google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Gezond & Weldoen leefstijlcoach Wilma van der Geer: "Dichter bij God, dichterbij jezelf"© Foto's: Klooster Nieuw Sion, Jan Buitinga


Gezond & Weldoen bestaat 10 jaar. Onze missie is een bijdrage leveren aan een gezondere en meer rechtvaardige samenleving, met preventie als uitgangspunt, gebaseerd op Bijbelse waarheden. We zijn gezegend om tot zegen te kunnen zijn. In de serie christencoaches met een missie portretteren we dit jaar 10 inspirerende mannen en vrouwen met wie we in de loop der jaren in contact zijn gekomen, aan de hand van 10 persoonlijke vragen.


In de tweede aflevering: Wilma van der Geer-Wibbelink, die samen met haar man Imre (foto boven) onder andere retraites verzorgt bij Klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Prolife, de Christelijke Zorgverzekeraar, komt verzekerden tegemoet in de kosten. Meer weten? Kijk op www.theambassador.nl of mail naar: wilma@theambassador.nl'Mijn hele bestaan is doordrenkt van het besef dat alles wat ik doe, bestaat omdat God bestaat'

Wilma van der Geer-Wibbelink, geboren in Zuid-Afrika, woont al 3 jaar op een prachtige plek waar wonen, werken en passies samenkomen. Hoewel ze haar toekomst oorspronkelijk buiten Nederland zag, belandde ze uiteindelijk in Klooster Nieuw Sion in Diepenveen in de provincie Overijssel, waar ze haar wortels vond.

Opgegroeid in een groot gezin en ervaring opgedaan met het delen van een huis, koesterde Wilma altijd al de wens om in een gemeenschap te leven en het leven met anderen te delen. Haar droom om een moestuin te hebben werd werkelijkheid op deze plek, waar ze samen met haar man Imre geniet van de natuurlijke rust en deel uitmaakt van een woongemeenschap. De afgelegen locatie, ver weg van de stad en de drukte, heeft haar verrassend genoeg geholpen om tot rust te komen en in balans te blijven. Het klooster motto ‘Dichter bij God, dichterbij jezelf en dichterbij de natuur’ resoneert sterk bij haar. Ondanks haar drukke en actieve levensstijl heeft Wilma net als ieder ander regelmatig behoefte momenten van rust en bezinning.

10 VRAGEN AAN WILMA VAN DER GEER


1. Waar word je blij van?

“Ik ben dol op de natuur, de vrijheid en de ruimte. Of het nu wandelen, hardlopen, racefietsen of mountainbiken is, ik ben altijd enthousiast om buiten iets te ondernemen. Mijn passie is om anderen te laten genieten van natuurervaringen. Als psychomotorisch therapeut werk ik bij Reggedok Outdoors, een ontspannen plek midden in de natuur waar jongeren (en ouders) zichzelf kunnen ontdekken. Daarnaast ben ik leefstijlcoach en gewichtsconsulent, en ik begeleid mijn cliënten het liefst buiten, wandelend in de natuur. De schoonheid en rust van de natuur helpen je om dichter bij jezelf te komen, weg van de drukte en verplichtingen van de maatschappij. Het geeft je puurheid, seizoenen, zuurstof, geuren en de stilte. Het maakt me blij als mensen een stukje van zichzelf ontdekken en teruggaan naar de basisprincipes. Voor mij is de Bijbel een praktisch boek vol wijsheden waarin onze Schepper ons laat zien hoe het leven bedoeld is. Het gebod ‘heb je naasten lief als jezelf’ staat centraal in al mijn trajecten. Veel mensen kennen het eerste deel van het gebod, het liefhebben van anderen, maar vergeten het tweede deel: jezelf. Je moet eerst van jezelf houden voordat je liefde kunt geven en delen met anderen. Zelfliefde en zelfzorg zijn dus geen egoïsme, maar een gebod om overvloedig liefde te kunnen delen.”


2. Je bent van meet af aan betrokken geweest bij Gezond & Weldoen. We kennen elkaar dus al 10 jaar. Wat trekt je aan in onze organisatie?

“Ik was al enige tijd werkzaam als psychomotorisch therapeut en had verschillende ervaringen opgedaan. Toch was ik op zoek naar meer diepgang. Ik wilde mensen preventief begeleiden om ziekte te voorkomen, zoals obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging, overmatige suikerinname en diabetes. Ik wilde mijn kennis over een gezonde leefstijl verder ontwikkelen en anderen hiermee helpen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik in aanraking met Rosaline van Gezond & Weldoen, die een inspirerende lezing gaf over gezonde voeding en de Bijbel. Het sprak me aan omdat Gezond & Weldoen een holistische benadering hanteerde, waarbij niet alleen voeding, maar ook andere leefstijlfactoren en de Bijbel een rol speelden.”


3. Jij en je man Imre verzorgen sinds 2021 retraites bij Klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Vertel er eens wat meer over.

“Imre en ik zijn in 2017 getrouwd. We hadden wel eens nagedacht over het huren van een hotelaccommodatie voor christelijke retraites, maar dat paste niet bij de essentie van waar we voor staan. Dankzij onze gecombineerde expertise en de bijzondere locatie van Nieuw Sion, hebben we een prachtig meerdaags programma kunnen ontwikkelen: gezonde leefstijlretraites vanuit een bijbels holistische insteek. We bieden dit programma nu vier keer per jaar aan. Het draait hierbij om het holistisch totaalplaatje: de rust en stilte van het klooster, gezond eten, samen bewegen en ontspannen, en dit alles ondersteund door theoretische onderbouwing. Het aanbieden van gezonde leefstijl retraites bij Klooster Sion is absoluut onze gezamenlijke droom. God zelf heeft de deuren voor ons geopend.”


4. Hoe is jullie bedrijf gegroeid?

“Als ondernemers hebben zowel mijn man Imre als ik een bijzondere reis afgelegd, eerst individueel, later samen. Zelf ben ik ooit klein begonnen met een koffiecorner in een tweedehandswinkel, maar kijk waar we nu samen staan!

Bij mijn afstuderen werd me vaak gevraagd waar ik wilde werken, maar ik geloofde niet in het traditionele carrière pad. Ik volgde altijd mijn passie en besloot mijn eigen bedrijf te starten. Mijn droom was een koffiehuis waar mensen konden samenkomen, gezonde voeding konden proeven en workshops konden volgen. Deze droom werd werkelijkheid, maar het werd bijna mijn ondergang. Als startende ondernemer gaf ik alles, maar het harde werk en de financiële druk dreigden me te breken. Ik nam de moeilijke beslissing om te stoppen met het koffiehuis en verder te gaan als leefstijlcoach.

Ik heb van alles gedaan, van wandelgroepen tot sportvoeding-advies, en ben nu op een punt waar ik samenwerk met mijn partner Imre, die gespecialiseerd is in inspanningsfysiologie en rustmetingen. Door voortdurend bij te schaven, hebben we onze focus steeds verder verfijnd. We blijven groeien en verdiepen in steeds veranderende thema's. Maar nu doen we het samen.”


5. Worden de retraites door Prolife vergoedt?

“Nog niet veel mensen zijn op de hoogte hiervan, maar ja: Prolife De Christelijke Zorgverzekeraar betaalt mee aan onze retraites. Dit is geweldig nieuws. Sinds vorig jaar, in 2022, heeft Prolife alle retraites van Nieuw Sion, inclusief onze gezonde leefstijl retraite, opgenomen in hun vergoedingsaanbod. Dit betekent dat meer mensen nu de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan deze inspirerende retraites. Bovendien biedt Nieuw Sion zelf de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief deel te nemen aan de retraite. Dit is natuurlijk fantastisch voor mensen met een kleinere portemonnee.”


6. Het kloosterleven, dat klinkt mystiek…

“Op een bepaalde manier is het dat ook wel. In het klooster ervaren we een prachtige diversiteit, en dat raakt me diep. Ieder mens is een unieke weerspiegeling van God, en samen vormen we een steeds completer beeld van Zijn grootsheid en karakter. Jezus speelt hierbij een centrale rol, de enige weg tot God. Het mystieke hieraan is dat hoe meer ik probeer het te begrijpen, hoe complexer het wordt. Jezus is een voorbeeld dat niet te verklaren valt, maar dat je kunt herkennen, ervaren en volgen naar een levende God.”


7. Wat bieden jullie naast retraites nog meer aan?

“We zijn er niet alleen voor particulieren maar ook voor bedrijven. Het aanbod gaat van persoonlijke coachtrajecten tot vitaliteitsmetingen en teamdagen. Voor het bedrijfsleven zijn er grote voordelen te behalen, zoals het verminderen van stress en het stimuleren van beweging tijdens werktijden. Een gezond bedrijf betekent gezonde en vitale werknemers, die de ruimte krijgen om goed voor zichzelf te zorgen. Het principe ‘eb je naaste lief als jezelf’ geldt hier ook. Door goed voor jezelf en je medewerkers te zorgen, kunnen zij vanuit overvloed geven en wordt de kans op een burn-out verkleind.”

8. Over welke eigenschappen moet je volgens jou als ondernemer beschikken om succesvol te zijn en een burn-out te voorkomen?

“Ik heb veel geleerd tijdens mijn ondernemersreis, met vallen en opstaan. Er zijn mensen die advies kunnen geven en kennis hebben over het opstarten van een bedrijf en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Mijn grootste tip is om niet alles zelf te willen uitzoeken en op te lossen, maar om krachten te bundelen en hulp te vragen. Aan de andere kant is het belangrijk om je eigen weg te volgen. Anderen kunnen niet altijd voor jou bepalen wat het beste is om te doen. Het beste advies voor iemand anders is niet per se het juiste advies voor jou. Het vereist constant afstemming en in contact zijn met jezelf. Voor mij is dat ook wat bij me past. Er zijn veel wegen die naar succes leiden, maar niet elke weg is geschikt voor mij. Persoonlijk ben ik nog steeds dankbaar voor een voormalige adviseur. Hij zag mijn ondernemingsplan en financiële plaatje en raadde me sterk af om op die manier te ondernemen. Juist door hem ben ik mijn passie gevolgd en heb ik mijn eigen weg gevonden. Er zijn nog steeds momenten waarop ik me afvraag hoe ik verder moet of welke stap ik moet zetten. Dan denk ik terug aan tien jaar geleden en weet ik dat waar een wil is, een weg is. Luister naar je gevoel en blijf trouw aan jezelf.”


9. Welke rol spelen de Bijbel en het christelijk geloof in jouw leven?

“Mijn hele bestaan is doordrenkt van het besef dat alles wat ik doe, bestaat omdat God bestaat. Ik geloof niet in toeval en dat alles zomaar gebeurt. Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar is het prachtig om Gods hand in alles te zien, waardoor ik samen met Imre sta waar we nu staan. Vaak zien we midden in een proces niet hoe alles samenvalt. Ook nu maken we dingen mee die we niet begrijpen. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je vertrouwt op Zijn leiding, je later de rode draad kunt ontwaren.”


10. Wie is Jezus voor jou?

“Leven met Jezus is onlosmakelijk verbonden met alles wat ik doe. Het vormt het fundament van mijn identiteit. Ik vind het beeld van Paulus zo prachtig, waar hij zegt: "Ren de wedloop die voor je ligt." Als hardloper kan ik me daarmee identificeren. Tijdens de race denk je niet constant aan het startschot, maar je geeft alles wat je hebt. Soms wil je opgeven, maar je weet dat er een finish is. Jezus is voor mij het startschot waardoor ik kan doen wat ik doe. Tijdens de race zijn er momenten van vreugde, van willen opgeven, van samen met anderen optrekken en hen inspireren. Het is een race met een innerlijke kracht die meegaat.”

Wilma’s favoriete ‘vergeten groenten’ recept:

Venkelloof pesto met pijnboompitten en walnoten.


Ingrediënten:

1 bos venkelloof klein gesneden

4 el olijfolie extra vergine

1 teentje knoflook

1 handje pijnboompitten of walnoten

scheutje citroensap

zwarte peper en zout naar wens


Zo maak je het

Knip of snij het loof klein. Schil en snij het knoflookteentje. Meng loof, knoflook, walnoten en citroensap in een keukenmachine of met een staafmixer tot het klein is. Schenk olijfolie erbij tot de massa lekker smeuïg is.Voeg eventueel zwarte peper en zout naar smaak toe.Tekst: Uit de serie Christencoaches met een missie, Gezond & Weldoen, juni 2023.


Commenti


bottom of page