google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM Gezond ouder worden, hoe doe je dat?
top of page

Gezond ouder worden, hoe doe je dat?



Interessante vraag is: we worden allemaal elke dag ouder, maar hóe worden we zo gezond mogelijk ouder, met zo min mogelijk kwaaltjes en ziekten? Kan dat eigenlijk wel? Als we om ons heen kijken lijkt het van niet. Toch is er hoop. Er valt namelijk veel te leren van de mensen in de zogeheten blauwe zones. Al staan ze er zelf waarschijnlijk niet eens bij stil, maar de mensen in de blue zones leven volgens een aantal oeroude bijbelse gezondheidsprincipes!


Blauwe zones zijn streken op aarde waar sterke mensen wonen die vaak 100 jaar of ouder worden, in goede gezondheid. Dat ze zo oud worden in goede gezóndheid, is bijzonder. De leeftijd waarop een gemiddelde Nederlander met één of meer chronische aandoeningen te maken krijgt ligt al gauw rond het vijftigste levensjaar. En eenmaal chronisch ziek, dan wordt het toch echt steeds lastiger om een fijn en ongedwongen leven te hebben… Een afspraak met de huisarts voor een ditje, een afspraak met de specialist voor een datje, een onderzoek in het ziekenhuis hier en het zoveelste ritje naar de apotheek daar. Voor steeds meer Nederlanders is dit ‘normaal’. Maar eigenlijk is dat niet ‘normaal’.


Wonderbaarlijke gebieden

De wonderbaarlijke gebieden waar ik het zojuist over had zijn de zogenaamde blauwe zones. Je vindt ze:

  • In Italië (Sardinië, vooral Ogliastra en Barbagia di Seùlo) en Acciaroli

  • In Japan (de eilanden van Okinawa, daar wonen volgens de wereld gezondheidsorganisatie WHO de oudste mensen ter wereld)

  • In Califonië (Loma Linda, een gemeenschap van zevendedagsadventisten),

  • Op Costa Rica (het Nicoyaschiereiland)

  • Op Ikaria in Griekenland

  • In Zweden (Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne).


Wat valt er te leren?

Er is – uiteraard – wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het bijzondere verschijnsel ‘gezond en gelukkig ouder wordende mens’ in de verschillende blauwe zones op aarde. Er zijn opvallende overeenkomsten. En daar kunnen we wat van leren!

De mensen in de blauwe zones leven op een manier zoals God heeft bedoeld: ze zorgen goed voor zichzelf, voor hun naaste en voor de schepping! Ze worden niet gedreven door geldzucht of persoonlijke ambitie en hebben niet of nauwelijks last van ziekmakende stress.

Ze hebben andere prioriteiten dan de gemiddelde Westerling die door welvaartziekten wordt belaagd. Ze hebben ook andere prioriteiten dan de armen in ontwikkelingslanden, die nauwelijks eerlijke kansen krijgen om een aanvaardbaar bestaan op te bouwen. In de blauwe zones is er Balans met een hoofdletter.


7 overeenkomsten

Mensen die in de blauwe zones worden geboren gaan op een heel natuurlijke manier om met 7 van de 12 basics voor een gezond en gelukkig leven:

  • Ze roken niet

  • Ze drinken weinig of geen alcohol

  • Ze eten heel gezond: héél veel groenten, soms wel een kilo per dag en weinig of geen vlees, wel vis. Ze eten volle granen, noten en knolgewassen zoals geelwortel (curcuma) met hoge voedingswaarden.

  • Ze gaan niet naar de sportschool om zich af te beulen maar bewegen de hele dag door. Ze wandelen veel in de zon (vitamine D3) en werken hard in hun eigen groentetuintjes.

  • Ze vergeten de tijd, de klok dicteert niet hun bestaan

  • Ze hebben sterke familiebanden en zorgen voor elkaar

  • Ze geloven in een hoger doel in het leven, waarvoor ze ’s morgens graag hun bed uit komen. Ze weten dat ze ertoe doen!


‘Wat maakt het uit?’

Als leefstijlcoach vertel ik mijn cliënten steevast dat een gezonde leefstijl buitengewoon lonend is. Ik vertel dat wetenschappelijk onderzoek van onder meer het RIVM aantoont dat minstens de helft van alle ziekten en aandoeningen direct of indirect te maken heeft met een ongezonde leefstijl en milieuvervuiling. Andere onderzoeken bevestigen dat wel 80% van de manier waarop je leeft bepaalt of je ziek wordt of vroegtijdig overlijdt.

Ik vertel dat het goede nieuws is, dat we dus zelf een positieve invloed op onze gezondheid kunnen uitoefenen, zoals de mensen in de blauwe zones dat van nature doen. Ik vertel over een onderzoek in Groot-Brittannië onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar dat aantoonde dat mensen tot 14 jaar langer kunnen leven als zij niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en matig met alcohol zijn.

Mensen die deze fundamentele leefstijlbasics in acht nemen overlijden minder vaak aan hart- en vaatziekten. De meeste cliënten van mij zijn daarvan onder de indruk. Zij willen ook wel 14 jaar langer leven en langer genieten van bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen.


Zingeving

Ik kom echter ook regelmatig met mensen in gesprek die hun schouders erover ophalen en iets zeggen in de trant van: ‘Ach, wat maakt het uit. Ik leef maar één keer. Laat me.” Of nog triester: “Ik wíl helemaal niet langer te leven. Waarom zou ik van 50 jaar ellende 70 jaar ellende maken.” Dan krimpt mijn hart ineen en denk ik: dan ken je de Bron van het echte leven nog niet en het leven zoals Hij het heeft bedoeld, namelijk: in verbinding met Hem en met mensen om je heen. En dan krijgt ons gesprekje aan de keukentafel vaak ineens een heel andere wending. Dan praten we over de zin van het bestaan, over relaties, over zelfbeeld, over talent, over werk en over wandelen in op het pad waarvoor je gemaakt bent.


Leefstijl is een allesomvattend onderwerp, waarbij lichaam, ziel en geest betrokken zijn. Want je bent zoveel veel méér dan je dagelijks ouder wordende buitenkant.




Gratis e-book 'De 12 basics voor een gezonder leven' bestellen? Naast de 7 hierboven beschreven basics voor een gezondere leefstijl zijn er nog vijf basics die de moeite waard zijn als je zo gezond mogelijk oud wilt worden. Download gratis mijn e-book via www.gezondenleefstijlcoach.nl

















Over de auteur De schrijfster van dit artikel Rosaline Ratering McDonald (Arnhem, 1962) is onder meer gediplomeerd voedingsdeskundige, docent leefstijl coaching, KABIZ geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en grondlegster van Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl). Ze is voorzitter van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl). Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en meer rechtvaardige samenleving © Rosaline Ratering McDonald, februari 2021




bottom of page