google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Gezondere leefstijl in het basispaket


©Foto: PR Gezond & Weldoen

Maatregelen om een gezondere levensstijl te ontwikkelen, komen volgend jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat dan om adviezen om bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te bewegen en overgewicht tegen te gaan, onder leiding van een arts, coach of diëtist, heeft minister Bruins bekendgemaakt.

"De gedachte is dat soms bijvoorbeeld iemand die diabetes heeft ervan af kan komen, niet door insuline te gebruiken, maar door gezonder te leven", zegt Bruins. Hij denkt ook dat de kosten voor andere, duurdere vormen van zorg dan lager uitvallen.

Verder worden de vergoede categorieën voor zittend ziekenvervoer uitgebreid en wordt vanaf volgend jaar ook oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling.

Zwaardere typen paracetamol (van 1000 milligram) die via de apotheek worden besteld, en bepaalde vitaminen komen juist niet meer voor vergoeding in aanmerking.

Per saldo leveren de maatregelen de minister een besparing op van 20 miljoen euro. Dat geld wordt grotendeels gebruikt om de eigen medicijnbijdrage die ouderen en chronisch zieken betalen, te kunnen verlagen.

bottom of page