google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM

Informatie-avonden over kosteloos stoppen met roken bij Het Brandpunt in Doorn in maart en mei 2021© Foto: Gezond & WeldoenWe weten het allemaal: roken is niet bepaald goed voor de gezondheid. Merkbare nadelen op korte termijn zijn onder meer verminderde weerstand (je bent vatbaarder voor ziekten waaronder corona) en je conditie gaat achteruit. Bovendien kost het veel geld: 1 pakje sigaretten per dag roken kost je per jaar al gauw tussen de 2.500 en 3.000 (!) euro. Met elke trek aan de sigaret inhaleer je letterlijk een dodelijke leugen. Je betaalt uiteindelijk met je leven.

Je kent het wel, de goede voornemens: gezonder eten, meer bewegen en stoppen met roken. In januari willen velen er graag mee beginnen. Een goede bereiding is dan van groot belang, voor een kansrijke start.


Stoppen met roken is niet makkelijk maar kan kan gelukkig het hele jaar door. En: je hoeft het niet alleen te doen. Iedere roker die dat wil, kan namelijk ieder jaar 3 maanden lang kosteloos professionele coaching krijgen om te stoppen met roken – inclusief hulpmiddelen en eventuele medicijnen. Dit gaat in overleg met een medisch specialist en de eigen huisarts. De coaching wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het komt zelfs niet ten laste van het eigen risico. Deze regeling is nieuw sinds 1 januari van dit jaar. Wij informeren je er graag over.


Informatiebijeenkomsten stoppen met roken in Doorn

Op donderdag 4 maart en op donderdag 6 mei verzorgen we bij congrescentrum Het Brandpunt een informatie avond over stoppen met roken. De informatie avond is bedoeld voor rokers die benieuwd zijn naar de mogelijkheden om onder begeleiding van een geaccrediteerde stoppen met roken coach, van het roken af te komen. Ook leefstijlcoaches en andere betrokken hulpverleners zijn welkom om met ons in gesprek te gaan over de mogelijkheden van samenwerking. Dit doen we in het belang van cliënten die vaak door de bomen het bos niet meer zien. Welke methode past bij wie en wat zijn de kosten? Wat werkt wel en wat werkt niet?


De informatie avond wordt kosteloos aangeboden. Rosaline Ratering McDonald, geaccrediteerd stoppen met rokencoach en oprichtster van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen, zal vragen uit de praktijk beantwoorden. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanvang 19.30 uur, einde 21. 00. Reserveren noodzakelijk, mail naar: info@gezondenweldoen.nl onder vermelding van de datum waarop u wilt deelnemen. U ontvangt daarna een formele uitnodiging.


Wil je eerder stoppen met roken? Dat kan. Stuur een mail naar: stoppenmetroken@gezondenweldoen.nl We nemen dan contact met je op voor een persoonlijk telefonisch gesprek.


Eén trek aan de sigaret geeft binnen 10 seconden een seintje aan je hersenen om het gelukshormoon dopamine aan te maken. Dat geeft een gelukzalig gevoel en ogenschijnlijke ontspanning.


Wist je dat….

· er jaarlijks méér mensen overlijden door roken (ca. 19.300 in 2019) dan door corona ?

· de sigarettenindustrie de schatkist jaarlijks 2.4 miljard euro oplevert door middel van accijns?

· tabaksgerelateerde zorgkosten de schatkast jaarlijks in verhouding daarmee 'slechts' 500 miljoen euro kosten?Hardnekkige verslaving

Nicotine verslaving is uiterst hardnekkig. Mensen die verslaafd zijn geraakt aan roken zijn er vaak al jong aan begonnen, meestal onwetend over de gevolgen. Nicotine is enorm verslavend. Dat komt doordat één trek aan de sigaret binnen 10 seconden een seintje geeft aan je hersenen om het gelukshormoon dopamine aan te maken. Dat geeft een gelukzalig gevoel en ogenschijnlijke ontspanning. Omdat de beloning van het rookgedrag zo snel en effectief gaat, denken je hersenen: ‘Hé, dat gaat makkelijk. Dát is lekker, dát willen we vaker!’

Voordat je het weet ben je verslaafd en heb je het roken niet meer zelf in de hand. Verleidingen liggen vervolgens openlijk op de loer om je verslaafd te houden. Fabrikanten kunnen hun koopwaar straffeloos aanbieden via o.a. supermarkten. En ze voegen zonder blikken of blozen nog méér verslavende stoffen aan de sigaretten toe 'om klantenbinding te garanderen.'

Hoe doorbreek je de verslaving?

De vraag is natuurlijk: hoe doorbreek je de verslaving? Dit is voor iedere roker anders. Er is sprake van lichamelijke , mentale en geestelijke afhankelijkheid en/of alle drie tegelijk en/of gewoontegedrag. Stoppen met roken vereist zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Stoppen met roken zorg is maatwerk. Heb je een professionele stoppen met roken coach, met wie het klikt, dan heb je een grote kans dat het je gaat lukken om te stoppen met roken!


Besef dat God je van je vijanden wil bevrijden, niet van je 'vrienden'.

Wil je écht van het roken af? Hier zijn alvast een paar tips!

· Je moet het zelf willen en he-le-maal klaar zijn met het gevoel dat 'iets buiten jou' bepaalt wat je moet doen (roken) om je lekker te voelen (te pas en te onpas).

· Je wilt je vrijheid terug. Je wilt leven zoals God het bedoeld heeft: in vrijheid en niet onder een slavenjuk.

· Je erkent dat de sigaret NIET je fijne maatje is, maar een vijand. Vijanden hebben het niet goed met je voor, ze doen hooguit alsof.

· Je houdt voor ogen dat je in Christus ‘meer dan overwinnaar bent.' De geest van Christus in jou is sterker dan welke verslaving dan ook! Besef echter wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes. Je hemelse Vader kan en wil je van vijanden bevrijden, niet van je vrienden! Pas als je echt beseft dat dat de sigaret níet je vriend is, kun je beginnen met stoppen met roken.

· Beschouw een terugval als een leermoment om de vijand beter te leren kennen. Vallen en weer opstaan.

· Je blijft voor ogen houden waar je het voor doet.

· Voordat je definitief stopt, ga je je goed voorbereiden, je maakt een plan, spreekt met jezelf een stopdatum af en je werkt daarnaar toe. Impulsief stoppen leidt meestal tot impulsief weer beginnen met roken.

· Je doorbreekt vaste gewoonten die gekoppeld zijn aan roken, het maakt niet uit wat, maar je gáát iets anders doen in plaats van roken.

· Je zorgt voor ‘als… dan’ strategieën in risico-situaties. Alles wat je zelf bedenkt, werkt.

· Je houdt voor ogen dat het ongemak van de ontwenningsverschijnselen tijdelijk is. Je stelt je in op tijdelijk 'zwaar weer.' Van nicotine vervangende hulpmiddelen of medicijnen mag je geen wonderen verwachten. Je moet je gedrag veranderen en anders leren omgaan met bijvoorbeeld stress.

· Je schakelt professionele hulp in. Je hebt dan tot wel tien keer méér kans op blijvend succes.

Je kunt kiezen voor telefonische coaching of coaching op locatie. Een traject duurt 3 maanden. Daarna doe je het zelf.


En, last but not least: kies voor een gezonde leefstijl.

Download het gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste basics voor een gezonder leven!Kies voor een gezonde leefstijl. Download het gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste basics voor een gezonder leven.


Stoppen met roken? Mail naar: stoppenmetroken@gezondenweldoen.nl


© Gezond & Weldoen, opleidingsinstituut voor christen leefstijlcoaches


Aangesloten bij:

 

 

logo Ik zoek christelijke hulp.jfif

Sponsor van:

Volg ons:

Contact:

Mail: opleidingen@gezondenweldoen.nl

Telefoon: (31) (6) 48 43 97 61

KvK nummer: 09174397

BTW: NL 001544384B38

Bank nummer:  NL03ABNA 0445.39.40.48

 

©2020  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.. PRIVACY VERKLARING >>>