google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Zo kies je 100 % volkoren!Deze week hoorden we van de Consumentenbond dat fabrikanten van volkorenproducten consumenten ‘op de korrel nemen’. Ze verkopen ‘volkorenproducten’ alsof er 100% gezond volkoren graan gebruikt is terwijl dat niet zo is. ‘Pure misleiding’ zegt de Consumentenbond die eraan toevoegt dat dat moet stoppen. Download hier het rapport van de Consumentenbond: Volkoren als verkooptruc met voorbeelden van voorbeeldproducten waarmee gesjoemeld wordt. Vandaag sprak ik met Laurents van der Kraats van Groot Nieuws Radio over oplossingen. Wat kun je als consument doen als je niet voor de gek gehouden wilt worden en om gezondheidsredenen 100% volkoren brood wilt eten? Volkoren brood is een boost voor je gezondheid, het bevat van nature essentiële vitamines en mineralen waaronder onmisbaar jodiumzout en heel veel vezels die nodig zijn voor een gezonde darmflora. De uitzending van 29 april jl. kun je via deze link terugluisteren: Groot Nieuws Radio. Volkoren brood (van welke meelsoort dan ook, tarwe, rogge, spelt, boekweit etc.) is een geweldige basis voor elke dag en je kunt er allerlei gezonde soorten beleg op presenteren voor extra vitamines en mineralen. Hieronder ook weer het wekelijkse lunchrecept op woensdagmiddag van Gezond & Weldoen bij Groot Nieuws Radio, nl. 100% volkoren brood met zelfgemaakte paprikaspread.


RECEPT Voor het brood geldt: bereid je goed voor. Bak bij voorkeur je eigen 100%  volkoren brood, met de juiste volkoren ingrediënten, op basis van zuurdesem in plaats van gist (bijvoorbeeld met dit recept).


Je eigen (zuur-)desem maken duurt een paar dagen. Heb je daar geen tijd of geduld voor: koop dan volkoren meel, bijvoorbeeld boekweitmeel bij de molenaar of online en bak je eigen glutenvrije brood bijvoorbeeld met dit recept. Een andere optie is: koop volkorenbrood bij een bakker die je persoonlijk kent en vraag expliciet naar 100% volkoren varianten.  Heb je geen echte bakker in de buurt die dat kan leveren, koop dan je brood in de supermarkt en lees goed het etiket achterop de verpakking. Kies alleen de varianten waar 100 % (of in ieder geval zo veel mogelijk) volkorenmeel in zit. Dat kan zijn tarwe, spelt, rogge, boekweit e.d. Let op: tarwemeel bevat het eiwit gluten, niet iedereen kan daar tegen. Fabrieksbrood bevat sowieso vaak veel onnatuurlijke toevoedingen waar je darmen niet mee blij mee zijn. Vraag de supermarkteigenaar naar eerlijke 100% volkoren varianten met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen. Voor het beleg (de spread, bereidingstijd 15 min.) heb je nodig: 1 rode paprika ½ stengel bleekselderij 1 bosuitje 100 gram hüttenkäse citroensap paprikapoeder Bereiding Maak de groente schoon. Hak de groente met een staafmixer of in de keukenmachine klein. Meng de groente door de hüttenkäse en maak de spread op smaak met een beetje citroensap en paprikapoeder. Verdeel de paprikaspread over een aantal boterhammen. Eet smakelijk!Meer praktischer tips voor een gezonde(re) leefstijl?
Download gratis het e-book De 12 basics voor een gezonder leven (62 pag.) via www.gezondeleefstijlcoach.


Met dank aan: Consumentenbond.nl;Voedingscentrum.nl, aHealthy Life.nl; xandrabaktbrood.nl

Comentarios


bottom of page