google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

De Bijbel en voeding: waarom het belangrijk is om gezond te eten


Wat leert de Bijbel ons over voeding? En waarom is het belangrijk om als christen gezond te leven? Visie sprak met Rosaline McDonald en Anniek Sturm van het opleidingsinstituut Gezond & Weldoen. Rosaline McDonald is oprichter van Gezond & Weldoen en docent coaching bij voeding en beweging.Anniek Sturm is gewichtsconsulent bij Voedzaam (www.voedzaamadvies.nl) en docent Bijbel & Voeding bij Gezond & Weldoen.

Voor Rosaline lijdt het geen twijfel: zeker als christen is het belangrijk om gezond te eten. Waarom? “Uit respect voor je Schepper, je bent van Hem. Je bent deel van Gods schepping en daar moet je zuinig op zijn. Ook maakt een gezonde levensstijl je gelukkiger. Je hemelse Vader heeft jouw welzijn op het oog en geeft daarvoor richtlijnen. Als je van jezelf houdt, zorg je op een verantwoorde manier voor jezelf, en kun je ook beter voor anderen zorgen. Daarnaast: je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen. Jezus heeft een heel hoge prijs betaald voor jouw leven en jouw vrijheid. Ga dus uit respect voor je Schepper niet nonchalant om met je gezondheid.”

Lichamelijk goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat? “Met betrekking tot voeding betekent dat: rommel eruit, gezonde voeding erin. Maar ook: voldoende bewegen, ontspannen, en breken met slechte gewoonten of verslavingen. Een manier om hiermee te breken, is onder meer vasten. Dat helpt bij het doorbreken van vaste patronen. Soms is ook professionele hulp nodig. Wees dan nederig en vraag om die hulp."

Wat zegt God in de Bijbel precies over gezond leven en eten? “Met name in het Oude Testament staat veel over eten, denk aan de voorschriften rondom rein en onrein eten. De voedselwetten in de Bijbel zijn bedoeld om de leefomstandigheden in onze maatschappij zo gezond mogelijk te maken. De teksten in de Bijbel zijn dus bedoeld voor ons heil, niet om andere mensen mee om de oren te slaan. Er staat nergens: je mag geen alcohol drinken. Of – in het Nieuwe Testament – je mag geen varkensvlees eten. Of het verstandig is, is een tweede. We zijn vrij van de veroordeling van de wet, maar de wet op zich is niet fout. Verdiep je in Zijn aanwijzingen en ontdek de liefde en wijsheid die erin zitten. Dan krijg je automatisch meer respect voor God en zal het verlangen om goed voor jezelf, je naaste en de schepping te zorgen, toenemen.”

Eten volgens de richtlijnen van de Bijbel. Voor veel mensen klinkt dat niet echt aantrekkelijk. Want mag je dan nog wel iets eten? “De vraag impliceert een gevoel van ‘mij wordt tekortgedaan’, zoals Eva dacht dat God haar met die ene verboden appel tekortdeed. Maar God geeft ons juist leven en overvloed. Je doet jezelf tekort als je je ogen daarvoor sluit. Eva was niet langer op God gericht, maar op de verleiding van voedsel. Genieten van voedsel mag! Maar maak gezonde keuzes die overeenkomen met de voedingsvoorschriften in de Bijbel. Vertrouw erop dat God het beste met je voor heeft. Kies voor volwaardige voeding, inclusief bijvoorbeeld voldoende vitamine B12. Niets is lekkerder dan puur en onbewerkt eten, vol van smaak.”

Zou je als christen geen varkensvlees meer moeten eten? “Je moet niks, je mag sinds het nieuwe verbond alles eten. Maar varkensvlees verteert minder goed in een menselijk lichaam dan rundvlees, kip of vis. Dus waarom zou je je lichaam ermee belasten? Schoonheidsspecialisten adviseren cliënten met acne niet voor niets de consumptie van varkensvlees te verminderen – of zelfs geheel te vermijden. Puur en onbewerkt eten, veel groenten en fruit, en veel water drinken is het beste schoonheidsdieet ter wereld.”

En hoe zit het met het drinken van alcohol? “Het is geen populaire boodschap, maar alcohol past niet in een gezond voedingsprogramma. Het bevat lege calorieën, het brengt de bloedsuikerspiegel uit balans en bevordert de opslag van ongezond buikvet. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 1 glas alcohol per dag, maar het Wereld Kanker Fonds adviseert een ‘zero’ alcoholbeleid. Steeds meer artsen nemen dat advies over."

Hebben jullie tips voor mensen die gezonder willen leven maar niet helemaal hun dagelijkse schema willen veranderen? • "Eet wekelijks volwaardige voeding volgens de richtlijnen. De eetmeter van het Voedingscentrum kan je hier goed bij helpen. • Eet parttime vegetarisch of word ‘flexitariër’. (Elke dag vlees is niet Bijbels, dat hebben we zelf bedacht.) Begin met 1 dag in de week, bouw uit naar 2 of 3 dagen. Vegetarisch eten kan ook, maar let erop dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. • Eet meer vis, meer groenten en meer fruit. • Drink elke dag minimaal 2 liter water. • Drink geen alcohol. • Beweeg voldoende. De mens is gemaakt om dagelijks minimaal 15 km te wandelen."

De zomer komt eraan: iedereen wil nu natuurlijk gezond en fit voor de dag komen. Wat zijn tips voor een gezond zomers recept? "Bijbelse ingrediënten zijn volle granen, noten, zaden, pitten, peulvruchten, groenten en fruit. Hiermee kun je heerlijke hapjes maken, zeker in de zomer! Vul je maaltijden aan met een kleine hoeveelheid vlees of vis, zuivel, eieren en zoet matig met honing."

Het favoriete gerecht van Rosaline en Anniek

Broccolisalade met granaatappel Verdeel 2 stronken verse broccoli in roosjes en snijd deze (als dat nodig is) in hapklare stukjes. Snijd de stronk in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes. Doe de broccoli in een schaal, samen met 1 kleine, rode gesnipperde ui, de pitjes uit 1 granaatappel, 150 gram rozijnen en 75 gram geroosterde zonnebloempitten. Schep goed om. Voeg 250 ml yoghurt, en naar smaak peper en zout toe. Schep met je handen alles goed om en zorg ervoor dat alle broccoliroosjes bedekt zijn met yoghurt.

Tip: traditioneel wordt deze salade met mayonaise gemaakt. Deze versie is lichter, maar je kunt natuurlijk ook mayo gebruiken, of halfom. Gebruik sojayoghurt en je hebt een veganistische versie. Voor een eiwitrijkere variant gebruik je Skyr.

Meer weten?

Rosaline en Anniek organiseren op 24 april, 12 juni en 4 september speciale scholingsdagen rondom het thema Bijbel&voeding.

bottom of page