google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Tips & tops voor professionele smoothies (ook voor beginners)




Een smoothie is een makkelijke manier om veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels binnen te krijgen zonder te hoeven kauwen. In de uitzending van Groot Nieuws Radio van woensdag 11 maart 2020 deelt drs. Esther Noordermeer, auteur van De Hemelse Voedselbank, tips & tops over de smoothie.


De ingrediënten van een smoothie zijn:

- basisvocht: vers geperst sinaasappelsap, water, (zure) zuivel of zuivelvervanger. Het basisvocht is nodig om de smoothie een vloeibare textuur te geven. De blender maar ook de staafmixer hebben het nodig dat de messen onder ‘water’ staan.

- fruit naar keuze (60%): alles kan, maar druiven en bessen met pit zijn niet geschikt. Avocado is fruit en heel geschikt. De pitjes van appel/peer kunnen erin, andere pitten niet.

- groenten naar keuze (40%): spinazie, boerenkool, wortel, komkommer.

- smaakmaker: gember (let op, gember is sterk!), peterselie, citroen- limoensap, vers muntblad, kurkumapoeder, kaneel, rauwe cacoa. In het toevoegen van smaakmakers zit de ‘hand van de meester’. Oefening baart kunst.


Smoothie als maaltijdvervanger?

Gebruik je de smoothie als maaltijdvervanger, voeg dan graan (haver, teff), zaden of noten toe.

Ook zijn smoothies zijn ideaal om supplementen aan toe te voegen die je vies vindt om te slikken. Denk aan chlorella, bijenpollen. Probeer het uit.

Doe alles in een blender en zet deze niet langer dan 1 minuut aan. Hoe langer de blender aanstaat, hoe meer zuurstof in de prut wordt geslagen. Het gehalte anti-oxidanten neemt daarmee af. Door de zuurstof die in de prut wordt geslagen reageren de anti-oxidanten en daarmee zijn ze niet meer werkzaam in het lichaam.


Praktische tips:

- smoothies maken gaat met vlagen/seizoenen. Doe het twee weken, berg de blender daarna op en haal hem bij de volgende vlaag weer tevoorschijn.

- zet je blender op de aanrecht of op een plek waar die voor het grijpen staat en laat hem daar staan. Zolang het blenderseizoen is, krijgt de blender een ereplek. Een blender achterin een keukenkastje, waarbij je op je knieën eerst spullen moet weghalen, pak je niet snel.

- wissel die ereplek af met apparaten van een ander seizoen. Na de blender, krijgt de citruspers de ereplaats, daarna de slowjuicer. Zo heb je in het ene seizoen verse jus, het andere seizoen smoothies en dan weer levende sappen van de slowjuicer. Stel jezelf niet de eis dat je het allemaal tegelijk moet doen. Dan leg de lat te hoog voor jezelf. Doe het seizoensgewijs.

- als je in het seizoen van de smoothies zit, zorg dat je altijd de ingrediënten in voorraad hebt. De aanwezigheid van de ingrediënten herinneren je smoothies te maken. En ja … het helpt als je die duidelijk zichtbaar in een grote fruitmand hebt liggen. Je moet jezelf een handje helpen om jezelf te disciplineren.

- gewassen spinazie moet op tijd worden verwerkt, anders bederft het. Koop geen grote hoeveelheid ervan.

- smoothies zijn een handige manier om oud fruit weg te werken, die halve appel op te maken, een restje yoghurt op te maken, een laagje amandelmelk enz.


Studiedag 12 mei 2020

Esther Noordermeer is gastdocente bij opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor leefstijlcoaches. Zij geeft les vanuit een bijbels holistische visie op voeding en gezondheid. Op dinsdag 12 mei 2020 verzorgt Esther weer een studiedag naar aanleiding van haar boek De Hemelse Voedselbank, met onder meer richtlijnen vanuit de Bijbel over gezonde en ongezonde vlees- en vissoorten (rein/onrein) en wat dat betekent voor moderne mens. De studiedag vindt plaats bij Esther thuis op de tot leslokaal omgebouwde voormalige hooizolder van de boerderij. Esther en haar man runnen een goedlopende rundveehouderij en houden daarbij rekening met gezondmakende bijbelse principes voor mens en dier. Interesse? Ga naar de website voor meer informatie en mail naar info@gezondenweldoen.nl voor aanmelding.




Meer praktischer tips voor een gezonde(re) leefstijl?
Download gratis het e-book De 12 basics voor een gezonder leven (62 pag.) via www.gezondeleefstijlcoach.

Comments


bottom of page