google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

(Weer) stoppen met roken? Zo doe je dat!



© Foto: Gezond & Weldoen



We weten het allemaal: roken is niet bepaald goed voor de gezondheid. Merkbare nadelen op korte termijn zijn onder meer verminderde weerstand (je bent vatbaarder voor ziekten waaronder corona) en je conditie gaat achteruit. Bovendien kost het veel geld: 1 pakje sigaretten per dag roken kost je per jaar al gauw tussen de 2.500 en 3.000 (!) euro. Met elke trek aan de sigaret inhaleer je letterlijk een dodelijke leugen. Je betaalt uiteindelijk met je leven.

Stoppen met roken is niet makkelijk en lukt vaak niet meteen bij de eerste stoppoging. Een goede bereiding is dan van groot belang, voor een kansrijke start. Ook als je wéér wilt stoppen. Het goede nieuws is: van alle stoppogingen die in het verleden hebt gedaan, ben je een stuk wijzer geworden. Je hoeft het niet alleen te doen. Jouw zorgverzekeraar vergoedt namelijk de hulp van zowel een professionele coach als eventuele hulpmiddelen. En dit komt niet eens te laste van je eigen risico! Dus lees snel verder!


Iedere roker die dat wil kan ieder jaar 3 maanden lang kosteloos professionele coaching krijgen om te stoppen met roken – inclusief hulpmiddelen en eventuele medicijnen in overleg met de eigen huisarts


Iedere roker die dat wil kan ieder jaar 3 maanden lang kosteloos professionele coaching krijgen om te stoppen met roken – inclusief hulpmiddelen en eventuele medicijnen in overleg met de eigen huisarts. Een voorwaarde is dat je gemotiveerd bent om (weer) te stoppen en dat de coach die je hebt uitgekozen KABIZ-geregistreerd, dat wil zeggen: hbo opgeleid is en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Beroepen in de Zorg. De coaching wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Deze regeling is nieuw sinds 1 januari 2020 als onderdeel van het preventie-akkoord. Via Gezond & Weldoen kunnen we een traject voor je aanmelden en je in contact brengen met een coach die bij jou past.


Je eigen huisarts kan je ook helpen om te stoppen met roken als hij kan terugvallen op een team van praktijkondersteuners die ook gespecialiseerd zijn in stoppen met roken coaching. Kiest wat bij je past.



Je eigen huisarts kan je ook helpen om te stoppen met roken.


Hardnekkige verslaving

Nicotine verslaving is uiterst hardnekkig. Mensen die verslaafd zijn geraakt aan roken zijn er vaak al jong aan begonnen, meestal onwetend over de gevolgen. Nicotine is enorm verslavend. Dat komt doordat één trek aan de sigaret binnen 7 seconden een seintje geeft aan je hersenen om het gelukhormoon dopamine aan te maken. Dat geeft een gelukzalig gevoel en ogenschijnlijke ontspanning. Omdat de beloning van het rookgedrag zo snel en effectief gaat, denken je hersenen: ‘Hé, dat gaat makkelijk. Dát is lekker, dát willen we vaker!’

Voordat je het weet ben je verslaafd en heb je het roken niet meer zelf in de hand. Verleidingen liggen vervolgens openlijk op de loer om je verslaafd te houden. Fabrikanten kunnen hun koopwaar straffeloos aanbieden via o.a. supermarkten. En ze voegen zonder blikken of blozen nog méér verslavende stoffen aan de sigaretten toe 'om klantenbinding te garanderen.'



Eén trek aan de sigaret geeft binnen 7 seconden een seintje aan je hersenen om het gelukhormoon dopamine aan te maken. Dat geeft een gelukzalig gevoel en ogenschijnlijke ontspanning.


Wat is nicotine en filmpje Nuggets over verslaving

Nicotine is een giftige stof. Het stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon dopamine. Het is dé verslavende stof in tabak. Nicotine is een drug die zeer snel effect heeft. Stop je met gebruiken, dan is het nicotinegehalte in het bloed na anderhalf uur al gehalveerd. Dit maakt dat je als gebruiker een leeg, onrustig gevoel krijgt. Na langere tijd zonder nicotine word je nerveus, onzeker, geagiteerd en geprikkeld. Ga je weer roken of snus of een nictotine pouch gebruiken, dan wordt snel nieuwe nicotine aangevoerd waardoor de vervelende gevoelens verdwijnen. Je voelt je weer ontspannen, voor even. Dan begint het verhaal van vooraf aan: je zit gevangen in een vicieuze cirkel. Je bent verslaafd, je leeft in een gevangenis. Je hebt steeds meer van het verslavende middel nodig om een soort van zelfde kick te kunnen bereiken. In dit filmpje van Filmbuilder zie je hoe dat voelt voor de verslaafde: Nuggets.


Nicotine:

  • stimuleert de afgifte van adrenaline

  • prikkelt het zenuwstelsel waardoor het lichaam wordt opgejaagd

  • De hartslag gaat omhoog en de bloedvaten vernauwen zich.

  • De temperatuur in handen en voeten gaat omlaag en de bloeddruk stijgt



Nicotine pouches zijn géén gezonder alternatief

Nicotine pouches en 'snus'

Als stoppen met roken coach krijg ik de laatste tijd regelmatig vragen van rokers over ‘snus’ (spreek uit: snoes) en nicotine ‘pouches’. Had jij daar al eens van gehoord? Wat is het en wat is verschil? Met snus en nicotine pouches kun je ‘stiekem roken’ zonder dat anderen het zien of merken. Ideaal dus voor de eenzame, alleenstaande roker, die zich verbannen voelt en de zenuwen krijgt van rookvrije ruimten en bijeenkomsten zonder asbakken?

Met snus of pouches hoef je niet te roken (inhaleren) om toch – ongemerkt – de kick van de nicotine binnen te krijgen. Je valt er dus niemand anders mee lastig… Mooi toch? Snus en nicotine pouches in de vorm van ‘theezakjes’ of tabletten leg je in je mond op het tandvlees onder de bovenlip. Snus bevat tabak, een smaakje en de verslavende stof en nicotine, net als sigaretten. Nicotine pouches bevatten nicotine, ook met een smaakje maar geen tabak. Ze zijn er in allerlei soorten. Verkopers doen het voorkomen dat deze middelen ongevaarlijk zouden zijn maar dat is niet zo. Helaas!


Dubieuze verkoop via internet

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: snus is een illegaal tabaksproduct en mag in Nederland niet verkocht worden. In Zweden wel. Daar bestaat al zo’n jaar of twintig. De mensen die snus gebruiken herken je na verloop van tijd direct: je krijgt er een ontzettend vies uitziende bruin gele mond van met idem tanden.

In Nederland mag snus als tabaksproduct niet verkocht worden. Om de wet te omzeilen verkopen leveranciers nu ook nicotine pouches, een soort theezakje, zonder tabak, maar wel met nicotine. Pouches zijn nicotinebommen met een smaakte, en gewoon via internet te koop. Ook onder de naam snus. Dat is dan nep-snus, dus. Er staat bij: alleen voor 18 +, maar niemand die dat kan controleren, dus dubieus. De verkoop is gericht op verkoop en niet op stoppen met roken, Daarvoor moet je bij een stoppen met roken deskundige zijn en niet bij een (nep-)snus verkoper. Wil je van het roken af dan is het nodig dat je aan de slag gaat met onderliggende triggers en redenen waarom je rookt. Een coach kan je daarbij helpen.


Nicotine pouches zijn gevaarlijk en misleidend, vooral voor nietsvermoedende jongeren, die door het gebruik ervan stevig verslaafd raken aan de nicotine. Roken wordt ook wel ‘de moeder van alle andere verslavingen’ genoemd. Roken is vanwege de nicotine verslavender dan alle andere verslavingen, het is moeilijker om ervan af te komen dan van heroïne of crack. Dat vergeten de verkopers ervan er wel eens bij te zeggen.

Hoe jonger iemand met nicotine begint, hoe moeilijker het is om ermee te stoppen.



Lees hier meer over snus en nicotine pouches: Nicotine pouches of snus het antwoord voor de eenzame roker?



WIST JE DAT...

· de sigarettenindustrie de schatkist jaarlijks 2.4 miljard euro oplevert door middel van accijns?

· nicotine gerelateerde zorgkosten de schatkast jaarlijks in verhouding daarmee 'slechts' 500 miljoen euro kosten?



Stoppen met roken vereist zelfinzicht en doorzettingsvermogen. En stoppen met roken zorg is maatwerk.


Hoe doorbreek je een verslaving?

De vraag is natuurlijk: hoe doorbreek je een verslaving? Het filmpje van Filmbuilders (Nuggets) laat duidelijk zien wat een verslaving is voor de gebruiker. Een verslaving is voor iedere verslaafde weer anders, maar er is altijd sprake van lichamelijke en/of mentale en/of geestelijke afhankelijkheid en/of alle drie tegelijk en/of gewoontegedrag. Ingewikkeld dus! Stoppen met roken vereist zelfinzicht en doorzettingsvermogen en stoppen met roken zorg is maatwerk. Heb je een professionele stoppen met roken coach, met wie het klikt, dan heb je een grote kans dat het je gaat lukken om te stoppen met roken!


Besef dat God je van je vijanden wil bevrijden, niet van je 'vrienden'.

Wil je écht van het roken af? Hier zijn alvast een paar tips!

· Je moet het zelf willen en he-le-maal klaar zijn met het gevoel dat 'iets buiten jou' bepaalt wat je moet doen (roken) om je lekker te voelen (te pas en te onpas).

· Je wilt je vrijheid terug. Je wilt leven zoals God het bedoeld heeft: in vrijheid en niet onder een slavenjuk.

· Je erkent dat de sigaret NIET je fijne maatje is, maar een vijand. Vijanden hebben het niet goed met je voor, ze doen hooguit alsof.

· Je houdt voor ogen dat je in Christus ‘meer dan overwinnaar bent.' De geest van Christus in jou is sterker dan welke verslaving dan ook! Besef echter wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes. Je hemelse Vader kan en wil je van vijanden bevrijden, niet van je vrienden! Pas als je echt beseft dat dat de sigaret níet je vriend is, kun je beginnen met stoppen met roken.

· Beschouw een terugval als een leermoment om de vijand beter te leren kennen. Vallen en weer opstaan.

· Je blijft voor ogen houden waar je het voor doet.

· Voordat je definitief stopt, ga je je goed voorbereiden, je maakt een plan, spreekt met jezelf een stopdatum af en je werkt daarnaar toe. Impulsief stoppen leidt meestal tot impulsief weer beginnen met roken.

· Je doorbreekt vaste gewoonten die gekoppeld zijn aan roken, het maakt niet uit wat, maar je gáát iets anders doen in plaats van roken.

· Je zorgt voor ‘als… dan’ strategieën in risico-situaties. Alles wat je zelf bedenkt, werkt.

· Je houdt voor ogen dat het ongemak van de ontwenningsverschijnselen tijdelijk is. Je stelt je in op tijdelijk 'zwaar weer.' Van nicotine vervangende hulpmiddelen of medicijnen mag je geen wonderen verwachten. Je moet je gedrag veranderen en anders leren omgaan met bijvoorbeeld stress.

· Je schakelt professionele hulp in. Je hebt dan tot wel tien keer méér kans op blijvend succes.

Je kunt kiezen voor telefonische coaching of coaching op locatie. Een traject duurt 3 maanden. Daarna doe je het zelf.


En, last but not least: kies voor een gezonde leefstijl. Dat is altijd helpend bij het doorbreken van verslavingen is mijn ervaring. Download het gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste basics voor een gezonder leven!



Kies voor een gezonde leefstijl. Download het gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste basics voor een gezonder leven.


Stoppen met roken? Mail naar: stoppenmetroken@gezondenweldoen.nl



© Rosaline Ratering McDonald


De schrijfster van dit artikel Rosaline Ratering McDonald (Arnhem, 1962) is de oprichtster van Gezond & Weldoen voor christen leefstijlcoaches en pastoraal werkers. Zij is onder meer geaccrediteerd voedingsdeskundige, voormalig sportdocente, docent leefstijl coaching, KABIZ geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en grondlegster van Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl). Ze is voorzitter van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl). Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en meer rechtvaardige samenleving






Comments


bottom of page