google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM

Uitzendingen Groot Nieuws Radio met Gezond & Weldoen

Elke onder 12.15 en 12.30 uur spreekt Laurens van de Kraats van Groot Nieuws Radio met voeding- en leefstijlspecialisten van Gezond & Weldoen over gezond en lekker eten. Hieronder kun je de recepten rustig nalezen van de uitzendingen nog eens terugluisteren.

Boerenkool gratin superfood boordevol levenskracht

November 30, 2020

Boerenkool stampot: niet weg te denken uit de Nederlandse keuken en vooral in de wintermaanden een graag geziene gast aan tafel. Bereid dit gerecht vandaag en smul er ook nog morgen van. En zeker ook lekker als lunchgerecht!

 Stamppotten zijn vaak een dag later nóg lekkerder. Boerenkool is één van de gezondste wintergroenten, een ‘superfood’ boordevol voedzame stoffen. Hoewel boerenkool het hele jaar rond geoogst kan worden, gedijt hij het best in kouder weer en zelfs bij sneeuw. Het is een zeer voedzame en veelzijdige groente: hij zit vol met vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en krachtige plantenstoffen. Een portie boerenkool van 70 gram bevat al de hele dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) vitamine A, C en K. Het bevat ook veel B-vitamines, calcium koper, mangaan, kalium en magnesium. Bovendien zit boerenkool bomvol met flavonoïde antioxidanten zoals quercetine en kaempferol, die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Sommige studies suggereren dat een dieet met veel flavonoïden het risico op bepaalde soorten kanker, zoals long- en slokdarmkanker, kan helpen verlagen (Bron: aHealthylife.nl)

 

 

 

Ingrediënten voor 4 personen

 

  • 1200 gram aardappelen

  • 1500 gram gesneden boerenkool

  • 80 gram pecannoten, ongezouten

  • 4 eetlepels geraspte belegen 30+ kaas

  • 300  ml halfvolle yoghurt

  • 2 theelepels tijm

  • 300 ml halfvolle melk

  • peper, nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en doe ze met 3 cm water in een pan. Leg de boerenkool erop.

  2. Kook de aardappelen en de boerenkool in 25 minuten gaar.

  3. Hak de pecannoten grof.

  4. Meng de geraspte kaas door de yoghurt en voeg wat tijm toe.

  5. Warm de grill voor.

  6. Breng de melk aan de kook.

  7. Stamp de aardappelen en boerenkool fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van.

  8. Schep de pecannoten door de boerenkool.

  9. Doe de boerenkool in een ovenvaste schaal en schep het yoghurt-kaasmengsel erop.

  10. Laat het gerecht onder de hete grill in ca. 10 minuten kleuren.

 

Recept met dank aan: Voedingscentrum menu van de week

Smeuïge kaas-ei wrap (low carb)

November 16, 2020

Deze vegetarisch gevulde tortilla’s zijn een leuke afwisseling in het dagelijks eetpatroon. De vulling is heerlijk smeuïg en licht pittig gekruid.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 meergranentortilla’s

  • 3 eieren, hardgekookt, afgekoeld en gepeld

  • 2 eetlepels halfvolle mayonaise

  • 3 theelepels fijne mosterd

  • 1 knoflookteentje, geperst

  • 2 eetlepels bieslook, fijngehakt

  • 2 theelepels milde paprikapoeder

  • 1 theelepel milde kerriepoeder

  • 1/2 rode ui, gesnipperd

  • 40 g cheddarkaas, geraspt

  • 1 tomaat, zonder zaad, in kleine blokjes

  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper

  • 80 g ijsbergsla, in dunne reepjes

  • 80 g komkommer in kleine stukjes

  • 60 g maïskorrels

 

Bereiding (10 minuten):

Deze vegetarisch gevulde tortilla’s zijn een leuke afwisseling in het dagelijks eetpatroon. De vulling is heerlijk smeuïg en licht pittig gekruid.

Leg de tortilla’s naast elkaar op een schoon werkblad.

Snijd de eieren in grove stukken en doe ze in een ruime kom.

Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de ijsbergsla, en schep alles goed door elkaar.

Verdeel de sla over de tortilla’s, schep de kaas-eisalade erop en rol de tortilla’s op. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 26,6 g
waarvan suikers 3,8 g
Vet 14,6 g
waarvan verzadigd 4,6 g
Eiwit 12,5 g
Vezels 2,9 g
Groenten 85 g
Kcal 293
Zout 1,29 g

Met dank aan: Diabetes Fonds

Zoete aardappelsoep met geroosterde zonnenbloempitten

January 01, 2020

Het recept van vandaag bevat gezonde seizoengroenten zoals zoete aardappelen en ui en zonnebloempitten als garnering. Zonnebloempitten bevatten tryptofaan een stofje dat de productie van het slaaphormoon melatonine bevordert.  Geroosterd, met keltisch zeezout en wat knoflook, geven ze de soep een krachtige bite. 

Ingrediënten voor 4 personen

1 flessenpompoen

1 rode paprika

1 groene paprika

2 tenen knoflook

1 ui

8 tot 10 kastanje champignons

1 eetlepel olijfolie

1 theelepel kurkuma

2 blokjes groenten bouillon

1,5 liter water

1 snuf keltisch zeezout

handvol peterselie

scheutje creme fraiche

Bereidingswijze

Snijd de ui, knoflook en paprika's fijn. Verhit een eetlepel olie in een pan en bak de ingrediënten kort. Doe hierna de kurkuma erbij. Snijd ondertussen de zoete aardappel in blokjes en voeg toe. Schep het geheel om en breng met zoveel water aan de kook dat het geheel net onder staat. Laat vijf minuten pruttelen en voeg hierna de helft van de champignons, in vieren gesneden, toe. Haal de pan van het vuur wanneer de groenten zacht zijn. Pureer tot een gladde soep. Proef en breng eventueel verder op smaak. Serveer met  fijngesneden peterselie en geroosterde zonnenbloempitten met keltisch zeezout en knoflookpoeder.

Variaties/tips:

• Houd een deel van de champignons achterwege om tijdens het opdienen in gebakken plakjes over de soep te verdelen.

• Ook lekker met wat verse gember. Schil een schijfje en snijd in kleine blokjes. Bak mee met wat knoflook en keltisch zeezout. 

Uitzending 11 november 2020: de powernap

In de uitzending van vandaag spreekt Laurens van der Kraats met gezondheidscoach Rosaline McDonald van Gezond & Weldoen over de zin en onzin van een powernap. De powernap heet niet voor niets powernap! 

Genieten van pure eenvoud: tortilla met ui en kikkererwten

October 26, 2020

Genieten van pure eenvoud? Maak dan eens dit heerlijke recept: tortilla met eieren, ui en kikkererwten, voor twee personen. Klaar in nog geen 30 minuten.

 

Duurzaam eten? Hier zijn tips!

  1. Veel eieren zitten met de punt naar boven in de verpakking. Het beter is om een ei met de punt naar beneden te bewaren, in de koelkast op 4°C. Op deze manier beschadigt de luchtkamer die aan de stompe kant van eieren zit niet en blijven eieren langer goed. 

 

2. Op de doos staat de houdbaarheidsdatum.

Als die datum is verstreken, zijn de eieren hardgekookt of goed doorbakken nog prima te gebruiken.

 

3. Denk ook aan het welzijn van de dieren.

Als het welzijn van dieren je aan het hart gaat, kies dan voor vrije uitloop eieren, biologisch of eieren met het Beter Leven keurmerk.

Ingrediënten

  • 1 komkommer

  • 3 takjes peterselie

  • azijn

  • 2 (rode) uien

  • 2 eetlepels olie

  • 1 klein blikje kikkererwten (uitlekgewicht ca. 150 gram)

  • peper

  • 4 eieren

  • mespunt oregano

  • 4 volkoren boterhammen

 

Bereiding

  1. Was de komkommer en schaaf hem met een kaasschaaf in lange plakken.

  2. Was de peterselie en knip of snijd het klein.

  3. Meng de peterselie en 3 eetlepels azijn door de komkommer.

  4. Pel de uien en snijd ze in halve ringen.

  5. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de uien in 15 minuten gaar en goudgeel.

  6. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af.

  7. Schep de kikkererwten met wat peper door de uien en laat ze kort mee warmen.

  8. Klop de eieren met wat peper en oregano los en giet ze in de pan.

  9. Laat de eieren in een paar minuten gaar worden.

  10. Keer de tortilla met behulp van een plat deksel of een groot bord en bak de andere kant nog een paar minuten.

  11. Serveer de tortilla met de komkommersalade en het brood. 

 

Bron: Voedingscentrum 2020

Herfstrecept: bladerdeegtaart met pompoen

October 17, 2020

Wandelen is gezond. Na een herfstwandeling thuiskomen en dan een gezonde maaltijd, die je van te voren hebt klaargemaakt, is nóg gezonder. Wat te denken van bijvoorbeeld bladerdeegtaart met geroosterde pompoen? Bladerdeegtaarten zijn enorm makkelijk om te maken. Probeer het eens uit, succes gegarandeerd. Je bent binnen 30 minuten klaar! 

Ingrediënten voor 2 personen:

6 vellen bladerdeeg

Halve flespompoen

1 puntpaprika

400 gr spinazie à la crème (ontdooid)

200 gram oude kaas

1 rode ui

1 gram ongezoute ongebrande noten

200 gram pesto

Olijfolie

Zout

Peper

Bakfolie

Bereiding:

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de vellen bladerdeeg op de bakplaat tegen elkaar aan. Druk de randjes goed aan. Verwijder de zaadlijsten en pitten van de pompoen en puntpaprika. Snij de pompoen en puntpaprika in dunne plakjes. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet.

Verdeel de spinazie gelijkmatig over het bladerdeeg en bestrooi met de geraspte kaas. Leg de plakjes puntpaprika en pompoen dakpansgewijs op de plaattaart. Verdeel de pesto over de groenten. Snij de ui in parten en verdeel samen met de macadamianoten over de taart. Vet de randen van het bladerdeeg in met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper.

 

Bak de plaattaart 30 minuten af in de oven.

Tip:lekker met rucola.

Eet smakelijk!

Recept: Lidl Nederland

Broccoli salade met pitjes van granaatappel

October 11, 2020

Wil je een extra gezonde, extra eiwitrijke, extra luxe salade op tafel zetten met een knipoog naar ingrediënten uit de Bijbel? Dan is deze broccoli salade met frisse pitjes van de granaatappel een aanrader.

 

De granaatappel is één van de meest voedzame fruitsoorten op aarde, boordevol nieuw leven met tientallen heerlijke, frisse eetbare pitjes per vrucht. 

De granaatappel wordt ook wel Chinese appel genoemd maar komt oorspronkelijk uit Iran.

 Het is eigenlijk geen appel, maar een bessensoort. De granaatappel is  een symbool voor gezondheid en vruchtbaarheid.  De granaatappel is extreem gezond en brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Granaatappelpitjes bevatten polyfenolen (sterke antioxidanten). Deze krachtige antioxidanten zijn goed voor je bloeddruk en verminderen de kans op hart- en vaatziektes. Het pitjes van de granaatappel zijn het eetbare deel van de vrucht. De pitjes van de granaatappel zitten boordevol kalium en vitamine C. In één granaatappel zit maar liefst 30 % van je aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag. De pitjes hebben tevens een ontstekingsremmende werking.

 

Studiedag Bijbel & Voeding

Tijdens de studiedag Bijbel, voeding en gezondheid  op dinsdag 17 november 2020  in Hoofddorp maken we samen met de cursisten tussen de middag een gezonde (vegetarische) lunch en verklapt de docente Anniek Sturm van Gezond & Weldoen een truc hoe je met groot gemak de tientallen pitjes uit de granaatappel haalt zonder geknoei.

 

Je leert op die dag nog veel meer. Centraal staat het thema waarom je als christen gezond te ‘moeten’ eten en leven en bovenal: hoe pas je dat toe in het dagelijks leven anno 2020. De studiedag is één van de toppers in het aanbod van Gezond & Weldoen en wordt nu voor de achtste keer aangeboden.

 

Meer weten? Kijk op de website van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen/cursussen.

Sandwiches met krabsalade en avocado

October 04, 2020

Groenten zoals sla en tomaat gaan prima samen met sommige soorten fruit, zoals voedzame avocado’s. Met behulp van dit recept maak je in een handomdraai heerlijke sandwiches.

 

Deze lunch wordt extra smakelijk als je het brood roostert en garneert met (vegetarische) spekjes en krabsalade. Let bij het kopen van het brood erop dat je volkoren kiest en bij de mayonaise dat je een suikerloze variant kiest (zie: google). Krabsalade kun je best zelf 'puur' (zonder kunstmatig toevoegingen) maken van verse krab, beetje mayonaise, wat citroensap en peper en zout.

Ingrediënten:

  • 8 volkoren boterhammen

  • 1 krop sla

  • 150  gram vegetarische spekjes

  • 2 el mayonaise zonder suiker

  • 2 el yoghurt

  • Halve citroen

  • 1 avocado

  • 2 tomaten, in plakjes

  • 250 gr krabsalade

  • Peper

  • Broodrooster

 

Bereiding:

  • Rooster de botenhammen in een broodrooster

  • Maak de blaadjes sla los van de krop, leg in een vergiet, spoel schoon onder koud stromend water

  • Bak de vegetarische spekjes op zacht vuur in een klein beetje olie

  • Meng de mayonaise, yoghurt en pers het sap van de citroen erdoor.

  • Halveer de avocado en haal de pit eruit. Lepel het vruchtvlees eruit en snijd in plakjes

  • Besmeer de boterhammen met citroenmayonaise

  • Verdeel en leg de blaadjes sla en plakjes tomaat over de boterhammen

  • Verdeel de krabsalade erover

  • Garneer met plakjes avocado en vega-spekjes.

Eet smakelijk!

Easy peasy.... pannenkoeken met avocado tegen stress

September 28, 2020

Je gebogen druk druk druk. Het láátste waar je nu zin in hebt is over een gezonde lunch die ook nog eens lekker maakt... Dit recept helpt je van het merk: volkoren pannenkoeken met avocado. In nog geen 30 minuten zet je een voedzame maaltijd boordevol voedzame eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitamientjes op tafel.

De avocado's zitten bomvol magnesium, een kostbaar mineraal dat je nodig hebt in stressvolle situaties. Ook vitamines B en C zijn volop aanwezig. Dit zijn vitamines die je moet om je weerstand op peil te houden.

Gezonde voeding haal je rechtstreeks uit de natuur. Wil je hier en daar een snufje smaakmaker uit een makkelijk maar gezond potje? Kijk dan eens op de website van A. Vogel. De ingrediënten zijn zonder schadelijke reed e-nummers.

Méér weten over wat je kunt doen om je weerstand te verbeteren als je 'veel op je bordje hebt'? Lees het artikel met tips op de website van Gezond & Weldoen 'Over stress en het huis op de rots'  en luister hier naar de uitzending van Groot Nieuws Radio op woensdag 30 september. Presentator Laurens van de Kraats spreekt met Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen over stress vanuit een een inspirerend bijbels perspectief.

Volkoren pannenkoeken met avocado

  • 200 gram volkorenmeel

  • 650 ml melk

  • 3 eieren

  • 150 gram oude kaas

  • 2 avocado's

  • 400 gram snoeptomaatjes

  • 300 gram spinazie

  • 100 gram tuinerwtjes (diepvries)

  • boter (om in te bakken)

  • olijfolie

 

Bereiding

 

1.Verwarm de oven voor op 180°C.

2.Meng voor de kruidenmix de Herbamare Original van A.Vogel zonder rode e-nummers (de mosterdzaad, de nootmuskaat, de kruidnagel en het laurierblaadje)

3.Snijd de avocado's doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees. Snijd het vruchtvlees in flinterdunne repen en vorm hier voorzichtig een waaier van. Halveer de snoeptomaatjes. Ontdooi de tuinerwtjes.

4.Meng de melk, de eieren, het volkorenmeel, de kruidenmix en de oude kaas samen in een kom tot blij beslag.

5.Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de pannenkoeken.

6. Besprenkel de snoeptomaatjes  met wat olijfoliebak in de voorverwarmde oven in 10 minuten gaar.

7.Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de spinazie tot het geslonken is. Breng het op smaak en versgemalen peper.

8.Verdeel de pannenkoeken over de borden en serveer de spinazie, avocado, tuinerwtjes en de geroosterde tomaatjes.

 

Recept: met dank aan A. Vogel

Gewokte broccoli met geroosterde amandelen en knoflook

September 21, 2020

In de lunchroom gaan de broodjes de hele dag door over de toonbank: maar lang niet iedereen wordt vrolijk van een doorsnee sneetje. Zij kiezen liever voor een koolhydraatarm product of iets dat glutenvrij is. Waarom eigenlijk?

Vandaag spreekt Laurens van de Kraats van Groot Nieuws Radio hierover met gezondheidscoach Rosaline Ratering McDonald, van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor christen leefstijlcoaches.

Zij zeg:  "In de tijd van de Bijbel bakten brood met behulp van zuurdesem. Met brood is van oudsher niets mis. Niet voor niets noemt onze Heer zichzelf het brood des levens en werd Hij geboren in Bethlehem, wat 'broodhuis' betekent."

Lees meer op de website van Gezond & Weldoen over gluten, goede koolhydraten ('groolhydraten') en suikers >>>>>  naar het artikel.

KOOLHYDRAAT ARM RECEPT ZONDER GLUTEN

Gewokte broccoli met geroosterde amandelen en knoflook

Ingrediënten

1 stronk broccoli

2 tenen knoflook

2 el zonnebloemolie

200 gr amandelen

3 el ketjap

Bereiding

Snijd de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Kook de broccoli 3 minuten en spoel af onder koud stromend water. 

Hak de knoflook grof. Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan en fruit de knoflook 1 minuut mee. Voeg de broccoli en de amandelen toe en roerbak 2 minuten. Voeg tenslotte de ketkap toe en bak 1 minuut mee. Direct serveren. Eet smakelijk:

Recept: Met dank aan Lidl Nederland

Geef je gezondheid een boost met soep (plus gratis E-book)

September 13, 2020

De 'R' is weer in de maand en dat betekent: aandacht voor extra vitamientjes, al dan niet uit een potje. Lees meer over de zin en onzin van vitamines uit een potje op de website van Gezond & Weldoen.

 

Omdat er niets boven voeding uit de natuur gaat - niemand kan de Schepper evenaren - hebben we vandaag een heerlijk recept voor soep, met extra veel groenten en dus ook met extra veel  vitamientjes.

RECEPT: BLOEMKOOL AARDAPPELSOEP MET TIJM

Een goed vullende soep, die ook prima dienst doet als avondmaaltijd. De zachte smaak van de bloemkool wordt versterkt door de tijm, cayenne en appelazijn. Een verrassende combinatie! De soep is vrij dik van zichzelf. Voeg wat meer water toe wanneer je houdt van een dunnere soep. Lekker met een scheutje lijnzaad of olijfolie.  Strooi een handje gehakte pistachenoten over de soep voor een kleurrijk effect

 

Ingrediënten voor 2 liter soep

1 grote bloemkool • 2 uien • 3 tenen knoflook • 250-300 gram aardappelen • 3 handen verse tijm • 1 tl cayennepeper • 1 liter groentebouillon • Appelazijn • Olijfolie • Peper en zout Optioneel: kerrie of kurkuma voor de garnering

 

Bereidingswijze

De aardappelen hoeven niet geschild te worden als ze biologisch zijn. Snijd in blokjes. Snijd de uien, knoflook en bloemkool fijn. Voeg een scheutje olijfolie of klontje roomboter  toe in een verwarmde (soep)pan en bak de ui glazig. Bak de knoflook mee. Voeg de tijm, aardappelen en de bouillon toe en laat vijf minuten koken. Doe hierna de roosjes bloemkool erbij en laat pruttelen tot alles zacht is. Haal de pan van het vuur. Voeg twee scheuten appelazijn en de cayennepeper toe en pureer de soep. Proef en breng eventueel verder op smaak met tijm, peper en zout. Serveer met een mespuntje kerrie of kurkuma.

 

Gratis e-book met gezonde soeprecepten

Met dank aan Juglen Zwaan van ahealthylife.com Inspiratie nodig voor meer lekkere soeprecepten? Voor elk seizoen kun je recepten vinden zodat je het hele jaar door kunt genieten van gezonde soep!

 

Download dan hier zijn gratis e-book!

Gezond snoepen, het kán

January 01, 2020

Bijna driekwart van de kinderproducten in Nederlandse supermarkten past niet in een gezond voedingspatroon voor kinderen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van kinderrechtenorganisatie Unicef. Maar wie is verantwoordelijk voor de gevolgen zoals obesitas, diabetes en ADHD bij kinderen? En wat kunnen we er zelf aan doen?

De oplossing relatief simpel: koop in de supermarkt zoveel mogelijk pure en onbewerkte voeding. Het is even zoeken maar het kán. Ook als het gaat om gezond snoepen.

Snoepen kan namelijk ook gezond.

Voor wie op zoek is naar inspiratie: kijk (bijvoorbeeld) hier:

gezonde traktaties maak je zelf.

VOORBEELD RECEPT

 Probeer deze chique cupcakes!

Een heerlijke traktatie voor op school, op kantoor of gewoon lekker bij de lunch om te delen.

Ingrediënten

Voor 30 traktaties / 50 kcal per stuk.

15 eieren

10 eetlepels halfvolle melk

10 eetlepels geraspte 30 + kaas

2 paprika’s

2 bosuitjes

muffinbakvorm

30 papieren cakevormpjes

 

Bereiding

1. Warm de oven voor op 180 °C. 2. Plaats de cakevormpjes in de muffinvorm. 3. Klop de eieren met de melk los. Klop er de geraspte kaas door. 4. Vul iedere vorm met blokjes paprika en ringetjes bosui en verdeel het eimengsel erover. 5. Bak de cupcakes in 15-20 minuten in de oven gaar en goudbruin. Laat ze iets afkoelen voor je ze uit de vorm haalt en smullen maar!

Bron recept: Voedingscentrum

Vrolijke regenboogpizza met gezonde voedselrestjes

August 29, 2020

Voedselverspilling: het moet en kan anders. Een bijbels verantwoorde gezonde leefstijl heeft niet alleen met jezelf te maken, maar ook met zorg voor je naaste en zorg voor de Schepping. Daar hoort onlosmakelijk bij: stoppen met het verspillen van kostbaar voedsel. Maak een begin en doe mee met de Verspillingsvrije week van dinsdag 1 tot en met maandag 7 september 2020. En ga er daarna vooral mee door..!

Lees meer op de website van Gezond & Weldoen >>>>

Vandaag in de uitzending van Groot Nieuws Radio meer tips & tops.  Rosaline Ratering McDonald, grondlegster van Gezond & Weldoen, praat erover met Laurens van der Kraats in Laurens Lunchroom. En natuurlijk hebben we ook deze week weer een heerlijk gezond recept, dat bij het thema past: een regenboog pizza, met gezonde voedselrestjes. 

Ingrediënten  voor 1 pizza (lunchgerecht voor 2 personen):

 

Voor de bodem:

  • 200 gram volkorenmeel

  • 75 gram bloem

  • 1½ theelepel gedroogde gist

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 150 mg water

 

Bereiding bodem (*)

  1. Meng het volkorenmeel en de bloem en roer er de gedroogde gist door.

  2. Verwarm 150 ml water tot lauwwarm.

  3. Meng het lauwe water en de olie door het meel en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plaats afgedekt met een schone theedoek 45 minuten rijzen.

  4. Warm de oven voor op 230 °C.

(*) Een sneller eveneens gezond alternatief is dat je twee volkoren tortilla wraps gebruikt. Besmeer ze met tomatenpuree (1blikje), leng de puree aan met een eetlepel  olijfolie en wat vers geperste knoflook. Stapel de wraps op elkaar tot één bodem.

 

Voor de vulling:

1 rode ui

een halve rode paprika

een halve avocado

een eetlepel groene pesto

75 gr crispy mais

50 gram geraspte oude kaas 30+

 

Snipper de ui, snij de paprika in kleine stukjes, snij de avocado in kleine blokjes en roer de pesto er door.

Beleg nu de verse pizza bodem met de groenten, werk in een cirkel (zie foto), van buiten naar binnen, begin met de ui, daarna de paprika, dan de mais en tenslotte de avocado pesto mix.

Verwarm de oven ca. 5 minuten voor op 230 gram

Strooi een de geraspte kaas erover heen en bak de pizza daarna op 180 graden gaar in ca.12 tot 15 minuten. Blijf er de laatste minuten even bij voor het beste resultaat.

 

Geraspte kaas over?
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Zelf ijsjes maken doe je zó

July 12, 2020

Vanaf volgende week 23 juli zijn we er even tussenuit om vakantie te vieren. De zomerstop van Laurens Lunchroom - en daarmee ook de gezonde tips van onze voedingsdeskundige - duurt tot eind augustus. Woensdag 2 september zijn we er weer. Uiteraard hebben we in de uitzending vandaag nog een aantal mooie tips voor je!

 

1. Alle recepten van het afgelopen seizoen

Bekijk hier alle recepten van het afgelopen jaar voor je wekelijkse inspiratie: www.gezondenweldoen.nl/grootniewsradio

2. Geen zin in overtollige vakantiekilo's?

Ga je zelf ook op vakantie maar heb je geen zin in overtollige vakantiekilo's? Lees dan deze 8 tips op www.gezondeleefstijlcoach.nl

3. Nog geen vakantieplannen? Ga in oktober met ons mee naar Tirol!

Nog geen vakantieplannen en zou je - later in het jaar  - er toch wel even tussenuit willen? Misschien is de gezonde kickstart van  26 tot en met 30 oktober bij Herberg Zirbe in Tirol Oostenrijk een leuk idee. Kijk hier voor meer informatie over dit bijzondere arrangement (half vakantie/half studieweek gezonde leefstijl met bijbelse basisprincipes). Gezondheidsarrangement Tirol met Gezond & Weldoen oktober 2020.

4. Voor de thuisblijvers: maak je eigen yoghurt ijs!

Ga je zelf niet op vakantie de komende weken maar heb je wel zin in vakantiegevoel?  Daar hoort ijs bij!  Probeer dit overheerlijke recept voor yoghurtijs. Geweldig lekker, makkelijk te maken en slechts 50 calorieën per ijsje. 

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 300 ml halfvolle biogarde yoghurt

  • 1 eetlepel honing

  • 150 gram aardbeien

  • 100 gram frambozen

 

Materialen

6 kartonnen bekertjes en ijsstokjes of ijsvormpjes

 

Bereiding (ca. 30 minuten)

  1. Doe de yoghurt in een kom en voeg de honing toe. Roer dit goed door elkaar. Was de frambozen en de aardbeien. Snijd het fruit in stukjes.

  2. Voeg de aardbeien en frambozen bij elkaar in een kom en prak dit door elkaar, niet te fijn maar laat er een paar stukjes in zitten.

  3. Roer het fruit losjes door de yoghurt met een lepel. Doe dit voorzichtig, want het mengsel moet niet glad worden.

  4. Schep de yoghurt in de papieren bekertjes.

  5. Zet de bekertjes een uur in de diepvries. Na een uur haal je ze er uit en doe je het stokje er in. Vervolgens zet je de bekertjes nog 3 uur in de diepvries

  6.  Om de ijsjes uit hun vormpjes te halen zet je ze een paar seconden in een bakje met warm water en draai je aan het stokje tot ze loskomen.

 

Recept en foto: Voedingscentrum

Zelf energierepen maken doe je zó

July 05, 2020

Stel, je ben nog even druk je en je hebt geen tijd voor je lunch. Maar je hebt razende trek. Je kunt natuurlijk altijd een stuk fruit pakken (met schil voor de vezels) en daarmee de tijd overbruggen dat je wél tijd hebt voor een voedzame maaltijd.  Een andere optie is een gezonde energiereep die je zelf hebt gemaakt. Je kunt ze bewaren in de koelkast voor momenten zoals deze.

 

Het probleem is dat energierepen van de supermarkt vaak vol ‘snelle’ suikers zitten. Ze geven je kortstondig een kick, maar daarna daalt je bloedsuikerspiegel even snel als dat hij gestegen was en ben je wéér moe. Kies liever voor voedzame voeding met veel vezels (zoals groenten, zaden, noten), voldoende slaap, voldoende beweging, weinig of geen alcohol en slimme energie boosters met langzame suikers (koolhydraten) in combinatie met voedzame voedingsstoffen. Je merkt het verschil: je krijgt er energie van en de man met de hamer, die blijft uit te buurt..!

 

Mijd energiedrankjes...

Af en toe een ‘fout’ koekje of drankje kan geen kwaad. Denk aan de 80-20 regel, 80 procent gezond, 20 procent minder gezond is ok, maar niet andersom. Loop voor een snelle energie boost in ieder geval zo vaak mogelijk met een hele grote boog om energiedrankjes uit blik heen. Er zit héél veel suiker in waar je héél snel energie van krijgt in combinatie met de caffeïne en taurine, maar het zijn ook gewoon ongezonde dikmakers.

 

De fabrikant van één van de meest bekende merken (die ‘waar je vleugels van krijgt’) beweert weliswaar dat zijn  energiedrankjes heel veel gezonde vitamines B  bevatten en bereid zijn 'met zuiver water uit de Alpen'. Maar artsen waarschuwen toch echt luid en duidelijk tegen overdadig gebruik van energiedrankjes.  In de meeste ziekenhuizen worden ze sinds vorig jaar niet meer verkocht. Want met name jeugdigen kwamen en komen nog steeds bij de spoedeisende hulp terecht als ze er teveel van hebben gedronken (veel meer dan 1 blikje).  Energiedrankjes kunnen epileptische aanvallen en hartkwalen uitlokken. Met andere woorden: toch niet zo gezond!

Koffie met mate

Koffie, met mate, kan geen kwaad. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer maximaal  4 kopjes koffie per dag. Teveel caffeïne is niet goed voor je. Meer over de schadelijke effecten lees je hier.

 

Tips voor duurzame energie

Ben je vaak moe? Heb je regelmatig het gevoel dat je energie tekort komt? Mogelijk is er meer aan de hand.

·         Onderzoek de onderliggende reden waarom je vaak weinig energie hebt

·         Bespreek opmerkelijke vermoeidheid en gebrek aan energie met je huisarts

·         Houd je energie op natuurlijke wijze je energielevel op peil, met de 12 basics voor een gezonder leven (zie E-book: www.gezondeleefstijlcoach.nl).

Ziel, geest en lichaam zijn door je Schepper met elkaar verbonden!

 

Gewoon zin in een snelle boost?

Ben je gezond en heb je gewoon zin in af en toe een snelle maar gezonde energieboost? Maak je energierepen  dan zelf. Gebruik alleen het zoet van gedroogd fruit. De havermout en het fruit geven je veel vezels en de zaden zorgen voor verzadiging. 

Ingrediënten voor ca. 20 repen:

·        100 gram gedroogde abrikozen

·        100 gram gedroogde cranberry’s

·        100 gram dadels (liefst medjul)

·         200 gram zaden (bijvoorbeeld sesamzaad, pompoenpitten, lijnzaad en zonnebloempitten)  

·        50 gram havermout

·        50 gram roomboter

·        2 eieren (liefst vrije uitloop)

 

Bereiding (ca. 30 minuten):

·         Verwarm de oven voor op 170 °C.

·         Maal de abrikozen, gedroogde cranberry’s en dadels fijn in een keukenmachine of met een blender of staafmixer. Fijn hakken met de hand kan ook.

·         Meng de havermout en de zaden door heen

·         Smelt de boter boter en klop de eieren los. Meng de boter en de eieren door het zaden-fruitmengsel.

Druk het mengsel in een platte ingevette bakvorm. Maak het mooi glad aan de bovenkant. Bak de koek in 20 minuten gaar.

Stort de koek op een plank. Als de koek is afgekoeld kun je deze in repen snijden.

Bewaar de repen in een afgesloten bakje. Wil je een reep meenemen, doe dat in een bakje of wikkel de reep stevig in aluminiumfolie.

 

In de koelkast kun je ze een week bewaren, dus: even flink dooreten of (beter voor de lijn): uitdelen, dan hebben meer mensen er gezond plezier van!

Recept: met dank aan Puurgezond.nl

Frisse couscouse salade met gerookte makreel snippers

June 28, 2020

Vis is goed voor ons hart en de hersenen. Maar niet alle vis is zonder meer gezond. Met deze tips zit je goed.

 

Eerst maar eens over de positieve kant van met name vette vis. De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen onder meer tegen hart- en vaatziekten.  Vooral  vette vis bevat veel gunstige vetzuren, de omega-3-visvetzuren EPA en DHA. Paling, haring, zalm, sardines en makreel bevatten veel van die goede omega-3-visvetzuren.

Vette vis bevat verder belangrijke vitamines, namelijk A en D.  Vitamine A of retinol is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine D heeft je lichaam nodig voor het sterk houden van je botten en tanden, voor je weerstand en voor de werking van je spieren. Tenslotte bevat zeevis van nature jodium en dat mineraal is belangrijk voor je schildklier.

 

Bezwaren

Toch kleven er ook bezwaren aan het eten van vis. Vis is tegenwoordig vaak vervuild. Paling uit de Biesbosch bijvoorbeeld zijn zwemmende dioxine-bommen en vissen uit de Middellandse Zee eet je ook niet voor je gezondheid. En gekweekte vis zoals zalmen zitten nogal eens samengepropt in kleine ‘hokken’, krijgen vooral soja te eten (zéér onbijbels), pluimveemest en zelfs gehydrolyseerde kippenveren. Daardoor is het gehalte aan vitamine D in gekweekte zalm lager dan in wilde zalm en het gehalte aan verontreinigingen (ongezonde toxische stoffen) veel hoger. Te denken valt aan kankerverwekkende stoffen, PCB’s, broomhoudende vlamvertragers en pesticides als dioxine en DDT.

 

Tips

Kortom, je moet met vis, net zoals bij alle voedingsmiddelen tegenwoordig, een beetje uitkijken wat je koopt en waar. Daarom de volgende tips.

  • Een goede richtlijn is zonder meer: minder vlees eten en meer vis. Vegetarisch of parttime vegetarisch eten is een goede (bijbels verantwoorde) optie.  Tijdens de studiedag Bijbel, voeding en gezondheid op dinsdag 6  oktober 2020 in Hoofddorp kun je meer over deze en andere richtlijnen uit Gods woord leren.

  • Eet twee keer per week vis, waarvan één slechts keer per week een vette vis.

  • We hebben als christen de opdracht om goed voor Gods schepping tot zorgen. Als je vis koopt, let dan goed op het blauwe MCE keurmerk: dat geeft aan dat de vis duurzaam gevangen is of verantwoord gekweekt. 

  • Er zijn trouwens allerlei keurmerken en sommige zetten de consument op het verkeerde been. Dit overzicht kan je helpen: betrouwbare keurmerken (bron: aHealthylife.nl)

  • Kies met oog op de lagere gehaltes aan belastende stoffen en het milieu bij voorkeur voor de volgende vette vissoorten: sardines, haring, makreel, biologisch gekweekte zalm, en (zalm)forel, zalm uit Canada of de VS of zalm gevangen in de Stille Oceaan. Ook de zee ten noorden van Schotland (richting Groenland) is nog redelijk schoon.

  • Wat gekweekte vis betreft zijn zoetwaterkweekvissen goede keuzes, zoals meerval, tilapia en forel, bij voorkeur biologisch gekweekt, met een MSC-keurmerk of afkomstig uit Nederland of België.

  • Check de Viswijzer

 

Lust je geen vis?

Vervang dan de makreel in de salade hieronder door magere runderrookworst.  In het algemeen geldt dat je in plaats van vis visoliecapsules of met visvetzuren verrijkte voedingsmiddelen kunt nemen. Let er wel op dat er echt visvetzuren in zitten. Alleen omega 3 op de verpakking zegt niet alles. Er moet bijstaan dat er EPA en DHA in zit, want dat zijn de echte visvetzuren. Een supplement op algen of krill basis is ook een goed alternatief. Algen zijn plantachtige micro-organismen zoals plankton en (zee)wieren en krill zijn garnaalachtige diertjes. Algen en krill zijn beide omega 3 rijk en is het voedsel van vissen, vandaar dat vis ook rijk is aan omega 3.

 

Over de makreel in dit recept

Makreel op warm beukenhout gerookt heeft een licht-zoute rooksmaak en stevig vlees. Je kunt makreel daarom ook prima verwerken in erwten soep, in plaats van rookworst!

Koop deze vissoort alleen als je zeker weet dat het om duurzame en eerlijke vangst gaat, met het blauwe MSC keurmerk op de verpakking.

 

 

RECEPT: COUSCOUS SALADE MET MAKREEL

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram volkoren couscous

  • ¼ bouillontablet met minder zout

  • 1 limoen

  • 1 eetlepel olijfolie

  • peper

  • 1 bosuitje

  • 4 takjes platte peterselie

  • 200 gram warmgerookte makreel

  • 3 tomaten

  • 2 geroosterde paprika's (koeling, zonder zout)

 

Bereiding (15-20 minuten)

  1. Doe de couscous in een kom.

  2. Breng 200 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook en schenk dit over de couscous. Laat de couscous afgedekt 10 minuten wellen.

  3. Boen de limoen goed schoon. Rasp wat van de schil af. Pers 1 helft van de limoen uit. Snijd de andere helft in partjes.

  4. Klop een dressing van het limoensap, de geraspte schil, de olie en wat peper.

  5. Meng dit met een vork door de couscous en laat afkoelen.

  6. Maak het bosuitje schoon en snijd het klein.

  7. Was de peterselie en knip de blaadjes klein.

  8. Meng de bosui en de peterselie door de couscous.

  9. Verdeel de makreel in stukjes en schep ze door de couscous.

  10. Maak de tomaten schoon en snijd ze in parten.

  11. Snijd de paprika’s in repen.

  12. Garneer de couscous met de parten tomaat, de paprika en de partjes limoen.

Foto: Voedingscentrum.

 

Gezonde aardappel ommelet

June 22, 2020

Wie aan aardappels denkt, denkt waarschijnlijk ook aan het schilderij ‘De aardappeleters’ van Vincent van Gogh uit 1885. Van Gogh werd geïnspireerd door een schilderij dat Jozef Israëls enkele jaren eerder maakte van een boerenfamilie aan tafel voor een eenvoudige maaltijd.  Daarom denken velen dat de aardappel een gezond en oer-Hollands knolgewas is. Maar aardappels zijn niet Hollands en ook niet altijd gezond.

 

Ze komen van oudsher uit Peru of Chili, de Inca’s aten ze. In 1536  werd de aardappel door een Spaanse ontdekkingsreiziger naar Spanje gebracht en ‘dankzij’ de 80-jarige oorlog ook in ons land geïntroduceerd, waar de aardappel werd toegevoegd aan eenvoudige doch voedzame maaltijden.

De aardappel bleek mede dankzij de veelzijdigheid een blijvertje. De meest bekende telg uit de familie van de Nachtschade heeft de laatste jaren stevige concurrentie gekregen van onder meer rijst en pasta. Maar desondanks is Nederland nog steeds een echt aardappelland als je kijkt naar de hoeveelheid aardappelen die we eten: 53 kilo aardappelen per persoon. Naast gewone aardappelen eet de Nederlander jaarlijks óók nog eens gemiddeld 28 kilo aardappelproducten zoals chips, patat en aardappelzoutjes. Totaal eten we gemiddeld 81 kilo aardappelen per persoon per jaar (bron: Aviko).

Bloedsuikerspiegel

Er zit een kern van waarheid in de veelgehoorde uitspraak dat aardappelen dikmakers zijn. Vooral de bewerkte aardappelproducten doen onze gezondheid – in grote hoeveelheden – geen goed. En ook als je teveel ‘gewone aardappelen’ eet (met vette jus) word je er dik van. Maar er is nog iets anders aan de hand.

Aardappelen zijn enerzijds gezond omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten zoals de vitamines B en  C (voor energie en een goede weerstand), kalium (voor sterke botten) en veel vezels (voor gezonde darmen). Maar anderzijds aardappelen bevatten ook veel snelle koolhydraten, dat wil zeggen ze laten het bloedsuikergehalte snel stijgen en weer dalen en dat is niet gezond en niet goed voor mensen met diabetes en pre-diabetes. Snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zijn ook niet handig als je graag wilt afvallen. Dan heb je baat bij een gelijkmatige bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam beter in de vetverbranding kan komen. Probeer de hoeveelheid (snelle) koolhydraten in de maaltijden zoveel mogelijk te voorkomen. Snelle koolhydraten zitten onder meer in suiker en producten waar suiker in zit zoals koekjes, cakes en taarten; wit brood, bruin brood (als het geen volkoren is), witte pasta’s,  bewerkte aardappelproducten etc.etc.

 

Gekookt of gebakken?

Het is te kort door de bocht om ‘de aardappel’ als rasechte dikmaker te bestempelen. De soort en de bereiding speelt ook een rol en dat heeft te maken met het omzettingsproces van de zetmeel in aardappelen naar glucose in het bloed.

Op de website van voedingsdeskundige Juglen Zwaan vond ik een interessante opsomming van het koolhydraatgehalte van een half kopje (75-80 gram) aardappelen, op verschillende manieren bereid:

  • Rauw: 11,8 gram

  • Gekookt: 15,7 gram

  • Gebakken: 13,1 gram

  • Uit magnetron: 18,2 gram

  • In de oven gebakken frites: 17,8 gram

  • Gefrituurd: 36,5 gram

 

Opmerkelijk dus dat gebakken aardappelen iets minder koolhydraten bevatten dan gekookte. De meeste koolhydraten zitten in gefrituurde frietjes. In de oven gebakken friet is dan een betere optie.  Of kies zoete aardappelen, die laten de bloedsuikerspiegel helemaal niet of nauwelijks stijgen. Carisma en Nicola aardappelen zijn eveneens een gezonde keus als je de bloedsuikerspiegel stabieler wilt houden.

Nog een tip: verwerk de restjes van gekookte aardappelen in een omelet. Gekookte aardappelen die zijn afgekoeld en daarna verwerkt in een gerecht geven een kleinere stijging van de bloedsuiker. Een aardappelomelet is ideaal om je restjes groente mee op te maken.

 

Recept aardappelomelet met groente

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 600 gram vastkokende aardappelen

  • 150 gram diepvries doperwtjes

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 prei

  • 1 paprika

  • 2 eetlepels olie

  • 4 olijven

  • 4 eieren

  • peper

 

Bereiding (15 tot 30 minuten)

  1. Schil de aardappelen, halveer ze in de lengte en snijd de helften in plakken.

  2. Kook de aardappelen in weinig water in 5 minuten gaar. Kook de laatste minuut de doperwtjes mee.

  3. Maak de andere groente schoon.

  4. Snijd de ui in halve ringen, de knoflook in snippers, de prei in ringen en de paprika in blokjes.

  5. Fruit de groente in 1 eetlepel olie zacht, maar niet bruin. Schep de groente uit de pan.

  6. Snijd de olijven in plakjes en schep ze door het groentemengsel.

  7. Verwarm de rest van de olie in de pan en leg de plakken aardappel met doperwtjes erin. Schep het groentemengsel erop.

  8. Klop de eieren los en voeg royaal peper toe. Schenk dit over de aardappelen.

  9. Laat de eieren op laag vuur met een deksel op de pan stollen.

 

Eet smakelijk!

 

Geraadpleegde bronnen:

Aviko, Voedingscentrum.nl, aHealthylife.com

Bruschetta met gegrilde courgette

June 15, 2020

Zin in een lekker voorgerechtje of lunch, maar weinig tijd? Deze bruschetta is zo klaar! Groente over? Verwerk de rest van de courgette in de pastasaus of soep.

TIPS:

Bewaar de courgette niet in de koelkast. Dan verliest deze groente zijn smaak. Op een koele en droge plek houd je courgettes een week goed.

Gebruik de handige Bewaarwijzer voor al je voedingsmiddelen!

Weet jij het verschil tussen de houdbaarheids aanduidingen op de verpakking van voedingsmiddelen? Lees hier meer over de THT en TGT datum.

Bijbels verantwoorde gezonde leefstijl

Meer lezen over het tegengaan van voedselverspilling en wat dat te maken heeft met een bijbels verantwoorde gezonde leefstijl? 

Lees het op de website van Gezond & Weldoen >>>

RECEPT Bruschetta met gegrilde courgette

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 3 bruine pistoletjes (volkoren)

  • 2/3 courgette

  • 3 plakjes 30+ kaas, oud

  • tijm

 

Bereiding (10 minuten)

  1. Pel de knoflook en snijd het teentje in een paar stukjes. Verwarm de olijfolie met de knoflook in een grill pan tot het gaat geuren.

  2. Snijd de pistoletjes in de lengte in 4 plakken.

  3. Bestrijk plakken met wat van de knoflookolie en rooster het brood in de pan lichtbruin.

  4. Was de courgette en schaaf het in dunne plakken.

  5. Schep de rest van de knoflookolie door de courgette.

  6. Gril de courgette in de grillpan lichtbruin.

  7. Snijd de kaas in reepjes.

  8. Beleg het brood met een reepje kaas en de courgette en strooi er wat tijm over.

Eet smakelijk!

Gezond BBQ-en? Zonder varkensvlees en met gezonde homemade sausjes (plus e-book)

June 08, 2020

BBQ-en is gezellig en is - met een beetje aandacht voor de juiste recepten - ook lekker en gezond. Wil je met de BBQ een voedzame maaltijd op tafel zetten? Vermijd dan varkensvlees (dat feitelijk niet voor menselijke consumptie geschikt is) en kies voor rundvlees, kip, vis of lamsvlees. Met véél gezondere groenten, uiteraard.

En de sausjes, die in de winkel doorgaans veel ongezonde toevoegingen (rode e-nummers) bevatten, maak je bij voorkeur zelf.

Ook groenten kunnen je prima op de BBQ leggen. Groenten passen ook goed bij de barbecue, zowel erop en als bijgerecht. Gegrilde groenten zijn erg lekker en bevatten daarnaast weinig calorieën. Maïs en courgette kan je bijvoorbeeld prima in zijn geheel op de barbecue leggen, en andere groenten kun je net als de vis klaarmaken in een pakketje. Of maak een kleurrijk spiesje met je favoriete groenten.

E-book gezonde sausjes en dressings

Download hier het e-book met tientallen geweldige sausjes om zelf te maken die niet alleen lekker smaken maar ook nog eens goed zijn voor je gezondheid!

Met dank aan: Body Support Nederland.

Recept: Hamburgers van rundvlees

Kant-en-klare hamburgers zijn vaak vet en heel zout.

Dat kan beter, met dit homemade recept (*)

Neem voor 4 hamburgers 500 gram rundertartaar (of: neem bieflappen en maal ze fijn de keukenmachine). Pel en snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en bak deze enkele minuten in wat olijfolie zacht. De stukjes hoeven niet bruin te worden.

Schep de ui en knoflook door het vlees. Voeg vervolgens kruiden toe: een mespunt gemalen komijn, wat peper, beetje zout, mespunt paprikapoeder, ½ eetlepel mosterd en een paar druppels Worcestersaus. Breek 1 klein ei boven het vlees en schep alles door elkaar. Verkruimel 2 sneetjes volkorenbrood zonder korst in de keukenmachine en schep de helft van deze broodkruimels door het vlees. Strooi wat van de broodkruimels over een stuk keukenpapier. Vorm van het vlees 4 platte schijven en leg deze op de broodkruimels, strooi de rest van de broodkruimels erover heen. Druk de hamburgers wat aan. Leg de hamburgers tot gebruik in de koelkast.

Gril de hamburgers op de BBQ op niet te hoog vuur in 5 tot 8 minuten. Draai ze af en toe om. Lekker met een volkoren broodje met een blaadje sla, wat suikervrije tomatenketchup en een paar schijfjes augurk.

 

Kijk hier voor meer tips: https://www.fit.nl/blog/gezond-barbecueen

(*) Bron: www.puurgezond.nl

 

1 / 3

Please reload

Aangesloten bij:

 

 

logo Ik zoek christelijke hulp.jfif

Sponsor van:

Volg ons:

Contact:

Mail: opleidingen@gezondenweldoen.nl

Telefoon: (31) (6) 48 43 97 61

KvK nummer: 09174397

BTW: NL 001544384B38

Bank nummer:  NL03ABNA 0445.39.40.48

 

©2020  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.. PRIVACY VERKLARING >>>