google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM Recept voor linzensoep met Sjef de Kok - met een knipoog naar Jacob en Ezau
top of page

Recept voor linzensoep met Sjef de Kok - met een knipoog naar Jacob en Ezau


Ben je geen keukenprins of prinses maar zou je wél graag in een handomdraai heerlijke en gezonde maaltijden op tafel willen zetten? Er zijn allerlei manieren om dat te bereiken maar een echte topper vind ik de Slim koken app van het Voedingscentrum: super makkelijk, gratis, gezond en helemaal voor jou persoonlijk. Hier kun je hem downloaden (geschikt voor zowel PC als mobiel): download app

Je gaat via deze interactieve app ‘echt’ in gesprek met 'Sjef de kok', jouw persoonlijke keuken assistent. Je begint bijvoorbeeld met: wat zal ik vanavond eten? Hij vraagt dan om een hint. Jij zegt bijvoorbeeld: gehakt. Dan gaat hij voor je aan de slag met suggesties, waarover jullie samen overleggen, bijvoorbeeld of wel of geen peterselie in het recept mag zitten. Of: mogen er aardappelen in het gerecht voorkomen? Voor hoeveel personen kook je? Is dit wat je zoekt? Zo ja dan zet hij een boodschappenlijstje voor je klaar en kun je direct aan de slag, zo nee, dan komt hij met een andere suggestie. Je kunt ook aangeven dat je een recept wilt dat past in een dieet bij een verhoogd cholesterol, of dat geschikt is bij diabetes of vrij van gluten etc.

Richtlijnen Goede Voeding

Groot voordeel: Sjef is eindeloos geduldig en geeft je veel inspiratie. Het mooie van de recepten van het Voedingscentrum is dat ze voortkomen uit de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het lijkt misschien niet zo relevant, maar dit is het wél! De richtlijnen Goede Voeding zijn tot stand gekomen op basis van degelijk wetenschappelijk onderzoek. De Gezondheidsraad verdient respect hiervoor.

Watertanden

Veel recepten in bladen of op internet spelen in op: ´ziet het er goed uit' en ga je van de aanblik watertanden? Hetzelfde geldt voor menukaarten in restaurants, zelfs in ziekenhuizen. Of het gezond is, daar sta je dan niet bij stil, je wilt het dan meteen hebben. Nú. Of het nu goed voor je is of niet! Ezau, de broer van Jacob, verloor in het Oudtestamentische tijdperk op basis van zo’n impuls zijn kostbare eerstgeboorterecht. Hij zwichtte voor de heerlijke geur van de rode linzensoep die zijn broer Jacob had klaargemaakt en hem bewust manipuleerde met voedsel.


"Ezau, de broer van Jacob, verloor in het Oudtestamentische tijdperk op basis van zo’n impuls zijn kostbare eerstgeboorterecht. Hij zwichtte voor de heerlijke geur van de rode linzensoep die zijn broer Jacob had klaargemaakt en hem bewust manipuleerde met voedsel"

Meerwaarde

Ook vandaag de dag zijn we manipuleerbaar met voedsel. Het is goed en wijs om je verdiepen in Gods leefregels. Die zijn van grote meerwaarde, ook als het gaat om gezonde voeding en gezond leven. Het heeft alles te maken op een juiste manier voor jezelf zorgen, omzien naar je naaste en rekening houden met de schepping, met oog voor duurzaamheid. Minder vlees eten bijvoorbeeld is Bijbels: goed voor jezelf, goed voor je naaste en goed voor de schepping. En ook de wetenschappelijk onderbouwde Richtlijnen Goede Voeding zeggen: maximaal 500 gram vlees per persoon week is écht voldoende. Een pond dus, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rund- of varkensvlees.

Peulvruchten en paddenstoelen, zoals in het recept van Sjef de kok hieronder, zijn geweldige vleesvervangers! Om de smaak hoef je het niet te laten. Je hebt soms alleen even een beetje hulp nodig om op gang te komen met een nieuwe levensstijl.

Vasten

Wil je naast minder vlees eten, nog een stap verder gaan dan neem je ook de andere Bijbelse voedingsvoorschriften in acht en ga je regelmatig vasten. Niet om af te vallen maar om je te verootmoedigen voor God en Zijn de stem beter te verstaan. Ook neem je bijvoorbeeld geen varkensvlees, of andere 'onreine' voeding zoals garnalen of paardenvlees. Je bestemming in de eeuwigheid hangt er niet van af, maar het is wél beter voor je gezondheid in het hier en nu.

Wil je hier meer over weten bezoek dan één onze studiedagen over Bijbel, gezondheid en voeding, of lees het geweldige boek De Hemelse Voedselbank, van drs. Esther Noordermeer, één van de gastdocenten van Gezond & Weldoen."

RECEPT RODE LINZENSOEP MET SHII-TAKE

(Bron: Voedingscentrum, receptenapp Slim Koken)

Voor 2 personen

200 gram rode linzen

2 stengels bleekselderij

1 winterwortel

1 prei

Groentebouillon tablet met minder zout

Stukje gember wortel

1 sjalot of kleine ui

0,5 Spaanse peper

150 gram shii-take

1 eetlepel olie

Bereiding:

1.Was de linzen.

2.Maak de groenten schoon. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes, de wortel in plakjes en de prei in ringen.

3.Kook de linzen in 400 ml water met de bouillontablet in ca 20 min gaar. Voeg na 5 minuten de bleekselderij toe. Kook de laatste 10 min de wortel en de prei mee.

4.Schil de gember en rasp het stukje.

5.Maak de sjalot schoon en snijd hem klein.

6.Maakt de shii-takes schoon met een borsteltje of vochtig keukendoekje (niet onder de kraan) en snijd ze in plakken.

7.Fruit de sjalot met de gember op zacht vuur in hete olie.

8.Pureer eventueel de helft van de linzen met de groenten met een staafmixer of in een keukenmachine.

9.Bak de rode peper mee en de shii-takes kort mee met de sjalot.

10.Roer dit door de linzensoep.

Over de auteur De schrijfster van dit artikel Rosaline Ratering McDonald (Arnhem, 1962) is de oprichtster van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor christen leefstijlcoaches. Naast CRKBO geregistreerd vakdocent leefstijl coaching is ze onder gediplomeerd voedingsdeskundige, KABIZ geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en grondlegster van Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl). Ze is mede-oprichtster van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl). Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en meer rechtvaardige samenleving.

© Alle rechten voorbehouden – Gezond & Weldoen




Wil je meer gezonde leefstijltips?

Download gratis e-book Pure voeding, met o.a. veel magnesium en vitamines met name vitamine B en C, is goed om je lichamelijke weerbaarheid op peil te brengen. Naast de 5 BRAVO basics zijn er nog 7 basics van groot belang, waaronder aandacht besteden aan je geestelijk welzijn. In mijn e-book De 12 basics voor een gezonder leven kun je e.e.a. in makkelijk leesbare hoofdstukken terugvinden. Het e-book is tijdelijk gratis verkrijgbaar via mijn persoonlijke website www.gezondeleefstijlcoach.nl.


bottom of page