0445.39.40.48

 

©2020  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.. PRIVACY VERKLARING >>>