Varkensvlees op het menu? Nee, dank u!
Het kan ons bevreemden dat zowel de Bijbel (of beter gezegd de Torah, de oorspronkelijke joodse wetgeving in het Oude Testament) als ook de Koran van onze islamitische landgenoten, het eten van varkensvlees verbieden. Waarom is dat, wat zit daar achter? In deze blog wil ik met je delen waarom varkensvlees eigenlijk niet voor menselijke consumptie geschikt is. Onze voorouders wisten dat eeuwen geleden al!
Varkens zijn van nature - in de natuur - bedoeld als opruimers, niet om zelf opgegeten te worden. Ze eten, als ze de kans krijgen, kadavers en ander afval. Lees (bijvoorbeeld) dit griezel verhaal over een arme Poolse boer die na zijn dood door zijn eigen varkens werd opgegeten. Je kunt dit die varkens niet kwalijk nemen. Ze zijn nou eenmaal genetisch bepaald om 'dood afval' op te eten.
Terug naar het onderwerp, het wel of niet eten van varkensvlees. Het punt is natuurlijk dat wij mensen er niet zo van houden dat ons ‘de wet wordt voorgeschreven'. En n al helemaal niet als het gaat om een lekker hapje eten... Wie legt er nou niet graag een malse hamburger of heerlijk gemarineerde spareribs op de BBQ? Toch hoor je de laatste tijd steeds vaker over mensen die ook bewust geen varkensvlees (meer) willen eten. Niet zozeer de eerder genoemde Bijbel of de Koran, maar de dieronvriendelijke exploitatie van varkens en/of gezondheidsoverwegingen spelen daarbij dan voornamelijk een rol. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Wil je weten waarom in mijn programma Leefstijlplan natuurlijk in balans geen varkensvlees zit? Lees dan verder!
De Gezondheidsraad, die de Richtlijnen Goede Voeding heeft opgesteld en daarmee samenhangend ook de adviezen van Voedingscentrum, gaat nog niet zo ver dat zij het eten van varkensvlees afraadt. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog onvoldoende aangetoond dat het ongezond is. Maar in de nieuwe richtlijnen Goede Voeding wordt al wel overmatige consumptie van ‘rood vlees’ waaronder varkensvlees afgeraden. Maximaal 300 gram rood vlees per week volstaat, aldus de Gezondheidsraad.
Vijf redenen waarom liever geen varkensvlees op het menu
Het eten van varkensvlees is belastend voor je lichaam. Af en toe een (biologisch) karbonaadje zal je niet schaden, maar dagelijks varkensvlees op het menu kan ik je niet aanraden. Hieronder vijf redenen (*)
1. Varkensvlees heeft een hoog gehalte aan vet, het slechte cholesterol, niet het goede cholesterol dat je nodig hebt voor o.a. het bouwen van je celmembranen.
2. Varkens zijn opruimers. Hun afvalstoffen ligt opgeslagen in hun vet. Dat vet – met gifstoffen (toxines) – wil jij liever niet in je lichaam.
3. De eiwitstructuur van het vlees van varkens lijkt veel op ons eigen vlees. Ons immuunsysteem ziet het niet als lichaamsvreemde substantie waardoor afvalstoffen makkelijker in ons bloed terecht komen.
4. Als je vaak en veel varkensvlees eet (of niet en dan ineens wel) dan kan er een allergische reactie ontstaan, zoals jeuk, huidklachten en ontstekingen. Dat komt door zwavelhoudende 'polysacchariden' in varkensvlees wat zeer slijmerig is en bij mensen een opzwelling van het bindweefsel kan veroorzaken. Dit verklaart waarom sommige mensen puistjes van varkensvlees kunnen krijgen of reumatische klachten.
5. Varkensvlees bevat ook histamine een stof die allergieën en ontstekingen kan oproepen.
(*) Bron o.a.
Pathogenicity and Transmission in Pigs of the Novel A(H3N2)v Influenza Virus Isolated from Humans and Characterization of Swine H3N2 Viruses Isolated in 2010-2011.
Leefstijlplan natuurlijk in balans: geen varkensvlees
Er zijn steeds meer mensen die géén of minder vlees op tafel zetten en bewust helemáál geen varkensvlees meer eten. Als je toch vlees wilt eten, kies dan de gezondere varianten zoals rundvlees, lam of kip - en met mate. In leefstijlplan Leefstijlplan natuurlijk in balans, uit de denktank van Gezond & Weldoen, zul je geen varkensvlees aantreffen. Trouwens, ook geen andere vlees- en vissoorten van dieren die in de natuur de functie hebben van ‘opruimer’. We bedoelen kadaver-eters ter land, ter zee en in de lucht. Het varken dient vooral als grondstof voor een heleboel producten, maar zijn vlees is van oorsprong niet voor menselijke consumptie bedoeld. Hieronder beperk ik me tot een uiteenzetting waarom het eten van varkensvlees ook volgens mij beter vermeden kan worden, de andere ‘onreine’ vlees- en vissoorten laat ik hier buiten beschouwing. Voor deze publicatie heb ik onder meer gebruik gemaakt van een eerder verschenen artikel van Unitednews.sr (update september 2019).
‘Als voedsel is dit vlees af te raden’
“Varkensvlees is het meest gegeten vleesproduct ter wereld, maar is in principe niet geschikt voor menselijke consumptie. Het varken is geschikt vooral als grondstof voor niet-consumptieproducten. Als voedsel is dit vlees af te raden,” zegt onderzoekster Christien Meindertsma, auteur van 'Pig 05049'. “Een varken is van nature een biologische stofzuiger. Het lichaam van varkens is letterlijk een opslagplek voor gifstoffen.”
Christien Meindertsma deed drie jaar lang onderzoek en stuitte op een wereld waar varkens een verbijsterende tweede leven kregen. De grondstoffen van het varken worden gebruikt in producten zoals: bad- en haarproducten, cosmetica, broodverbetermiddelen, halvarine, celbeton, remmen, verf, verfkwasten, lijm, porselein, bier, sigaret, munitie, biodiesel en hartkleppen. Meindertsma had het varken ontleed tot zeven categorieën; vlees, huid, beenderen, organen, bloed, vet en overig. Vervolgens is ze nagegaan waar de lichaamsdelen voor worden gebruikt. “Onze wereld draait op varkens!” Het varken is te vinden in minstens 185 niet-vleesproducten, van badzeep tot hartkleppen. Het overgroot deel van de nietsvermoedende wereld ziet varkens als lekker stuk vlees dat niet mag ontbreken op onze feestjes. Toch is varkensvlees als voedsel voor mensen af te raden. Meindertsma voert onder meer de volgende redenen aan:
Varkens zijn aaseters die alles wat op hun pad komt verorberen. Deze alleseters (omnivoren) hebben op hun menu zelfs kankergezwellen, uitwerpselen en bedorven voedsel staan. Een varken is van nature een biologische stofzuiger. Het lichaam van varkens is letterlijk een opslagplek voor gifstoffen.
Het vet van varkens absorbeert alle gifstoffen dat het binnenkrijgt. Het vlees van een varken is tot maximaal dertig keer giftiger dan rundvlees. Consumeer je varkensvlees dan krijg je deze gifstoffen ook binnen.
Het varken draagt ten minste 30 ziekten bij zich die gemakkelijk kunnen worden overgedragen op de mens.
Het vlees van varkens heeft dubbel zoveel vet als rundvlees. Het veelvuldig eten van varkensvlees leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte en de risico op hartziekten. De kans op een hartaanval wordt verhoogd met de consumptie van varkensvlees.
Varkensvlees bevat veel histamine, wat allergische reacties kan bevorderen of uitlokken. Varkensvlees bevordert een waaier aan allergische processen, van netelroos (galbulten) tot en met hooikoorts. Het vergroot de kans op ontstekingsprocessen zoals abcessen, steenpuisten, darmontstekingen, aderontstekingen en eczeem.
Door de hoge concentratie van zwavel in varkensvlees veroorzaakt dit bij veel mensen bot- en gewrichtsklachten, zoals reuma en artrose. Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn.
Varkensvlees bevat bepaalde eiwitten, die vanwege hun structuur snel rotten in je darmen. Bij dit rottingsproces komen gifstoffen vrij die erg belastend zijn voor de darmen, lymfe, bloed, lever en voor alle ontgiftings- en uitscheidingsorganen.
Varkens zitten inwendig vol met parasieten waaronder trichine en lintworm. Deze parasieten verlaten het spijsverteringskanaal, nestelen zich in de weefsels van het lichaam en zijn niet meer weg te krijgen. Des te vaker je ermee wordt besmet, des te ernstiger de klachten zullen zijn. De varkenslintworm komt het menselijk lichaam binnen tijdens de consumptie, gaat op reis, nestelt zich in weefsels en is daardoor gevaarlijk.
Varkens als grondstof voor gebruiksproducten
De grondstoffen van het varken worden gebruikt in producten zoals: bad- en haarproducten, cosmetica, broodverbetermiddelen, halvarine, celbeton, remmen, verf, verfkwasten, lijm, porselein, bier, sigaret, munitie, biodiesel en hartkleppen. Meindertsma had het varken ontleed tot zeven categorieën; vlees, huid, beenderen, organen, bloed, vet en overig. Vervolgens is ze nagegaan waar de lichaamsdelen voor worden gebruikt.
In zeep zitten vetzuren van varkens, gemaakt van gekookt beendervet, als hardingsmiddel voor een parelachtig effect. Dit komt ook voor in shampoo, conditioner, anti-rimpel crème, body lotion, maar ook tandpasta. Fabrikanten geven deze informatie overigens niet graag prijs.
Haren van het varken, of eiwitten daaruit, worden gebruikt als broodverbetermiddel; proteïne uit varkenshaar geeft brood zijn zachtheid.
Onder het wegdek of gebouwen zou er weleens celbeton kunnen voorkomen; een heel lichte betonsoort waarin eiwitten van varkensbeenderen zit en die volledig herbruikbaar is.
Bij de Duitse treinen wordt een onderdeel van de remmen gemaakt van varkensbeendermeel.
In kaasgebak en allerlei soorten desserts, zoals chocolademousse, tiramisu, vanillepudding, wat gekoeld wordt in de supermarkt, zit varkensgelatine voor het uiterlijk.
In interieurontwerp is het varken heel goed aanwezig. Het wordt in verf gebruikt voor de textuur en de glans. In schuurpapier komt beenderlijm, de lijm tussen het zand en het papier, voor. In verfkwasten worden de varkensharen zeer geschikt geacht vanwege hun slijtvastheid.
In de industriële vleesverwerking worden stukjes vlees die niet als biefstuk verkocht kunnen worden, aan elkaar gelijmd met trombine uit varkensbloed tot een lange worst. Dit wordt ingevroren en in plakjes gesneden en alsnog als biefstuk verkocht. Dit gebeurt overigens ook met tonijn en coquilles.
Tijdens het brouwproces van bier ontstaan troebele delen. Om die eruit te krijgen, gieten sommige bedrijven het bier door een soort gelatinezeef van varkensmateriaal om de troebelheid weg te krijgen. Dit wordt ook gedaan bij wijn en vruchtensap.
Een Griekse bedrijf produceert sigaretten met hemoglobine (bloed) van varkens in de filters. Volgens dit bedrijf functioneert het filter als een kunstmatige long.
Sinds de jaren ’70 gebruikt men varkenscollageen om in rimpels te injecteren. De reden hiervoor is dat varkens erg veel op mensen lijken, dus het collageen ook. Collageen komt ook voor in aspirine.
In de wapenindustrie dient de gelatine uit de varkenshuid als geleidingsmiddel voor kogels.
Uit varkensorganen kunnen ook hartkleppen voor de mens gemaakt worden. De directeur van het Nederlands bedrijf, dat varkensmateriaal gebruikt voor menselijke organen, besloot om de hartklep niet bloot te stellen aan verder onderzoek, want hij wil zijn product niet geassocieerd zien met varkens.
Alles van varkens dat ‘onbruikbaar’ is wordt omgezet in brandstof; een duurzame energiebron.
Kortom: onze varkens zijn economisch onmisbaar. Het varken levert tal van grondstoffen voor minstens 185 gebruiksproducten. Maar het vlees kun je beter niet eten. Er zijn gezondere alternatieven.
Meer praktischer tips voor een gezonde(re) leefstijl?
Download gratis het e-book De 12 basics voor een gezonder leven (62 pag.) via www.gezondeleefstijlcoach.
Bronnen o.a.
Moderne wetenschap en de Bijbel, drs. Ben Hobrink
De Hemelse Voedselbank, drs. Esther Noordermeer
Unitednews.sr (september 2019)
Comentarios