google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

De 4 grote voordelen van voldoende beweging


Onderzoek toont aan dat investeren in een leefstijl met voldoende beweging loont! De kwaliteit van je leven verbetert, je bent minder vaak ziek, hebt meer energie, je bent beter bestand tegen stress, je ziet er beter uit en je veroudert minder snel.

Voldoende lichaamsbeweging en sport in het bijzonder heeft vier grote voordelen: het is goed voor je gezondheid, het is onmisbaar om op gewicht te blijven, het vergroot je belastbaarheid en het maakt blij. Iedereen die op sportief gebied zijn of haar draai gevonden heeft, kan dit beamen. Sporten maakt blij, alleen omdat je er beter uitziet als je regelmatig traint, maar óók omdat sporten je een goed gevóel geeft, dat wil zeggen: als je een manier hebt gevonden die bij je past. Voor de één is het voetballen op zaterdagochtend, voor de ander een uur spinning op maandagavond en weer een ander gaat voor twee keer per week krachttraining.

Bewegen als medicijn

Herodicus was één van de eerste geleerden die al in 500 jaar voor Christus het belang van gezonde voeding en uitgebalanceerde trainingsprogramma’s voor de gezondheid beschreef in zijn boeken. Ook de vader van de geneeskunde, Hippocrates die leefde van 460-377 voor Christus in Kos Griekenland, schreef lichaamsbeweging voor bij allerlei aandoeningen. Hij wordt beschouwd als de vader van de geneeskunde omdat veel van zijn bevindingen vandaag de dag nog door artsen gebruikt worden. Eén van zijn uitspraken was: “Lopen is het beste medicijn”. De Griekse geleerde Gladuius Galenus, ook wel bekend als Galen (131-201) beschreef in zijn boeken de risico’s van te weinig beweging voor de gezondheid. En hij gaf aan dat beweging pas nut had als het intensiéf gebeurde. Wat voor de een intensief was, zo stelde hij, was voor de ander te matig. Daarom moest gekeken worden naar de ademhaling. Oefeningen moesten zo intensief zijn dat de ademhaling ervan omhoog ging.

Voldoende bewegen – dagelijks minimaal een half uurtje matig tot intensief – en sporten zijn goed voor je gezondheid. Voor herstel heb je namelijk bouwstoffen en voedingstoffen nodig. Die voedingsstoffen zitten in het bloed en voor een optimale doorbloeding heb je voldoende beweging nodig. Door gebrek ontstaat degeneratie met als gevolg: het dunner worden van de spieren (atrofie), afbraak van spiervezels (sarcopenie), afname van de spierkracht, afname van de coördinatie van de gewrichten, stijvere gewrichten, dunner gewrichtskraakbeen, overgevoeligheid voor onder andere pijnprikkels, afname van de belastbaarheid en functieverlies.

Voldoende bewegen daarentegen vermindert o.a. depressiviteit, gewrichtsklachten, overgewicht, rugpijn, stress, hoge bloeddruk, benauwdheid, astma, hoofdpijn en zelfs vermoeidheid! Ook bij mensen met diabetes (suikerziekte) is bewezen dat een aanpak zonder bewegen op lang termijn weinig succes heeft en leidt tot meer medicijn gebruik en meer hartinfarcten. Dus: blijf in beweging, dagelijks. Bouw het rustig op. Zoek een beweegactiviteit dat bij jou past. Als je onzeker bent over wat je wel en niet kunt, sport dan onder goede begeleiding!

Gezonde geest

Een gezonde geest in een gezond lichaam’ is geen loze kreet, je lichaam en je geest vormen werkelijk een eenheid. Zo bevordert cardiotraining, minimaal 15 tot 20 minuten matig tot intensief en onafgebroken (dus niet: stop start), de aanmaak van ‘natuurlijke drugs’ zoals serotine, dopamine en endorfines. Dit zijn natuurlijke stemmingsverbeteraars die er onder meer voor zorgen dat je relaxeter in het leven kunt staan, méér kunt genieten, minder stress of pijn ervaart en een frisser gevoel krijgt in je hoofd.

Als je je opgefokt voelt of ontstemd en je traint je desondanks toch even flink in het zweet, dan verbetert bijna altijd je stemming. Het líjkt niet alleen alsof je de stress uit je lijf sport, het ís ook zo. De adrenaline die door je lijf giert is namelijk bedoeld om in actie te komen! Doe je dat niet dan kan stress zich tegen je keren in de vorm van onverklaarbare vermoeidheid, stijve spieren, benauwdheid, hartkloppingen, maagklachten, hoge bloeddruk e.d. Breng je daarentegen de doorbloeding in je lichaam goed op gang door regelmatig flink te sporten, dan krijgen de organen in je lijf een gezonde boost. En dat geeft een opgewekt, alert gevoel.

Een ander blijmakend voordeel is dat je lichaamstemperatuur stijgt met 2 tot 3 graden. Dit leidt tot een fijn gevoel van behaaglijkheid, ongeveer hetzelfde gevoel dat je krijgt als je in een lekker warm bad zit. Mensen die regelmatig aan sport doen blijken beter in staat dit plezierige gevoel vast te houden.

Tenslotte brengt lichaamsbeweging de hersenen ertoe ‘alfagolven’ op gang te brengen, relatief langzame golven die een aanwijzing zijn voor een gevoel van welbevinden en ontspanning. Het zijn dezelfde golven die optreden tijdens ontspanningsoefeningen, meditatie, gebed en in bepaalde stadia van je slaap. Je hebt ze nodig voor herstel van de vele indrukken die dag in dag uit op je af komen. Om dit voordeel op te roepen is het niet eens nodig om heel intensief te trainen. Alfagolven komen al op gang tijdens rustigere beweegvormen, zoals wandelen, of pilateslessen.

Totaalaanpak

Tenslotte, beweging is een onmisbaar onderdeel van een totaalaanpak die nodig is voor optimale vitaliteit. Natuurlijk mogen we niet alles en iedereen over één kam scheren, maar éénderde tot de helft van alle ziekten en aandoeningen is een rechtstreeks of indirect gevolg van een ongezonde leefstijl en milieuvervuiling. Dat is aangetoond door onderzoek van overheidsinstanties. En: niet of onvoldoende bewegen is schadelijk voor de gezondheid. Sterker nog: niet bewegen, leven als een ‘coach patatoe’, is net zo dodelijk als het roken van een pakje sigaretten per dag.

Onderzoek toont aan dat investeren in een leefstijl met voldoende beweging loont. De kwaliteit van je leven verbetert, je bent minder vaak ziek, hebt meer energie, je bent beter bestand tegen stress, je ziet er beter uit en je veroudert minder snel. Britse onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een vitale leefstijl ertoe kan leiden dat je (statistisch gezien) gemiddeld 14 jaar langer leeft. Het onderzoek vond plaats in Groot-Brittannië, in de periode 1993-2007, onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat deelnemers die er een gezonde leefstijl op na hielden (gezond eten met voldoende groenten en fruit, voldoende beweging, niet roken, matig met alcohol) gemiddeld 14 jaar langer leefden dan de personen die dat niet deden, voornamelijk door minder hart- en vaatziekten. Wie geen enkele richtlijn voor een gezonder leven volgde, had vijf keer zo veel kans om een hartaanval te krijgen als wie ze alle vier volgde. Ook de kans op kanker was beduidend kleiner bij deelnemers met een gezonde leefstijl.

Met andere woorden: pak je agenda, maak een afspraak met de belangrijkste persoon in je leven – dat ben jezelf - en: kom in beweging!

Wat is ‘voldoende bewegen’?

Wat is 'voldoende bewegen'? Om gezond te blijven hebben volwassenen minimaal 5 x per week minimaal 30 minuten matige tot intensieve beweging nodig, bij voorkeur in combinatie met 2 per week intensievere sportbeoefening. Kinderen hebben minimaal 1 uur (!) per dag flinke beweging nodig.

Begin met wandelen, elke dag een half uur. Als die basis er is, kun je uitbouwen naar 1 of 2 keer per week sporten, een uur of anderhalf uur intensief bewegen en flink zweten. Je zult het verschil – een goed gevoel en een betere conditie – snel ervaren, vaak al binnen 1 of 2 weken.

Foto:

Vrouwen lopen voor Vrouwen (PR)

© Rosaline Ratering, oprichter van de landelijke leefstijlorganisatie Gezond & Weldoen. Rosaline is vitaliteitcoach, voedingsdeskundige, sportdocent en auteur van boeken over leefstijl en sport.

bottom of page