google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM grootnieuwsradio

Uitzendingen Groot Nieuws Radio met Gezond & Weldoen

Elke woensdagmiddag tussen 12.15 en 12.30 uur spreekt Laurens van de Kraats van Groot Nieuws Radio met voeding- en leefstijlspecialisten van Gezond & Weldoen over gezond en lekker eten. De ene week hoor je gastdocente drs. Esther Noordermeer, auteur van o.a. De Hemelse Voedselbank, de andere week oprichtster Rosaline Ratering McDonald. Ze delen hun makkelijkste favoriete lunchrecepten met je en vertellen erbij waarom het gezonde keuzes zijn. Hieronder kun je de recepten nog eens rustig nalezen of de uitzendingen nog eens terugluisteren.

Vandaag hebben we een koude pastasalade in de aanbieding, een tonijnsalade met bonen, die in 10 minuten te bereiden is, heerlijk smaakt, voedzaam en dus gezond is en van duurzame komaf is. Tenminste, als je op het (juiste) keurmerk let.

 

In de uitzending van vandaag spreekt Laurens van de  Kraats van Groot Nieuws Radio daarover met Rosaline Ratering McDonald, oprichtster van Gezond & Weldoen (www.gezondenweldoen.nl).

 

Het recept dat besproken wordt betreft een volwaardige maaltijd met eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten (uit volkoren pasta en groenten). Door de toevoeging van een eetlepel 'sole', sterk geconcentreerd natuurlijk mineraalwater, voeg je bovendien in één klap maar liefst 84 belangrijke mineralen aan je gerecht toe. 

Het recept, hoe je een sole heel makkelijk zelf maakt en informatie over wat nou  betrouwbare keurmerken zijn, vind je op de website van Gezond & Weldoen: Duurzame tonijnsalade en hoe maak je een sole?

Of luister terug met behulp van onderstaande link naar de uitzending  (vanaf 0.20 op de timeline). 

 

Begin vorige eeuw kwam verzadigd vet in het beklaagdenbankje vanwege de grotere kans op hart- en vaatziekten. Het betrof vooral dierlijke vetten als roomboter en ossenwit. Er werd massaal overgestapt op plantaardige vetten, oliën die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn omdat ze onverzadigde vetten bevatten. Deze overstap is in veel gevallen een gezonde switch, maar als het om frituren gaat misschien niet.

Lees het het hele artikel  >>>

Slimme 'eetwissel': zwarte bonenburger met maissalade

February 02, 2020

De 'eetwissels' van het Voedingscentrum - nu dagelijks op radio en tv - zijn een goed idee voor iedereen die met 'kleine stapjes' zijn of haar eetgewoonten wil veranderen. Een pad ontstaat door erop te lopen en kleine stapjes die je kunt volhouden geven aantoonbaar meer succes voor gedragsverandering dan grote waarbij de lat te hoog ligt.

Een voorbeeld van een slimmer eetwissel is:  je hamburger van varkensvlees vervangen door een notenburger. Op de website van het voedingscentrum vind je meer tips & tops.

Daarbij komt dat minder vlees eten hoe dan ook goed is voor je gezondheid en ook beter is voor het milieu. Meer dan 500 gram vlees (waarvan maximaal 300 gram rood vlees) per week is voldoende om met behulp van vlees de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, waaronder bijvoorbeeld voldoende vitamine B12.

Prima keus

Parttime vegetarisch is dan een prima keus en ook bijbels verantwoord. Lees meer hierover in de bestseller De Hemelse Voedselbank van gastdocente drs. Esther Noordermeer van Gezond & Weldoen.


Vandaag in Laurens Lunchroom een tip van het Voedingscentrum: zwarte bonenburger met maïssalade. Ontzettend lekker en klaar in een handomdraai! Probeer het eens uit, je zult versteld staan van de krachtige smaak. Je voedt  je lichaam met het goede van de natuur,  in plaats van dat je het vult met inferieure kant-en-klaar namaak uit de fabriek. Je zult ontdekken dat je snel vol zit en dat je minder snel weer trek krijgt in een nieuwe maaltijd. Want voedzame voeding voedt echt én geeft optimale verzadiging.

Ingrediënten voor 2 personen

1 ui
2 teentjes knoflook
1 blik zwarte bonen (uitlekgewicht ca. 200 gram)
3 eetlepels havermout
2 eetlepels lijnzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel gerookt paprikapoeder
peper
150 gram mais (diepvries)
1 tomaat
125 gram gegrilde paprika (bij voorkeur uit de koeling, zonder zout)
1 bosui
2 volkoren bolletjes
3 takjes koriander
2 eetlepels olijfolie
limoensap


Bereiding
Tijd: 15 tot 30 minuten
Pel de ui en de knoflook, snijd ze fijn en doe ze in een kom.
Laat de zwarte bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af.
Voeg de bonen, de havermout, het lijnzaad, het komijnzaad, het paprikapoeder en peper toe.
Meng het bonenmengsel en knijp de bonen daarbij fijn.
Vorm er twee burgers van en laat ze afgedekt even rusten in de koelkast.
Kook de maïs volgens de gebruiksaanwijzing en laat het afkoelen.
Was de tomaat en snijd hem in kleine stukjes.
Snijd de gegrilde paprika in stukjes.
Was de bosui en snijd hem in dunne ringen.
Was de koriander en knip of snijd de blaadjes klein.
Meng de maïs, de tomaat, de paprika, de bosui en de koriander in een kom.
Voeg als dressing een eetlepel olie en een eetlepel limoensap toe.
Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten 2 minuten.
Snijd de bolletjes open en beleg met de burger en de salade.

Eet smakelijk!

 

Bron: Voedingscentrum 2020

Lang leve de loempia..!

January 25, 2020

In de uitzending van vandaag vertelt Esther Noordermeer, schrijfster van De Hemelse Voedselbank, over gezond snacken. De loempia is vanuit gezondheidsoverwegingen het beste alternatief voor de gefrituurde snack. Dat geldt zowel voor de gewone loempia als de vietnamese loempia.

 

Waarom loempia?:

  • Het omhulsel is filodeeg. Dat is veel beter dan gepaneerde snacks (kroket, kaassouflé, nasischijf, bamihap). Gruis van paneermeel verziekt het frituurvet en maakt dat het sneller vervangen moet worden. Maar daar heeft de patatboer alleen last van.

  • Door de kleine bolletjes van de paneer is het oppervlak dat met het frituurvet in aanraking veel groter. Daarom zijn gepaneerde producten over het algemeen vetter dan niet gepaneerde producten.

  • Loempia is vrijwel de enige snack die groenten bevat, meestal tauge en wortel. Het is een snack met een gezonde vulling. Het kan gewoon!

  • Door voor een kiploempia te kiezen, maak je een bijbelse keus. Een gangbare loempia bevat varkensvlees.

  • Neem als saus tomatenketchup -ook dat is gemaakt van groente- en geen curry. Curry bevat veel suiker.

  • De gewone loempia heeft naar verhouding meer inhoud tov het omhulsel. De gewone loempia is per gewichtseenheid minder vet dan de vietnamese loempia, maar hij is wel veel groter.

 

Patat bij de patatboer

  • De truck is om het oppervlak dat in contact is met het frituutvet zo klein mogelijk te houden. Dus geen franse frietjes maar vlaamse frieten!

  • Welke saus? Bij de patatboer heb je keus uit mayo, curry, ketchup en pindasaus. Wie alleen op calorieën let, kiest ketchup. Pindasaus is vetter, maar het zijn wel de juiste vetten. De slechtste keus is volvette mayo met toegevoegde suikers.

Organiseer een 'potluck lunch'

January 20, 2020

Een broodje van de lunchroom om de hoek, een trommeltje met de standaard boterhammen met kaas…? Lunchen op je werk kan zoveel leuker en lekkerder!
Organiseer met je collega’s eens een potluck lunch!

Dit is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets lekkers meeneemt. Wie geen tijd heeft koopt voor iedereen een appel, wie wel tijd heeft maakt bijvoorbeeld  wraps  of een lekkere salade.  Bij een grotere afdeling kun je een planning maken, zodat ieder weet op welke dag hij/zij voor een lunchonderdeel zorgt. Goed voor de sfeer onder de collega’s, fijn voor de variatie en zo ontdek je vast ook veel lekkere recepten.  

 

Ga naar de uitzending van  Groot Nieuws Radio op woensdag 22 januari hoe je het aanpakt. Leefstijlcoach Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen deelt tips!

Bloemkool muffins

January 21, 2020

Vandaag in de uitzending bij Groot Nieuws Radio ook nog een heerlijk Hollands recept - met bloemkool - maar dan anders dan je gewend bent. Probeer het eens uit. Succes verzekerd!

 

Je zou het misschien niet verwachten, maar bloemkool bevat veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten en past hierdoor uitstekend in een gebalanceerd voedingspatroon. Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer gaart dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg. Gebruik ook niet teveel water, want dan verdwijnen er veel vitamines en mineralen in het kookvocht.

Tip: de bladeren zijn ook eetbaar!

De bladeren van bloemkool worden vaak weggegooid. Dat is jammer. Deze bladeren kun je namelijk gewoon eten. En ze zijn ook nog eens rijk aan calcium, dat goed is voor je botten. Hoe eet je bloemkoolbladeren? Snijd de bladeren in reepjes en dip ze net als bleekselderij of wortelreepjes in een lekker sausje. Ook kun je de bladeren roerbakken of verwerk ze in een stamppot. Zo heb je meer waar voor je geld en krijg je al het goede van de natuur binnen.

 

Van eigen bodem 

Bloemkool is ook een echte Hollandse favoriet, omdat het niet van ver hoeft te komen. Bloemkool is van juni tot en met begin november gewoon van eigen bodem te verkrijgen. Lekker, gezond en duurzaam dus.

RECEPT BLOEMKOOLMUFFINS

Ingrediënten

1 bloemkool
1 ei
50 gram geraspte cheddar
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
peper (en zout) naar smaak
olijfolie 

Bereiding (ca. 45 min.)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Vet de muffinvormpjes in.

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes.

  • Mix in keukenmachine of met staafmixer tot de bloemkool zo klein is als rijstkorrels.

  • Meng de bloemkool met alle andere ingrediënten.

  • Voeg een beetje peper toe naar eigen smaak, en evt. wat zout. Let op de kaas maakt het gerecht al goed op smaak.

  • Vul de muffin vormpjes voor 2/3.

  • Bak de muffins in de voorverwarmde oven in ongeveer 30- 35 minuten gaar en lichtgeel.

Bron:

Puurgezond (www.puurgezond.nl)

Linzensalade met rucola en walnoten

January 13, 2020

Vandaag een nieuw lunchrecept, lekker en gezond. Snel klaar, voor 2 personen: een voedzame linzensalade met rucola en walnoten. Ook heerlijk als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd of slimme oplossing om daags voor een drukke werkdag alvast voor te bereiden. Een goede planning is het halve werk!

Ingrediënten

  • 200 gram linzen

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels (walnoot)olie

  • 2 eetlepels azijn

  • 2 theelepels mosterd

  • peper

  • 1 zakje sla of rucola (75 gram)

  • 250 gram kerstomaatjes

  • 1 bosje radijs

  • 25 gram walnoten

  • 40 gram zachte geitenkaas (crottin of bettine blanc

 

Bereiding

  1. Was de linzen en kook ze in 500 ml water in ca. 35 minuten gaar.

  2. Maak een dressing van het uitgeperste teentje knoflook, de olie, de azijn, de mosterd en wat peper.

  3. Meng ruim de helft van de dressing door de nog warme linzen en laat dit afkoelen.

  4. Maak de groente schoon. Was de rucola en laat goed uitlekken.

  5. Halveer de tomaatjes en snijd de radijs in vieren.

  6. Meng een deel van de radijs door de linzen.

  7. Meng de rest van de dressing, de tomaatjes en de rest van de radijs door de rucola.

  8. Hak de walnoten klein.

  9. Schep de walnoten en de verkruimelde geitenkaas door de linzen en geef de salade erbij.

Met dank aan: Voedingscentrum.nl

Begrijp jij het nog, al die tegenstrijdige adviezen over wat gezond is en wat niet?

 

De ene dag zijn koolhydraten goed voor je en de volgende dag gaan ze in de ban omdat je er dik van zou worden. Gluten ja of nee? Zuivel wel of niet? Biologisch, vegetarisch, veganistisch: weet jij het verschil en waarom?

 

Gezonde voeding is belangrijk, maar wat is gezond? En hoe zit het met de andere leefstijlbasics? Wel of niet elke dag sporten? Gezond slapen, hoe doe je dat? Wel of niet dagelijks een gezond (?) rood wijntje?

 

Leefstijlcoach Rosaline Ratering McDonald, oprichtster van Gezond & Weldoen (www.gezondenweldoen.nl),  schreef een lekker leesbaar boekje over 12 basics die voor iedereen te begrijpen en toe te passen zijn.

 

Terug naar het fundament

De boodschap is: terug naar het fundament, maar dan wel degelijk onderbouwd op basis van onder meer erkende richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Kenniscentrum Sport & Bewegen, aangevuld met recente medische inzichten op het gebied van onder meer alcohol. En met extra diepgang vanwege aandacht voor ziel, geest en lichaam en onderbouwing waarom de bijbelse richtlijnen (Rosaline is christen) voor het welzijn van mens, dier en de hele schepping, zo gek nog niet zijn! Ook niet-christenen kunnen met dit boekje uit te voeten. De 12 basics zijn universeel!

 

Kortom: een uniek boekje voor iedereen die serieus geïnteresseerd is in oplossingen voor een gezondere leefstijl, die werken.

 

Als e-book gratis nu verkrijgbaar via www.degezondeleefstijlcoach.nl of mail naar: info@gezondenweldoen.nl onder vermelding van gratis e-book  met code GW-GLC2020

Aan het begin van een nieuw jaar we willen massaal gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken, meer tijd nemen voor ontspanning en minder alcohol drinken. Het bekende liedje!  En volgend jaar zal het omstreeks deze tijd precies weer zo zijn: in januari haal je – voor zoveelste keer – goede voornemens onder het stof vandaan en in maart ben je ze hoogst waarschijnlijk al weer vergeten. Het goede nieuws: het kan anders! Leer van de volhouders!

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat maar liefst 80 procent van de bevolking goede voornemens koestert, maar nauwelijks één derde maakt de goede voornemens ook waar. En het zijn dan overwegend de ouderen, mensen boven de 60 jaar, die op eigen kracht in de praktijk brengen wat zij zich hebben voorgenomen. 28 % houdt vast aan hun voornemens, tegenover slechts 14 % van de jongeren.

 

Wat is het geheim van de volhouders? Ze hebben en plan en stellen realistische doelen! Niet iedereen heeft een leefstijlcoach of personal trainer nodig. Met onderstaande tips gaat het je lukken. Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat ze werken!

Lees verder op de website >>>

De feestdagen staan weer voor de deur en in januari gaan uiteraard weer collectief  ‘aan de lijn’.  De leefstijlcoaches van Gezond & Weldoen zijn geen voorstander van crashdiëten, maar van verstandig omgaan met gezonde voeding. Sterker nog: je kunt best veel (en lekker) eten en toch afvallen. 

Eet bewust. Houd je dagelijkse calorie-inname de komende tijd in de gaten en ga slim om met de juiste samenstellingen.

Met deze vier gerechten van maximaal 300 kCal kom je een heel eind.

Optie 1: 185 gram kwark halfvolle , 15 gram honing, 25 gram rozijnen gedroogd

Optie 2: 1 schaaltje sla, melange (45 gram), 15 gram pijnboompitten, 40 gram vegetarische ham (bijvoorbeeld Garden Gourmet), 35 gram wortel, 85 gram volkoren fusilli,

bereid, 15 gram dressing, honing-mosterd

Optie 3: 235 gram sojadessert/vla, 15 gram havermout, 20 gram rozijnen gedroogd

Optie 4: 2 boterhammen met klein beetje boter en 2 plakken 30+ kaas.

Voeg rauwkost toe voor een smakelijker en gezonder effect.

Meer tips om op een verstandige manier af te vallen?

Lees het op de website van Gezond & Weldoen >>>

Drs. Esther Noordermeer, de auteur van de bestseller De Hemelse Voedselbank, wil een lans breken voor het gebruik van melkproducten. "Niet alleen omdat ik boerin ben, maar omdat de negatieve beeldvorming tegenwoordig te ver doorslaat." In uitzending van 4 dec. jl. legt Esther Noordermeer uit waarom 'zure' melk een gezonde optie voor volwassenen.  En met zure melk bedoelt ze niet 'bedorven' maar gerijpte melk. Zie ook: blog op website.

Lekker, makkelijk en gezond: pannenkoeken (met pompoen bijvoorbeeld)

Pannenkoeken staan alom bekend als lekkernij en makkelijk te bereiden. En dat klopt! Met de onderstaande ingrediënten kun je ook nog eens ‘gezond’ aan het rijtje toevoegen, dus wat let je? Aan de slag..!

 

De keuze voor plantaardige melk kún je maken (hoeft niet) als je bijvoorbeeld wilt minderen met verzadigde vetten. In vlees en zuivelproducten van dierlijke komaf zitten veel essentiële (B) vitamines en mineralen zoals zink, ijzer, fosfor en seleen. Maar er zitten ook best veel verzadigde vetten in. Het is goed voor je gezondheid – met name voor je cholesterolgehalte - om daarvan dagelijks niet te veel binnen te krijgen, max. 10% van de nodige energiebehoefte. Plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk helpt je met de reductie van verzadigde vetten.

 

Kies bewust

Ook als het gaat om de eieren in het recept kun je bewust ‘heel gezond’ kiezen. Vrije uitloop eieren zijn de beste omdat de kippen mogen leven en eten (een graantje hier, een wormpje daar) zoals God het heeft bedoeld. Als je het boek Genesis... lees hier het hele artikel

RECEPT VOOR 4 PANNENKOEKEN MET POMPOEN

 

Ingrediënten

400 ml (plantaardige) melk
4 eieren
320 g havermout
400 g pompoen (voorgekookt)

 

Bereiding

  • Klop de melk, het ei en de havermout door elkaar

  • Pureer of prak de pompoen en roer de pompoen door het mengsel

  • Bak er (kleine) pannenkoekjes van

  • Voeg naar smaak een snufje zout en wat peper toe.

 

Deze pannenkoekjes kun je uiteraard ook met andere groenten maken.

Eet smakelijk!

Varieer met granen..!

November 17, 2019

Wij bidden in 'Het onze Vader': Geef ons heden ons dagelijks brood. Brood is dagelijks, ook al is dat niet meer hip. Kennen wij vooral brood op basis van tarwe, in de Bijbel was het voornamelijk gerst en tarwe. Was er toen sprake van oertarwe/oergerst, nu hebben wij een veredelde tarwe met hoge opbrengst en wat lagere nutritieve waarde en relatief hoog in gluten. Daarom worden alternatieve granen, die nog een achterstand hebben in de veredeling, gebruikt om de tarwe deels te vervangen.


Wat je ook kiest, twee dingen zijn troef: varieer en neem volkoren!

Variëren is voor mensen lastig. we zijn gewoontedieren en pakken dat-wat-we-gewend-zijn in de winkel. Niet doen! Ga avonturieren en probeer van alles uit.

Ideeën om met brood te variëren of brood te vervangen:

  • Eet niet alleen volkoren tarwebrood, maar neem ook volkoren speltbrood. Helpt niet voor gluten, maar je varieert. Geen maisbrood omdat de basis wit tarwemeel is. Sommige echte bakkers verkopen ook rogge- of haverbrood als brood gebakken. Doen.

  • Pap koken. Geen Brinta, want dan kies je weer voor tarwe. Geen Bambix, want dat is niet volkoren. Maar wel teff- en havermoutpap. Dit zijn echt twee gezonde alternatieven. Teffpap met blauwe bessen of havermout met kaneel en rozijnen. Lekker!

  • Fries roggebrood en Haverkorn (Soma). Dit compacte, zware brood is heel gezond. Varieer er mee. Geschikt beleg: appelstroop en kaas.

  • Ronde wafels. Vroeger waren daar alleen de rijstwafels, intussen zijn er zoveel soorten die te verkiezen zijn boven de rijstwafel; speltwafel, boekweitwafel, oerwafel van quinoa, zelfs een linzenwafel (is geen graan, maar prima) van de merken Leev en Zonatura. Allen glutenarm en prima alternatieven voor volkoren boterham. Geschikt beleg: honing, humus, kaas.

  • Crackervarianten. Hetzelfde als bij de ronde wafels. Neem geen tarwecrackers, want tarwe krijg je al genoeg binnen, maar neem bijvoorbeeld speltcrackers.

  • Muesli door yoghurt, kwark, biogarde, karmemelk of kefir. Het is brood opgelost in zuivel. En omdat muesli een variatie aan granen en zaden bevat, is deze keus ook gezond. Let op: krokante muesli bevat suiker. Niet de beste keus binnen een gezond voedingspatroon.

 

Vaak zijn broden van alternatieve granen vermengt met tarwe. Toch is het zinvol hiervoor te kiezen omdat je dan ook voedingsstoffen binnenkrijgt van dat alternatieve graan.

Eén of meer maaltijden overslaan, waarom zou je dat doen? De Richtlijnen Goed Voeding zeggen niets over 'vasten'.  Toch zijn er voordelen, zowel fysieke als geestelijke. Meer weten over dit ietwat merkwaardige onderwerp? De Bijbel leert ons dat een knorrende maag zo nu en dan helemaal niet erg is. Vasten is pure power in de hemelse gewesten.  Uitzending gemist? Hier kun je het interview met Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen terugluisteren (5 minuten) of lees meer op de site van Gezond & Weldoen!

Naar de uitzending:

https://www.grootnieuwsradio.nl/programma/laurenslunchroom/

Lunchpauze: wel of geen activiteit?

November 04, 2019

Elke pauze is bedoeld –en dat betekent ook het woord pauze- als onderbreking. Zo ook de lunchpauze. Je onderbreekt je bezigheden en biedt jouw lichaam aan wat nodig is. Dat wat je lijf tekort komt tijdens werktijd, kun je bieden in de pauze. Het heeft allereerst voedingstoffen nodig, want er zit een ochtend werken op. Dus je eet.

 

Werkvolk heeft rust nodig. Hun armen, benen, rug enz... moeten rusten, want ze hebben die belast. Zij moeten hun pauze juist benutten door het lichaam rust te bieden.

 

Kantoorvolk heeft zittend werk. Juist tijdens de lunch past een wandeling als onderbreking op het zitten. Want zitten is het nieuwe roken. Zolang je rustig wandelt en eet, is dat niet nadelig voor de spijsvertering. Wordt het sporten, dan verhindert dat wel de spijsvertering.

Een lunchwandeling heeft voordelen:

- Je schept frisse buitenlucht (dat hoop je dan)

- Je komt in het daglicht. Een gebrek aan daglicht bevordert slaapproblemen. Daglicht is tegelijk ook een VIT D douche.

- Beweging voorkomt stijfheid.

- Door wandelen kijken ogen in de verte en krijgen zo rust. Voor schermwerk moeten ogen altijd werken. Beter niet op je mobiel kijken of een boek lezen. Ogen moeten in de verte kijken. Dat is hun pauze.

- Gesprekken met collega’s zijn lopenderweg minder dwingend dan wanneer je tegenover elkaar zit. Je kunt immers samen om je heen kijken. Het mag ook stil zijn.

- Lopen is ook een ideale manier voor wie juist alleen wil zijn om bijvoorbeeld te bidden of rustig na te denken.

 

Kortom: Doe dat wat je lichaam en je geest nodig hebben.

Bron:

Esther Noordermeer, gastdocente Gezond & Weldoen en auteur van de bestseller De Hemelse Voedselbank

Met de Slim koken app: pita volkoren broodjes met hete kip

October 28, 2019

Ben je geen keukenprins of prinses maar zou je wél graag in een handomdraai heerlijke en gezonde maaltijden op tafel willen zetten? Er zijn allerlei manieren om dat te bereiken maar een echte topper vinden wij  de Slim koken app van het Voedingscentrum: super makkelijk, gratis, gezond en helemaal voor jou persoonlijk.

 

Je gaat via deze interactieve app ‘in gesprek met Sjef de kok', jouw persoonlijke keukenassistent. Sjef zegt : “Ik kan je helpen met een gerecht zoeken een boodschappenlijstje en sinds kort ook bij het koken. Wat kan ik voor je doen.”

Jij typt ‘ lunch’.

Hij vraagt of je zin hebt in een bepaald ingrediënt of:  ‘Mag ik een voorstel doen?’ Hij wil dan eerst iets meer weten over je smaak  en gaat dan voor je aan de slag en komt vervolgens met een voorstel. Als je het voorstel ziet zitten,  helpt hij je met de bereiding. Als je een ander recept wilt, bijvoorbeeld als de bereidingstijd te lang vindt, komt hij binnen 2 seconden met een ander voorstel.

Zo hebben we voor het lunchrecept voor vandaag het volgende gevonden: 

pita volkoren broodjes met hete kip!

 

Richtlijnen Goede Voeding

De app heeft een aantal voordelen. Je kunt bij Sjef aangeven dat je een recept wilt dat past in een dieet bij een verhoogd cholesterol, of dat geschikt is bij diabetes of vrij van gluten etc.

Een ander groot voordeel is dat Sjef ein-de-loos geduldig is en je veel inspiratie geeft voor makkelijke en gezonde recepten. Het mooie van de recepten van het Voedingscentrum is dat ze voortkomen uit de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het lijkt misschien niet zo relevant, maar dit is het wél!  De richtlijnen Goede Voeding zijn tot stand gekomen op basis van degelijk wetenschappelijk onderzoek. De Gezondheidsraad verdient respect hiervoor.

Maar let op: je kunt de recepten - en ook het recept hieronder - naar eigen inzicht aanpassen, bijvoorbeeld door halvarine te vervangen door (dun) roomboter of de botervervangers te gebruiken waarover we in de vorige uitzending hebben gesproken.

Dat is dan een persoonlijke keuze.

Ingrediënten voor 10 broodjes

5 tomaten

1 bosuitje

0.5 theelepel knoflookpoeder

10 eetlepels Hütenkase

0.5 eetlepel  tijm

10 volkoren pita broodjes

Dun halvarine (het  Voedingscentrum ‘doet niet aan roomboter’, dit kun je eventueel zelf vervangen, zie uitzending vorige week)

10 plakken kipfilet (liefst van verse kip, zonder e-nummers bereid)

Eventueel toevoegen|: rucola sla.

 

Bereiding (15 minuten)

  • Was de tomaten en het uitje;  snijdt de  tomaten in plakken en het bosuitje in ringen

  • Meng de Hütenkase  met knoflookpoeder en tijm

  • Snijd de volkoren pitabroodjes open en smeer er  boter of een andere vervanger voor halvarine op

  • Beleg de pita’s met  een plak kipfilet); lepel hutenkase en 4 plakken tomaat en beetje bosui

  • Bak broodjes lichtbruin in een goed gereinigde contactgril (zie uitzending 18 september jl., scroll naar beneden) en snijdt ze doormidden

  • Eet Smakelijk!

Verrassende botervervangers

October 22, 2019

Een gezonde keus om het brood te smeren is echte boter in plaats van bewerkte margarines en halvarines. Echte boter is een natuurproduct (zoals God het de koe laat maken), margarines en halvarines zijn in elkaar geknutselde producten zoals een mens dat maakt in een fabriek. Echte boter bevat van nature vitamine A en D en is van zichzelf smeerbaar. Margarines en halvarines krijgen vitamine A en D toegevoegd en de plantaardige oliën die erin zitten, zijn van zichzelf vloeibaar. Met veel kunst- en vliegwerk wordt het tot een smeerbare pasta gemaakt.

Maar het zou teveel van het goede zijn om elke boterham te smeren met echte boter, o.a. met het oog op de calorie-inname en de hoeveelheid verzadigde vetten. Hieronder lees je op welke wijze je boter kunt vervangen. Brood wordt al gauw droog als je boter weglaat en daar niets voorin de plaats doet. Er zijn best veel alternatieven die bovendien lekkerder zijn dan echte boter. Omdat echte boter heel calorierijk is, is elk alternatief minder calorierijk bij gelijke smeerdikte.

 

Broodbeleg waarbij de echte boter is vervangen door een alternatief:

- Kaas op brood? –> smeer als onderlaag mosterd, rode/groene tapenade of appelstroop.

- Zalm op brood?  –> smeer als onderlaag kruidenkaas.

- Tonijn op brood? –> smeer als onderlaag yogonaise.

- Runderham/rookvlees –> smeer als onderlaag rode/groen tapenade of gewoon echte boter.

- Honing op brood? –> smeer als onderlaag mascarpone (Italiaanse roomkaas, echt lekker!).

- Jam op brood? –> smeer als onderlaag kwark (met name lekker bij donkere jams, doet denken aan monchoutaart).

- Pure hagelslag/vlokken –> onderlaag mascarpone (echt lekker!).

- Pindakaas op brood –> ik zou dit keer voor echte boter gaan.

Er is natuurlijk broodbeleg dat van zichzelf smeuïg is en geen onderlaag behoeft: Kruidenkaas, runderleverpastei, humus, muhammara (spread van gegrilde paprika).

En ... er is een alternatief waarbij je het brood dipt in plantaardige olie. Je vervangt dan echte boter door een zuivere plantaardige olie waaraan niet is geknutseld. Dan is oke! Neem olijfolie extra vierge met peper en zout.

 

Oja, denk eraan rauwkost bij het brood te eten. Je weet wel waarom (zie eerder recept).

 

Foto: met dank aan Voedingscentrum

Het is weer pompoenentijd.  Je ziet ze overal liggen en in oktober worden ze gebruikt  bij de viering van Halloween op 31 oktober.  Volgens Gezond &  Weldoen kun je pompoenen beter geen Hallowoon lichtjes maken (zie staan symbool voor dolende zielen die het met de duivel op een akkoordje wilden gooien), maar maak je er lekkere en gezonde soep van. Hieronder het recept.

Het leuke is dat pompoenen gewoon op Nederlandse grond groeien en dus niet van ver hoeven te komen. Pompoenen komen oorspronkelijk uit het zuiden van Amerika en zijn enkele eeuwen geleden pas op Europees grondgebied terecht gekomen. Sommige pompoenen kunnen wel 1 meter breed worden en ruim 70 kilo wegen; er worden zelfs wedstrijden georganiseerd wie de grootste en zwaarste pompoen kan kweken.

 

Wat is er nu zo gezond aan de pompoen? Ze zijn:

  • Goed voor je ogen
    De pompoen zit vol met provitamine A, oftewel betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. In een portie kan wel tot 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine zitten. Vitamine A is goed voor je ogen en verbetert het zicht.

 

  • Goed voor je darmen
    De pompoen zit vol met vezels. In ons westerse voedingspatroon eten we teveel bewerkte voeding die arm is aan vezels. Onze darmbacteriën zijn dol op vezels. Ook zorgen vezels ervoor dat je een mooie stoelgang hebt.

 

  • Goed voor de lijn (vol vezels)
    Pompoenen zijn rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Met andere woorden: je raakt wel gevuld, maar zonder dat je er dik van wordt. Een pompoensoep is ideaal als lunch of tussendoortje.

 

  • Maken je je slim
    De zaden van de pompoen zijn rijk aan vetzuren die goed zijn voor je bloedvaten en hersenen. Je kunt de zaden drogen in de (droog)oven of op de verwarming.

 

  • Maken je  gelukkig
    Een ander ingrediënt van pompoenzaden is tryptofaan. Tryptofaan is een krachtige bestrijder van een depressie en zorgt ook nog eens voor een goede nachtrust. Tryptofaan wordt namelijk omgezet in GABA, een rustgevende neurotransmitter.

 

  • Versterken  je afweer
    De pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Er zit ook wat zink in, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.

 

  • Verlagen  de bloeddruk
    Er zit in deze groente ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze wel veel te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.

 

  • Verbeteren de huid
    Het caroteen (de oranje kleur) in de pompoen werkt als antioxidant in de huid. Antioxidanten houden veroudering op afstand. Caroteen doet trouwens veel meer, zoals het risico op kanker verminderen.

 

Pompoenen kunnen je gezondheid dus echt flink verbeteren. Een goede manier om pompoenen te eten, is door deze te verwerken tot soep. Schillen is niet nodig, in de schil zitten namelijk heel veel antioxidanten.

 

RECEPT voor pompoensoep met sinaasappel voor 4 personen:

 

Ingrediënten:

1 pompoen

1 sinaasappel

1 rode appel

1 wortel

1 rode ui

2 groente bouillonblokjes (bij voorkeur vrij van rode e-nrs., lees etiket, google naar alternatieven)

1 knoflookteentje

1 gemberwortel

2 el olijfolie

1 liter water

(Cayenne)peper

Zeezout

 

Tip:

Garnering: bijvoorbeeld peterselie, koriander, geroosterde pompoenpitten

Serveer eventueel met geroosterd volkorenbrood.

Bereiding:

  1. Maak de groenten schoon. Halveer de pompoen. Je kunt de pompoen schillen maar dit hoeft niet! In de schil zitten nl. veel gezonde anti-oxidanten die je afweersysteem versterken. Verwijder wel de pitten. Snijd in blokken. Snijd de wortel in fijne stukjes. Pel en snipper de rode ui en pers de knoflook. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de appel in kleine stukjes, verwijder het klokhuis (niet de schil). Pers de sinaasappel en houdt het sap apart.

  2. Verhit langzaam de (olijf)olie in een soeppan en fruit de rode ui,knoflook en gember op laag vuur ca. 3 minuten. Voeg de pompoen en de ui toe en bak deze 5 minuten mee op hoog vuur.

  3. Voeg nu het water toe, de groentebouillonblokjes, de appel en het sinaasappelsap en breng aan de kook. Dek de soep af en kook deze 20 minuten op laag vuur.

  4. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Breng eventueel op smaak met (cayenne)peper en/of wat zeezout.

 

 

 

(*) Meedoen met Halloween ja of nee?

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes.

Het lijkt zo onschuldig, maar is het dat ook? Wat kan een pompoen ons nu doen?
Inderdaad, een pompoen  doet ons geen kwaad, integendeel, het is een gezonde groente  geschapen door God. Het is een gewone vrucht, ook als die helemaal is uitgehold en er lichtjes in branden. Maar lach niet te vroeg, want de pompoenen van Halloween staan voor iets heel anders. De verlichte, doorschijnende pompoen (de Engelsen spreken van ‘Jack-O-Lantern’, Jaap-met-de-Lamp) is het symbool van een dolende ziel. Vroeger holden bijgelovige mensen pompoenen of knolrapen uit en plaatsten er kaarsen in. Zij deden dat om de boze geesten van hun huizen weg te jagen.

 

Een andere bron vermeldt: de verlichte pompoen of doodskop diende als een signaal om aan te geven dat de bewoners van deze boerderij of dit huis sympathiek stonden tegenover de satanisten, zodat de terreur van de nacht (Halloween) eraan voorbij ging.

 

Lees meer over de occulte achtergronden van Halloween in dit artikel van Bijbel & Onderwijs:

https://bijbelenonderwijs.nl/occult-en-licht/halloween-mij-niet-gezien/

Geraadpleegde bronnen:

Stichting Bijbel & Onderwijs, Juglen Zwaan (www.ahealthylife.nl), Lidl Nederland.

1 / 2

Please reload

Gezond & Weldoen 

steunt o.a.:

Volg ons:

Contact:

opleidingen@gezondenweldoen.nl

Tel. (31) (6) 48 43 97 61

 

©2019  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.       PRIVACY  VERKLARING >>>