google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM grootnieuwsradio

Uitzendingen Groot Nieuws Radio met Gezond & Weldoen

Elke woensdagmiddag tussen 12.15 en 12.30 uur spreekt Laurens van de Kraats van Groot Nieuws Radio met voeding- en leefstijlspecialisten van Gezond & Weldoen over gezond en lekker eten. De ene week hoor je gastdocente drs. Esther Noordermeer, auteur van o.a. De Hemelse Voedselbank, de andere week oprichtster Rosaline Ratering McDonald. Ze delen hun makkelijkste favoriete lunchrecepten met je en vertellen erbij waarom het gezonde keuzes zijn. Hieronder kun je de recepten nog eens rustig nalezen of de uitzendingen nog eens terugluisteren.

De feestdagen staan weer voor de deur en in januari gaan uiteraard weer collectief  ‘aan de lijn’.  De leefstijlcoaches van Gezond & Weldoen zijn geen voorstander van crashdiëten, maar van verstandig omgaan met gezonde voeding. Sterker nog: je kunt best veel (en lekker) eten en toch afvallen. 

Eet bewust. Houd je dagelijkse calorie-inname de komende tijd in de gaten en ga slim om met de juiste samenstellingen.

Met deze vier gerechten van maximaal 300 kCal kom je een heel eind.

Optie 1: 185 gram kwark halfvolle , 15 gram honing, 25 gram rozijnen gedroogd

Optie 2: 1 schaaltje sla, melange (45 gram), 15 gram pijnboompitten, 40 gram vegetarische ham (bijvoorbeeld Garden Gourmet), 35 gram wortel, 85 gram volkoren fusilli,

bereid, 15 gram dressing, honing-mosterd

Optie 3: 235 gram sojadessert/vla, 15 gram havermout, 20 gram rozijnen gedroogd

Optie 4: 2 boterhammen met klein beetje boter en 2 plakken 30+ kaas.

Voeg rauwkost toe voor een smakelijker en gezonder effect.

Meer tips om op een verstandige manier af te vallen?

Lees het op de website van Gezond & Weldoen >>>

Drs. Esther Noordermeer, de auteur van de bestseller De Hemelse Voedselbank, wil een lans breken voor het gebruik van melkproducten. "Niet alleen omdat ik boerin ben, maar omdat de negatieve beeldvorming tegenwoordig te ver doorslaat." In uitzending van 4 dec. jl. legt Esther Noordermeer uit waarom 'zure' melk een gezonde optie voor volwassenen.  En met zure melk bedoelt ze niet 'bedorven' maar gerijpte melk. Zie ook: blog op website.

Lekker, makkelijk en gezond: pannenkoeken (met pompoen bijvoorbeeld)

Pannenkoeken staan alom bekend als lekkernij en makkelijk te bereiden. En dat klopt! Met de onderstaande ingrediënten kun je ook nog eens ‘gezond’ aan het rijtje toevoegen, dus wat let je? Aan de slag..!

 

De keuze voor plantaardige melk kún je maken (hoeft niet) als je bijvoorbeeld wilt minderen met verzadigde vetten. In vlees en zuivelproducten van dierlijke komaf zitten veel essentiële (B) vitamines en mineralen zoals zink, ijzer, fosfor en seleen. Maar er zitten ook best veel verzadigde vetten in. Het is goed voor je gezondheid – met name voor je cholesterolgehalte - om daarvan dagelijks niet te veel binnen te krijgen, max. 10% van de nodige energiebehoefte. Plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk helpt je met de reductie van verzadigde vetten.

 

Kies bewust

Ook als het gaat om de eieren in het recept kun je bewust ‘heel gezond’ kiezen. Vrije uitloop eieren zijn de beste omdat de kippen mogen leven en eten (een graantje hier, een wormpje daar) zoals God het heeft bedoeld. Als je het boek Genesis... lees hier het hele artikel

RECEPT VOOR 4 PANNENKOEKEN MET POMPOEN

 

Ingrediënten

400 ml (plantaardige) melk
4 eieren
320 g havermout
400 g pompoen (voorgekookt)

 

Bereiding

 • Klop de melk, het ei en de havermout door elkaar

 • Pureer of prak de pompoen en roer de pompoen door het mengsel

 • Bak er (kleine) pannenkoekjes van

 • Voeg naar smaak een snufje zout en wat peper toe.

 

Deze pannenkoekjes kun je uiteraard ook met andere groenten maken.

Eet smakelijk!

Varieer met granen..!

November 17, 2019

Wij bidden in 'Het onze Vader': Geef ons heden ons dagelijks brood. Brood is dagelijks, ook al is dat niet meer hip. Kennen wij vooral brood op basis van tarwe, in de Bijbel was het voornamelijk gerst en tarwe. Was er toen sprake van oertarwe/oergerst, nu hebben wij een veredelde tarwe met hoge opbrengst en wat lagere nutritieve waarde en relatief hoog in gluten. Daarom worden alternatieve granen, die nog een achterstand hebben in de veredeling, gebruikt om de tarwe deels te vervangen.


Wat je ook kiest, twee dingen zijn troef: varieer en neem volkoren!

Variëren is voor mensen lastig. we zijn gewoontedieren en pakken dat-wat-we-gewend-zijn in de winkel. Niet doen! Ga avonturieren en probeer van alles uit.

Ideeën om met brood te variëren of brood te vervangen:

 • Eet niet alleen volkoren tarwebrood, maar neem ook volkoren speltbrood. Helpt niet voor gluten, maar je varieert. Geen maisbrood omdat de basis wit tarwemeel is. Sommige echte bakkers verkopen ook rogge- of haverbrood als brood gebakken. Doen.

 • Pap koken. Geen Brinta, want dan kies je weer voor tarwe. Geen Bambix, want dat is niet volkoren. Maar wel teff- en havermoutpap. Dit zijn echt twee gezonde alternatieven. Teffpap met blauwe bessen of havermout met kaneel en rozijnen. Lekker!

 • Fries roggebrood en Haverkorn (Soma). Dit compacte, zware brood is heel gezond. Varieer er mee. Geschikt beleg: appelstroop en kaas.

 • Ronde wafels. Vroeger waren daar alleen de rijstwafels, intussen zijn er zoveel soorten die te verkiezen zijn boven de rijstwafel; speltwafel, boekweitwafel, oerwafel van quinoa, zelfs een linzenwafel (is geen graan, maar prima) van de merken Leev en Zonatura. Allen glutenarm en prima alternatieven voor volkoren boterham. Geschikt beleg: honing, humus, kaas.

 • Crackervarianten. Hetzelfde als bij de ronde wafels. Neem geen tarwecrackers, want tarwe krijg je al genoeg binnen, maar neem bijvoorbeeld speltcrackers.

 • Muesli door yoghurt, kwark, biogarde, karmemelk of kefir. Het is brood opgelost in zuivel. En omdat muesli een variatie aan granen en zaden bevat, is deze keus ook gezond. Let op: krokante muesli bevat suiker. Niet de beste keus binnen een gezond voedingspatroon.

 

Vaak zijn broden van alternatieve granen vermengt met tarwe. Toch is het zinvol hiervoor te kiezen omdat je dan ook voedingsstoffen binnenkrijgt van dat alternatieve graan.

Eén of meer maaltijden overslaan, waarom zou je dat doen? De Richtlijnen Goed Voeding zeggen niets over 'vasten'.  Toch zijn er voordelen, zowel fysieke als geestelijke. Meer weten over dit ietwat merkwaardige onderwerp? De Bijbel leert ons dat een knorrende maag zo nu en dan helemaal niet erg is. Vasten is pure power in de hemelse gewesten.  Uitzending gemist? Hier kun je het interview met Rosaline Ratering McDonald van Gezond & Weldoen terugluisteren (5 minuten) of lees meer op de site van Gezond & Weldoen!

Naar de uitzending:

https://www.grootnieuwsradio.nl/programma/laurenslunchroom/

Lunchpauze: wel of geen activiteit?

November 04, 2019

Elke pauze is bedoeld –en dat betekent ook het woord pauze- als onderbreking. Zo ook de lunchpauze. Je onderbreekt je bezigheden en biedt jouw lichaam aan wat nodig is. Dat wat je lijf tekort komt tijdens werktijd, kun je bieden in de pauze. Het heeft allereerst voedingstoffen nodig, want er zit een ochtend werken op. Dus je eet.

 

Werkvolk heeft rust nodig. Hun armen, benen, rug enz... moeten rusten, want ze hebben die belast. Zij moeten hun pauze juist benutten door het lichaam rust te bieden.

 

Kantoorvolk heeft zittend werk. Juist tijdens de lunch past een wandeling als onderbreking op het zitten. Want zitten is het nieuwe roken. Zolang je rustig wandelt en eet, is dat niet nadelig voor de spijsvertering. Wordt het sporten, dan verhindert dat wel de spijsvertering.

Een lunchwandeling heeft voordelen:

- Je schept frisse buitenlucht (dat hoop je dan)

- Je komt in het daglicht. Een gebrek aan daglicht bevordert slaapproblemen. Daglicht is tegelijk ook een VIT D douche.

- Beweging voorkomt stijfheid.

- Door wandelen kijken ogen in de verte en krijgen zo rust. Voor schermwerk moeten ogen altijd werken. Beter niet op je mobiel kijken of een boek lezen. Ogen moeten in de verte kijken. Dat is hun pauze.

- Gesprekken met collega’s zijn lopenderweg minder dwingend dan wanneer je tegenover elkaar zit. Je kunt immers samen om je heen kijken. Het mag ook stil zijn.

- Lopen is ook een ideale manier voor wie juist alleen wil zijn om bijvoorbeeld te bidden of rustig na te denken.

 

Kortom: Doe dat wat je lichaam en je geest nodig hebben.

Bron:

Esther Noordermeer, gastdocente Gezond & Weldoen en auteur van de bestseller De Hemelse Voedselbank

Met de Slim koken app: pita volkoren broodjes met hete kip

October 28, 2019

Ben je geen keukenprins of prinses maar zou je wél graag in een handomdraai heerlijke en gezonde maaltijden op tafel willen zetten? Er zijn allerlei manieren om dat te bereiken maar een echte topper vinden wij  de Slim koken app van het Voedingscentrum: super makkelijk, gratis, gezond en helemaal voor jou persoonlijk.

 

Je gaat via deze interactieve app ‘in gesprek met Sjef de kok', jouw persoonlijke keukenassistent. Sjef zegt : “Ik kan je helpen met een gerecht zoeken een boodschappenlijstje en sinds kort ook bij het koken. Wat kan ik voor je doen.”

Jij typt ‘ lunch’.

Hij vraagt of je zin hebt in een bepaald ingrediënt of:  ‘Mag ik een voorstel doen?’ Hij wil dan eerst iets meer weten over je smaak  en gaat dan voor je aan de slag en komt vervolgens met een voorstel. Als je het voorstel ziet zitten,  helpt hij je met de bereiding. Als je een ander recept wilt, bijvoorbeeld als de bereidingstijd te lang vindt, komt hij binnen 2 seconden met een ander voorstel.

Zo hebben we voor het lunchrecept voor vandaag het volgende gevonden: 

pita volkoren broodjes met hete kip!

 

Richtlijnen Goede Voeding

De app heeft een aantal voordelen. Je kunt bij Sjef aangeven dat je een recept wilt dat past in een dieet bij een verhoogd cholesterol, of dat geschikt is bij diabetes of vrij van gluten etc.

Een ander groot voordeel is dat Sjef ein-de-loos geduldig is en je veel inspiratie geeft voor makkelijke en gezonde recepten. Het mooie van de recepten van het Voedingscentrum is dat ze voortkomen uit de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het lijkt misschien niet zo relevant, maar dit is het wél!  De richtlijnen Goede Voeding zijn tot stand gekomen op basis van degelijk wetenschappelijk onderzoek. De Gezondheidsraad verdient respect hiervoor.

Maar let op: je kunt de recepten - en ook het recept hieronder - naar eigen inzicht aanpassen, bijvoorbeeld door halvarine te vervangen door (dun) roomboter of de botervervangers te gebruiken waarover we in de vorige uitzending hebben gesproken.

Dat is dan een persoonlijke keuze.

Ingrediënten voor 10 broodjes

5 tomaten

1 bosuitje

0.5 theelepel knoflookpoeder

10 eetlepels Hütenkase

0.5 eetlepel  tijm

10 volkoren pita broodjes

Dun halvarine (het  Voedingscentrum ‘doet niet aan roomboter’, dit kun je eventueel zelf vervangen, zie uitzending vorige week)

10 plakken kipfilet (liefst van verse kip, zonder e-nummers bereid)

Eventueel toevoegen|: rucola sla.

 

Bereiding (15 minuten)

 • Was de tomaten en het uitje;  snijdt de  tomaten in plakken en het bosuitje in ringen

 • Meng de Hütenkase  met knoflookpoeder en tijm

 • Snijd de volkoren pitabroodjes open en smeer er  boter of een andere vervanger voor halvarine op

 • Beleg de pita’s met  een plak kipfilet); lepel hutenkase en 4 plakken tomaat en beetje bosui

 • Bak broodjes lichtbruin in een goed gereinigde contactgril (zie uitzending 18 september jl., scroll naar beneden) en snijdt ze doormidden

 • Eet Smakelijk!

Verrassende botervervangers

October 22, 2019

Een gezonde keus om het brood te smeren is echte boter in plaats van bewerkte margarines en halvarines. Echte boter is een natuurproduct (zoals God het de koe laat maken), margarines en halvarines zijn in elkaar geknutselde producten zoals een mens dat maakt in een fabriek. Echte boter bevat van nature vitamine A en D en is van zichzelf smeerbaar. Margarines en halvarines krijgen vitamine A en D toegevoegd en de plantaardige oliën die erin zitten, zijn van zichzelf vloeibaar. Met veel kunst- en vliegwerk wordt het tot een smeerbare pasta gemaakt.

Maar het zou teveel van het goede zijn om elke boterham te smeren met echte boter, o.a. met het oog op de calorie-inname en de hoeveelheid verzadigde vetten. Hieronder lees je op welke wijze je boter kunt vervangen. Brood wordt al gauw droog als je boter weglaat en daar niets voorin de plaats doet. Er zijn best veel alternatieven die bovendien lekkerder zijn dan echte boter. Omdat echte boter heel calorierijk is, is elk alternatief minder calorierijk bij gelijke smeerdikte.

 

Broodbeleg waarbij de echte boter is vervangen door een alternatief:

- Kaas op brood? –> smeer als onderlaag mosterd, rode/groene tapenade of appelstroop.

- Zalm op brood?  –> smeer als onderlaag kruidenkaas.

- Tonijn op brood? –> smeer als onderlaag yogonaise.

- Runderham/rookvlees –> smeer als onderlaag rode/groen tapenade of gewoon echte boter.

- Honing op brood? –> smeer als onderlaag mascarpone (Italiaanse roomkaas, echt lekker!).

- Jam op brood? –> smeer als onderlaag kwark (met name lekker bij donkere jams, doet denken aan monchoutaart).

- Pure hagelslag/vlokken –> onderlaag mascarpone (echt lekker!).

- Pindakaas op brood –> ik zou dit keer voor echte boter gaan.

Er is natuurlijk broodbeleg dat van zichzelf smeuïg is en geen onderlaag behoeft: Kruidenkaas, runderleverpastei, humus, muhammara (spread van gegrilde paprika).

En ... er is een alternatief waarbij je het brood dipt in plantaardige olie. Je vervangt dan echte boter door een zuivere plantaardige olie waaraan niet is geknutseld. Dan is oke! Neem olijfolie extra vierge met peper en zout.

 

Oja, denk eraan rauwkost bij het brood te eten. Je weet wel waarom (zie eerder recept).

 

Foto: met dank aan Voedingscentrum

Het is weer pompoenentijd.  Je ziet ze overal liggen en in oktober worden ze gebruikt  bij de viering van Halloween op 31 oktober.  Volgens Gezond &  Weldoen kun je pompoenen beter geen Hallowoon lichtjes maken (zie staan symbool voor dolende zielen die het met de duivel op een akkoordje wilden gooien), maar maak je er lekkere en gezonde soep van. Hieronder het recept.

Het leuke is dat pompoenen gewoon op Nederlandse grond groeien en dus niet van ver hoeven te komen. Pompoenen komen oorspronkelijk uit het zuiden van Amerika en zijn enkele eeuwen geleden pas op Europees grondgebied terecht gekomen. Sommige pompoenen kunnen wel 1 meter breed worden en ruim 70 kilo wegen; er worden zelfs wedstrijden georganiseerd wie de grootste en zwaarste pompoen kan kweken.

 

Wat is er nu zo gezond aan de pompoen? Ze zijn:

 • Goed voor je ogen
  De pompoen zit vol met provitamine A, oftewel betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. In een portie kan wel tot 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine zitten. Vitamine A is goed voor je ogen en verbetert het zicht.

 

 • Goed voor je darmen
  De pompoen zit vol met vezels. In ons westerse voedingspatroon eten we teveel bewerkte voeding die arm is aan vezels. Onze darmbacteriën zijn dol op vezels. Ook zorgen vezels ervoor dat je een mooie stoelgang hebt.

 

 • Goed voor de lijn (vol vezels)
  Pompoenen zijn rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Met andere woorden: je raakt wel gevuld, maar zonder dat je er dik van wordt. Een pompoensoep is ideaal als lunch of tussendoortje.

 

 • Maken je je slim
  De zaden van de pompoen zijn rijk aan vetzuren die goed zijn voor je bloedvaten en hersenen. Je kunt de zaden drogen in de (droog)oven of op de verwarming.

 

 • Maken je  gelukkig
  Een ander ingrediënt van pompoenzaden is tryptofaan. Tryptofaan is een krachtige bestrijder van een depressie en zorgt ook nog eens voor een goede nachtrust. Tryptofaan wordt namelijk omgezet in GABA, een rustgevende neurotransmitter.

 

 • Versterken  je afweer
  De pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Er zit ook wat zink in, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.

 

 • Verlagen  de bloeddruk
  Er zit in deze groente ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze wel veel te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.

 

 • Verbeteren de huid
  Het caroteen (de oranje kleur) in de pompoen werkt als antioxidant in de huid. Antioxidanten houden veroudering op afstand. Caroteen doet trouwens veel meer, zoals het risico op kanker verminderen.

 

Pompoenen kunnen je gezondheid dus echt flink verbeteren. Een goede manier om pompoenen te eten, is door deze te verwerken tot soep. Schillen is niet nodig, in de schil zitten namelijk heel veel antioxidanten.

 

RECEPT voor pompoensoep met sinaasappel voor 4 personen:

 

Ingrediënten:

1 pompoen

1 sinaasappel

1 rode appel

1 wortel

1 rode ui

2 groente bouillonblokjes (bij voorkeur vrij van rode e-nrs., lees etiket, google naar alternatieven)

1 knoflookteentje

1 gemberwortel

2 el olijfolie

1 liter water

(Cayenne)peper

Zeezout

 

Tip:

Garnering: bijvoorbeeld peterselie, koriander, geroosterde pompoenpitten

Serveer eventueel met geroosterd volkorenbrood.

Bereiding:

 1. Maak de groenten schoon. Halveer de pompoen. Je kunt de pompoen schillen maar dit hoeft niet! In de schil zitten nl. veel gezonde anti-oxidanten die je afweersysteem versterken. Verwijder wel de pitten. Snijd in blokken. Snijd de wortel in fijne stukjes. Pel en snipper de rode ui en pers de knoflook. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de appel in kleine stukjes, verwijder het klokhuis (niet de schil). Pers de sinaasappel en houdt het sap apart.

 2. Verhit langzaam de (olijf)olie in een soeppan en fruit de rode ui,knoflook en gember op laag vuur ca. 3 minuten. Voeg de pompoen en de ui toe en bak deze 5 minuten mee op hoog vuur.

 3. Voeg nu het water toe, de groentebouillonblokjes, de appel en het sinaasappelsap en breng aan de kook. Dek de soep af en kook deze 20 minuten op laag vuur.

 4. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Breng eventueel op smaak met (cayenne)peper en/of wat zeezout.

 

 

 

(*) Meedoen met Halloween ja of nee?

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes.

Het lijkt zo onschuldig, maar is het dat ook? Wat kan een pompoen ons nu doen?
Inderdaad, een pompoen  doet ons geen kwaad, integendeel, het is een gezonde groente  geschapen door God. Het is een gewone vrucht, ook als die helemaal is uitgehold en er lichtjes in branden. Maar lach niet te vroeg, want de pompoenen van Halloween staan voor iets heel anders. De verlichte, doorschijnende pompoen (de Engelsen spreken van ‘Jack-O-Lantern’, Jaap-met-de-Lamp) is het symbool van een dolende ziel. Vroeger holden bijgelovige mensen pompoenen of knolrapen uit en plaatsten er kaarsen in. Zij deden dat om de boze geesten van hun huizen weg te jagen.

 

Een andere bron vermeldt: de verlichte pompoen of doodskop diende als een signaal om aan te geven dat de bewoners van deze boerderij of dit huis sympathiek stonden tegenover de satanisten, zodat de terreur van de nacht (Halloween) eraan voorbij ging.

 

Lees meer over de occulte achtergronden van Halloween in dit artikel van Bijbel & Onderwijs:

https://bijbelenonderwijs.nl/occult-en-licht/halloween-mij-niet-gezien/

Geraadpleegde bronnen:

Stichting Bijbel & Onderwijs, Juglen Zwaan (www.ahealthylife.nl), Lidl Nederland.

Echte Russische huzarensalade uit Moskou, zonder verborgen suikers

October 08, 2019

Vandaag een authentiek recept van échte Russische huzarensalade, een recept uit Moskou!

De huzarensalades die wij gewend zijn te kopen in de supermarkten staan meestal stijf van de mayonaise. In de mayo zit vaak niet alleen veel vet maar ook verborgen suikers. Die ongezonde verborgen suikers zitten vrijwel altijd in fabrieksvoedsel, zelfs als er een etiket 'gezond' op staat. Verborgen suikers veroorzaken niet alleen overgewicht maar ook ziekten. (We verwijzen in dit verband graag naar de docu film That suger film, nu ook beschikbaar via Netflix).

 

Het recept hieronder is niet alleen enorm makkelijk, maar ook zonder toegevoegde suikers in de (Belgische) mayo (ff googelen waar te koop) en je proeft alle ingrediënten apart. Heel bijzonder!  Deze maaltijd voedt je lichaam met het goede uit Gods schepping in plaats van lege vulling met alle gevolgen van dien.

 

Het is ook uiterst praktisch ook als je weinig tijd hebt: je kunt gerust een grote(re) hoeveelheid bereiden en er de hele week van eten, als lunch, tussendoortje  of als voedzaam bijgerecht.

Met of zonder aardappelen (zonder = minder koolhydraten als je dat zou willen)

 

 

Voor 4 personen:

 

Ingrediënten:

300 gram vlees (mager rund of kip)  

400 gram erwten uit de diepvriezer

175 gr verse wortels

 2 eieren  

1 grote witte ui

1 lente ui

2 augurken

 

(*) Eventueel: 175 gram aardappelen

 

Belgische mayonaise (zonder toegevoegde suiker, even googelen waar te koop)

Peper en zout

Eventueel : 

beetje knoflook, en/of basilicum en en/of oregano naar smaak

 

Bereiding:

Kook het vlees gaar; voeg de laatste 10 minuten de groenten en de (ongepelde) eieren toe. Zorg ervoor dat de ingrediënten nét onder water staan in de pan (dus niet teveel water gebruiken)

Giet af, laat afkoelen, pel de eieren en snijdt alles kleine stukjes.

Snipper 1 grote witte ui zo fijn mogelijk en snijdt en 1 lente ui in stukjes

 

Meng alles door elkaar en smullen maar!

Serveer met stukjes augurk en/of geroosterd volkoren brood.

In volkoren brood zitten belangrijke voedingstoffen (Vit. B11, fyto-ijzer en mineralen) die veel beter worden opgenomen in onze darmen als tegelijk vit.C aanwezig is. Vandaar het advies om bij elke broodmaaltijd (ontbijt en lunch) ook rauwkost te eten. Dat kan op twee manieren. Je verwerkt de rauwkost in je sandwiches of je eet het apart.

 

De volgende rauwkostgroenten zijn gemakkelijk te combineren met allerhande broodbeleg:

- plakjes radijs/tomaat/komkommer

- reepjes paprika

- fijne reepjes wortel

- blaadjes sla

- plukjes alfalfa of andere kiemgroenten als preikiem, bietenkiem enz...

 

Je kunt ook apart rauwkost eten naast je brood. Omdat de meeste mensen voor gemak kiezen –dat geldt met name voor mensen die een lunchpakket van huis meenemen-, de volgende adviezen:

- Tegenwoordig zijn allerhande minigroenten te koop in de supermarkt. Denk aan snoeptomaatjes, minipaprika’s en mini komkommers. Radijsjes waren altijd al mini. Je doet ze los in je lunchbox en klaar is kees.

-  Als je de dag ervoor een rauwkost maakt voor bij het avondeten, maak dan teveel klaar. Eet dat de volgende dat bij je brood. Neem het los mee in een afsluitbaar plastic bakje. Het is even aanleren, maar als je dat eenmaal gewend bent, heb je daar veel plezier van.

- Als rauwkost je helemaal niet ligt, wijk dan uit naar vers fruit.

 

Sandwiches met rauwkost (om mee te nemen):

- Smeer een dubbele boterham met mosterd (vervangt boter), beleg het met kaas en schijfjes radijs.

- Smeer een dubbele boterham met kruidenkaas (vervangt boter), beleg met gerookte zalm en plukken alfalfa of andere kiemgroenten.

- Smeer een dubbele boterham met yogonaise (vervangt boter), beleg met tonijn uit blik en plakjes komkommer.

- Smeer een dubbele boterham met runderleverpastei (boter is niet nodig), doe daarbovenop reepjes paprika.

Snij de sandwiches door en eet smakelijk.

Crunchy notenburgers

September 24, 2019

Minder vlees eten en meer plantaardig is goed voor je gezondheid en goed voor de Schepping. Wist je dat elke dag vlees eten niet per se bijbels is? Leer er meer over tijdens één van onze studiedagen. Maximaal 500 gr vlees per week (waarvan 300 gram rood vlees) is ook het advies van de Gezondheidsraad.

Probeer onderstaand recept eens uit. Notenburgers zijn makkelijk te bereiden, smakelijk en voedzaam! 

Vegetarische ‘burgers’ zijn kant en klaar te koop in de supermarkten, maar er zitten dan nogal wat kunstmatige toevoegingen (E-nummers) in.. Dan eet je dus wel vegetarisch maar de voedingswaarde kan beter. Puur natuur maak je ze gewoon zelf, met peulvruchten of zoals hieronder met noten.

 

Recept voor 4 personen

Hak 100 g gemengde ongezouten noten grof.

Snipper 2 kleine uien of 1 grote.

Meng de noten en de gesnipperde ui met 100 g volkoren bloem en 100 ml halfvolle melk.(Neem in plaats van volkorenbloem speltbloem).

Voeg eventueel naar smaak een klein handje verse kruiden toe, zoals koriander of peterselie. Breng naar wens op smaak met  een klein snufje zeezout en grof gemalen peper.

Vorm 4 platte schijven van het deeg. Voeg nog wat melk toe als het deeg te droog is en nog wat bloem als het deeg te nat is. Laat het in de koelkast even opstijven. Bak de burgers in 2 el olie in 5 minuten aan beide kanten bruin.

Serveren met volkoren brood en rauwkost naar keus.

Garneer eventueel met wat fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk!

 

Neem twee volkoren boterhammen. Smeer op beide een tapenade naar keuze. Doe daarop kaas en runderham/rookvlees. Wie vegetarisch is, laat het vlees weg. Daarop een groente naar keuze: schijfjes olijven en/of dunne plakjes tomaat en/of dunne reepjes paprika. Dubbelvouwen en tostiën maar. Smeer alleen aan de buitenzijde wat echte boter als het tosti-apparaat geen anti-aanbakplaten heeft.

Eventueel de tosti dippen in tomatenketchup.

 

Op deze manier is het recept van de klassieke tosti verbeterd:

- wit brood is vervangen door volkoren brood. Motief: meer vezels en voedingsstoffen

- ham is vervangen door runderham/rookvlees. Motief: bijbelse keus

- een groente meebakken. Motief: betere opname van fyto-ijzer en vit B11

- Dippen in tomatenketchup en niet in currysaus. Motief: minder suiker

 

Het allerbelangrijkste is een schoon tosti apparaat!! Juist in een keet of kantine voelt niemand zich verantwoordelijk voor het tosti-apparaat (van wie is die of wie gaat daarover?) en bakken velen met zwarte resten op de platen. Het nadelige effect van aanbranden doet alle gezonde adviezen te niet. Motief: Aanbranding, waarbij schadelijke stoffen ontstaan, tegengaan.

1 / 1

Please reload

Wij steunen o.a.:

Logo stichting gratis gezond 2018.png

Volg ons:

Contact:

opleidingen@gezondenweldoen.nl

Tel. (31) (6) 48 43 97 61

 

Locaties:

Doorn en Ede

 

©2019  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.       PRIVACY  VERKLARING >>>