Yoga ja, yoga nee? Een levensbeschouwelijke en praktische verdieping
- Rosaline McDonald - Ratering
- 28 apr
- 6 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 mei

Je hebt last van stress en onrust en de huisarts adviseert: ga op yoga...! Je wilt van je stress en onrust af dus ga je dat advies opvolgen. Maar van binnen knaagt er iets. Kan het zijn dat de Heilige Geest je iets probeert duidelijk te maken? Laten we de bron van yoga onderzoeken en ook eens kijken of er alternatieven zijn om van die stress en onrust af te komen.
.Het is wetenschappelijk aangetoond dat yoga een ontspannend effect kan hebben en gezondheidsvoordelen kan bieden onder bepaalde voorwaarden. Lees bijvoorbeeld hier. Yoga stimuleert de productie van rustgevende alfa-golven in de hersenen. Maar weet je dat bidden, wandelen, rustig sporten en bepaalde stadia van je slaap dat effect ook geven? Yoga als dƩ manier om te ontspannen is wat mij betreft een wat eenzijdig advies. Bovendien pak je er de kern van het onderliggende probleem niet mee aan.
Asana's
Er zijn verschillende vormen van yoga. Sommige zijn grondoefeningen in combinatie met ontspannende ademhalingsoefeningen. Andere zijn meditatieve vormen die bedoeld zijn om in contact te komen met goddelijke energie. En daar - bij het in contact komen met goddelijke energie - gaat voor mij een alarmbel rinkelen. Met wĆ©lke goddelijke energie komt ik dan in contact? En wĆl ik dat wel?
Yoga komt uit het hindoeĆÆsme, waarbij houdingen van het lichaam (asanaās) verbonden zijn met aanbidding van de hindoe-goden. Het hindoeĆÆsme gaat uit van ƩƩn ultieme werkelijkheid (Brahman, de schepper) maar die manifesteert zich in andere goden en godinnen. Hindoes richten hun verering op ƩƩn of meer van die goden. Brahma is de schepper, VishnuĀ is de onderhouder en ShivaĀ de vernietiger en transformerende kracht. Door het aannemen van asana's - de yoga houdingen - kom je ermee in contact. Voorbeelden zijn de padmasana (de lotushouding), een meditatieve zithouding die concentratie en innerlijke rust bevordert en de savasana (de lijkhouding) die als doel heeft diepe ontspanning en volledig loslaten. Het hindoeĆÆsme gaat het onder meer om het idee van zelfverlossing door middel van lichaamshoudingen (asana's) meditatie en ademoefeningen.
Keus
De spirituele achtergronden van meditatieve yoga en de kern van het Evangelie ā hereniging van mijn geest met Gods geest door Jezus Christus als de enige weg ā staan in de basis lijnrecht tegenover elkaar. Als je bewust voor Jezus hebt gekozen, ben je spiritueel overgebracht van 'het rijk van de duisternis' naar het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde (Kol. 1:13). Jezus zegt van Zichzelf dat Hij de enige weg tot God is, dat Zijn waarheid de enige waarheid is en dat Hij als enige het volle Leven is.
Als christen, verlost door het offer van Jezus Christus, wil ik aanbidden in geest en waarheid en 'loslaten' zoeken bij de Heilige Geest, niet bij andere geestelijke bronnen. Dat is een keus, mĆjn keus.Ā Geloven in Jezus en Hem kennen zoals Hij gekend wil worden (als enige Weg tot God), is een keus. Je kunt jezelf niet verlossen of verlichten. Je kunt ervoor kiezen om Zijn genade aan te nemen - of niet. Jouw keus.
Jezus heeft het ultieme offer al gebracht, je hoeft jezelf niet in allerlei bochten te wringen om een een goed daglicht te komen bij God, de Schepper van hemel en aarde. Voor mensen die Jezus Christus niet kennen, Jezus met een zelfbedacht korreltje zout nemen of sterker nog: helemaal niets met Hem te maken willen hebben, klinkt dit als onzin of dwaasheid. En voor veel anderen zijn alle goden ā als men al in een God gelooft ā hetzelfde. Dus 'Hey, waar maak je je druk om? Ieder z'n ding'..'
En dat klopt. Want, zoals gezegd: het is een keus. Ik heb de liefde, de redding en verlossing door Jezus persóónlijk ervaren, voor mij is de keus om Zijn waarheid aan te nemen als enige weg en enige waarheid, niet moeilijk. Maar als je nog nooit een persoonlijke ontmoeting hebt gehad met Jezus, beleef je het anders, vanuit je eigen waarheid. God begrijpt dat en nodigt je uit om met Hem in gesprek te gaan. Bid, praat met Hem. Hij luistert graag!
Jezus heeft het ultieme offer al gebracht, je hoeft jezelf niet in allerlei bochten te wringen om een een goed daglicht te komen bij God
Minder bekend: fysiologische aspecten
Voor mij is de spirituele achtergrond de belangrijkste reden voor de keus om me niet met yoga in te laten. Er zijn ook fysieke bezwaren waar je niet vaak iets over hoort of leest. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat yoga blessures kan veroorzaken en bestaande klachten kan verergeren. Zie bijvoorbeeld bron 1, 2 en 3. Toegewijde yogaleraren hebben vaak een jarenlange opleiding achter de rug en leren je om met houdingen en ademhaling je onbewuste (vegetatieve) zenuwstelsel te beĆÆnvloeden. Men stelt dat de adem zich niet beperkt tot de longen, maar dat de āenergieā door organen en ledematen stroomt. Fysiologisch is dit niet mogelijk. De ademhaling (vasthouden en/of persen) is onnatuurlijk en staat haaks op normale fysiologische functies.
Tijdens ademoefeningen wordt vaak nadruk gelegd op de ābuikademhalingā (diafragmale ademhaling). Adempauzes worden onnatuurlijk lang vastgehouden, zonder rekening te houden met persoonlijke behoeften. Sommige yoga-vormen kennen de persademhaling, waarbij de adem snel wordt ingeademd en krachtig wordt uitgeblazen. Deze persademhaling verhoogt de druk op hart- en bloedvaten en kan onder meer hoofdpijn veroorzaken. Voor mensen met hoge bloeddruk, astma of bronchitis is deze ademhaling af te raden.
Een ander bezwaar zijn de langdurige, statische lichaamshoudingen. Je kunt er leniger van worden, maar ze verhogen ongeoefend ook de kans op afknelling van banden en zenuwen in het bewegingsapparaat. Zonder professionele opbouw loop je op termijn risico op lichamelijke problemen.
Er een grote behoefte aan ontspanning in onze dolgedraaide wereld! DƔt is de onderliggende hulpvraag...!
Alternatieven
Veel mensen in het Westen doen aan yoga, niet uit spirituele overwegingen, maar om te ontspannen. Vandaar het advies van menig huisarts: ga op yoga. Er is een grote behoefte aan ontspanning in onze dolgedraaide wereld! Dat is de onderliggende hulpvraag, daar gaat het om. Yoga 'de' manier om te ontspannen noem ik een wat eenzijdig advies, er zijn alternatieven.

TIKVA
Een prachtig alternatief voor christenen is TIKVA. Dit Bijbelse alternatief bestaat al twintig jaar in Zweden en wint ook terrein in Nederland. TIKVA, Hebreeuws voor hoop, verwachting en geloof, past perfect binnen een Bijbels-holistische visie op gezondheid voor geest, ziel en lichaam. De methode is geĆÆnspireerd door Psalm 23: āDe Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets.ā Tijdens TIKVA worden unieke bewegingen gecombineerd met instrumentale aanbiddingsmuziek en het overdenken en proclameren van Bijbelteksten. Daar gaat kracht van uit Ć©n ontspanning. Bewegingen zoals het opheffen van de handen of buigen in aanbidding verbinden lichaam, geest en ziel en nodigen uit tot rust, hoop en overgave aan God. Zo gebruik je je lichaam om God te eren, echter zonder spirituele oosterse invloeden die andere goden eren.
Pilates
Een ander alternatief is PilatesĀ ā mits op de juiste wijze onderwezen. Het lijkt aan de buitenkant een beetje op yoga, maar is wezenlijk anders. Pilates is een vorm van grondoefeningen die ontspanning geeft, maar tegelijkertijd doelgericht de dieper gelegen rug-, buik- en bekkenbodemspieren traint. Het is een functionele training, ook wel core stability training genoemd.
Pilates kan lichamelijk ontspannend zijn, net als yoga, maar het doel is anders. Yoga is van oorsprong bedoeld als meditatieve vorm, terwijl Pilates puur lichamelijk is: sterker, strakker en leniger worden. Pilatesoefeningen verbeteren samenwerking tussen spiergroepen, zoals rug en buik, onderrug en bekkenbodem, of nek- en schouderpartij. Je hebt er direct profijt van in het dagelijks leven.

Wandelen
Ook wandelenĀ is een prima alternatief en een fijne manier om te ontstressen. Je kunt er heerlijk je hoofd mee leeg maken en het kan altijd en overal. Geweldig..! Bovendien helpt het tegen tal van kwalen. Wandelen is een ātopmedicijnā voor spieren, botten, hart- en bloedvaten, longen, hersenen, darmen, diabetes, depressie, slapeloosheid, overgewicht en zelfs sommige vormen van kanker. Dit āwondermedicijnā is zonder recept verkrijgbaar. Lees hier meer., Bekijk ook het filmpje van dr. Mike Evens voor de wetenschappelijke onderbouwingen.
Pak de echte oorzaken aan
Wil je Ʃcht van stress en onrust af? Zoek dan naar de onderliggende oorzaken, zodat je het probleem bij de wortel kunt aanpakken. Misschien zit je in een ongezonde relatie of werk je op een plek die je uitput... Of misschien draag je oud zeer met je mee, dat opgeruimd moet worden omdat het als onkruid voortwoekert in jouw levenstuin. Deze problemen los je niet op met yoga en ook niet met pilates of wandelen. Graaf wat dieper en reken af met de echte oorzaken. Beste advies: breng je nood bij God. PrƔƔt met Hem (bid). Hij belooft dat als je Hem oprecht zoekt en wil kennen zoals Hij gekend wil worden, Hij gaat antwoorden en ingrijpen.
Je zult versteld staan hoeveel inzichten je ontvangt als je biddend gaat wandelenĀ met God en de Heilige Geest om raad vraagt. De Heilige Geest wil graag jou innerlijke gids zijn in Gods Koninkrijk en wil je leiden en bijsturen. Wandel in Gods bestemming voor je kostbare leven. Blijf dicht bij de Goede Herder die Zijn leven voor jou heeft gegeven.
© Auteur: Rosaline Ratering-McDonald, oprichtster van Gezond & Weldoen, medisch geaccrediteerd stoppen met roken coach (KABIZ), voormalig pilates instructor (Fysio Physics); gezonde leefstijlcoach (www.gezondeleefstijlcoach.nl), voedingsdeskundige/ontwikkelaar G-eetplan; lid Vereniging Arts en Leefstijll; ontwikkelaar train de trainer MPACT leefstijl training voor bedrijven (NRTO erkend); docent (CRKBO geregistreerd). Voor contact mail naar rosaline@gezondenweldoen.nl Voor bedrijven zie linkedin.
Comments