google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Uitgangspunten BRAVO leefstijlplan gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek


De uitgangspunten van de BRAVO leefstijlinterventie van Gezond & Weldoen zijn gebaseerd op uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Die tonen aan dat het naleven van de zogeheten ‘BRAVO-factoren’ daadwerkelijk bijdraagt aan een gezonder, fitter, kwalitatief beter en zelfs ook langer leven.

De BRAVO-factoren, als leidraad voor een gezonde leefstijl genoemd door onder meer ook het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, staan voor de B van voldoende Bewegen (elke dag minimaal een halfuur matig tot intensief), de R van niet Roken, de A van matig of geen Alcohol, de V van gezonde Voeding, en de O van Ontspanning en herstel.

De BRAVO-factoren zijn de peilers van het fysieke deel van het leefstijlprogramma van Gezond & Weldoen, aan de hand van een persoonlijke leefstijlcoach. Daarnaast is er aandacht voor het totaalplaatje, omdat lichaam, ziel en geest met elkaar verbonden zijn. "Omdat ieder mens uniek is, dient professionele begeleiding persoonlijk en maat aangeboden te worden," aldus Rosaline McDonald-Ratering oprichtster van Gezond & Weldoen.

Lonend

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat investeren in een gezonde(re) leefstijl buitengewoon lonend is. De kwaliteit van je leven verbetert, je bent minder vaak ziek, hebt meer energie, je bent beter bestand tegen stress, je ziet er beter uit en je veroudert minder snel. "Natuurlijk mogen we niet alles en iedereen over één kam scheren, maar minimaal eenderde tot de helft van alle ziekten en aandoeningen is een rechtstreeks of indirect gevolg van een ongezonde leefstijl en milieuvervuiling. Ook dit is door onderzoek aangetoond. Aandacht schenken aan wat je zélf kunt doen om beter in je vel te komen, is hoe dan ook echt de moeite waard," aldus McDonald.

14 jaar langer leven

Britse onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een vitale leefstijl ertoe kan leiden dat je (statistisch gezien) gemiddeld 14 jaar langer leeft. Het onderzoek vond plaats in Groot-Brittannië, in de periode 1993-2007, onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat deelnemers die er een gezonde leefstijl op na hielden (gezond eten met voldoende groenten en fruit, voldoende beweging, niet roken, matig met alcohol) gemiddeld 14 jaar langer leefden dan de personen die dat niet deden, voornamelijk door minder hart- en vaatziekten. "Wie geen enkele richtlijn voor een gezonder leven volgde, had vijf keer zo veel kans om een hartaanval te krijgen als wie ze alle vier volgde. Ook de kans op kanker was beduidend kleiner bij deelnemers met een gezonde leefstijl. Hoe minder de BRAVO-regels werden nageleefd, hoe groter de kans was om tijdens het onderzoek te sterven."

Persoonlijke leefstijlbegeleiding

De 5 BRAVO-factoren die hierboven zijn beschreven, zijn niet moeilijk. stelt McDonald. "Tenminste, als je leven in balans is! Zijn ze wél moeilijk voor je, dan ben je waarschijnlijk 'uit balans' en wordt het tijd voor echte oplossingen."

Wellicht heb je behoefte aan een professioneel steuntje in de rug, aan tijdelijk goede begeleiding. Dan ben je bij Gezond & Weldoen aan het juiste adres.

De leefstijlcoaches van Gezond & Weldoen zijn praktijkdeskundigen en gespecialiseerd in gezonde voeding, voldoende beweging én coaching. Ze staan je graag met raad en daad terzijde.

Voor meer informatie kijk op www.gezondenweldoen.nl/coachonline

Comments


bottom of page