google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Leefstijltrainer Marianne Kempe-Hak: "Jezus zélf is mijn steun en toeverlaat, door dik en dun!"


In dit interview delen we het inspirerende levensverhaal van Marianne Kempe-Hak, gecertificeerd Gezond & Weldoen coach en IMPACT leefstijltrainer. Haar reis van overgewicht naar een gezonde leefstijl getuigt van doorzettingsvermogen, geloof en een diepe passie voor het helpen van anderen. Laten we samen ontdekken hoe Marianne anderen begeleidt op hun weg naar een gezonder leven, en hoe haar geloof een essentiële rol speelt in deze bijzondere reis. Ook heeft Marianne een mooie aanbieding voor je als je door haar gecoacht wilt worden en wilt kennis maken met ons Bijbels gefundeerde Leefstijlplan natuurlijk in balans!

Marianne beschouwt Jezus Christus als haar steun en toeverlaat in het leven. "Hij staat altijd achter me, door dik en dun," zegt ze. Na een bewogen leven, waarin ze geconfronteerd werd met destructieve patronen en een ongezonde levensstijl, wist ze met Gods hulp deze obstakels te overwinnen. Ooit woog ze 148 kilo, maar nu begeleidt ze anderen op hun weg naar een gezonder leven. Ze deelt de liefde van God voor alle mensen, ongeacht hun gewicht. "Het gaat om het hart, niet om een perfect gewicht" benadrukt Marianne.1. Vertel eens wat meer over jezelf....

"Ok. Ik ben geboren op 17 februari 1967 in Rotterdam, waar toen 80 cm sneeuw lag! Ik was het eerste kind van wat later bleek een gezin van vier dochters te zijn. Mijn ouders zijn nog in goede gezondheid en zijn respectievelijk 82 en 80 jaar oud. Ik heb een bewogen leven achter de rug, met vele uitdagingen, maar nu ben ik getrouwd en woon ik met mijn geweldige man in Lelystad. Ik heb een zoon en een prachtige schoondochter en ben de trotse oma van de mooiste kleindochter ter wereld. Dankzij mijn man heb ik er twee geweldige bonuskinderen bij, een jongen en een meisje. In mijn vrije tijd zing ik graag!"2. Je bent sinds 2016 gekwalificeerd Gezond & Weldoen leefstijlcoach. En sinds kort ook IMPACT leefstijltrainer. Wat is de meerwaarde van die aanvullende training?


"Door Gezond & Weldoen en mijn eigen praktijk 'Ik wil in Balans komen', kon ik al jarenlang mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Met de aanvullende IMPACT-training kan ik veel meer mensen bereiken en begeleiden op een geheel andere manier. Als IMPACT leefstijltrainer kan ik ook werknemers van bedrijven en organisaties van dienst zijn een programma gericht op duurzame inzetbaarheid. Onlangs heb ik zelf het hele IMPACT-leerproces doorlopen om nog beter te kunnen ervaren wat cliënten ervaren. Dit heeft mijn coaching vaardigheden verrijkt en het is geweldig om te zien welke transformaties mensen doormaken."3. Je bent ervaringsdeskundige in de strijd tegen overgewicht...


"Helaas wel ja. Mijn hele leven heb ik geworsteld met overgewicht. Van jongs af aan had ik moeite om een gezond gewicht te behouden. Onze oude huisarts noemde het 'schoolbankenvet' en dacht dat het wel over zou gaan, maar mijn moeder wilde geen risico nemen. Ze heeft haar best gedaan om me te helpen met mijn gewicht. Ik ben haar daar dankbaar voor, maar het resulteerde wel in een constante strijd. Toen ik op mijn 20e het ouderlijk huis verliet, woog ik 80 kilo. In de loop der jaren kwamen de kilo's erbij... Op mijn zwaarste punt woog ik 148 kilo en voelde ik me vreselijk ongelukkig. Er moest iets veranderen. De huisarts wond er geen doekjes om. Hij zei letterlijk dat ik nog 5 jaar te leven had als er niks zou veranderen. Dat was in 2004. In mijn wanhoop heb ik toen een maagband laten plaatsen. Hierdoor viel ik af, omdat je simpelweg niet veel meer kon eten, maar diepgaand veranderde mijn levensstijl niet. Een maagband helpt niet als je levensstijl niet verandert. In de zomer van 2010 woog ik, zelfs met de maagband, 130 kilo. We waren met de hele familie in Oostenrijk en ik besloot mee te gaan om een kloof te beklimmen. Normaal gesproken duurde dit 45 minuten, maar ik deed er 2,5 uur over. Ik was compleet uitgeput en dacht... nu is het genoeg. Het moet veranderen. Ik ga afvallen, maar dit keer goed en op de juiste manier: ik ga mijn leefstijl veranderen!


Toen, op een nacht lag ik in bed en hoorde ik een stem... later realiseerde ik me dat het echt de stem van God was die zei: 'Marianne, jij bent belangrijk.' Ik hoorde dit wel 3 keer! De volgende dag begon ik mijn levensstijl te veranderen. Ik wist nog niet precies hoe, maar ik begon met sporten en probeerde in ieder geval geen suikers meer te eten. Toen begonnen de kilo's eraf te vliegen. Een jaar later was ik 25 kilo kwijt en klom ik dezelfde kloof in Oostenrijk in de geplande 45 minuten. Ik was zo blij! Ik ging werken bij de sportschool waar ik zelf sportte. Het afvallen ging gestaag door en ik begon met het Body Support-programma om mijn levensstijl blijvend te veranderen. Ik moest het deels aanpassen vanwege mijn maagband; ik kon niet meer normaal eten. Veel moest eerst in de blender. Maar het programma werkt. Het is een levensstijlprogramma gericht op blijvende veranderingen. Nu behoud ik mijn gewicht, met wat kleine schommelingen, en ben ik blij met 65 kilo minder. Ik zal nooit superslank worden, want dat past niet bij mijn bouw. Ik ben heel tevreden met maat 42 in plaats van 56/58."

"Op een nacht lag ik in bed en hoorde ik een stem... later realiseerde ik me dat het echt de stem van God was die zei: 'Marianne, jij bent belangrijk..."


4. Je bent vanaf het begin in 2013 betrokken geweest bij onze organisatie. Je doet ook vrijwilligerswerk voor Gezond & Weldoen. Wat trekt je aan in onze organisatie?


"Het holistische perspectief waarmee we naar onze cliënten kijken en omgaan, is voor mij het meest waardevol. Het complete plaatje van lichaam, ziel en geest is van groot belang. In de loop der jaren heb ik vaak gezien dat overgewicht bijvoorbeeld niet zomaar ontstaat. Er zijn tal van redenen, maar de dieperliggende oorzaak ligt vaak in zelfafwijzing of afwijzing door anderen. Door op zoek te gaan naar de oorzaak, niet alleen fysiek, maar ook naar de achtergrond, krijgen we meer inzicht in wat er werkelijk aan de hand is. Hoe iemand over zichzelf denkt en naar zichzelf kijkt, en door het licht van Gods liefde daarop te laten schijnen, bekijken we iemand heel anders en de ander begint zichzelf in een ander licht te zien. Soms kost dit maanden, zo niet jaren. Ik geef niet op. Opgeven zit niet in mijn aard, niet voor mezelf en ook niet voor anderen. Ik zal altijd zoeken, met Gods hulp, naar manieren om anderen te bereiken en hen te laten inzien hoe waardevol ze zijn... Ongeacht hun gewicht... God houdt van elk mens. Mensen zijn kostbaar, geliefd en prachtig gemaakt."
5. In je eigen praktijk werk je met Leefstijlplan natuurlijk in balans van Gezond & Weldoen. Het is voor onze coaches geen verplichting om dat te doen. Maar jij hebt er bewust voor gekozen en bent er enthousiast over. Waarom is dat?


"Ja ik ben er zeker enthousiast over, omdat ik aan den lijve heb ondervonden dat het werkt! Leefstijlplan natuurlijk in balans is eigenlijk een verbeterde versie van het Body Support-programma dat ik zelf heb gevolgd. Het programma is een geweldige tool om te weten wat je kunt eten. Vooral voor mensen die weinig fantasie hebben of nog gewend zijn aan kant-en-klare maaltijden is het een laagdrempelige manier om hun levensstijl geleidelijk te veranderen en steeds puurder te leren eten. De menu's zijn volledig op maat gemaakt. Cliënten kunnen ervoor kiezen om met een online omgeving te werken, zodat ze de menu's helemaal kunnen aanpassen aan hun eigen smaak. Op deze manier behouden ze de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Hiermee behalen we mooie resultaten op weg naar een gezond gewicht, al vele jaren lang!


"Ik heb in de loop der jaren ongeveer 180 mensen mogen helpen en ik heb zeer blije en getransformeerde mensen gezien."

Ik heb in de loop der jaren ongeveer 180 mensen mogen helpen, en ik heb zeer blije en getransformeerde mensen gezien. Natuurlijk is volhouden alles. Een terugval kan altijd gebeuren, maar ons programma is gericht op langdurige veranderingen die je een leven lang kunt volhouden, zonder het gevoel te hebben dat je voortdurend op dieet bent. Er komen geen poeders of pillen aan te pas en alles is verkrijgbaar in de supermarkt. Vooral mensen met veel overgewicht behalen uitstekende resultaten.

Soms werkt het programma niet onmiddellijk of nog niet. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met medicijngebruik, een onderliggende aandoening of veel stress. In overleg met de huisarts gaan we altijd op zoek naar de oorzaak. Maar het belangrijkste blijft dat cliënten leren om op een andere manier met hun voeding om te gaan en op die manier al aanzienlijke gezondheidswinst boeken. Zelfs mensen die niet in eerste instantie afvallen, zien verbeteringen, zoals minder pieken in de bloedsuikerspiegel, minder medicatie voor diabetes type 2 en minder insuline voor diabetes type 1.


Wat ook geweldig is, is dat mensen met ondergewicht ook bij ons terecht kunnen. We hebben ook voor hen een prachtig programma. De enige mensen die we niet kunnen helpen bij het bereiken van een gezond gewicht, of beter gezegd niet mogen helpen, zijn mensen met ernstige onderliggende fysieke problemen. Voor hen verwijzen we door naar een gespecialiseerde diëtist. Binnen het Gezond & Weldoen-team kunnen we altijd terugvallen op zulke specialisten."
6. Leefstijlplan natuurlijk in balans van Gezond & Weldoen heeft sinds kort ook flexitarische menu’s en een voedingsapp. Bied je die ook aan?


"Ja nou en of..! De flexitarische menu's zijn fantastisch en spelen in op de boodschap dat we best wat minder vlees kunnen eten. Zelf houd ik van vlees, maar ik heb er niet elke dag behoefte aan. Ik geniet van de alternatieven die de flexitarische menu's bieden. Ze zijn echt een aanrader voor mensen die wel vlees willen eten, maar niet elke dag. Wat de voedingsapp betreft, is het geweldig dat je in één oogopslag een op maat gemaakt dagmenu hebt. Je kunt ter plekke aanpassingen maken als je dat wilt. Stel dat er iets op het menu staat wat momenteel nogal duur is, dan kun je in de app een alternatief zoeken dat binnen je budget past, terwijl je toch de juiste samenstelling behoudt. Verder kun je je resultaten zien en er is een werkboekje bij. Heel handig allemaal."7. Hoe past dit alles binnen jouw visie op Bijbel en voeding?


"Ik vind het geweldig dat het voedingsprogramma van Gezond & Weldoen de richtlijnen volgt die de Bijbel ons geeft. Daniël at veel groente en fruit, en dat komt ruimschoots aan bod in onze menu's. Minder vlees, vooral in de flexitarische menu's, en varkensvlees staat niet op ons menu. Je kunt zeggen: ‘We zijn niet meer onder de wet, we mogen alles eten.’ Dat klopt, we mogen alles eten, maar niet alles is goed voor je. Daar geeft de Here God duidelijke aanwijzingen voor.

De Heer gaf het advies om geen onreine dieren te eten. Varkensvlees bijvoorbeeld wordt minder goed door het menselijk lichaam verwerkt. Er zijn nadelen voor de gezondheid. Het is niet voor niets dat het ‘onrein’ genoemd wordt . (Meer lezen over nadelen van varkensvlees? Kijk hier)


Wat ook geweldig is, is dat onze menu's geschikt zijn voor het hele gezin. Iedereen kan mee-eten. Hierdoor blijf je niet zitten met veel restjes. Zelfs als je alleen bent, is het heel goed te doen om verspilling tegen te gaan. Als je extra groenten hebt, kun je deze bijvoorbeeld invriezen voor een volgende keer. Ook de zelfgemaakte sauzen kun je in grotere hoeveelheden maken en per portie invriezen. Op die manier heb je altijd iets bij de hand en voorkom je verspilling. Dit heeft te maken met goed rentmeesterschap en zorg voor de schepping.

Als moeder zijnde kijken je kinderen naar jou. Welk voorbeeld geef jij? Kinderen kopiëren dat feilloos. Gooi jij eten weg? Dan doen zij dat ook. Vind jij lijnen lastig omdat ze denken dat je altijd apart moet koken? Dan zullen ze als het even kan nooit met gewichtsbeheersing willen beginnen, 'want dat is lastig'. Maar als je ons programma integreert in je gezin en ze zien dat jij dat spelenderwijs doet en er nog blij van wordt ook, dan gaan ze vanzelf ook anders met hun voeding om. Want ze leren het van jou!"8. Waarin komt bij jou het christelijke aspect van de coaching tot uiting?


"Ik leg niemand mijn geloof op, maar ik ben wel eerlijk dat ik een christen ben. En dat dit in veel gevallen bepalend is voor mijn omgang met mensen. Ik onderbouw soms mijn gedachten met iets wat ik in de Bijbel las of wat God me liet zien. Met christelijke mensen gebeurt het regelmatig dat ik met ze bid, omdat ze daar merkbaar kracht uit putten. Bij niet-christelijke of andersgelovige mensen geef ik aan dat ik regelmatig bid voor al mijn cliënten.

Een seculiere coach baseert zijn aanpak denk ik vooral op seculiere kennis, naast natuurlijk de passie voor het vak en liefde voor de medemens. Mijn passie is hetzelfde, maar wordt gestuurd door een liefhebbende God, die mijn Leidsman en grote steun en toeverlaat is en bij wie ik altijd te rade kan gaan als ik het zelf niet meer weet. Ik vraag Hem altijd om hulp voor mijn cliënten. Om wijsheid, een luisterend oor en de juiste woorden op het juiste moment. In dit werk kan ik mijn zorgzame handen en hart goed kwijt. Dienstbaarheid is mijn liefdestaal."


"Dienstbaarheid is mijn liefdestaal"


8. Je bent zelfstandig ondernemer. Je werkt als leefstijlcoach en en werkt óók nog in de zorg. Hoe bewaak je je eigen balans?


"Ja, inderdaad. Naast mijn werk als leefstijlcoach/-trainer ben ik ook zorgondersteuner en werk ik als zelfstandige in de zorg. Ik heb een aantal cliënten die afhankelijk zijn van mijn hulp. Het is echt zoeken naar de juiste balans voor mezelf, vooral omdat ik dit ook twee nachten per week doe. Maar door goed te slapen op de tussenliggende nachten en zo vroeg mogelijk naar bed te gaan, is het heel goed te doen. Het voordeel van zelfstandig ondernemer zijn is dat ik baas ben over mijn eigen agenda en niemand mij iets kan opleggen wat ik niet wil of waarvan ik weet dat het niet goed voor me is. Door regelmatig in mijn agenda een blok 'vrije tijd' te blokkeren, waak ik over een stukje ontspanning dat ik hard nodig heb. Het nadeel is natuurlijk dat als je niet werkt, er ook geen inkomen is. Dus ik moet behoorlijk wat werken om dat te waarborgen. Maar zolang ik er plezier in heb, blijf ik het doen en geloof ik dat God mijn werk ook wil zegenen en zal voorzien als er een tekort dreigt. Ook dat heb ik al heel vaak meegemaakt."9. Hoe belangrijkrijk is het christelijk geloof voor jou? En meer specifiek: wie is Jezus Christus voor jou?


"Ik wil daar niet extra vroom over doen. Als je me vraagt of ik dagelijks uit de Bijbel lees, zeg ik eerlijk 'nee', maar mijn dagelijkse contact met God is er altijd. Ik begin mijn dag niet zonder Hem. Zodra ik mijn ogen opendoe, dank ik Hem als eerste. En ik dank Hem gedurende de dag, en weer als ik ga slapen. Mijn auto is mijn stille tijd ruimte. Ik rij vaak en lang. Dan luister ik veel naar aanbiddingsmuziek en zing ik uit volle borst mee. Ook luister ik regelmatig naar preken die ik van de zondag ervoor nog wilde beluisteren. Ik geniet van de preken die ik dan hoor en kom gevoed uit mijn auto.

Als je vraagt wie Jezus voor mij is, zou ik zeggen: ik zou geen leven hebben zonder Jezus. Hij leidt, Hij draagt, Hij zorgt, Hij geeft raad. Hij laat me zien hoe geliefd ik ben. Hoe ik er toe doe. Wie ik ben door Hem. Geliefd, kostbaar en mooi gemaakt. Hij geeft wijsheid, liefde, geduld en vooral gunst. Zo mag ik uitdelen van wat Hij geeft. Soms loop ik Hem voor de voeten, heb ik te veel haast, maar als het even kan loop ik snel achter Hem aan. Want als ik in Zijn spoor loop, zal ik nooit struikelen. Als ik struikel, vooral als ik te veel haast heb, raapt Hij me weer op. Hij wordt niet boos, maar helpt me weer op mijn voeten en pakt me liefdevol bij de hand."10. Wat is de meest indrukwekkende ervaring die je hebt gehad met Jezus?


"Ik heb niet één indrukwekkende ervaring met Hem. Ik heb er heel veel gehad, en allemaal waren ze net zo indrukwekkend. Ik denk vooral aan de verhoorde gebeden, op cruciale momenten. Ik herinner me nog dat ik een rekening kreeg van 1000 euro en geen idee had hoe ik dit moest oplossen. Het was een rekening die ik niet had zien aankomen en die echt voor paniek zorgde. Plotseling dacht ik: 'Here God, ik heb geen idee hoe ik dit moet oplossen, maar U weet het wel. Hier is de rekening. Ik laat het aan U over.' De volgende dag ontving ik een brief waarin stond dat ik nog een bedrag te goed had dat precies het bedrag van 1000 euro dekte.


Zo heb ik talloze keren hulp ontvangen. Als kleine zelfstandige moet je hard werken om je hoofd boven water te houden, maar ook met betrekking tot mijn gezondheid. Ik ging naar de Bidden & Vasten-conferentie van Herman Boon en werd daar genezen van mijn jarenlange Tinnitus. Ik had altijd een vervelende zoemtoon in mijn hoofd. Die verdween en is nooit meer teruggekomen. Eindelijk had ik weer stilte in mijn hoofd. Dat was een prachtig persoonlijk geschenk van mijn liefdevolle Vader."


AANBIEDING


Als je op zoek bent naar een coach die je niet alleen op weg helpt naar een gezondere levensstijl, maar ook naar een dieper begrip van jezelf en je waarde in de ogen van God, dan ben je bij Marianne aan het juiste adres. Mis deze mooie aanbieding niet en maak gebruik van de korting om jezelf een gezonder en gelukkiger leven te gunnen.


Voor wie kennis wil maken met het Leefstijlplan natuurlijk in balans van Gezond & Weldoen, heeft Marianne een mooie aanbieding: 3 maanden coaching met 10% korting. De normale prijs is 259 euro voor online coaching, of 3 maanden persoonlijke coaching voor 359 euro. Met de code GW10jaar_Marianne krijg je 10% korting. Als je kiest voor persoonlijke coaching bij haar praktijk in Lelystad, krijg je er ook om de twee weken een half uur op de Flow Relief Massagemat bij (kosteloos). De aanbieding is geldig tot 31 december. Mail naar: marianne@gezondenweldoen.nl of stuur een app naar Marianne Kempe-Hak voor overleg: 06 - 49 08 48 51


Tekst: Uit de serie Christencoaches met een missie, Gezond & Weldoen, oktober 023.


© Beeld: Marianne Kempe-Hak, Praktijk ik wil in balans komen Lelystad
Comentarios


bottom of page