google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?
top of page

Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?





Huisarts Lieneke van de Griendt – praktiserend sinds 1995 – constateert dat veel patiënten met chronische aandoeningen ondanks alle medische inspanningen niet genezen. Zij krijgen medicijnen voorgeschreven die symptomen onderdrukken, maar ze blijven chronisch ziek en moeten vaak de rest van hun leven medicijnen blijven slikken.


Wat gaat er eigenlijk precies mis in hun lichaam en waarom gebeurt dit? Als we dat weten, zouden we dan ook zónder medicijnen de gezondheid kunnen verbeteren van patiënten met chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten, multiple sclerose, reuma, schildklierproblemen of zelfs psychische klachten?


Het microbioom: een nieuw vak

Haar boek ‘Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?’ is een must voor iedere arts die zich afvraagt of het voorschrijven van medicijnen wel bijdraagt aan ware genezing. Door terug te grijpen op basisvakken van de medische opleiding (o.a. biochemie, fysiologie en immunologie) en het bestuderen van een nieuw vak – het microbioom (de gezonde darmbacteriën) – gaat Lieneke van de Griendt op zoek naar de antwoorden. Dankzij haar transparante taal en heldere uitleg is dit boek ook zeer interessant voor de patiënt die de juiste beslissingen wil nemen voor zijn of haar eigen natuurlijke herstel. Het boek is verkrijgbaar via onder meer de link naar haar website: Lieneke van de Griendt


Geschenk uit de hemel

Medicijnen zijn – in veel gevallen - een geschenk uit de hemel. In veel gevallen, maar niet altijd. Het ligt er maar net aan wie ze verstrekt en met welke bedoelingen. De positieve kant: zonder antibiotica zouden we massaal doodgaan van simpele infecties. Zonder anesthetica en krachtige pijnstillers zouden chirurgen niet kunnen opereren en zou een blindedarmontsteking al fataal zijn.


17.000 medicijndoden in Nederland per jaar

Er is ook een negatieve kant. Medicijnen zijn niet altijd veilig (zacht uitgedrukt) en sommige maskeren slechts de oorzaken van ziekten. Zo blijven werkelijke oorzaken onbesproken en kan de ziekte voortwoekeren

Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen medicijnen. Ik ben tegen het mísbruik van medicijnen en tegen de woekerwinsten die ermee worden gemaakt.

Sommige medicijnen maskeren de oorzaken van ziekten. Zo blijven werkelijke oorzaken onbesproken en kan de ziekte voortwoekeren. Onze Schepper heeft ons heil op het oog, voor lichaam, ziel en geest. Het maskeren van ziekten brengt ons verder van huis. We moeten nadenken wat er gebeurt, de waarheid onderzoeken en biddend in actie komen waar nodig. Er is namelijk niet alleen een praktische maar ook een ethische kant.


Wist u dat verkeerd medicijngebruik jaarlijks duizenden mensenlevens kost? In Nederland sterven naar schatting tussen de 17.000 en 20.000 mensen door verkeerde medicijnen en/of verkeerd gebruik. Dat is bijna net zoveel als het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt door roken (22.000 personen). Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden bedroeg vorig jaar 610.


Een internationaal gerenommeerd forensisch onderzoekster, gespecialiseerd in sterfgevallen onder verdachte omstandigheden, baarde in 2015 opzien. Humerto Tan interviewde voor RTL Late Night Selma Eikelenboom. Het gesprek kunt u hier onder terugzien. "Het meest schokkende aldus de geïnterviewde, "is dat niemand er serieus aandacht aan schenkt." Waar blijven de kamervragen??





Medicijnen zijn niet altijd veilig (zacht uitgedrukt) en sommige maskeren slechts de oorzaken van ziekten. Zo blijven werkelijke oorzaken onbesproken en kan de ziekte voortwoekeren.


Duistere kant .

De controle op nieuwe medicijnen os niet altijd zuiver. Voordat een medicijn goedgekeurd wordt, moet de geneesmiddelenindustrie onderzoek overleggen dat aantoont dat het werkzaam en veilig is. Bizar genoeg mogen de bedrijven dit onderzoek in eigen beheer laten doen, terwijl er vele manieren zijn om de resultaten te manipuleren. Op die manier kun je gemakkelijk de werkzaamheid van een medicijn overdrijven en bijwerkingen verdonkeremanen. Zo meldt de industrie zelf dat de zeer dikwijls voorgeschreven cholesterolverlagers in drie procent van de gevallen spierpijn als bijwerking hebben. Onafhankelijk onderzoek toont echter aan dat dit in zestig procent van de gevallen voorkomt, dus twintigmaal zo veel!


Wie meer wil weten over deze duistere kant in onze samenleving, leze ook het boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad van Peter Gøtzsche. Het boek vuurt in hoog tempo goed gedocumenteerde beschuldigingen af op de geneesmiddelenindustrie, overheden en artsen. De aantijgingen betreffen corruptie en omkoping, maar ook het veroorzaken van grote hoeveelheden onnodige doden onder de gebruikers van volstrekt onnodige en vaak niet-werkende medicijnen. De farmaceutische industrie komt ermee weg door manipulatie van onderzoek en omkoping van artsen.



Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen medicijnen. Ik ben tegen het mísbruik van medicijnen, tegen de woekerwinsten die ermee worden gemaakt en tegen de misleiding van schijnveiligheid.

Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen medicijnen. Ik ben tegen het mísbruik van medicijnen, tegen de woekerwinsten die ermee worden gemaakt en tegen de misleiding van schijnveiligheid.



Leefstijl aanpassen vaak effectiever dan medicijnen slikken

Hoe dan ook: het is hoog tijd voor hervormingen. Een trendbreuk in de zorg lijkt onvermijdelijk. Steeds weer blijkt dat betrekkelijk kleine aanpassingen in de leefstijl veel effectiever en veiliger zijn dan medicijnen slikken. Artsen schrijven massaal cholesterolverlagende middelen voor, want welke arts wil nu een dodelijke hartaanval van een patiënt op zijn geweten hebben? Het blijkt dat bij hoog risicopatiënten die reeds een hartaanval hebben gehad, dertig patiënten gedurende vijf jaar moeten worden behandeld met een cholesterolverlager om één leven te sparen. Ook hier is verandering van leefstijl veel effectiever. En de beroemde Nurses’ Health Study toont o.a. aan dat een stevige wandeling van slechts een halfuur per dag het aantal hartdoden met veertig procent verlaagt; dat is dus meer dan tienmaal zo effectief als cholesterolverlagers.


Sommige medicijnen maskeren de gevolgen van een ongezonde leefstijl. Laten we eerst dáár eens wat aan doen voordat we naar de zoveelste pil grijpen.


En zo zijn er talrijke voorbeelden. Ben je terneergeslagen of zit het even tegen? Ga wandelen (een topmedicijn) of hardlopen! Bewezen effectiever dan de 'happy pills', geen bijwerkingen zoals seksuele stoornissen en bovendien nog gezond ook. Sommige medicijnen maskeren de gevolgen van een ongezonde leefstijl. Laten we eerst dáár eens wat aan doen voordat we naar de zoveelste pil grijpen.














God heeft ons heil op het oog, niet ons onheil

Kortom, we moeten waakzaam zijn, ons verstand gebruiken, de waarheid onder ogen zien en bidden om wijsheid. Als medicijnen onheil brengen komt dat niet van God. Onze Schepper heeft ons heil op het oog, niet ons onheil (Jer. 29:11). Als we de Bijbel bestuderen zien we dat Hij gezondheid voor ons wil, voor ons lichaam, onze ziel en onze geest – voor de hele mens – in relatie met Hem. Het maskeren van ziekten zonder te onderzoeken wat de onderliggende oorzaken van ziekten zijn, brengt ons verder van huis. .We moeten nadenken wat er gebeurt, de waarheid onderzoeken en biddend in actie komen waar nodig. Sommige medicijnen maskeren de gevolgen van een ongezonde leefstijl. Laten we eerst dáár eens wat aan doen voordat we naar de zoveelste pil grijpen.



Meer praktische tips over gezonde voeding en een gezonde(re) leefstijl download je gratis in het e-book De 12 basics voor een gezonder leven (62 pag.) via www.gezondeleefstijlcoach


Over de auteur


De schrijfster van dit artikel Rosaline Ratering McDonald (Arnhem, 1962) is de oprichtster van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor christen leefstijlcoaches. Zij is onder meer gediplomeerd voedingsdeskundige, docent leefstijl coaching, KABIZ geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en grondlegster van Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl). Ze is voorzitter van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl). Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en meer rechtvaardige samenleving.




Geraadpleegde bronnen:

‘Studeerden wij medicijnen of geneeskunde,’ van huisarts Lieneke van de Grient, april 2021

RTL Late Night, mei 2016

HP De Tijd april 2014

NRC Handelsblad november 2018





bottom of page