google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM

The Lancet: ´Ook voedingsmiddelenindustrie verantwoordelijk voor jaarlijks miljoenen doden´


Grote foodmultinationals dragen bij aan de wereldwijde stijging in hartziekten, kanker en diabetes. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt daarbij dezelfde tactieken als de tabaksindustrie, die de volksgezondheid te ondermijnen. Dit stelden onderzoekers in een publicatie op 12 februari 2013 in The Lancet.

'Er is bewijs dat de voedsel-, drank- en alcoholindustrie dezelfde tactieken en strategieën als de tabaksindustrie gebruikt om de maatregelen voor de volksgezondheid te ondermijnen', is de conclusie van een wereldwijde analyse van de universiteit van Melbourne. Het onderzoek is in het toonaangevende tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Volgens de wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen onder meer op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. In 2010 overleden wereldwijd ruim 34,5 miljoen (!) mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes. Dit komt neer op 65% van alle doden in dat jaar.´Heilloze weg´

Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. “Zelfregulering is zoiets als inbrekers je sloten laten installeren”, vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. “Je voelt je

maar je bent het niet.”

Partnerschappen op vrijwillige basis tussen voedingsindustrie en publieke organisaties werpt niet voldoende vruchten af. Voedingsbedrijven geven gezondheidswetgeving juist vorm in hun eigen voordeel. “Ze verdraaien onderzoeksresultaten en lobbyen bij politici om hervormingen in de gezondheidszorg te voorkomen”, stellen de wetenschappers in The Lancet.

De enige oplossing is volgens hen regelgeving. “Regelgeving of de dreiging daarvan, is de enige manier om grote voedingsmiddelenbedrijven te veranderen. De industrie moet onder druk worden gezet om te veranderen”, stellen de wetenschappers in een reactie in Engelse krant The Guardian.

Een lastige opgave is het wel, waarschuwen ze, in een wereld die wordt gedomineerd wordt door voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoete frisdranken en alcoholische dranken waarop veel marketing wordt toegepast.

Reactie industrie

De publicatie in The Lancet die de voedingsindustrie beschuldigt van ondermijning van de volksgezondheid gaat aan veel zaken voorbij, stelt Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in een reactie. De FNLI vindt de publicatie in The Lancet te zwart-wit. De wetenschappers zouden 'aan veel zaken voorbij zijn gegaan'. "Bovendien lijkt het meer een opiniestuk dan een wetenschappelijke studie," aldus de directeur van de FNLI in een interview van Maurice de Jong in VoedingNU.De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.


Bronnen:

The Lancet, 12 februari 2012

VoedingNu, februari 2013.

Parool, februari 2013


Deze blog is eerder gepubliceerd via Gezond & Weldoen (www.gezondenweldoen.nl)

Aangesloten bij:

 

 

logo Ik zoek christelijke hulp.jfif

Sponsor van:

Volg ons:

Contact:

Mail: opleidingen@gezondenweldoen.nl

Telefoon: (31) (6) 48 43 97 61

KvK nummer: 09174397

BTW: NL 001544384B38

Bank nummer:  NL03ABNA 0445.39.40.48

 

©2020  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.. PRIVACY VERKLARING >>>