google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Yoga ja, yoga nee?!
Je hebt last van stress en onrust en de huisarts adviseert: ga op yoga... Je wilt van je stress en onrust af dus ga je dat advies opvolgen. Maar van binnen knaagt er iets. Kan het zijn dat de Heilige Geest je iets probeert duidelijk te maken? Laten we de bron van yoga onderzoeken en kijken of er alternatieven zijn om van stress en onrust af te komen.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat yoga een ontspannend effect heeft en gezondheidsvoordelen kan hebben onder bepaalde voorwaarden. Er zijn verschillende yoga-vormen. Sommige zijn niet meer of minder dan grondgymnastiek in combinatie met ontspannende ademhalingsoefeningen, andere zijn meditatieve vormen die bedoeld zijn om in contact te komen met goddelijke energie.

De spirituele achtergronden van meditatieve yoga en de kern van het Evangelie - hereniging met God door Jezus Christus als enige weg en waarheid- staan echter in de basis lijnrecht tegenover elkaar. Voor mensen die Jezus Christus als Zoon van God niet kennen of niet met Hem te maken willen hebben, is deze bewering een grote dwaasheid. En voor veel anderen zijn alle goden - zo men al in een God gelooft - één pot nat. Waar zou je je druk om maken? Maar als je voor Jezus hebt gekozen en zijn verlossingswerk serieus neemt, lees dan toch even verder.

Oorsprong

Yoga komt van oorsprong uit het Hindoeïsme. Het is een vorm van meditatie, een godsdienstbeoefening die tot doel heeft je in contact te brengen ‘met de goden in de kosmos en met de goddelijke vonk in jezelf.’ Als je bij Jezus hoort en Zijn stem kent, dan weet je dat Hij de enige weg tot God is. Als je een bewuste keuze hebt gemaakt voor Jezus, dan ben je spiritueel gezien overgebracht van 'het rijk van de duisternis' naar Koninkrijk van Zijn Zoon van de Liefde.'' (Kol. 1:13) Yoga als weg tot het goddelijke gaat voorbij aan de onbeschrijflijke liefdesdaad van Jezus, toen Hij voor je stierf aan het kruis. Yoga gaat uit van zelfverlossing. Jezus biedt genade aan, je kunt zelf de weg naar God niet zelf banen, dat heeft Hij voor je gedaan met Zijn offer aan het kruis. Zijn offer had als doel de scheiding tussen jou en God de Vader weg te nemen, om jou te verenigen met God. Je kunt jezelf niet verenigen met God of jezelf verlossen, zoals yogi’s beweren. Ze brengen mensen op een dwaalspoor met het idee van zelf-verlossing door middel van lichaamshoudingen (asana's), meditatie en ademoefeningen.

Lichamelijke bezwaren

Naast spirituele overwegingen kunnen er fysieke bezwaren zijn tegen yoga, waarover je niet vaak iets hoort of leest. Wetenschappelijk onderzoek toont óók aan dat yoga blessures kan veroorzaken en bestaande klachten kan verergeren (lees hier meer) . En soms worden positieve resultaten beloofd die die met een korrel zout genomen mogen worden (lees hier).


Toegewijde yoga leraren hebben een jarenlange opleiding achter de rug en zullen je leren om door middel van houdingen en ademhaling je onbewuste (vegetatieve) zenuwstelsel te beïnvloeden. De ademhaling (vasthouden en/of persen) is echter onnatuurlijk en staat haaks op de normale fysiologische functies. Men zegt dat de ademhaling zich niet tot de longen beperkt, maar dat de adem (‘energie’) door verschillende organen en ledematen zou stromen. Dit berust op suggestie, het is fysiologisch gezien immers niet mogelijk.

Tijdens ademoefeningen wordt bij yoga voornamelijk de ‘buik-ademha­ling’ (diafragmaal middelste deel) benadrukt. Adempauzes worden onnatuurlijk lang vast gehouden, geen reke­ning houdend met de persoonlijke behoefte. Sommige yoga-vormen kennen de persademhaling, waarbij de adem snel wordt ingeademd en kort en krachtig wordt uitgeblazen. Die persademhaling verhoogt de druk op hart- en bloedvaten en kunnen voor onder meer hoofdpijn zorgen. Voor mensen met een hoge bloeddruk, astma en bronchitis is de onnatuurlijke persademhaling ronduit af te raden.

Een ander bezwaar tegen yoga vormen de langdurige statische lichaamshoudingen. Je kunt er vanwege de statische rek leniger van worden, maar houdingen verhogen ook de kans op afknelling van de banden in het bewegingsapparaat en van de zenuwen. Als je de training door de jaren heen niet professioneel genoeg opbouwt, heb je kans op lichamelijke problemen.

Alternatieven

Veel mensen in het Westen doen aan yoga niet uit religieuze overwegingen, maar om te ontspannen. Want ontspanning - daar is grote behoefte aan. Yoga brengt de productie van rustgevende alfa-golven in de hersenen op gang. Maar dat doen bidden (!), meditatie, sporten en bepaalde stadia in je slaap ook voor je! Yoga als énige mogelijkheid om te ontspannen is volgens mij dus een wat eenzijdig advies.En er zijn genoeg alternatieven. Pilates – mits op de juiste wijze onderwezen – is één van die alternatieven. Het lijkt een beetje op yoga maar is totaal iets anders. Pilates is een vorm van grondgymnastiek en geeft, net als yoga, ook ontspanning. Je traint er bovendien doelgericht je dieper gelegen rug-, buik- en bekkenbodemspieren ermee. Het is een vorm van functionele training, corestability training om precies te zijn,.

Zowel yoga als pilates kunnen lichamelijk zeer inspannend zijn, maar er zijn trainingstechnisch gezien verschillen. Yoga is bedoeld als vorm van mediteren, Pilates is een puur lichamelijke methode om doelgericht de dieper gelegen rug,- buik- en bekkenbodemspieren te verstevigen en om sterker, strakker en leniger te worden. Pilatesoefeningen zijn functionele oefeningen die de samenwerkende spieren in je lichaam beter laten samenwerken, bijvoorbeeld je rug en je buik, of je onderrug en je bekkenbodem of je nek- en je schouderpartij. Je hebt er concreet baat bij in het dagelijks leven.

Wandelen

Wandelen is ook een prima alternatief en een fijne manier om te ontstressen. Bovendien helpt het tegen tal van kwalen. Wandelen is een topmedicijn... Voor je spieren en je botten, voor hart- en bloedvaten, voor je longen, voor je hersenen, voor je darmen, tegen diabetes, tegen depressie, tegen slapeloosheid, tegen overgewicht en zelfs tegen bepaalde soorten van kanker. Dit 'wonder medicijn' is zonder recept verkrijgbaar. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van wandelen.
Beter idee: pak de echte oorzaken van je onrust aan!

Als je van stress en onrust af ga dan op zoek moet naar de onderliggende oorzaken, zodat je het probleem bij de wortel kunt aanpakken. Misschien zit je wel in een ziekmakende relatie of ben je op je huidige werk totaal niet op je plek.. Of heb je last van oud zeer dat opgeruimd moet worden. Dit soort dingen los je dus niet op met yoga-oefeningen en ook niet met Pilates of wandelen. Reken af met de echte oorzaken van problemen in je leven. voordat ze met jou afrekenen.


Je zult versteld staan hoeveel inzichten er in je op komen als je bíddend gaat wandelen met God en de Heilige Geest om raad vraagt. Hij is jouw innerlijke gids, in Gods Koninkrijk en Híj wil je sturen en bijsturen. Wandel in Gods bestemming voor je kostbare leven. Blijf dicht bij de Goede Herder die Zijn leven voor jou heeft gegeven.


Wil je meer weten over dit onderwerp?

In de opleiding Gezond & Weldoen Leefstijlcoach komen deze en andere bijbelse fundamenten voor een gezonde geest in een gezond lichaam uitvoering aan de orde. Met ingang van 2021 kun je je opgeven voor het webinar Yoga ja, yoga nee?! van Gezond & Weldoen. Dit wordt kosteloos aangeboden.

Geef je op voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdig updates.

Comments


bottom of page