google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM

Uitzendingen Groot Nieuws Radio met Gezond & Weldoen

Elke woensdagmiddag tussen 12.15 en 12.30 uur spreekt Laurens van de Kraats van Groot Nieuws Radio met voeding- en leefstijlspecialisten van Gezond & Weldoen over gezond en lekker eten. Hieronder kun je de recepten rustig nalezen of de uitzendingen nog eens terugluisteren.

Geef je gezondheid een boost met soep (plus gratis E-book)

September 13, 2020

De 'R' is weer in de maand en dat betekent: aandacht voor extra vitamientjes, al dan niet uit een potje. Lees meer over de zin en onzin van vitamines uit een potje op de website van Gezond & Weldoen.

 

Omdat er niets boven voeding uit de natuur gaat - niemand kan de Schepper evenaren - hebben we vandaag een heerlijk recept voor soep, met extra veel groenten en dus ook met extra veel  vitamientjes.

RECEPT: BLOEMKOOL AARDAPPELSOEP MET TIJM

Een goed vullende soep, die ook prima dienst doet als avondmaaltijd. De zachte smaak van de bloemkool wordt versterkt door de tijm, cayenne en appelazijn. Een verrassende combinatie! De soep is vrij dik van zichzelf. Voeg wat meer water toe wanneer je houdt van een dunnere soep. Lekker met een scheutje lijnzaad of olijfolie.  Strooi een handje gehakte pistachenoten over de soep voor een kleurrijk effect

 

Ingrediënten voor 2 liter soep

1 grote bloemkool • 2 uien • 3 tenen knoflook • 250-300 gram aardappelen • 3 handen verse tijm • 1 tl cayennepeper • 1 liter groentebouillon • Appelazijn • Olijfolie • Peper en zout Optioneel: kerrie of kurkuma voor de garnering

 

Bereidingswijze

De aardappelen hoeven niet geschild te worden als ze biologisch zijn. Snijd in blokjes. Snijd de uien, knoflook en bloemkool fijn. Voeg een scheutje olijfolie of klontje roomboter  toe in een verwarmde (soep)pan en bak de ui glazig. Bak de knoflook mee. Voeg de tijm, aardappelen en de bouillon toe en laat vijf minuten koken. Doe hierna de roosjes bloemkool erbij en laat pruttelen tot alles zacht is. Haal de pan van het vuur. Voeg twee scheuten appelazijn en de cayennepeper toe en pureer de soep. Proef en breng eventueel verder op smaak met tijm, peper en zout. Serveer met een mespuntje kerrie of kurkuma.

 

Gratis e-book met gezonde soeprecepten

Met dank aan Juglen Zwaan van ahealthylife.com Inspiratie nodig voor meer lekkere soeprecepten? Voor elk seizoen kun je recepten vinden zodat je het hele jaar door kunt genieten van gezonde soep!

 

Download dan hier zijn gratis e-book!

Gezond snoepen, het kán

January 01, 2020

Bijna driekwart van de kinderproducten in Nederlandse supermarkten past niet in een gezond voedingspatroon voor kinderen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van kinderrechtenorganisatie Unicef. Maar wie is verantwoordelijk voor de gevolgen zoals obesitas, diabetes en ADHD bij kinderen? En wat kunnen we er zelf aan doen?

De oplossing relatief simpel: koop in de supermarkt zoveel mogelijk pure en onbewerkte voeding. Het is even zoeken maar het kán. Ook als het gaat om gezond snoepen.

Snoepen kan namelijk ook gezond.

Voor wie op zoek is naar inspiratie: kijk (bijvoorbeeld) hier:

gezonde traktaties maak je zelf.

VOORBEELD RECEPT

 Probeer deze chique cupcakes!

Een heerlijke traktatie voor op school, op kantoor of gewoon lekker bij de lunch om te delen.

Ingrediënten

Voor 30 traktaties / 50 kcal per stuk.

15 eieren

10 eetlepels halfvolle melk

10 eetlepels geraspte 30 + kaas

2 paprika’s

2 bosuitjes

muffinbakvorm

30 papieren cakevormpjes

 

Bereiding

1. Warm de oven voor op 180 °C. 2. Plaats de cakevormpjes in de muffinvorm. 3. Klop de eieren met de melk los. Klop er de geraspte kaas door. 4. Vul iedere vorm met blokjes paprika en ringetjes bosui en verdeel het eimengsel erover. 5. Bak de cupcakes in 15-20 minuten in de oven gaar en goudbruin. Laat ze iets afkoelen voor je ze uit de vorm haalt en smullen maar!

Bron recept: Voedingscentrum

Vrolijke regenboogpizza met gezonde voedselrestjes

August 29, 2020

Voedselverspilling: het moet en kan anders. Een bijbels verantwoorde gezonde leefstijl heeft niet alleen met jezelf te maken, maar ook met zorg voor je naaste en zorg voor de Schepping. Daar hoort onlosmakelijk bij: stoppen met het verspillen van kostbaar voedsel. Maak een begin en doe mee met de Verspillingsvrije week van dinsdag 1 tot en met maandag 7 september 2020. En ga er daarna vooral mee door..!

Lees meer op de website van Gezond & Weldoen >>>>

Vandaag in de uitzending van Groot Nieuws Radio meer tips & tops.  Rosaline Ratering McDonald, grondlegster van Gezond & Weldoen, praat erover met Laurens van der Kraats in Laurens Lunchroom. En natuurlijk hebben we ook deze week weer een heerlijk gezond recept, dat bij het thema past: een regenboog pizza, met gezonde voedselrestjes. 

Ingrediënten  voor 1 pizza (lunchgerecht voor 2 personen):

 

Voor de bodem:

  • 200 gram volkorenmeel

  • 75 gram bloem

  • 1½ theelepel gedroogde gist

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 150 mg water

 

Bereiding bodem (*)

  1. Meng het volkorenmeel en de bloem en roer er de gedroogde gist door.

  2. Verwarm 150 ml water tot lauwwarm.

  3. Meng het lauwe water en de olie door het meel en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plaats afgedekt met een schone theedoek 45 minuten rijzen.

  4. Warm de oven voor op 230 °C.

(*) Een sneller eveneens gezond alternatief is dat je twee volkoren tortilla wraps gebruikt. Besmeer ze met tomatenpuree (1blikje), leng de puree aan met een eetlepel  olijfolie en wat vers geperste knoflook. Stapel de wraps op elkaar tot één bodem.

 

Voor de vulling:

1 rode ui

een halve rode paprika

een halve avocado

een eetlepel groene pesto

75 gr crispy mais

50 gram geraspte oude kaas 30+

 

Snipper de ui, snij de paprika in kleine stukjes, snij de avocado in kleine blokjes en roer de pesto er door.

Beleg nu de verse pizza bodem met de groenten, werk in een cirkel (zie foto), van buiten naar binnen, begin met de ui, daarna de paprika, dan de mais en tenslotte de avocado pesto mix.

Verwarm de oven ca. 5 minuten voor op 230 gram

Strooi een de geraspte kaas erover heen en bak de pizza daarna op 180 graden gaar in ca.12 tot 15 minuten. Blijf er de laatste minuten even bij voor het beste resultaat.

 

Geraspte kaas over?
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Zelf ijsjes maken doe je zó

July 12, 2020

Vanaf volgende week 23 juli zijn we er even tussenuit om vakantie te vieren. De zomerstop van Laurens Lunchroom - en daarmee ook de gezonde tips van onze voedingsdeskundige - duurt tot eind augustus. Woensdag 2 september zijn we er weer. Uiteraard hebben we in de uitzending vandaag nog een aantal mooie tips voor je!

 

1. Alle recepten van het afgelopen seizoen

Bekijk hier alle recepten van het afgelopen jaar voor je wekelijkse inspiratie: www.gezondenweldoen.nl/grootniewsradio

2. Geen zin in overtollige vakantiekilo's?

Ga je zelf ook op vakantie maar heb je geen zin in overtollige vakantiekilo's? Lees dan deze 8 tips op www.gezondeleefstijlcoach.nl

3. Nog geen vakantieplannen? Ga in oktober met ons mee naar Tirol!

Nog geen vakantieplannen en zou je - later in het jaar  - er toch wel even tussenuit willen? Misschien is de gezonde kickstart van  26 tot en met 30 oktober bij Herberg Zirbe in Tirol Oostenrijk een leuk idee. Kijk hier voor meer informatie over dit bijzondere arrangement (half vakantie/half studieweek gezonde leefstijl met bijbelse basisprincipes). Gezondheidsarrangement Tirol met Gezond & Weldoen oktober 2020.

4. Voor de thuisblijvers: maak je eigen yoghurt ijs!

Ga je zelf niet op vakantie de komende weken maar heb je wel zin in vakantiegevoel?  Daar hoort ijs bij!  Probeer dit overheerlijke recept voor yoghurtijs. Geweldig lekker, makkelijk te maken en slechts 50 calorieën per ijsje. 

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 300 ml halfvolle biogarde yoghurt

  • 1 eetlepel honing

  • 150 gram aardbeien

  • 100 gram frambozen

 

Materialen

6 kartonnen bekertjes en ijsstokjes of ijsvormpjes

 

Bereiding (ca. 30 minuten)

  1. Doe de yoghurt in een kom en voeg de honing toe. Roer dit goed door elkaar. Was de frambozen en de aardbeien. Snijd het fruit in stukjes.

  2. Voeg de aardbeien en frambozen bij elkaar in een kom en prak dit door elkaar, niet te fijn maar laat er een paar stukjes in zitten.

  3. Roer het fruit losjes door de yoghurt met een lepel. Doe dit voorzichtig, want het mengsel moet niet glad worden.

  4. Schep de yoghurt in de papieren bekertjes.

  5. Zet de bekertjes een uur in de diepvries. Na een uur haal je ze er uit en doe je het stokje er in. Vervolgens zet je de bekertjes nog 3 uur in de diepvries

  6.  Om de ijsjes uit hun vormpjes te halen zet je ze een paar seconden in een bakje met warm water en draai je aan het stokje tot ze loskomen.

 

Recept en foto: Voedingscentrum

Zelf energierepen maken doe je zó

July 05, 2020

Stel, je ben nog even druk je en je hebt geen tijd voor je lunch. Maar je hebt razende trek. Je kunt natuurlijk altijd een stuk fruit pakken (met schil voor de vezels) en daarmee de tijd overbruggen dat je wél tijd hebt voor een voedzame maaltijd.  Een andere optie is een gezonde energiereep die je zelf hebt gemaakt. Je kunt ze bewaren in de koelkast voor momenten zoals deze.

 

Het probleem is dat energierepen van de supermarkt vaak vol ‘snelle’ suikers zitten. Ze geven je kortstondig een kick, maar daarna daalt je bloedsuikerspiegel even snel als dat hij gestegen was en ben je wéér moe. Kies liever voor voedzame voeding met veel vezels (zoals groenten, zaden, noten), voldoende slaap, voldoende beweging, weinig of geen alcohol en slimme energie boosters met langzame suikers (koolhydraten) in combinatie met voedzame voedingsstoffen. Je merkt het verschil: je krijgt er energie van en de man met de hamer, die blijft uit te buurt..!

 

Mijd energiedrankjes...

Af en toe een ‘fout’ koekje of drankje kan geen kwaad. Denk aan de 80-20 regel, 80 procent gezond, 20 procent minder gezond is ok, maar niet andersom. Loop voor een snelle energie boost in ieder geval zo vaak mogelijk met een hele grote boog om energiedrankjes uit blik heen. Er zit héél veel suiker in waar je héél snel energie van krijgt in combinatie met de caffeïne en taurine, maar het zijn ook gewoon ongezonde dikmakers.

 

De fabrikant van één van de meest bekende merken (die ‘waar je vleugels van krijgt’) beweert weliswaar dat zijn  energiedrankjes heel veel gezonde vitamines B  bevatten en bereid zijn 'met zuiver water uit de Alpen'. Maar artsen waarschuwen toch echt luid en duidelijk tegen overdadig gebruik van energiedrankjes.  In de meeste ziekenhuizen worden ze sinds vorig jaar niet meer verkocht. Want met name jeugdigen kwamen en komen nog steeds bij de spoedeisende hulp terecht als ze er teveel van hebben gedronken (veel meer dan 1 blikje).  Energiedrankjes kunnen epileptische aanvallen en hartkwalen uitlokken. Met andere woorden: toch niet zo gezond!

Koffie met mate

Koffie, met mate, kan geen kwaad. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer maximaal  4 kopjes koffie per dag. Teveel caffeïne is niet goed voor je. Meer over de schadelijke effecten lees je hier.

 

Tips voor duurzame energie

Ben je vaak moe? Heb je regelmatig het gevoel dat je energie tekort komt? Mogelijk is er meer aan de hand.

·         Onderzoek de onderliggende reden waarom je vaak weinig energie hebt

·         Bespreek opmerkelijke vermoeidheid en gebrek aan energie met je huisarts

·         Houd je energie op natuurlijke wijze je energielevel op peil, met de 12 basics voor een gezonder leven (zie E-book: www.gezondeleefstijlcoach.nl).

Ziel, geest en lichaam zijn door je Schepper met elkaar verbonden!

 

Gewoon zin in een snelle boost?

Ben je gezond en heb je gewoon zin in af en toe een snelle maar gezonde energieboost? Maak je energierepen  dan zelf. Gebruik alleen het zoet van gedroogd fruit. De havermout en het fruit geven je veel vezels en de zaden zorgen voor verzadiging. 

Ingrediënten voor ca. 20 repen:

·        100 gram gedroogde abrikozen

·        100 gram gedroogde cranberry’s

·        100 gram dadels (liefst medjul)

·         200 gram zaden (bijvoorbeeld sesamzaad, pompoenpitten, lijnzaad en zonnebloempitten)  

·        50 gram havermout

·        50 gram roomboter

·        2 eieren (liefst vrije uitloop)

 

Bereiding (ca. 30 minuten):

·         Verwarm de oven voor op 170 °C.

·         Maal de abrikozen, gedroogde cranberry’s en dadels fijn in een keukenmachine of met een blender of staafmixer. Fijn hakken met de hand kan ook.

·         Meng de havermout en de zaden door heen

·         Smelt de boter boter en klop de eieren los. Meng de boter en de eieren door het zaden-fruitmengsel.

Druk het mengsel in een platte ingevette bakvorm. Maak het mooi glad aan de bovenkant. Bak de koek in 20 minuten gaar.

Stort de koek op een plank. Als de koek is afgekoeld kun je deze in repen snijden.

Bewaar de repen in een afgesloten bakje. Wil je een reep meenemen, doe dat in een bakje of wikkel de reep stevig in aluminiumfolie.

 

In de koelkast kun je ze een week bewaren, dus: even flink dooreten of (beter voor de lijn): uitdelen, dan hebben meer mensen er gezond plezier van!

Recept: met dank aan Puurgezond.nl

Frisse couscouse salade met gerookte makreel snippers

June 28, 2020

Vis is goed voor ons hart en de hersenen. Maar niet alle vis is zonder meer gezond. Met deze tips zit je goed.

 

Eerst maar eens over de positieve kant van met name vette vis. De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen onder meer tegen hart- en vaatziekten.  Vooral  vette vis bevat veel gunstige vetzuren, de omega-3-visvetzuren EPA en DHA. Paling, haring, zalm, sardines en makreel bevatten veel van die goede omega-3-visvetzuren.

Vette vis bevat verder belangrijke vitamines, namelijk A en D.  Vitamine A of retinol is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine D heeft je lichaam nodig voor het sterk houden van je botten en tanden, voor je weerstand en voor de werking van je spieren. Tenslotte bevat zeevis van nature jodium en dat mineraal is belangrijk voor je schildklier.

 

Bezwaren

Toch kleven er ook bezwaren aan het eten van vis. Vis is tegenwoordig vaak vervuild. Paling uit de Biesbosch bijvoorbeeld zijn zwemmende dioxine-bommen en vissen uit de Middellandse Zee eet je ook niet voor je gezondheid. En gekweekte vis zoals zalmen zitten nogal eens samengepropt in kleine ‘hokken’, krijgen vooral soja te eten (zéér onbijbels), pluimveemest en zelfs gehydrolyseerde kippenveren. Daardoor is het gehalte aan vitamine D in gekweekte zalm lager dan in wilde zalm en het gehalte aan verontreinigingen (ongezonde toxische stoffen) veel hoger. Te denken valt aan kankerverwekkende stoffen, PCB’s, broomhoudende vlamvertragers en pesticides als dioxine en DDT.

 

Tips

Kortom, je moet met vis, net zoals bij alle voedingsmiddelen tegenwoordig, een beetje uitkijken wat je koopt en waar. Daarom de volgende tips.

  • Een goede richtlijn is zonder meer: minder vlees eten en meer vis. Vegetarisch of parttime vegetarisch eten is een goede (bijbels verantwoorde) optie.  Tijdens de studiedag Bijbel, voeding en gezondheid op dinsdag 6  oktober 2020 in Hoofddorp kun je meer over deze en andere richtlijnen uit Gods woord leren.

  • Eet twee keer per week vis, waarvan één slechts keer per week een vette vis.

  • We hebben als christen de opdracht om goed voor Gods schepping tot zorgen. Als je vis koopt, let dan goed op het blauwe MCE keurmerk: dat geeft aan dat de vis duurzaam gevangen is of verantwoord gekweekt. 

  • Er zijn trouwens allerlei keurmerken en sommige zetten de consument op het verkeerde been. Dit overzicht kan je helpen: betrouwbare keurmerken (bron: aHealthylife.nl)

  • Kies met oog op de lagere gehaltes aan belastende stoffen en het milieu bij voorkeur voor de volgende vette vissoorten: sardines, haring, makreel, biologisch gekweekte zalm, en (zalm)forel, zalm uit Canada of de VS of zalm gevangen in de Stille Oceaan. Ook de zee ten noorden van Schotland (richting Groenland) is nog redelijk schoon.

  • Wat gekweekte vis betreft zijn zoetwaterkweekvissen goede keuzes, zoals meerval, tilapia en forel, bij voorkeur biologisch gekweekt, met een MSC-keurmerk of afkomstig uit Nederland of België.

  • Check de Viswijzer

 

Lust je geen vis?

Vervang dan de makreel in de salade hieronder door magere runderrookworst.  In het algemeen geldt dat je in plaats van vis visoliecapsules of met visvetzuren verrijkte voedingsmiddelen kunt nemen. Let er wel op dat er echt visvetzuren in zitten. Alleen omega 3 op de verpakking zegt niet alles. Er moet bijstaan dat er EPA en DHA in zit, want dat zijn de echte visvetzuren. Een supplement op algen of krill basis is ook een goed alternatief. Algen zijn plantachtige micro-organismen zoals plankton en (zee)wieren en krill zijn garnaalachtige diertjes. Algen en krill zijn beide omega 3 rijk en is het voedsel van vissen, vandaar dat vis ook rijk is aan omega 3.

 

Over de makreel in dit recept

Makreel op warm beukenhout gerookt heeft een licht-zoute rooksmaak en stevig vlees. Je kunt makreel daarom ook prima verwerken in erwten soep, in plaats van rookworst!

Koop deze vissoort alleen als je zeker weet dat het om duurzame en eerlijke vangst gaat, met het blauwe MSC keurmerk op de verpakking.

 

 

RECEPT: COUSCOUS SALADE MET MAKREEL

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram volkoren couscous

  • ¼ bouillontablet met minder zout

  • 1 limoen

  • 1 eetlepel olijfolie

  • peper

  • 1 bosuitje

  • 4 takjes platte peterselie

  • 200 gram warmgerookte makreel

  • 3 tomaten

  • 2 geroosterde paprika's (koeling, zonder zout)

 

Bereiding (15-20 minuten)

  1. Doe de couscous in een kom.

  2. Breng 200 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook en schenk dit over de couscous. Laat de couscous afgedekt 10 minuten wellen.

  3. Boen de limoen goed schoon. Rasp wat van de schil af. Pers 1 helft van de limoen uit. Snijd de andere helft in partjes.

  4. Klop een dressing van het limoensap, de geraspte schil, de olie en wat peper.

  5. Meng dit met een vork door de couscous en laat afkoelen.

  6. Maak het bosuitje schoon en snijd het klein.

  7. Was de peterselie en knip de blaadjes klein.

  8. Meng de bosui en de peterselie door de couscous.

  9. Verdeel de makreel in stukjes en schep ze door de couscous.

  10. Maak de tomaten schoon en snijd ze in parten.

  11. Snijd de paprika’s in repen.

  12. Garneer de couscous met de parten tomaat, de paprika en de partjes limoen.

Foto: Voedingscentrum.

 

Gezonde aardappel ommelet

June 22, 2020

Wie aan aardappels denkt, denkt waarschijnlijk ook aan het schilderij ‘De aardappeleters’ van Vincent van Gogh uit 1885. Van Gogh werd geïnspireerd door een schilderij dat Jozef Israëls enkele jaren eerder maakte van een boerenfamilie aan tafel voor een eenvoudige maaltijd.  Daarom denken velen dat de aardappel een gezond en oer-Hollands knolgewas is. Maar aardappels zijn niet Hollands en ook niet altijd gezond.

 

Ze komen van oudsher uit Peru of Chili, de Inca’s aten ze. In 1536  werd de aardappel door een Spaanse ontdekkingsreiziger naar Spanje gebracht en ‘dankzij’ de 80-jarige oorlog ook in ons land geïntroduceerd, waar de aardappel werd toegevoegd aan eenvoudige doch voedzame maaltijden.

De aardappel bleek mede dankzij de veelzijdigheid een blijvertje. De meest bekende telg uit de familie van de Nachtschade heeft de laatste jaren stevige concurrentie gekregen van onder meer rijst en pasta. Maar desondanks is Nederland nog steeds een echt aardappelland als je kijkt naar de hoeveelheid aardappelen die we eten: 53 kilo aardappelen per persoon. Naast gewone aardappelen eet de Nederlander jaarlijks óók nog eens gemiddeld 28 kilo aardappelproducten zoals chips, patat en aardappelzoutjes. Totaal eten we gemiddeld 81 kilo aardappelen per persoon per jaar (bron: Aviko).

Bloedsuikerspiegel

Er zit een kern van waarheid in de veelgehoorde uitspraak dat aardappelen dikmakers zijn. Vooral de bewerkte aardappelproducten doen onze gezondheid – in grote hoeveelheden – geen goed. En ook als je teveel ‘gewone aardappelen’ eet (met vette jus) word je er dik van. Maar er is nog iets anders aan de hand.

Aardappelen zijn enerzijds gezond omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten zoals de vitamines B en  C (voor energie en een goede weerstand), kalium (voor sterke botten) en veel vezels (voor gezonde darmen). Maar anderzijds aardappelen bevatten ook veel snelle koolhydraten, dat wil zeggen ze laten het bloedsuikergehalte snel stijgen en weer dalen en dat is niet gezond en niet goed voor mensen met diabetes en pre-diabetes. Snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zijn ook niet handig als je graag wilt afvallen. Dan heb je baat bij een gelijkmatige bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam beter in de vetverbranding kan komen. Probeer de hoeveelheid (snelle) koolhydraten in de maaltijden zoveel mogelijk te voorkomen. Snelle koolhydraten zitten onder meer in suiker en producten waar suiker in zit zoals koekjes, cakes en taarten; wit brood, bruin brood (als het geen volkoren is), witte pasta’s,  bewerkte aardappelproducten etc.etc.

 

Gekookt of gebakken?

Het is te kort door de bocht om ‘de aardappel’ als rasechte dikmaker te bestempelen. De soort en de bereiding speelt ook een rol en dat heeft te maken met het omzettingsproces van de zetmeel in aardappelen naar glucose in het bloed.

Op de website van voedingsdeskundige Juglen Zwaan vond ik een interessante opsomming van het koolhydraatgehalte van een half kopje (75-80 gram) aardappelen, op verschillende manieren bereid:

  • Rauw: 11,8 gram

  • Gekookt: 15,7 gram

  • Gebakken: 13,1 gram

  • Uit magnetron: 18,2 gram

  • In de oven gebakken frites: 17,8 gram

  • Gefrituurd: 36,5 gram

 

Opmerkelijk dus dat gebakken aardappelen iets minder koolhydraten bevatten dan gekookte. De meeste koolhydraten zitten in gefrituurde frietjes. In de oven gebakken friet is dan een betere optie.  Of kies zoete aardappelen, die laten de bloedsuikerspiegel helemaal niet of nauwelijks stijgen. Carisma en Nicola aardappelen zijn eveneens een gezonde keus als je de bloedsuikerspiegel stabieler wilt houden.

Nog een tip: verwerk de restjes van gekookte aardappelen in een omelet. Gekookte aardappelen die zijn afgekoeld en daarna verwerkt in een gerecht geven een kleinere stijging van de bloedsuiker. Een aardappelomelet is ideaal om je restjes groente mee op te maken.

 

Recept aardappelomelet met groente

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 600 gram vastkokende aardappelen

  • 150 gram diepvries doperwtjes

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 prei

  • 1 paprika

  • 2 eetlepels olie

  • 4 olijven

  • 4 eieren

  • peper

 

Bereiding (15 tot 30 minuten)

  1. Schil de aardappelen, halveer ze in de lengte en snijd de helften in plakken.

  2. Kook de aardappelen in weinig water in 5 minuten gaar. Kook de laatste minuut de doperwtjes mee.

  3. Maak de andere groente schoon.

  4. Snijd de ui in halve ringen, de knoflook in snippers, de prei in ringen en de paprika in blokjes.

  5. Fruit de groente in 1 eetlepel olie zacht, maar niet bruin. Schep de groente uit de pan.

  6. Snijd de olijven in plakjes en schep ze door het groentemengsel.

  7. Verwarm de rest van de olie in de pan en leg de plakken aardappel met doperwtjes erin. Schep het groentemengsel erop.

  8. Klop de eieren los en voeg royaal peper toe. Schenk dit over de aardappelen.

  9. Laat de eieren op laag vuur met een deksel op de pan stollen.

 

Eet smakelijk!

 

Geraadpleegde bronnen:

Aviko, Voedingscentrum.nl, aHealthylife.com

Bruschetta met gegrilde courgette

June 15, 2020

Zin in een lekker voorgerechtje of lunch, maar weinig tijd? Deze bruschetta is zo klaar! Groente over? Verwerk de rest van de courgette in de pastasaus of soep.

TIPS:

Bewaar de courgette niet in de koelkast. Dan verliest deze groente zijn smaak. Op een koele en droge plek houd je courgettes een week goed.

Gebruik de handige Bewaarwijzer voor al je voedingsmiddelen!

Weet jij het verschil tussen de houdbaarheids aanduidingen op de verpakking van voedingsmiddelen? Lees hier meer over de THT en TGT datum.

Bijbels verantwoorde gezonde leefstijl

Meer lezen over het tegengaan van voedselverspilling en wat dat te maken heeft met een bijbels verantwoorde gezonde leefstijl? 

Lees het op de website van Gezond & Weldoen >>>

RECEPT Bruschetta met gegrilde courgette

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 3 bruine pistoletjes (volkoren)

  • 2/3 courgette

  • 3 plakjes 30+ kaas, oud

  • tijm

 

Bereiding (10 minuten)

  1. Pel de knoflook en snijd het teentje in een paar stukjes. Verwarm de olijfolie met de knoflook in een grill pan tot het gaat geuren.

  2. Snijd de pistoletjes in de lengte in 4 plakken.

  3. Bestrijk plakken met wat van de knoflookolie en rooster het brood in de pan lichtbruin.

  4. Was de courgette en schaaf het in dunne plakken.

  5. Schep de rest van de knoflookolie door de courgette.

  6. Gril de courgette in de grillpan lichtbruin.

  7. Snijd de kaas in reepjes.

  8. Beleg het brood met een reepje kaas en de courgette en strooi er wat tijm over.

Eet smakelijk!

Gezond BBQ-en? Zonder varkensvlees en met gezonde homemade sausjes (plus e-book)

June 08, 2020

BBQ-en is gezellig en is - met een beetje aandacht voor de juiste recepten - ook lekker en gezond. Wil je met de BBQ een voedzame maaltijd op tafel zetten? Vermijd dan varkensvlees (dat feitelijk niet voor menselijke consumptie geschikt is) en kies voor rundvlees, kip, vis of lamsvlees. Met véél gezondere groenten, uiteraard.

En de sausjes, die in de winkel doorgaans veel ongezonde toevoegingen (rode e-nummers) bevatten, maak je bij voorkeur zelf.

Ook groenten kunnen je prima op de BBQ leggen. Groenten passen ook goed bij de barbecue, zowel erop en als bijgerecht. Gegrilde groenten zijn erg lekker en bevatten daarnaast weinig calorieën. Maïs en courgette kan je bijvoorbeeld prima in zijn geheel op de barbecue leggen, en andere groenten kun je net als de vis klaarmaken in een pakketje. Of maak een kleurrijk spiesje met je favoriete groenten.

E-book gezonde sausjes en dressings

Download hier het e-book met tientallen geweldige sausjes om zelf te maken die niet alleen lekker smaken maar ook nog eens goed zijn voor je gezondheid!

Met dank aan: Body Support Nederland.

Recept: Hamburgers van rundvlees

Kant-en-klare hamburgers zijn vaak vet en heel zout.

Dat kan beter, met dit homemade recept (*)

Neem voor 4 hamburgers 500 gram rundertartaar (of: neem bieflappen en maal ze fijn de keukenmachine). Pel en snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en bak deze enkele minuten in wat olijfolie zacht. De stukjes hoeven niet bruin te worden.

Schep de ui en knoflook door het vlees. Voeg vervolgens kruiden toe: een mespunt gemalen komijn, wat peper, beetje zout, mespunt paprikapoeder, ½ eetlepel mosterd en een paar druppels Worcestersaus. Breek 1 klein ei boven het vlees en schep alles door elkaar. Verkruimel 2 sneetjes volkorenbrood zonder korst in de keukenmachine en schep de helft van deze broodkruimels door het vlees. Strooi wat van de broodkruimels over een stuk keukenpapier. Vorm van het vlees 4 platte schijven en leg deze op de broodkruimels, strooi de rest van de broodkruimels erover heen. Druk de hamburgers wat aan. Leg de hamburgers tot gebruik in de koelkast.

Gril de hamburgers op de BBQ op niet te hoog vuur in 5 tot 8 minuten. Draai ze af en toe om. Lekker met een volkoren broodje met een blaadje sla, wat suikervrije tomatenketchup en een paar schijfjes augurk.

 

Kijk hier voor meer tips: https://www.fit.nl/blog/gezond-barbecueen

(*) Bron: www.puurgezond.nl

 

Gezonde schoolkantine, gezonde kinderen!

June 01, 2020

Overgewicht bedreigt de gezondheid van onze kinderen.  Onze kinderen zijn de toekomst! Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Daar brengen ze immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt kinderen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. En om ervoor te zorgen dat de aarde gezond blijft, voor onze kinderen, houden we ook rekening met duurzaam eten.  

Een gezonde schoolkantine is een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat je aanbiedt en de manier waarop je eten aanbiedt heeft namelijk altijd effect op de keuzes van de leerlingen. En dat kan richting gezond en richting ongezond. Je kunt jouw kantine zo inrichten dat leerlingen een duwtje in de goede richting krijgen. In een gezonde schoolkantine valt het oog van de leerlingen meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser. Het ziet er heerlijk uit.

Gouden schoolkantines

In 2013 is het programma de Gezonde Schoolkantine gestart. Sindsdien zijn honderden scholen aan de slag gegaan met het gezonder maken van de schoolkantine. Vanaf 2017 tot half oktober 2019 zijn er 1.290 zilveren en gouden Schoolkantine Schalen uitgereikt, over 699 verschillende schoollocaties. In totaal zijn er in Nederland 1.855 scholen in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs met een balie en/of automaat. Dus 38% van die scholen heeft inmiddels een gezondere schoolkantine.

Doe de gezonde kantinecheck

Wil je weten of jouw school (of jouw bedrijf of jouw vereniging) in aanmerking komt voor het predikaat gezonde kantine en wat je kunt doen?

 

Doe de gezonde kantinecheck en kijk op www.voedingscentrum.nl voor meer inspiratie voor een gezonde schoolkantine.

 

RECEPT uit een gezonde schoolkantine

Mini pizza's (12 stuks)

Ingrediënten

  • 1 rode ui (*)

  • 1 bolletje mozzarella

  • 3 volkoren pita's

  • 6 eetlepels tomatenblokjes zonder zout

  • zwarte peper

  • 12 blaadjes basilicum

 

Bereiding (15 - 30 minuten)

  1. Warm de oven voor op 220 °C.

  2. Pel de ui en snijd hem in fijne halve ringen.

  3. Scheur de mozzarella in stukjes.

  4. Verdeel 2 eetlepels tomatenblokjes en wat peper over elke pita.

  5. Beleg de pita's met ui, mozzarella en basilicum.

  6. Bak ze in 8 minuten lichtbruin in de oven. Snijd ze in puntjes.

 

Lage klimaatbelasting

(*) Rode ui heeft deze maand (juni) een lage klimaatbelasting. Meer lezen over lage klimaatbelasting en duurzaam eten? Ga naar de website van Milieu Centraal: lage klimaatbelasting.

Zorg voor de Schepping betekent immers ook: aandacht voor duurzaam eten (G&W, red. juni 2020)

Bron: Voedingscentrum 2020

Gezond eten zonder rode e-nummers (met aanbieding voorbeeld maaltijden)

May 25, 2020

Je kunt je gezondheid een grote dienst bewijzen met een eenvoudige stelregel. 'Gezonde voeding erin, rommel eruit'. Gezonde voeding is pure, voedzame voeding. Als we de aanwijzingen volgen die God in Zijn woord heeft gegeven, zal het ons goed gaan! Dat geldt voor de voeding die we dagelijks tot ons nemen, niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk. Op dinsdag 6 oktober verzorgen we weer een mooie studiedag over Bijbel, gezondheid en voeding. Kom met ons kennismaken en proef en zie dat de Heer goed is!

 

 Pure voeding is voeding waaraan geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd (E-nummers). Er zijn onzes inziens groene (onschuldige), oranje (omstreden) en rode e-nummers. Ze zijn in Nederland niet verboden, maar de oranje en met de rode voegen niets toe voor je gezondheid.  Vooral de e-nummers kun je maar beter mijden, en dan vooral E621 (glutamaat, smaakversterker) en E951 (aspartaam, zoetstof). Wil je meer weten over dit omstreden onderwerp, lees dan mijn blog Deze 2 rode e-nummers horen niet in  je boodschappenmandje.

 

 Ode aan de E-nummers? Mooi niet!

 Hier kun je mijn  reactie lezen op het boek Ode aan de E-nummers van NRC-columniste Rosanne Herzenberg:  Ode aan de E-nummers? Mooi niet!

 

Ook gezondheidswetenschapper  Prof. dr. ir. Jaap Seidell  (hoogleraar) zegt over E-nummers: "E-nummers zijn stoffen die zijn toegelaten door de EU. Voor een deel zijn dat stoffen die de veiligheid of houdbaarheid bevorderen. Voedsel bederft minder snel bijvoorbeeld. En voor een deel zijn het 'pretstoffen'. Seidell geeft aan dat sommige e-nummers wel degelijk schadelijk zijn en de emancipatie van kwetsbare groepen schaadt. Hij zegt: "E-nummers erin als het moet, eruit als het kan. Nummers die het uiterlijk bevorderen zetten aan tot overconsumptie. Ook bij kinderen, die eten dan meer."

 

 

Het  kan anders!

 Het kan en moet anders. Het lunchrecept van vandaag zit daarom vol rode, groene, gele, bruine, paarse en witte pure voedingsstoffen en is één van mijn persoonlijke favorieten. Je kunt het warm en koud eten, als hoofdgerecht (met extra volkoren rijst erdoor), of als lunch of gezond tussendoortje als je ineens trek krijgt.  Ik noem hem de Bonte Wever. Met mega veel groenten (vitamines, mineralen, vezels), eiwitten (bouwstoffen) en gezonde vetten (olijfolie omega 3, 6 en 9 in de juiste verhouding). Omdat het lichaam zelf geen omega 3 en omega 6 aanmaakt is het essentieel deze via voeding binnen te krijgen.

 

 Een grote schaal ervan staat bij mij standaard in de koelkast, super makkelijk!

 

 

Lunch recept: De bonte wever

 Alles-in-één-zonder-e-nummers

 

Ingrediënten voor 2 personen voor 2 dagen

 

400 gram (gekookte of gestoomde) rijst

200 gram fetablokjes

4 tomaten

1 groene paprika

1 gele paprika

150 gram doperwtjes uit diepvriezer

Blikje kidney bonen 400 gr zonder zout

Blikje kikkererwten 400 gr zonder zout

1 grote rode ui

Half theelepeltje Keltisch zeezout max 6 gram

Snuf grof gemalen peper

Eetlepel olijfolie

 

 

Bereiding (15 minuten)

Kook of stoom 400 gram basmati of zilvervliesrijst, met een bouillonblokje zonder smaakversterker/glutamaat), raadpleeg google.

Laat de rijst uitdampen en afkoelen

 

Pak een grote schaal

 

Meng daarin de olijfolie, peper en zout

 

Snipper de uit, roer erdoor

 

Snijd de groenten in kleine stukjes

 

Haal de peulvruchten uit de blikjes en spoel schoon in een vergiet; laat ze uitlekken

 

Meng ze daarna door de groenten

 

Schep een paar eetlepels geurige rijst door het gerecht

 

Eet smakelijk! Zonder e-nummers!

 

 

 

 

ACTIE:

 

28 DAGEN GEZOND ETEN IN CORONA TIJD (ZONDER E-NUMMERS)

Wil je meer inspiratie voor gezonde voeding zonder e-nummers? Maak dan gebruik van de gezonde menu’s van Leefstijlplan natuurlijk in balans. Tot 1 september 2020 is er een mooie actie Gezond eten in corona tijd. Je kunt persoonlijk op maat gemaakte voorbeelden van maaltijden bestellen voor  28 dagen voor slechts 9.95 euro per persoon. Geen standaard recepten van internet, maar maaltijden persoonlijk voor jou op maat gemaakt.

Na 1 september betaal je 19,95 euro.

 

De coaches van Gezond & Weldoen helpen je graag verder!

 Neem contact op via www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl / contact

Joodse eiersalade met matses uit kookboek Bijbels Culinair

May 18, 2020

Gemakkelijk en gezond gaat heel goed samen. Onderstaand joods recept, matses met eiersalade en lente-ui, is daarvan een prima voorbeeld. Bovendien zijn eieren ook nog eens goed voor de slanke lijn.

Het recept is al duizenden jaren oud. Sommigen zeggen dat het zelfs teruggaat tot de tijd dat het volk Israël in Egypte verbleef. Er zijn vele variaties van eiersalades. Ze zijn vooral populair onder de van oorsprong Midden- en Oost-Europese Joden. In de Verenigde Staten, met name in New York, worden dergelijke eiersalades veel als lunch of bij de zondagse brunch gegeten. Dat gebruik gaat terug op het begin van de 20e eeuw, toen een grote immigratiegolf plaatsvond vanuit met name Oost-Europa naar de Verenigde Staten. Deze immigratiegolf beïnvloedde de Amerikaanse eetgewoontes sterk.

Deli's

Vanwege de toegenomen vraag naar koosjer voedsel verschenen in de het straatbeeld van de grote Amerikaanse steden, met name in New York, joodse delicatessenwinkels. Deze werken kortweg deli’s genoemd. Typisch voor de deli’s was (en is) het aanbod van kant-en-klaar voedsel. Dat was vooral voor de mannen die hun gezin vooruit gereisd waren naar het beloofde land een uitkomst. Ze konden makkelijk koosjer voedsel eten dat hen herinnerde aan hun vaderland. Onderstaand gerecht is makkelijk, gezond en klaar in een handomdraai.

Symbool van nieuw leven

Eieren staan in de joodse traditie bekend als symbolen van nieuw leven, dat doorbreekt, zelfs door de harde schaal van de onderdrukking heen! Eieren behoren tot de gezondste voeding die je maar kunt bedenken. Ze zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en veel essentiële vitamines en mineralen.

Eieren zijn een mooi voorbeeld van voeding waarvan de Bijbel zegt dat het goed voor ons is. In het paradijs aten Adam en Eva veganistisch: granen, noten, zaden, fruit, vruchtgroenten en peulvruchten. Het groene kruid was voor de dieren. Na de zondeval voegde de Here God voor het welzijn van de mensen daaraan de volgende micro- en macronutriënten toe: wortels, stengels, blad, bloem en kiem (zaaddragende planten en vruchtbomen); vlees / vis (met vitamine B12); zuivel / eieren (iden) en de geneeskrachtige kruiden. 

 

Goed voor de lijn
Eieren zijn niet alleen voedzaam, maar ook goed voor de lijn. De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam. Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren. Drie grote gekookte eieren bevatten minder dan 240 calorieën. Door toevoeging van een flinke portie groenten kun je een complete maaltijd maken met maar ongeveer 300 calorieën. Bak je de eieren dan zorgt theelepel olie of boter voor een toevoeging van 50 calorieën.

Kies vrije uitloop eieren

Wat de kwaliteit betreft kun je het beste kiezen voor vrije uitloop eieren. De kippen hebben hun voedsel grotendeels zelf op een natuurlijke manier kunnen uitkiezen en ze hebben een veel beter leven dan hun soortgenoten in stressvolle legbatterijen.  Een vrije-uitloopei is een ei gelegd door een kip die ook buiten kan lopen. Een kip die overdag ook buiten kan lopen heeft een afwisselender leven dan een scharrelkip, die meestal alleen maar binnen de stal kan blijven.

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt namelijk af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.

Recept Matses met eiersalade en lente-ui

 

Ingrediënten  (voor 2 personen)

6 ronde matses, doorsnee ca. 9 cm (verkrijgbaar in de supermarkt in pakken van het merk Hollandia)

5 á 6 eieren (bij voorkeur vrije uitloop eieren) 

4 lente- of bosuitjes

3 el mayonaise

2 theelepel grove mosterd

Zout en versgemalen zwarte peper

Twee eetlepels verse peterselie

Bereiding (15 minuten)

Kook de eieren ongeveer 7 minuten en laat afkoelen in koud water. Pel de eieren en hak ze in stukjes.

Verwijder de worteltjes van de lente-ui en snijd ze in fijne ringetjes.

Doe de gehakte eieren in een grote schaal en schep er de lente-ui, een snuf zout en wat peper door. Houd een paar ringetjes lente-uit achter voor de garnering,

Roer de mayonaise (eventueel verdund met wat yoghurt als u voor mager gaat) en de mosterd door elkaar en voeg dit al omscheppend toe aan het eimengsel. U kunt de salade afgedekt voor gebruik in de koelkast  plaatsen.

Serveren

Snijd de peterselie in niet al te kleine delen. Schep de eiersalade nogmaals goed om en verdeel deze over zes ronde matses. Strooi er de achtergehouden lente-uit en peterselie over. Direct serveren!

 

Bronvermelding

Uit: Bijbelse Culinair van 'kookdominee' Han Wilmink. Het boek is momenteel helaas uitverkocht. Vanaf september 2020 weer te bestellen via onder meer www.kameel.nl

 

Tip (red. G&W): je kunt de matses ook vervangen door volkoren crackers of calorie-arme rijstwafels.

Gezond leven, juist nu in coronatijd van groot belang!

May 11, 2020

Juist nu in de corona tijd is het belangrijk om te werken aan een goede gezondheid en het versterken van het immuunsysteem, zodat het virus en andere ziekten minder kans krijgen om toe te slaan. De overheid stelt in samenspraak met het RIVM maatregelen vast voor  de samenleving als geheel om besmetting te voorkomen en het corona virus te bestrijden. Maar ook individueel kunnen we - zelf - veel doen om onze gezondheid te beschermen. We kunnen ons eigen immuunsysteem versterken en ervoor zorgen dat we minder vatbaar zijn voor ziekten waaronder COVID-19.

Zie eerder verschenen blog van Gezond & Weldoen met tips over dit onderwerp. 

Er moet méér aandacht komen voor wat je zélf kunt doen om gezond te blijven, stelt gezondheidscoach Rosaline Ratering McDonald. Zij is oprichter van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor leefstijlcoaches en voorzitter van Stichting Gratis Gezond. “Ook voor mensen met een kleine portemonnee of steeds kleiner wordende portemonnee is een gezondere leefstijl mogelijk!” aldus Rosaline.

Lunchtip

De gezonde lunchtip in de uitzending van vandaag dient als voorbeeld en kost voor 1 persoon niet meer dan 65 eurocent: 2 volkoren boterhammen hummus en plakjes radijs, 1 glas halfvolle melk (150 ml) en een kop thee zonder suiker.

Voor meer low budget voedingstips kan men onder meer terecht op de website van het Voedingscentrum. Zie: tips voor lowbudget gezonde voeding en bespaartips.

Stichting Gratis Gezond

Stichting Gratis Gezond is er voor mensen die geen toegang hebben tot professionele leefstijl coaching en/of dat niet kunnen betalen. De huidige gecombineerde leefstijl interventies (de GLI’s) zijn niet specifiek afgestemd op mensen met een kleine portemonnee. Stichting Gratis Gezond doet dat wel. Stoppen met roken (sinds begin 2020 geheel gratis vanuit de basiszorg) is een belangrijk speerpunt.

De stichting gaat een campagne starten voor gratis leefstijl coaching en stoppen met roken voor mensen die in financiële problemen zitten of door de coronacrisis in financiële problemen komen. Vanaf september is een gratis online cursus Gezonde leefstijl in coronatijd beschikbaar en kunnen méér mensen kosteloos via de stichting gecoacht worden met Stoppen met roken. Dat laatste gaat in samenwerking met zorgverzekeraars en artsen.

In de online cursus wordt aandacht besteed aan wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden met de 5 grote leefstijlbasics en hoe je je gedrag kunt aanpassen. Uiteraard is er volop aandacht voor betaalbare gezonde voeding, maar ook het belang van voldoende beweging en ontspanning terwijl de stresshormonen door je lijf gieren, komt aan bod. Roken en alcohol dempen op korte termijn stress maar verergeren deze op den duur. Hoe ervan los te komen en welke alternatieven er zijn wordt eveneens besproken. In de cursus worden tools aangereikt om stap voor stap ongezond gedrag om te buigen naar een manier van leven die draagkracht en weerbaarheid vergroot.

 

Fondsenwerving

Om de campagne succesvol te maken zijn donateurs nodig. Daarvoor is een professionele fondsenwerver ingeschakeld. Stichting Gratis Gezond is een ANBI stichting dus giften zijn aftrekbaar.

De online cursus en de stoppen met roken trajecten zijn vanaf 15 september beschikbaar. Betrokken ondernemers hebben de start voorgefinancierd.

Zorgverzekeraar PROLIFE heeft de initiatieven van de stichting omarmd als één van de drie goede doelen binnen naar jaarlijkse goede doelen zorgactie.

Alle (extra) hulp is welkom. Tips en suggesties mailen naar: stichtinggratisgezond@gmail.com

Voor meer informatie mail naar: stichtinggratisgezond@gmail.com

 

 

Interessante filmpjes over het onderwerp weerstand verhogen met leefstijl:

 

In deze filmpjes leggen artsen uit waarom werken aan een gezonde leefstijl belangrijk is:

Marcel en Annemieke van de Berg, PHRONEO leefstijlspecialisten/huisarts

Filmpje Phroneo

En:

David Prins, longarts

Artikel en zijn filmpje

Lofzang op de zoete aardappel

May 04, 2020

Vandaag in Laurens Lunchroom op Groot Nieuws Radio een lofzang op de zoete aardappel.

De laatste jaren is de zoete aardappel, ook wel zoete bataat genoemd, steeds populairder geworden. Waar de bataat eerder voornamelijk bij de toko of natuurwinkel verkocht werd, kom je deze stoere knol nu in elke supermarkt tegen en je kunt er oneindig meer variëren.

Gezondheidsvoordelen

De zoete aardappel is een echte superfood, bomvol vitamines en mineralen (met name vitamine A, B en C) en ook veel vezels, veel méér dan in gewone piepers. Het eten van voldoende vezels is belangrijk voor een goede spijsvertering en de gezondheid van je darmen. Maar er valt nog meer goeds te melden met betrekking tot de gezondheid.

Goed voor je hart 
Doordat de zoete aardappel een goede bron is van vitamine B6 is, is deze gezond voor het hart. B6 is namelijk betrokken bij het afbreken van homocysteïne. Dit is een stofje dat ervoor kan zorgen dat aderen verharden. Daarbij bevat de zoete aardappel veel kalium, wat zorgt voor een goede vochtbalans en het kan de bloeddruk verlagen.

Anti-stress
Magnesium is een zeer belangrijk mineraal dat betrokken is bij talloze processen in het lichaam. De meeste mensen hebben er echter een tekort aan. Zoete aardappels bevatten een aardige hoeveelheid magnesium. Er ontstaat meer magnesium in de gekookte variant ten opzichte van de rauwe versie. Magnesium staat bekend als het antistress mineraal. Het zorgt onder meer voor ontspanning en rust in het lichaam.

Prebiotische werking
Uit een onderzoek is gebleken dat de anthocyanen in paarse zoete aardappel een prebiotische werking kunnen hebben. Anthocyanen behoren tot de flavonoïden en zijn onder andere verantwoordelijk voor de kleurvorming. Deze anthocyanen blijken ook te zorgen voor een snelle toename van de goede darmbacteriën.

Lage glycemische index
Hoewel zoete aardappels zoet zijn, hebben ze een iets lagere glycemische index dan de gewone aardappel. Dit betekent dat de suikers langzamer in het bloed terechtkomen. Ook de vezels zorgen voor een geleidelijke opname van suikers. Dit houdt je bloedsuikerspiegel constant en daarmee ook je energieniveau.

Goed voor je ogen en je huid
De betacaroteen in zoete aardappels zijn heel goed voor je ogen. Ook je huid is blij met deze antioxidant en kan je beschermen tegen de schadelijke invloeden van UV-straling in zonlicht. De anthocyanen in de paarse zoete aardappel en de vitamine A en betacaroteen van de andere kleuren zoete aardappel zijn bevorderlijk voor de gezondheid ogen.

Geen nachtschade
De zoete aardappel maakt geen onderdeel uit van de familie van de nachtschadeplanten, dit in tegenstelling tot de gewone aardappel. Nachtschadeplanten worden in verband gebracht met darmklachten, chronische pijn en ontsteking. De zoete aardappel is een mooi alternatief voor mensen die hier last van hebben.

RECEPT ZOETE AARDAPPELSOEP (2 personen, 30 minuten bereidingstijd)

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappelen

  • 2 winterwortels

  • 1 rode paprika

  • 2 rode uien

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 blokjes groentebouillon

  • verse krulpeterselie

  • Evt. blikje linzen

  • 750 ml water

  • olijfolie

Bereiding

  1. Maak de groenten schoon. Pel en snipper de uien en snijd de zoete aardappelen, winterpenen en paprika in stukjes. 

  2. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook op een lage temperatuur. Voeg dan de zoete aardappel, wortel, paprika en rode peper toe en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur mee. Schep het geheel af en toe om.

  3. Voeg het water en de bouillonblokjes toe, breng de soep aan de kook en laat de soep, met de deksel op de pan, 20 minuten zachtjes koken. 

  4. Hak de krulpeterselie fijn. Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer de soep met de peterselie.

  

TIP: voeg een blikje linzen toe voor een extra voedzame variant.

Eet smakelijk!

Zo kies je 100 % volkoren!

April 27, 2020

Deze week hoorden we van de Consumentenbond dat fabrikanten van volkorenproducten consumenten ‘op de korrel nemen’. Ze verkopen ‘volkorenproducten’ alsof er 100% gezond volkoren graan gebruikt is terwijl dat niet zo is. ‘Pure misleiding’ zegt de Consumentenbond die eraan toevoegt dat dat moet stoppen.

Download hier het rapport van de Consumentenbond: Volkoren als verkooptruc

Vandaag spreekt Groot Nieuws Radio met voedingsdeskundige Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen over oplossingen. Wat kun je doen als je toch graag 100% volkoren brood wilt eten? Echt volkoren is een boost voor je gezondheid, het bevat van nature essentiële vitamines en mineralen waaronder onmisbaar jodiumzout en heel veel vezels die nodig zijn voor een gezonde darmflora.

Hieronder ook weer het wekelijkse lunchrecept, nl. 100% volkoren brood met paprikaspread. Volkoren brood (van welke meelsoort dan ook, tarwe, rogge, spelt, boekweit etc.) is een geweldige basis voor elke dag en je kunt er allerlei gezonde soorten beleg op presenteren voor extra vitamines en mineralen.

RECEPT  100% volkoren brood met paprikaspread

Voor het brood (bereid je goed voor):

Voorbereiding: bak je eigen 100%  volkoren brood (bijvoorbeeld met dit recept)  met de juiste volkoren ingrediënten op basis van zuurdesem. Neem hiervoor een paar dagen de tijd!

 

Heb je daar geen tijd of geduld voor: koop volkoren (boekweit-)meel online en bak je eigen glutenvrije brood met dit recept.

 

Of: koop volkorenbrood bij een bakker die je persoonlijk kent en vraag expliciet naar 100% volkoren varianten. 

 

Heb je geen echte bakker in de buurt die dat kan leveren, koop dan je brood in de supermarkt en lees goed de etiketten achterop de verpakking. Kies alleen de varianten waar 100 % (of in ieder geval zo veel mogelijk) volkorenmeel in zit. Dat kan zijn tarwe, spelt, rogge, boekweit e.d. (Let op: tarwemeel bevat het eiwit gluten, niet iedereen kan daar tegen). Vraag de supermarkteigenaar naar eerlijke 100% volkoren varianten.

Voor het beleg (de spread, bereidingstijd 15 min.)

1 rode paprika

 

½ stengel bleekselderij

 

1 bosuitje

 

100 gram hüttenkäse

 

citroensap

 

paprikapoeder

 

 

 

Bereiding

 

Maak de groente schoon. Hak de groente met een staafmixer of in de keukenmachine klein.

 

Meng de groente door de hüttenkäse en maak de spread op smaak met een beetje citroensap en paprikapoeder.

 

Verdeel de paprikaspread over een aantal boterhammen.

 

Eet smakelijk!

De gulden 80/20 regel voor de gezondheid

April 18, 2020

De stelregel is en blijft: eet vooral ten tijde van stress en andere beproevingen extra gezond (dat wil zeggen: vers en onbewerkt). Blijf uit de buurt van junkfood.' Maar hoe lekker kan af en toe een pizza zijn of een frikandel, of patat. In de uitzending van woensdag 22 april 2020 vertelt leefstijlcoach Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen hoe we met dat dilemma  kunnen omgaan en toch gezond kunnen blijven. 

"Geraffineerd voedsel kan ons immuunsysteem ernstig verzwakken, waardoor we kwetsbaarder worden voor infecties. Niet handig, en al helemaal niet in een tijd waarin we met z'n allen het corona-virus de baas willen worden. Kies voor verse, natuurlijke producten met veel vitamine C en D en het anti-griep mineraal zink. Dat geeft je immuunsysteem juist een flinke boost."

Een andere 'gulden' regel voor de gezondheid is volgens de leefstijlcoach: alles mag, maar met mate. "Af en toe 'een beetje' fout mag en kan best. Als het maar bij 'een beetje' blijft.  Pas gerust de 80-20 regel toe, dan blijft gezond leven leuk én haalbaar: 80% gezond en 20% wat minder gezond. Minder gezond is eten buiten de Schijf van Vijf van Voedingscentrum bijvoorbeeld. Let op, niet andersom: 80% ongezond en met 20% gezond je geweten in slaap sussen."

Een ander alternatief is: verander wat standaard te zout, te vet en te calorierijk is (funkfood, voorverpakt, kant-en-klaar) in gezonde varianten! Maak bijvoorbeeld eens zelf gezónde dat wil zeggen voedzame pizza's, met de juiste ingrediënten. Met onderstaande recept en een beetje oefening maak jezelf een heerlijkste pizza voor twee personen. Je kunt er ook meer maken en die maximaal 3 maanden in de diepvriezer bewaren. Gezond eten kan, net als junkfood, dus ook heel makkelijk zijn!

 

Pizza voor 2 personen

 

Ingrediënten

  • 200 gram volkorenmeel

  • 75 gram bloem

  • 1½ theelepel gedroogde gist

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 200 gram tomatenblokjes zonder zout

  • 1 teentje knoflook

  • oregano

  • stukje prei

  • 150 gram champignons

  • 4 ansjovisfilets

  • 50 gram hüttenkäse

  • 40 gram geraspte kaas 30+ belegen

 

Bereiding (ca. 30 min.)

  1. Meng het volkorenmeel en de bloem en roer er de gedroogde gist door.

  2. Verwarm 150 ml water tot lauwwarm.

  3. Meng het lauwe water en de olie door het meel en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plaats afgedekt met een schone theedoek 45 minuten rijzen.

  4. Warm de oven voor op 230 °C.

  5. Doe de tomatenblokjes in een kom, pers er het teentje knoflook boven uit en voeg peper en oregano toe.

  6. Was de prei en snijd het in smalle ringen.

  7. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.

  8. Bestrijk een bakplaat dun met wat olie van de ansjovis.

  9. Rol het gerezen deeg heel dun uit en bekleed hiermee het bakblik.

  10. Bestrijk het deeg met de tomatensaus en verdeel er de prei, de champignons en de ansjovis over. Verdeel de hüttenkäse en de geraspte kaas er over.

  11. Bak de pizza onderin de hete oven in ca. 12 minuten gaar en lichtbruin.

Recept: Voedingscentrum.nl

Ongezuurde broden vragen aandacht voor wat ‘echt’ is

April 06, 2020

Over de geestelijke betekenis van ‘de dagen van ongezuurde broden’ spreekt drs. Esther Noordermeer, gastdocente bij Gezond & Weldoen, op woensdag 15 april 2020 in de uitzending van Groot Nieuws Radio. De ongezuurde broden vragen aandacht voor wat 'echt' is.

 

Pesach omvat het feest dat begint bij de Sedermaaltijd, dit jaar op woensdagavond, en de zeven dagen van het Feest van de ongezuurde broden daarop volgend. Binnen die dagen valt ook het Feest van de aanbieding van de Eersteling.

 

Ons woord Pasen slaat bij ons alleen de opstanding van Jezus, maar in de Bijbel staat Pesach voor het complete feest:
- Sedermaaltijd
- Feest van de Ongezuurde broden
- Feest van de Eersteling.


Op Sederavond wordt het sterven van het Paaslam herdacht, wat overeenkomt met onze Goede Vrijdag. Dan beginnen de zeven dagen van de ongezuurde broden. Dan wordt 7 dagen lang brood vervangen door allerhande alternatieven.

 Volgorde events die horen bij Pesach:
 Voorafgaand aan Pesach vindt de jaarlijkse schoonmaak plaats. Het letterlijk reinigen van de woning. De oude gistcultuur wordt weggegooid. Onze voorjaarsschoonmaak is hieraan ontleend.
 Sederavond, het Lam wordt geslacht. Wie schuilt achter het bloed, is veilig voor de ramp die zich buiten voltrekt.
 Direct daarop volgen 7 dagen ongezuurde broden. Niet meer schoonmaken maar opruimen! Nu God ons heeft bewaard, willen we Hem oprecht dienen. Schiften van boeken, muziek,content op PC, prullaria. Wat valt onder gist (zonde), wat maakt opgeblazen, hoogmoedig en wat is echt? Het eten van ongezuurd brood is daar een beeld van: brood dat niet is opgeblazen, nietgerezen, alleen voedingstoffen, geen lucht.
 De eerste drie dagen van het feest van de ongezuurde broden, is de grafperiode van Jezus.
 In het jaar dat Jezus stierf, viel op de 4 e dag van het feest van de ongezuurde broden, het feest van de eerstelingsgarve. Dan wordt de allereerste schoof gerst geoogst en aangeboden in de tempel. Op die dag Is Jezus opgestaan uit de dood. Hij biedt Zich aan bij Zijn Vader na Zijn opstanding. “Raak me niet aan, want ik ben nog niet opgevaren naar Mijn Vader” (Joh.20:17)slaat niet op Zijn hemelvaart, maar op het aanbieden van de Eersteling. Jezus is dus heen en weer gegaan! Daarna mogen ze Hem wel aanraken. Dit valt gelijk met ons Pasen. Wij eten danpaasbrood, gerezen brood met amandelspijs. Dat zit er bij Joden en messiaanse gelovigen niet in.
 Aan het einde van die zeven dagen beginnen ze met een schone lei. Als beeld daarvan wordt een nieuwe kweek van een nieuwe gistcultuur gestart. Omdat wij niet zelf bakken en als we bakken een andere methode van rijzen gebruiken, valt dit beeld buiten ons gezichtsveld.


Broodvervangers

Zeven dagen lang geen gewoon brood eten. Voor wie het eens wil proberen, het is niet lastig.
Er zijn best veel broodvervangers:
- Roggebrood/havercorn
- Pannenkoeken. Alternatief beleg voor op de pannenkoek is kokosbloesemsuiker of stroop metgehakte nootjes.
- Tip: Met een uienhakker kun je vrij gemakkelijk noten hakken.
- Matzes. Die zijn heel goed te beleggen met kaas, mascarpone en honig, echte boter met
kokosbloesemsuiker.
- Yoghurt met cereals of granola
- Fruit- of rauwkostsalade
- Pap van bijvoorbeeld brinta, havermout of teff

Lunchtip: Flammkuchen van matzes

Deze Duitse lekkernij wordt oorspronkelijk gemaakt van heel dun brooddeeg, maar kan ook heel gemakkelijk worden gemaakt van een matse.

Oven voorverwarmen op 260 graden.
Je besmeert de matze dun met crème fraîche (ongeveer een afgestreken eetlepel), daar overheen wat halve uiringen, dan wat plakjes Danish Blue (zo'n 40 gr.) en 1 plakje runderham in stukjes. Drie minuten in een hete oven (260 graden) en je Flammkuchen matze is klaar!

Blender – staafmixer – sapcentrifuge – slowjuicer

March 23, 2020

Als je een échte prof wilt worden in de bereiding van gezonde sapjes en smoothies, dan is het handig dat je de overeenkomsten en verschillen kent tussen blender, staafmixer, sapcentrifuge en slowjuicer. Elk apparaat heeft zo zijn eigen voordelen!  Gastdocente Esther Noordermeer van Gezond & Weldoen vertelt hieronder tijdens de uitzending van Groot Nieuws Radio op 25 maart 2020  in de rubriek Laurens Lunchroom. Hieronder kun je e.e.a. nog eens op je gemak nalezen!

 

Blender - staafmixer

Met een blender en staafmixer kun je smoothies maken. Bij een blender staan de messen omhoog en wordt en veel lucht in de substantie gezogen. Je kunt erin kijken en ziet een draaikolk tot op de messen. Als je het in een doorzichtig glas schenkt, zie je heel goed de belletjes in het glas.

Een staafmixer heeft zijn messen naar beneden gericht en zuigt juist vacuüm richting de bodem. Zet je staafmixer maar op de bodem en je kunt de beker optillen. Als je een smoothie maakt met een staafmixer blijven de anti-oxidanten meer behouden. Het heeft beslist de voorkeur, maar het is wat onhandiger.

 

Sapcentrifuge – slowjuicer

Smoothies hebben een dikke structuur omdat alle vezels meegaan. Soms wil je echter een sap hebben zonder te veel vezels. Daar zijn deze apparaten voor uitgevonden. De vezels blijven achter en worden opgevangen in een apart gedeelte van de machine. Zoals bij een citruspers de prut in het zeefje blijft liggen.

Ook nu zit het verschil in de hoeveelheid lucht in het eindproduct. De sapcentrifuge is een high-speed juicer. Hij gaat heel snel zoals dat bij een centrifuge past. Er wordt veel lucht in het product geblazen. Dat nadeel is weggewerkt in de slowjuicer. De sapcentrifuge is dus de voorloper van de slowjuicer. Het woord zegt het al. Omdat de snelheid van het wormwiel heel laag is, komt er weinig lucht in de sap. Hetzelfde geldt voor de sinaasappelautomaten in de supermarkten. Alles gaat met een lage snelheid en dat maakt dat de anti-oxidanten ‘heel’ blijven. Een slowjuicer geeft levende sappen, een vreemde term maar zo wordt het genoemd.

 

Het nadeel van een slowjuicer is de prijs. Het is duur in aanschaf. Ook schoonmaken is lastiger dan een blender of staafmixer reinigen. Veel gebruikers moeten ook wennen aan het idee dat de vezels achterblijven. We hebben geleerd dat vezels belangrijk zijn. Sommigen verwerken  de vezels in een worteltaart of in een quiche, maar het meeste gooi je toch weg.

 

Het is een omslag in het denken. Levende sappen drink je niet voor de vezels, daar zijn maaltijden voor. Je drinkt die vanwege het hoge gehalte aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Het dient een ander doel. Het zijn multivitaminen is sapvorm.

1 / 3

Please reload

Aangesloten bij:

 

 

logo Ik zoek christelijke hulp.jfif

Sponsor van:

Volg ons:

Contact:

Mail: opleidingen@gezondenweldoen.nl

Telefoon: (31) (6) 48 43 97 61

KvK nummer: 09174397

BTW: NL 001544384B38

Bank nummer:  NL03ABNA 0445.39.40.48

 

©2020  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.. PRIVACY VERKLARING >>>