google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM grootnieuwsradio

Uitzendingen Groot Nieuws Radio met Gezond & Weldoen

Elke woensdagmiddag tussen 12.15 en 12.30 uur spreekt Laurens van de Kraats van Groot Nieuws Radio met voeding- en leefstijlspecialisten van Gezond & Weldoen over gezond en lekker eten. De ene week hoor je gastdocente drs. Esther Noordermeer, auteur van o.a. De Hemelse Voedselbank, de andere week oprichtster Rosaline Ratering McDonald. Ze delen hun makkelijkste favoriete lunchrecepten met je en vertellen erbij waarom het gezonde keuzes zijn. Hieronder kun je de recepten nog eens rustig nalezen of de uitzendingen nog eens terugluisteren.

Gezonde schoolkantine, gezonde kinderen!

June 01, 2020

Overgewicht bedreigt de gezondheid van onze kinderen.  Onze kinderen zijn de toekomst! Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Daar brengen ze immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt kinderen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. En om ervoor te zorgen dat de aarde gezond blijft, voor onze kinderen, houden we ook rekening met duurzaam eten.  

Een gezonde schoolkantine is een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat je aanbiedt en de manier waarop je eten aanbiedt heeft namelijk altijd effect op de keuzes van de leerlingen. En dat kan richting gezond en richting ongezond. Je kunt jouw kantine zo inrichten dat leerlingen een duwtje in de goede richting krijgen. In een gezonde schoolkantine valt het oog van de leerlingen meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser. Het ziet er heerlijk uit.

Gouden schoolkantines

In 2013 is het programma de Gezonde Schoolkantine gestart. Sindsdien zijn honderden scholen aan de slag gegaan met het gezonder maken van de schoolkantine. Vanaf 2017 tot half oktober 2019 zijn er 1.290 zilveren en gouden Schoolkantine Schalen uitgereikt, over 699 verschillende schoollocaties. In totaal zijn er in Nederland 1.855 scholen in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs met een balie en/of automaat. Dus 38% van die scholen heeft inmiddels een gezondere schoolkantine.

Doe de gezonde kantinecheck

Wil je weten of jouw school (of jouw bedrijf of jouw vereniging) in aanmerking komt voor het predikaat gezonde kantine en wat je kunt doen?

 

Doe de gezonde kantinecheck en kijk op www.voedingscentrum.nl voor meer inspiratie voor een gezonde schoolkantine.

 

RECEPT uit een gezonde schoolkantine

Mini pizza's (12 stuks)

Ingrediënten

 • 1 rode ui (*)

 • 1 bolletje mozzarella

 • 3 volkoren pita's

 • 6 eetlepels tomatenblokjes zonder zout

 • zwarte peper

 • 12 blaadjes basilicum

 

Bereiding (15 - 30 minuten)

 1. Warm de oven voor op 220 °C.

 2. Pel de ui en snijd hem in fijne halve ringen.

 3. Scheur de mozzarella in stukjes.

 4. Verdeel 2 eetlepels tomatenblokjes en wat peper over elke pita.

 5. Beleg de pita's met ui, mozzarella en basilicum.

 6. Bak ze in 8 minuten lichtbruin in de oven. Snijd ze in puntjes.

 

Lage klimaatbelasting

(*) Rode ui heeft deze maand (juni) een lage klimaatbelasting. Meer lezen over lage klimaatbelasting en duurzaam eten? Ga naar de website van Milieu Centraal: lage klimaatbelasting.

Zorg voor de Schepping betekent immers ook: aandacht voor duurzaam eten (G&W, red. juni 2020)

Bron: Voedingscentrum 2020

Gezond eten zonder rode e-nummers (met aanbieding voorbeeld maaltijden)

May 25, 2020

Je kunt je gezondheid een grote dienst bewijzen met een eenvoudige stelregel. 'Gezonde voeding erin, rommel eruit'. Gezonde voeding is pure, voedzame voeding. Als we de aanwijzingen volgen die God in Zijn woord heeft gegeven, zal het ons goed gaan! Dat geldt voor de voeding die we dagelijks tot ons nemen, niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk. Op dinsdag 6 oktober verzorgen we weer een mooie studiedag over Bijbel, gezondheid en voeding. Kom met ons kennismaken en proef en zie dat de Heer goed is!

 

 Pure voeding is voeding waaraan geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd (E-nummers). Er zijn onzes inziens groene (onschuldige), oranje (omstreden) en rode e-nummers. Ze zijn in Nederland niet verboden, maar de oranje en met de rode voegen niets toe voor je gezondheid.  Vooral de e-nummers kun je maar beter mijden, en dan vooral E621 (glutamaat, smaakversterker) en E951 (aspartaam, zoetstof). Wil je meer weten over dit omstreden onderwerp, lees dan mijn blog Deze 2 rode e-nummers horen niet in  je boodschappenmandje.

 

 Ode aan de E-nummers? Mooi niet!

 Hier kun je mijn  reactie lezen op het boek Ode aan de E-nummers van NRC-columniste Rosanne Herzenberg:  Ode aan de E-nummers? Mooi niet!

 

Ook gezondheidswetenschapper  Prof. dr. ir. Jaap Seidell  (hoogleraar) zegt over E-nummers: "E-nummers zijn stoffen die zijn toegelaten door de EU. Voor een deel zijn dat stoffen die de veiligheid of houdbaarheid bevorderen. Voedsel bederft minder snel bijvoorbeeld. En voor een deel zijn het 'pretstoffen'. Seidell geeft aan dat sommige e-nummers wel degelijk schadelijk zijn en de emancipatie van kwetsbare groepen schaadt. Hij zegt: "E-nummers erin als het moet, eruit als het kan. Nummers die het uiterlijk bevorderen zetten aan tot overconsumptie. Ook bij kinderen, die eten dan meer."

 

 

Het  kan anders!

 Het kan en moet anders. Het lunchrecept van vandaag zit daarom vol rode, groene, gele, bruine, paarse en witte pure voedingsstoffen en is één van mijn persoonlijke favorieten. Je kunt het warm en koud eten, als hoofdgerecht (met extra volkoren rijst erdoor), of als lunch of gezond tussendoortje als je ineens trek krijgt.  Ik noem hem de Bonte Wever. Met mega veel groenten (vitamines, mineralen, vezels), eiwitten (bouwstoffen) en gezonde vetten (olijfolie omega 3, 6 en 9 in de juiste verhouding). Omdat het lichaam zelf geen omega 3 en omega 6 aanmaakt is het essentieel deze via voeding binnen te krijgen.

 

 Een grote schaal ervan staat bij mij standaard in de koelkast, super makkelijk!

 

 

Lunch recept: De bonte wever

 Alles-in-één-zonder-e-nummers

 

Ingrediënten voor 2 personen voor 2 dagen

 

400 gram (gekookte of gestoomde) rijst

200 gram fetablokjes

4 tomaten

1 groene paprika

1 gele paprika

150 gram doperwtjes uit diepvriezer

Blikje kidney bonen 400 gr zonder zout

Blikje kikkererwten 400 gr zonder zout

1 grote rode ui

Half theelepeltje Keltisch zeezout max 6 gram

Snuf grof gemalen peper

Eetlepel olijfolie

 

 

Bereiding (15 minuten)

Kook of stoom 400 gram basmati of zilvervliesrijst, met een bouillonblokje zonder smaakversterker/glutamaat), raadpleeg google.

Laat de rijst uitdampen en afkoelen

 

Pak een grote schaal

 

Meng daarin de olijfolie, peper en zout

 

Snipper de uit, roer erdoor

 

Snijd de groenten in kleine stukjes

 

Haal de peulvruchten uit de blikjes en spoel schoon in een vergiet; laat ze uitlekken

 

Meng ze daarna door de groenten

 

Schep een paar eetlepels geurige rijst door het gerecht

 

Eet smakelijk! Zonder e-nummers!

 

 

 

 

ACTIE:

 

28 DAGEN GEZOND ETEN IN CORONA TIJD (ZONDER E-NUMMERS)

Wil je meer inspiratie voor gezonde voeding zonder e-nummers? Maak dan gebruik van de gezonde menu’s van Leefstijlplan natuurlijk in balans. Tot 1 september 2020 is er een mooie actie Gezond eten in corona tijd. Je kunt persoonlijk op maat gemaakte voorbeelden van maaltijden bestellen voor  28 dagen voor slechts 9.95 euro per persoon. Geen standaard recepten van internet, maar maaltijden persoonlijk voor jou op maat gemaakt.

Na 1 september betaal je 19,95 euro.

 

De coaches van Gezond & Weldoen helpen je graag verder!

 Neem contact op via www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl / contact

Joodse eiersalade met matses uit kookboek Bijbels Culinair

May 18, 2020

Gemakkelijk en gezond gaat heel goed samen. Onderstaand joods recept, matses met eiersalade en lente-ui, is daarvan een prima voorbeeld. Bovendien zijn eieren ook nog eens goed voor de slanke lijn.

Het recept is al duizenden jaren oud. Sommigen zeggen dat het zelfs teruggaat tot de tijd dat het volk Israël in Egypte verbleef. Er zijn vele variaties van eiersalades. Ze zijn vooral populair onder de van oorsprong Midden- en Oost-Europese Joden. In de Verenigde Staten, met name in New York, worden dergelijke eiersalades veel als lunch of bij de zondagse brunch gegeten. Dat gebruik gaat terug op het begin van de 20e eeuw, toen een grote immigratiegolf plaatsvond vanuit met name Oost-Europa naar de Verenigde Staten. Deze immigratiegolf beïnvloedde de Amerikaanse eetgewoontes sterk.

Deli's

Vanwege de toegenomen vraag naar koosjer voedsel verschenen in de het straatbeeld van de grote Amerikaanse steden, met name in New York, joodse delicatessenwinkels. Deze werken kortweg deli’s genoemd. Typisch voor de deli’s was (en is) het aanbod van kant-en-klaar voedsel. Dat was vooral voor de mannen die hun gezin vooruit gereisd waren naar het beloofde land een uitkomst. Ze konden makkelijk koosjer voedsel eten dat hen herinnerde aan hun vaderland. Onderstaand gerecht is makkelijk, gezond en klaar in een handomdraai.

Symbool van nieuw leven

Eieren staan in de joodse traditie bekend als symbolen van nieuw leven, dat doorbreekt, zelfs door de harde schaal van de onderdrukking heen! Eieren behoren tot de gezondste voeding die je maar kunt bedenken. Ze zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en veel essentiële vitamines en mineralen.

Eieren zijn een mooi voorbeeld van voeding waarvan de Bijbel zegt dat het goed voor ons is. In het paradijs aten Adam en Eva veganistisch: granen, noten, zaden, fruit, vruchtgroenten en peulvruchten. Het groene kruid was voor de dieren. Na de zondeval voegde de Here God voor het welzijn van de mensen daaraan de volgende micro- en macronutriënten toe: wortels, stengels, blad, bloem en kiem (zaaddragende planten en vruchtbomen); vlees / vis (met vitamine B12); zuivel / eieren (iden) en de geneeskrachtige kruiden. 

 

Goed voor de lijn
Eieren zijn niet alleen voedzaam, maar ook goed voor de lijn. De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam. Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren. Drie grote gekookte eieren bevatten minder dan 240 calorieën. Door toevoeging van een flinke portie groenten kun je een complete maaltijd maken met maar ongeveer 300 calorieën. Bak je de eieren dan zorgt theelepel olie of boter voor een toevoeging van 50 calorieën.

Kies vrije uitloop eieren

Wat de kwaliteit betreft kun je het beste kiezen voor vrije uitloop eieren. De kippen hebben hun voedsel grotendeels zelf op een natuurlijke manier kunnen uitkiezen en ze hebben een veel beter leven dan hun soortgenoten in stressvolle legbatterijen.  Een vrije-uitloopei is een ei gelegd door een kip die ook buiten kan lopen. Een kip die overdag ook buiten kan lopen heeft een afwisselender leven dan een scharrelkip, die meestal alleen maar binnen de stal kan blijven.

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt namelijk af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.

Recept Matses met eiersalade en lente-ui

 

Ingrediënten  (voor 2 personen)

6 ronde matses, doorsnee ca. 9 cm (verkrijgbaar in de supermarkt in pakken van het merk Hollandia)

5 á 6 eieren (bij voorkeur vrije uitloop eieren) 

4 lente- of bosuitjes

3 el mayonaise

2 theelepel grove mosterd

Zout en versgemalen zwarte peper

Twee eetlepels verse peterselie

Bereiding (15 minuten)

Kook de eieren ongeveer 7 minuten en laat afkoelen in koud water. Pel de eieren en hak ze in stukjes.

Verwijder de worteltjes van de lente-ui en snijd ze in fijne ringetjes.

Doe de gehakte eieren in een grote schaal en schep er de lente-ui, een snuf zout en wat peper door. Houd een paar ringetjes lente-uit achter voor de garnering,

Roer de mayonaise (eventueel verdund met wat yoghurt als u voor mager gaat) en de mosterd door elkaar en voeg dit al omscheppend toe aan het eimengsel. U kunt de salade afgedekt voor gebruik in de koelkast  plaatsen.

Serveren

Snijd de peterselie in niet al te kleine delen. Schep de eiersalade nogmaals goed om en verdeel deze over zes ronde matses. Strooi er de achtergehouden lente-uit en peterselie over. Direct serveren!

 

Bronvermelding

Uit: Bijbelse Culinair van 'kookdominee' Han Wilmink. Het boek is momenteel helaas uitverkocht. Vanaf september 2020 weer te bestellen via onder meer www.kameel.nl

 

Tip (red. G&W): je kunt de matses ook vervangen door volkoren crackers of calorie-arme rijstwafels.

Gezond leven, juist nu in coronatijd van groot belang!

May 11, 2020

Juist nu in de corona tijd is het belangrijk om te werken aan een goede gezondheid en het versterken van het immuunsysteem, zodat het virus en andere ziekten minder kans krijgen om toe te slaan. De overheid stelt in samenspraak met het RIVM maatregelen vast voor  de samenleving als geheel om besmetting te voorkomen en het corona virus te bestrijden. Maar ook individueel kunnen we - zelf - veel doen om onze gezondheid te beschermen. We kunnen ons eigen immuunsysteem versterken en ervoor zorgen dat we minder vatbaar zijn voor ziekten waaronder COVID-19.

Zie eerder verschenen blog van Gezond & Weldoen met tips over dit onderwerp. 

Er moet méér aandacht komen voor wat je zélf kunt doen om gezond te blijven, stelt gezondheidscoach Rosaline Ratering McDonald. Zij is oprichter van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor leefstijlcoaches en voorzitter van Stichting Gratis Gezond. “Ook voor mensen met een kleine portemonnee of steeds kleiner wordende portemonnee is een gezondere leefstijl mogelijk!” aldus Rosaline.

Lunchtip

De gezonde lunchtip in de uitzending van vandaag dient als voorbeeld en kost voor 1 persoon niet meer dan 65 eurocent: 2 volkoren boterhammen hummus en plakjes radijs, 1 glas halfvolle melk (150 ml) en een kop thee zonder suiker.

Voor meer low budget voedingstips kan men onder meer terecht op de website van het Voedingscentrum. Zie: tips voor lowbudget gezonde voeding en bespaartips.

Stichting Gratis Gezond

Stichting Gratis Gezond is er voor mensen die geen toegang hebben tot professionele leefstijl coaching en/of dat niet kunnen betalen. De huidige gecombineerde leefstijl interventies (de GLI’s) zijn niet specifiek afgestemd op mensen met een kleine portemonnee. Stichting Gratis Gezond doet dat wel. Stoppen met roken (sinds begin 2020 geheel gratis vanuit de basiszorg) is een belangrijk speerpunt.

De stichting gaat een campagne starten voor gratis leefstijl coaching en stoppen met roken voor mensen die in financiële problemen zitten of door de coronacrisis in financiële problemen komen. Vanaf september is een gratis online cursus Gezonde leefstijl in coronatijd beschikbaar en kunnen méér mensen kosteloos via de stichting gecoacht worden met Stoppen met roken. Dat laatste gaat in samenwerking met zorgverzekeraars en artsen.

In de online cursus wordt aandacht besteed aan wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden met de 5 grote leefstijlbasics en hoe je je gedrag kunt aanpassen. Uiteraard is er volop aandacht voor betaalbare gezonde voeding, maar ook het belang van voldoende beweging en ontspanning terwijl de stresshormonen door je lijf gieren, komt aan bod. Roken en alcohol dempen op korte termijn stress maar verergeren deze op den duur. Hoe ervan los te komen en welke alternatieven er zijn wordt eveneens besproken. In de cursus worden tools aangereikt om stap voor stap ongezond gedrag om te buigen naar een manier van leven die draagkracht en weerbaarheid vergroot.

 

Fondsenwerving

Om de campagne succesvol te maken zijn donateurs nodig. Daarvoor is een professionele fondsenwerver ingeschakeld. Stichting Gratis Gezond is een ANBI stichting dus giften zijn aftrekbaar.

De online cursus en de stoppen met roken trajecten zijn vanaf 15 september beschikbaar. Betrokken ondernemers hebben de start voorgefinancierd.

Zorgverzekeraar PROLIFE heeft de initiatieven van de stichting omarmd als één van de drie goede doelen binnen naar jaarlijkse goede doelen zorgactie.

Alle (extra) hulp is welkom. Tips en suggesties mailen naar: stichtinggratisgezond@gmail.com

Voor meer informatie mail naar: stichtinggratisgezond@gmail.com

 

 

Interessante filmpjes over het onderwerp weerstand verhogen met leefstijl:

 

In deze filmpjes leggen artsen uit waarom werken aan een gezonde leefstijl belangrijk is:

Marcel en Annemieke van de Berg, PHRONEO leefstijlspecialisten/huisarts

Filmpje Phroneo

En:

David Prins, longarts

Artikel en zijn filmpje

Lofzang op de zoete aardappel

May 04, 2020

Vandaag in Laurens Lunchroom op Groot Nieuws Radio een lofzang op de zoete aardappel.

De laatste jaren is de zoete aardappel, ook wel zoete bataat genoemd, steeds populairder geworden. Waar de bataat eerder voornamelijk bij de toko of natuurwinkel verkocht werd, kom je deze stoere knol nu in elke supermarkt tegen en je kunt er oneindig meer variëren.

Gezondheidsvoordelen

De zoete aardappel is een echte superfood, bomvol vitamines en mineralen (met name vitamine A, B en C) en ook veel vezels, veel méér dan in gewone piepers. Het eten van voldoende vezels is belangrijk voor een goede spijsvertering en de gezondheid van je darmen. Maar er valt nog meer goeds te melden met betrekking tot de gezondheid.

Goed voor je hart 
Doordat de zoete aardappel een goede bron is van vitamine B6 is, is deze gezond voor het hart. B6 is namelijk betrokken bij het afbreken van homocysteïne. Dit is een stofje dat ervoor kan zorgen dat aderen verharden. Daarbij bevat de zoete aardappel veel kalium, wat zorgt voor een goede vochtbalans en het kan de bloeddruk verlagen.

Anti-stress
Magnesium is een zeer belangrijk mineraal dat betrokken is bij talloze processen in het lichaam. De meeste mensen hebben er echter een tekort aan. Zoete aardappels bevatten een aardige hoeveelheid magnesium. Er ontstaat meer magnesium in de gekookte variant ten opzichte van de rauwe versie. Magnesium staat bekend als het antistress mineraal. Het zorgt onder meer voor ontspanning en rust in het lichaam.

Prebiotische werking
Uit een onderzoek is gebleken dat de anthocyanen in paarse zoete aardappel een prebiotische werking kunnen hebben. Anthocyanen behoren tot de flavonoïden en zijn onder andere verantwoordelijk voor de kleurvorming. Deze anthocyanen blijken ook te zorgen voor een snelle toename van de goede darmbacteriën.

Lage glycemische index
Hoewel zoete aardappels zoet zijn, hebben ze een iets lagere glycemische index dan de gewone aardappel. Dit betekent dat de suikers langzamer in het bloed terechtkomen. Ook de vezels zorgen voor een geleidelijke opname van suikers. Dit houdt je bloedsuikerspiegel constant en daarmee ook je energieniveau.

Goed voor je ogen en je huid
De betacaroteen in zoete aardappels zijn heel goed voor je ogen. Ook je huid is blij met deze antioxidant en kan je beschermen tegen de schadelijke invloeden van UV-straling in zonlicht. De anthocyanen in de paarse zoete aardappel en de vitamine A en betacaroteen van de andere kleuren zoete aardappel zijn bevorderlijk voor de gezondheid ogen.

Geen nachtschade
De zoete aardappel maakt geen onderdeel uit van de familie van de nachtschadeplanten, dit in tegenstelling tot de gewone aardappel. Nachtschadeplanten worden in verband gebracht met darmklachten, chronische pijn en ontsteking. De zoete aardappel is een mooi alternatief voor mensen die hier last van hebben.

RECEPT ZOETE AARDAPPELSOEP (2 personen, 30 minuten bereidingstijd)

Ingrediënten

 • 2 grote zoete aardappelen

 • 2 winterwortels

 • 1 rode paprika

 • 2 rode uien

 • 3 teentjes knoflook

 • 2 blokjes groentebouillon

 • verse krulpeterselie

 • Evt. blikje linzen

 • 750 ml water

 • olijfolie

Bereiding

 1. Maak de groenten schoon. Pel en snipper de uien en snijd de zoete aardappelen, winterpenen en paprika in stukjes. 

 2. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook op een lage temperatuur. Voeg dan de zoete aardappel, wortel, paprika en rode peper toe en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur mee. Schep het geheel af en toe om.

 3. Voeg het water en de bouillonblokjes toe, breng de soep aan de kook en laat de soep, met de deksel op de pan, 20 minuten zachtjes koken. 

 4. Hak de krulpeterselie fijn. Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer de soep met de peterselie.

  

TIP: voeg een blikje linzen toe voor een extra voedzame variant.

Eet smakelijk!

Zo kies je 100 % volkoren!

April 27, 2020

Deze week hoorden we van de Consumentenbond dat fabrikanten van volkorenproducten consumenten ‘op de korrel nemen’. Ze verkopen ‘volkorenproducten’ alsof er 100% gezond volkoren graan gebruikt is terwijl dat niet zo is. ‘Pure misleiding’ zegt de Consumentenbond die eraan toevoegt dat dat moet stoppen.

Download hier het rapport van de Consumentenbond: Volkoren als verkooptruc

Vandaag spreekt Groot Nieuws Radio met voedingsdeskundige Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen over oplossingen. Wat kun je doen als je toch graag 100% volkoren brood wilt eten? Echt volkoren is een boost voor je gezondheid, het bevat van nature essentiële vitamines en mineralen waaronder onmisbaar jodiumzout en heel veel vezels die nodig zijn voor een gezonde darmflora.

Hieronder ook weer het wekelijkse lunchrecept, nl. 100% volkoren brood met paprikaspread. Volkoren brood (van welke meelsoort dan ook, tarwe, rogge, spelt, boekweit etc.) is een geweldige basis voor elke dag en je kunt er allerlei gezonde soorten beleg op presenteren voor extra vitamines en mineralen.

RECEPT  100% volkoren brood met paprikaspread

Voor het brood (bereid je goed voor):

Voorbereiding: bak je eigen 100%  volkoren brood (bijvoorbeeld met dit recept)  met de juiste volkoren ingrediënten op basis van zuurdesem. Neem hiervoor een paar dagen de tijd!

 

Heb je daar geen tijd of geduld voor: koop volkoren (boekweit-)meel online en bak je eigen glutenvrije brood met dit recept.

 

Of: koop volkorenbrood bij een bakker die je persoonlijk kent en vraag expliciet naar 100% volkoren varianten. 

 

Heb je geen echte bakker in de buurt die dat kan leveren, koop dan je brood in de supermarkt en lees goed de etiketten achterop de verpakking. Kies alleen de varianten waar 100 % (of in ieder geval zo veel mogelijk) volkorenmeel in zit. Dat kan zijn tarwe, spelt, rogge, boekweit e.d. (Let op: tarwemeel bevat het eiwit gluten, niet iedereen kan daar tegen). Vraag de supermarkteigenaar naar eerlijke 100% volkoren varianten.

Voor het beleg (de spread, bereidingstijd 15 min.)

1 rode paprika

 

½ stengel bleekselderij

 

1 bosuitje

 

100 gram hüttenkäse

 

citroensap

 

paprikapoeder

 

 

 

Bereiding

 

Maak de groente schoon. Hak de groente met een staafmixer of in de keukenmachine klein.

 

Meng de groente door de hüttenkäse en maak de spread op smaak met een beetje citroensap en paprikapoeder.

 

Verdeel de paprikaspread over een aantal boterhammen.

 

Eet smakelijk!

De gulden 80/20 regel voor de gezondheid

April 18, 2020

De stelregel is en blijft: eet vooral ten tijde van stress en andere beproevingen extra gezond (dat wil zeggen: vers en onbewerkt). Blijf uit de buurt van junkfood.' Maar hoe lekker kan af en toe een pizza zijn of een frikandel, of patat. In de uitzending van woensdag 22 april 2020 vertelt leefstijlcoach Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen hoe we met dat dilemma  kunnen omgaan en toch gezond kunnen blijven. 

"Geraffineerd voedsel kan ons immuunsysteem ernstig verzwakken, waardoor we kwetsbaarder worden voor infecties. Niet handig, en al helemaal niet in een tijd waarin we met z'n allen het corona-virus de baas willen worden. Kies voor verse, natuurlijke producten met veel vitamine C en D en het anti-griep mineraal zink. Dat geeft je immuunsysteem juist een flinke boost."

Een andere 'gulden' regel voor de gezondheid is volgens de leefstijlcoach: alles mag, maar met mate. "Af en toe 'een beetje' fout mag en kan best. Als het maar bij 'een beetje' blijft.  Pas gerust de 80-20 regel toe, dan blijft gezond leven leuk én haalbaar: 80% gezond en 20% wat minder gezond. Minder gezond is eten buiten de Schijf van Vijf van Voedingscentrum bijvoorbeeld. Let op, niet andersom: 80% ongezond en met 20% gezond je geweten in slaap sussen."

Een ander alternatief is: verander wat standaard te zout, te vet en te calorierijk is (funkfood, voorverpakt, kant-en-klaar) in gezonde varianten! Maak bijvoorbeeld eens zelf gezónde dat wil zeggen voedzame pizza's, met de juiste ingrediënten. Met onderstaande recept en een beetje oefening maak jezelf een heerlijkste pizza voor twee personen. Je kunt er ook meer maken en die maximaal 3 maanden in de diepvriezer bewaren. Gezond eten kan, net als junkfood, dus ook heel makkelijk zijn!

 

Pizza voor 2 personen

 

Ingrediënten

 • 200 gram volkorenmeel

 • 75 gram bloem

 • 1½ theelepel gedroogde gist

 • 1 eetlepel olijfolie

 • 200 gram tomatenblokjes zonder zout

 • 1 teentje knoflook

 • oregano

 • stukje prei

 • 150 gram champignons

 • 4 ansjovisfilets

 • 50 gram hüttenkäse

 • 40 gram geraspte kaas 30+ belegen

 

Bereiding (ca. 30 min.)

 1. Meng het volkorenmeel en de bloem en roer er de gedroogde gist door.

 2. Verwarm 150 ml water tot lauwwarm.

 3. Meng het lauwe water en de olie door het meel en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plaats afgedekt met een schone theedoek 45 minuten rijzen.

 4. Warm de oven voor op 230 °C.

 5. Doe de tomatenblokjes in een kom, pers er het teentje knoflook boven uit en voeg peper en oregano toe.

 6. Was de prei en snijd het in smalle ringen.

 7. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.

 8. Bestrijk een bakplaat dun met wat olie van de ansjovis.

 9. Rol het gerezen deeg heel dun uit en bekleed hiermee het bakblik.

 10. Bestrijk het deeg met de tomatensaus en verdeel er de prei, de champignons en de ansjovis over. Verdeel de hüttenkäse en de geraspte kaas er over.

 11. Bak de pizza onderin de hete oven in ca. 12 minuten gaar en lichtbruin.

Recept: Voedingscentrum.nl

Ongezuurde broden vragen aandacht voor wat ‘echt’ is

April 06, 2020

Over de geestelijke betekenis van ‘de dagen van ongezuurde broden’ spreekt drs. Esther Noordermeer, gastdocente bij Gezond & Weldoen, op woensdag 15 april 2020 in de uitzending van Groot Nieuws Radio. De ongezuurde broden vragen aandacht voor wat 'echt' is.

 

Pesach omvat het feest dat begint bij de Sedermaaltijd, dit jaar op woensdagavond, en de zeven dagen van het Feest van de ongezuurde broden daarop volgend. Binnen die dagen valt ook het Feest van de aanbieding van de Eersteling.

 

Ons woord Pasen slaat bij ons alleen de opstanding van Jezus, maar in de Bijbel staat Pesach voor het complete feest:
- Sedermaaltijd
- Feest van de Ongezuurde broden
- Feest van de Eersteling.


Op Sederavond wordt het sterven van het Paaslam herdacht, wat overeenkomt met onze Goede Vrijdag. Dan beginnen de zeven dagen van de ongezuurde broden. Dan wordt 7 dagen lang brood vervangen door allerhande alternatieven.

 Volgorde events die horen bij Pesach:
 Voorafgaand aan Pesach vindt de jaarlijkse schoonmaak plaats. Het letterlijk reinigen van de woning. De oude gistcultuur wordt weggegooid. Onze voorjaarsschoonmaak is hieraan ontleend.
 Sederavond, het Lam wordt geslacht. Wie schuilt achter het bloed, is veilig voor de ramp die zich buiten voltrekt.
 Direct daarop volgen 7 dagen ongezuurde broden. Niet meer schoonmaken maar opruimen! Nu God ons heeft bewaard, willen we Hem oprecht dienen. Schiften van boeken, muziek,content op PC, prullaria. Wat valt onder gist (zonde), wat maakt opgeblazen, hoogmoedig en wat is echt? Het eten van ongezuurd brood is daar een beeld van: brood dat niet is opgeblazen, nietgerezen, alleen voedingstoffen, geen lucht.
 De eerste drie dagen van het feest van de ongezuurde broden, is de grafperiode van Jezus.
 In het jaar dat Jezus stierf, viel op de 4 e dag van het feest van de ongezuurde broden, het feest van de eerstelingsgarve. Dan wordt de allereerste schoof gerst geoogst en aangeboden in de tempel. Op die dag Is Jezus opgestaan uit de dood. Hij biedt Zich aan bij Zijn Vader na Zijn opstanding. “Raak me niet aan, want ik ben nog niet opgevaren naar Mijn Vader” (Joh.20:17)slaat niet op Zijn hemelvaart, maar op het aanbieden van de Eersteling. Jezus is dus heen en weer gegaan! Daarna mogen ze Hem wel aanraken. Dit valt gelijk met ons Pasen. Wij eten danpaasbrood, gerezen brood met amandelspijs. Dat zit er bij Joden en messiaanse gelovigen niet in.
 Aan het einde van die zeven dagen beginnen ze met een schone lei. Als beeld daarvan wordt een nieuwe kweek van een nieuwe gistcultuur gestart. Omdat wij niet zelf bakken en als we bakken een andere methode van rijzen gebruiken, valt dit beeld buiten ons gezichtsveld.


Broodvervangers

Zeven dagen lang geen gewoon brood eten. Voor wie het eens wil proberen, het is niet lastig.
Er zijn best veel broodvervangers:
- Roggebrood/havercorn
- Pannenkoeken. Alternatief beleg voor op de pannenkoek is kokosbloesemsuiker of stroop metgehakte nootjes.
- Tip: Met een uienhakker kun je vrij gemakkelijk noten hakken.
- Matzes. Die zijn heel goed te beleggen met kaas, mascarpone en honig, echte boter met
kokosbloesemsuiker.
- Yoghurt met cereals of granola
- Fruit- of rauwkostsalade
- Pap van bijvoorbeeld brinta, havermout of teff

Lunchtip: Flammkuchen van matzes

Deze Duitse lekkernij wordt oorspronkelijk gemaakt van heel dun brooddeeg, maar kan ook heel gemakkelijk worden gemaakt van een matse.

Oven voorverwarmen op 260 graden.
Je besmeert de matze dun met crème fraîche (ongeveer een afgestreken eetlepel), daar overheen wat halve uiringen, dan wat plakjes Danish Blue (zo'n 40 gr.) en 1 plakje runderham in stukjes. Drie minuten in een hete oven (260 graden) en je Flammkuchen matze is klaar!

Blender – staafmixer – sapcentrifuge – slowjuicer

March 23, 2020

Als je een échte prof wilt worden in de bereiding van gezonde sapjes en smoothies, dan is het handig dat je de overeenkomsten en verschillen kent tussen blender, staafmixer, sapcentrifuge en slowjuicer. Elk apparaat heeft zo zijn eigen voordelen!  Gastdocente Esther Noordermeer van Gezond & Weldoen vertelt hieronder tijdens de uitzending van Groot Nieuws Radio op 25 maart 2020  in de rubriek Laurens Lunchroom. Hieronder kun je e.e.a. nog eens op je gemak nalezen!

 

Blender - staafmixer

Met een blender en staafmixer kun je smoothies maken. Bij een blender staan de messen omhoog en wordt en veel lucht in de substantie gezogen. Je kunt erin kijken en ziet een draaikolk tot op de messen. Als je het in een doorzichtig glas schenkt, zie je heel goed de belletjes in het glas.

Een staafmixer heeft zijn messen naar beneden gericht en zuigt juist vacuüm richting de bodem. Zet je staafmixer maar op de bodem en je kunt de beker optillen. Als je een smoothie maakt met een staafmixer blijven de anti-oxidanten meer behouden. Het heeft beslist de voorkeur, maar het is wat onhandiger.

 

Sapcentrifuge – slowjuicer

Smoothies hebben een dikke structuur omdat alle vezels meegaan. Soms wil je echter een sap hebben zonder te veel vezels. Daar zijn deze apparaten voor uitgevonden. De vezels blijven achter en worden opgevangen in een apart gedeelte van de machine. Zoals bij een citruspers de prut in het zeefje blijft liggen.

Ook nu zit het verschil in de hoeveelheid lucht in het eindproduct. De sapcentrifuge is een high-speed juicer. Hij gaat heel snel zoals dat bij een centrifuge past. Er wordt veel lucht in het product geblazen. Dat nadeel is weggewerkt in de slowjuicer. De sapcentrifuge is dus de voorloper van de slowjuicer. Het woord zegt het al. Omdat de snelheid van het wormwiel heel laag is, komt er weinig lucht in de sap. Hetzelfde geldt voor de sinaasappelautomaten in de supermarkten. Alles gaat met een lage snelheid en dat maakt dat de anti-oxidanten ‘heel’ blijven. Een slowjuicer geeft levende sappen, een vreemde term maar zo wordt het genoemd.

 

Het nadeel van een slowjuicer is de prijs. Het is duur in aanschaf. Ook schoonmaken is lastiger dan een blender of staafmixer reinigen. Veel gebruikers moeten ook wennen aan het idee dat de vezels achterblijven. We hebben geleerd dat vezels belangrijk zijn. Sommigen verwerken  de vezels in een worteltaart of in een quiche, maar het meeste gooi je toch weg.

 

Het is een omslag in het denken. Levende sappen drink je niet voor de vezels, daar zijn maaltijden voor. Je drinkt die vanwege het hoge gehalte aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Het dient een ander doel. Het zijn multivitaminen is sapvorm.

Anti-griep recept met havermout en vitamine C bommetjes

Nu het Corona-virus genadeloos om zich heen slaat en het openbare leven bijna plat ligt, lees je op internet meer dan ooit allerlei adviezen om je gezondheid te beschermen. Het RIVM komt dagelijks met een update over de verspreiding van het virus en met tips tegen besmetting. Mensen met een goede weerstand zijn minder vatbaar voor ziekten en dus ook besmetting met het C-virus. Maar hoe kom je aan een goede weerstand? En zijn vitaminesupplementen (met name C, D en zink) nu wel of niet een goed idee? Ontdek officieel vastgestelde gezondheidsclaims op onze website!

Lees meer op de website van Gezond & Weldoen >>>

Tips & tops voor professionele smoothies (ook voor beginners)

January 01, 2020

Een smoothie is een makkelijke manier om veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels binnen te krijgen zonder te hoeven kauwen. In de uitzending van Groot Nieuws Radio van woensdag 11 maart 2020 deelt drs. Esther Noordermeer, auteur van De  Hemelse Voedselbank, tips & tops over de smoothie.

Meer lezen? Ga naar de website van Gezond & Weldoen >>> tips & tops over smoothies

 

TIP: bezoek de studiedag over De Hemelse Voedselbank op dinsdag 12mei  2020 en ontmoet Esther Noordermeer persoonlijk!

Verhoog je weerstand met meer groenten en fruit

March 02, 2020

Nederlanders eten te weinig groenten bij hun ontbijt en lunch. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Driekwart van de ondervraagden geeft aan niet dagelijks aan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente te komen. Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling van de RIVM eten Nederlanders gemiddeld 131 gram groente per dag, iets meer dan de helft dus. Dat is te weinig.

 

Voor voldoende energie en een goede weerstand (tegen bijvoorbeeld het Corona virus)  zijn groenten en fruit erg belangrijk!

 

 In de uitzending van 4 maart 2020 spreekt Laurents van de Kraats met gezondheidscoach Rosaline Ratering McDonald over vitamines en mineralen in groenten en fruit en waarom ze zo belangrijk zijn. Ook de zin en onzin van vitamines uit een potje komt aan de orde en uiteraard een smakelijke lunchtip met héél veel groenten!Meer lezen? Zie:

 

https://www.ad.nl/koken-en-eten/nederlanders-eten-maar-weinig-groente-bij-ontbijt-en-lunch~af872a54/

 

https://www.abnamro.nl/nl/images/Content/OneShop/Insights/Sectoren_en_trends/Food/1835953/PdfOS_20200226_Meer_groente_bij_ontbijt_of_lunch_Kans_of_kansloos.pdf


https://www.gezondenweldoen.nl/post/2017/11/19/de-zin-en-onzin-van-extra-vitamines

Recept voor lunch- of ontbijtmuffins

Vullende, hartige muffins die ideaal zijn als ontbijt, lunch of snelle snack. Makkelijk te maken en erg lekker!

Ingrediënten voor 6 stuks:

 

 • 1 teen knoflook

 • 5 eieren

 • 1 bos uitje

 • 1 puntpaprika

 • 75 gr feta

 • 100 gr wortel, grof geraspt

 • zout, peper

 

Benodigdheden:

1 muffinvorm met 6 holtes, ingevet of losse muffin vormpjes

Bereiding:

 1. Halveer de puntpaprika overlangs en snij in dunne reepjes. Snij het bosuitje in dunne ringetjes.

 2. Klop de eieren los in een kom, knijp het teentje knoflook erbij en schep de paprika, bosuitje en wortel erdoor. Brokkel de feta erbij, schep door elkaar en bergen op smaak met zout en peper.

 3. Vul de muffinvormpjes met het ei-megsel en plaats het bakblik in het midden van een op 180 graden voorverwarmde oven. ‘

 4. Bak in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.

 5. Eet de muffins warm of laat ze afkoelen voor een later moment.

Vandaag hebben we een koude pastasalade in de aanbieding, een tonijnsalade met bonen, die in 10 minuten te bereiden is, heerlijk smaakt, voedzaam en dus gezond is en van duurzame komaf is. Tenminste, als je op het (juiste) keurmerk let.

 

In de uitzending van vandaag spreekt Laurens van de  Kraats van Groot Nieuws Radio daarover met Rosaline Ratering McDonald, oprichtster van Gezond & Weldoen (www.gezondenweldoen.nl).

 

Het recept dat besproken wordt betreft een volwaardige maaltijd met eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten (uit volkoren pasta en groenten). Door de toevoeging van een eetlepel 'sole', sterk geconcentreerd natuurlijk mineraalwater, voeg je bovendien in één klap maar liefst 84 belangrijke mineralen aan je gerecht toe. 

Het recept, hoe je een sole heel makkelijk zelf maakt en informatie over wat nou  betrouwbare keurmerken zijn, vind je op de website van Gezond & Weldoen: Duurzame tonijnsalade en hoe maak je een sole?

Of luister terug met behulp van onderstaande link naar de uitzending  (vanaf 0.20 op de timeline). 

 

Begin vorige eeuw kwam verzadigd vet in het beklaagdenbankje vanwege de grotere kans op hart- en vaatziekten. Het betrof vooral dierlijke vetten als roomboter en ossenwit. Er werd massaal overgestapt op plantaardige vetten, oliën die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn omdat ze onverzadigde vetten bevatten. Deze overstap is in veel gevallen een gezonde switch, maar als het om frituren gaat misschien niet.

Lees het het hele artikel  >>>

Slimme 'eetwissel': zwarte bonenburger met maissalade

February 02, 2020

De 'eetwissels' van het Voedingscentrum - nu dagelijks op radio en tv - zijn een goed idee voor iedereen die met 'kleine stapjes' zijn of haar eetgewoonten wil veranderen. Een pad ontstaat door erop te lopen en kleine stapjes die je kunt volhouden geven aantoonbaar meer succes voor gedragsverandering dan grote waarbij de lat te hoog ligt.

Een voorbeeld van een slimmer eetwissel is:  je hamburger van varkensvlees vervangen door een notenburger. Op de website van het voedingscentrum vind je meer tips & tops.

Daarbij komt dat minder vlees eten hoe dan ook goed is voor je gezondheid en ook beter is voor het milieu. Meer dan 500 gram vlees (waarvan maximaal 300 gram rood vlees) per week is voldoende om met behulp van vlees de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, waaronder bijvoorbeeld voldoende vitamine B12.

Prima keus

Parttime vegetarisch is dan een prima keus en ook bijbels verantwoord. Lees meer hierover in de bestseller De Hemelse Voedselbank van gastdocente drs. Esther Noordermeer van Gezond & Weldoen.


Vandaag in Laurens Lunchroom een tip van het Voedingscentrum: zwarte bonenburger met maïssalade. Ontzettend lekker en klaar in een handomdraai! Probeer het eens uit, je zult versteld staan van de krachtige smaak. Je voedt  je lichaam met het goede van de natuur,  in plaats van dat je het vult met inferieure kant-en-klaar namaak uit de fabriek. Je zult ontdekken dat je snel vol zit en dat je minder snel weer trek krijgt in een nieuwe maaltijd. Want voedzame voeding voedt echt én geeft optimale verzadiging.

Ingrediënten voor 2 personen

1 ui
2 teentjes knoflook
1 blik zwarte bonen (uitlekgewicht ca. 200 gram)
3 eetlepels havermout
2 eetlepels lijnzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel gerookt paprikapoeder
peper
150 gram mais (diepvries)
1 tomaat
125 gram gegrilde paprika (bij voorkeur uit de koeling, zonder zout)
1 bosui
2 volkoren bolletjes
3 takjes koriander
2 eetlepels olijfolie
limoensap


Bereiding
Tijd: 15 tot 30 minuten
Pel de ui en de knoflook, snijd ze fijn en doe ze in een kom.
Laat de zwarte bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af.
Voeg de bonen, de havermout, het lijnzaad, het komijnzaad, het paprikapoeder en peper toe.
Meng het bonenmengsel en knijp de bonen daarbij fijn.
Vorm er twee burgers van en laat ze afgedekt even rusten in de koelkast.
Kook de maïs volgens de gebruiksaanwijzing en laat het afkoelen.
Was de tomaat en snijd hem in kleine stukjes.
Snijd de gegrilde paprika in stukjes.
Was de bosui en snijd hem in dunne ringen.
Was de koriander en knip of snijd de blaadjes klein.
Meng de maïs, de tomaat, de paprika, de bosui en de koriander in een kom.
Voeg als dressing een eetlepel olie en een eetlepel limoensap toe.
Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten 2 minuten.
Snijd de bolletjes open en beleg met de burger en de salade.

Eet smakelijk!

 

Bron: Voedingscentrum 2020

Lang leve de loempia..!

January 25, 2020

In de uitzending van vandaag vertelt Esther Noordermeer, schrijfster van De Hemelse Voedselbank, over gezond snacken. De loempia is vanuit gezondheidsoverwegingen het beste alternatief voor de gefrituurde snack. Dat geldt zowel voor de gewone loempia als de vietnamese loempia.

 

Waarom loempia?:

 • Het omhulsel is filodeeg. Dat is veel beter dan gepaneerde snacks (kroket, kaassouflé, nasischijf, bamihap). Gruis van paneermeel verziekt het frituurvet en maakt dat het sneller vervangen moet worden. Maar daar heeft de patatboer alleen last van.

 • Door de kleine bolletjes van de paneer is het oppervlak dat met het frituurvet in aanraking veel groter. Daarom zijn gepaneerde producten over het algemeen vetter dan niet gepaneerde producten.

 • Loempia is vrijwel de enige snack die groenten bevat, meestal tauge en wortel. Het is een snack met een gezonde vulling. Het kan gewoon!

 • Door voor een kiploempia te kiezen, maak je een bijbelse keus. Een gangbare loempia bevat varkensvlees.

 • Neem als saus tomatenketchup -ook dat is gemaakt van groente- en geen curry. Curry bevat veel suiker.

 • De gewone loempia heeft naar verhouding meer inhoud tov het omhulsel. De gewone loempia is per gewichtseenheid minder vet dan de vietnamese loempia, maar hij is wel veel groter.

 

Patat bij de patatboer

 • De truck is om het oppervlak dat in contact is met het frituutvet zo klein mogelijk te houden. Dus geen franse frietjes maar vlaamse frieten!

 • Welke saus? Bij de patatboer heb je keus uit mayo, curry, ketchup en pindasaus. Wie alleen op calorieën let, kiest ketchup. Pindasaus is vetter, maar het zijn wel de juiste vetten. De slechtste keus is volvette mayo met toegevoegde suikers.

Organiseer een 'potluck lunch'

January 20, 2020

Een broodje van de lunchroom om de hoek, een trommeltje met de standaard boterhammen met kaas…? Lunchen op je werk kan zoveel leuker en lekkerder!
Organiseer met je collega’s eens een potluck lunch!

Dit is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets lekkers meeneemt. Wie geen tijd heeft koopt voor iedereen een appel, wie wel tijd heeft maakt bijvoorbeeld  wraps  of een lekkere salade.  Bij een grotere afdeling kun je een planning maken, zodat ieder weet op welke dag hij/zij voor een lunchonderdeel zorgt. Goed voor de sfeer onder de collega’s, fijn voor de variatie en zo ontdek je vast ook veel lekkere recepten.  

 

Ga naar de uitzending van  Groot Nieuws Radio op woensdag 22 januari hoe je het aanpakt. Leefstijlcoach Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen deelt tips!

Bloemkool muffins

January 21, 2020

Vandaag in de uitzending bij Groot Nieuws Radio ook nog een heerlijk Hollands recept - met bloemkool - maar dan anders dan je gewend bent. Probeer het eens uit. Succes verzekerd!

 

Je zou het misschien niet verwachten, maar bloemkool bevat veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten en past hierdoor uitstekend in een gebalanceerd voedingspatroon. Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer gaart dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg. Gebruik ook niet teveel water, want dan verdwijnen er veel vitamines en mineralen in het kookvocht.

Tip: de bladeren zijn ook eetbaar!

De bladeren van bloemkool worden vaak weggegooid. Dat is jammer. Deze bladeren kun je namelijk gewoon eten. En ze zijn ook nog eens rijk aan calcium, dat goed is voor je botten. Hoe eet je bloemkoolbladeren? Snijd de bladeren in reepjes en dip ze net als bleekselderij of wortelreepjes in een lekker sausje. Ook kun je de bladeren roerbakken of verwerk ze in een stamppot. Zo heb je meer waar voor je geld en krijg je al het goede van de natuur binnen.

 

Van eigen bodem 

Bloemkool is ook een echte Hollandse favoriet, omdat het niet van ver hoeft te komen. Bloemkool is van juni tot en met begin november gewoon van eigen bodem te verkrijgen. Lekker, gezond en duurzaam dus.

RECEPT BLOEMKOOLMUFFINS

Ingrediënten

1 bloemkool
1 ei
50 gram geraspte cheddar
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
peper (en zout) naar smaak
olijfolie 

Bereiding (ca. 45 min.)

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.

 • Vet de muffinvormpjes in.

 • Snijd de bloemkool in kleine roosjes.

 • Mix in keukenmachine of met staafmixer tot de bloemkool zo klein is als rijstkorrels.

 • Meng de bloemkool met alle andere ingrediënten.

 • Voeg een beetje peper toe naar eigen smaak, en evt. wat zout. Let op de kaas maakt het gerecht al goed op smaak.

 • Vul de muffin vormpjes voor 2/3.

 • Bak de muffins in de voorverwarmde oven in ongeveer 30- 35 minuten gaar en lichtgeel.

Bron:

Puurgezond (www.puurgezond.nl)

1 / 2

Please reload

Aangesloten bij:

 

 

Volg ons:

Contact:

opleidingen@gezondenweldoen.nl

Tel. (31) (6) 48 43 97 61

 

©2019  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.  KAMER VAN KOOPHANDEL 09174397. PRIVACY VERKLARING >>>