google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Ontwijnen: een aanrader voor iedereen die van wijn houdt 'maar niet verslaafd is'


Het boek Ontwijnen en het bijbehorende online programma van auteur Jacqueline van Lieshout is een absolute aanrader. Vooral voor iedereen die regelmatig wijn drinkt 'maar niet verslaafd is’. Let op de aanhalingstekens, want feit is dat alcohol een zwaar verslavende drug is.

Als alcohol nu uitgevonden zou worden, zou het verboden worden. Zo slecht is het, lees ik op pagina 60 van haar boek. Maar dat ene glas rode wijn per dag, dat was toch jarenlang zogeheten gezond? Recente onderzoeken, onder meer gepubliceerd in het vooraanstaande medische vakblad The Lancet, spreken dat tegen.

‘Drink met mate’ is dus onzinnig en zelfs gevaarlijk advies “Dat klopt,” zegt professor Ellen Kampman van Wageningen Universiteit. “Je zegt toch ook niet: snuif cocaïne met mate?”

Steeds meer artsen onderschrijven: er is géén gezonde ondergrens.

En hoe zenuwachtiger je van deze boodschap wordt, hoe harder je het nodig hebt om te horen.

Issues

Hulde aan Jacqueline van Lieshout die, in de tijd dat ze nog wél wijn dronk, de veelzeggende bijnaam 'Flesje' had. Wat een lef om met die mededeling naar buiten te komen! Eerder schreef zij boeken over gezonde voeding, zoals de bestseller 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel' (2010 en 2016) en Het tempelkookboek (2012). Van Lieshout heeft doorleefd dat afscheid nemen van alcohol drinken de nodige issues blootlegt. Gezond eten, veel bewegen en fijne massages: dáárover praten is cool en trendy… Maar de wijn laten staan, dat was voor haar en is voor velen toch wel een 'dingetje’.

Mooier

Naast alarmerende feiten over de harddrug alcohol staat er gelukkig ook heel veel goed nieuws in haar boek. Bijvoorbeeld dat geen alcohol drinken niet alleen gezondheidswinst op levert, maar dat je er bij gevolg ook mooier van wordt. De lijst met 21 voordelen van een alcoholvrij leven op pagina 112, zal tegen menig paar dovemansoren gezegd zijn, maar toch: Ontwijnen bevat een boodschap die bij herhaling gehoord aangeboden moet worden. Of je het nu al gelooft of niet: een leven zonder wijn is ook leuk. Uiteindelijk veel leuker zelfs dan een leven met alcohol, stelt Van Lieshout.

Om te beginnen viel ze in een jaar tijd 17 kilo af. 17 kilo! Een ander groot beautyvoordeel van stoppen met alcohol is dat je beter slaapt. En sorteert onmiddellijk effect: je ziet er mooier en frisser uit. De kwaliteit van je huid verbetert, je bent fitter en ook sporten wordt ineens een stuk makkelijker om vol te houden. Ongecontroleerde eetbuien komen minder vaak voor en je krijgt meer zelfvertrouwen.

Inspirerend

Het boek Ontwijnen is zo inspirerend, met humor en openhartig geschreven, dat je niet anders kunt dan het in één ruk uitlezen. Voor echt ‘ontwijnen’ heb je inspiratie nodig, motivatie en herkenning. Daarom is er niet alleen het boek, maar ook een website, ter ondersteuning. Via de site kun je een korte, driedelige cursus downloaden om over je eigen alcoholgebruik na te denken. Tevens bestaat sinds kort de mogelijkheid om deel te nemen aan een intensiever online programma, van 90 dagen, onder leiding van Jacqueline van Lieshout en vijf ‘ontwijnen’ coaches, allemaal ervaringsdeskundigen.

Een geweldig initiatief. Daarom hef ik, met Jacqueline van Lieshout en haar coaches, het glas met alcoholvrije inhoud, en zeg ik ‘JA’ tegen ontwijnen. Op onze gezondheid!

Kijk op:

Rosaline McDonald-Ratering

Gezondheidscoach / oprichter Gezond & Weldoen voor leefstijlcoaches met een missie

,© Alle rechten voorbehouden:

bottom of page