google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Mental coach Hans Diederix van de film De 7 spiegels: 'Het gaat erom van wíe je bent'


Gezond & Weldoen bestaat 10 jaar. Onze missie is een bijdrage leveren aan een gezondere en meer rechtvaardige samenleving, met preventie als uitgangspunt, gebaseerd op bijbelse waarheden. We zijn gezegend om tot zegen te kunnen zijn. In de serie christencoaches met een missie portretteren we dit jaar 10 inspirerende mannen en vrouwen met wie we in de loop der jaren in contact zijn gekomen, aan de hand van 10 vragen.


In de eerste aflevering: voormalig politiemedewerker Hans Diederix (op de foto's hieronder met bril) uit Ede die een van de hoofdpersonen speelt in de indrukwekkende film De zeven spiegels. De film is tot juni 2023 te zien op New Faith Network en daarna op Youtube. Een aanrader, maar let op: kijkadvies 18 jaar+





1. Wie is Hans Diederix?


“Ik ben een kind van God, 33 jaar geleden kwam ik tot levend geloof. Dat heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Als kind van God heb ik na vallen en opstaan uiteindelijk de blik op ‘oneindig’ kunnen richten, waardoor alles een doel en zin heeft. Mijn dochter zei over mij: ‘Wat mij betreft zijn een paar mooie dingen die God in jouw heeft gelegd; het verlangen naar studeren- en begrijpen- en vertellen over Zijn woord, een waarheidszoeker, iemand die gaat voor diepte en de waarheid, die mensen wil opbouwen en helpen, iemand die zichzelf wil verbeteren voor Gods aangezicht.’


Ik heb ruim 40 jaar bij de politie gewerkt. Daar heb ik veel mooie, maar soms ook moeilijke dingen mogen doen. In mijn latere dienstjaren was ik mental coach voor collega’s.

Het mentale aspect van ons menszijn is waanzinnig interessant. Dit blijft me boeien en ik lees en leer hier nog dagelijks over. Waar ik kan draag ik deze kennis en praktische vaardigheden over op anderen door spreekbeurten en presentaties. Verder leid ik samen met mijn beste vriend een groep van 12 mannen en ik zit momenteel in een opleidingstraject om e-coach te worden bij jesus.net


Ik ben gelukkig getrouwd met mijn Jannet en vader van 3 heerlijke kinderen, opa van 2 kleinkinderen. Ik heb 2 honden en 3 fietsen, want om in balans te blijven moet je blijven bewegen. We proberen zo gezond mogelijk te leven en voeding en beweging horen daarbij. Jannet en ik hebben in 2020 samen uit interesse een opleiding gevolgd bij Gezond & Weldoen. De cursus werd destijds in Veenendaal gegeven. Voor ons een thuiswedstrijd, dat kwam mooi uit.


Mijn favoriete bezigheden zijn de Bijbel overdenken, fietsen, van het goede leven genieten, lezen, sporten, natuur, fotograferen, films, filosoferen. Ik wil graag een positief verschil maken, iets bijdragen, mentale veerkracht promoten en doceren. Ik hou ervan nieuwe dingen te proberen. Mijn fietsreis vorig jaar van zo’n 1400 km naar Italië met tentje en matje, is daar een mooi voorbeeld van. Ik heb daarmee meer dan €5500,- opgehaald voor een goed doel. "


2. Wat is jouw drive in het leven?


“Wat mijn drive in het leven is, meer dat wat dan ook, is altijd weer en altijd meer ontdekken hoe immens groot en wijs en majestueus en genadig en liefdevol en mysterieus God is door Zijn zoon Jezus Christus mijn verlosser en Koning, door Zijn oneindig rijke en diepe Woord en door Zijn prachtige veelkleurige schepping. En dat mogen uitdragen en doorgeven aan de mensen die op mijn pad komen, that’s what makes me tick."



3. Diezelfde passie en missie zien we bij jou terug in de hoofdrol van psychiater in de film De 7 spiegels. Het is niet je eerste film. Hoe ben je zo het filmvak ingerold, wat trekt je erin aan?


“Ik werd in 2015 voor het eerst gevraagd door een jonge talentvolle cineast Jacob Carl Pauw van Pauw media. Meestal werd ik getypecast: soms als een oudere, wijze man, dan weer als engel en de laatste keer als psychiater. Het is een hele aparte en mooie ervaring om van dichtbij mee te maken wat er allemaal komt kijken bij het produceren van zo’n film. Het verhaal, het scenario, de personages en acteurs, de dialogen, de techniek, de uitlichting, de shots, het filmboek, de scenes en takes, het geluid, de sfeer, de locatie, de rekwisieten, de montage en vooral natuurlijk het eindproduct. "



4. De rol als psychiater in De 7 spiegels lijkt je op het lijf geschreven. Klopt dat?


"Ja, dat klopt. Ik speel een belangrijk personage maar het is een bescheiden rol qua screentime en tekst. Eigenlijk hoefde ik mijzelf niet heel erg in te leven in deze rol en niet veel te acteren omdat de rol heel dicht bij mijn persoon ligt. Mensen helpen dat is wat ik wil."



5. In welke films heb je nog meer gespeeld?


“In Providentia en in De levensles van Koen onfatsoen en in De 7 spiegels. Allemaal uitgebracht door Pauw media. De eerste twee staan al op Youtub. De 7 spiegels komt te zijner tijd ook op.”



6. De 7 spiegels is niet een ‘gezellige’ film die je op zaterdagavond op de bank met je familie gaat zitten kijken om te chillen. Het is een indringende film, met een indringende boodschap. Ralph is de hoofdpersoon. Jij bent in de film zijn psychiater. Wat gebeurt er nou eigenlijk?


"Nadat Ralph zijn beide ouders verliest worstelt hij met een depressie. Op een regenachtige dag heeft Ralph een van zijn gebruikelijke afspraken met de psychiater. Ongebruikelijk als het is, voelt de psychiater zich deze keer genoodzaakt om Ralph een dramatisch verhaal te vertellen, aan de hand van een schilderij aan de muur genaamd 'De Christenreis’ naar het gelijknamige boek van John Bunyan. Vervolgens verschijnen 7 spiegels in de vorm van personages: Onwetend, Koppig, Verslaving, Beïnvloedbaar, Roekeloos, Hopeloos en Werelds Wijze. De spiegels reflecteren 7 negatieve eigenschappen of trekjes van de hoofdpersoon Ralph."



7. Je zou dus kunnen zeggen dat de hoofdpersoon in botsing komt met 7 versies van zichzelf?


"Ja, maar dan overdreven uitvergroot. De film heeft door die uitvergroting een hoog komedie gehalte. Het geeft een tragi-komisch effect. Alle 7 spiegels uitten rebellie en Ralph begrijpt maar niet waarom ze zo hardnekkig zijn, totdat hij er dus achter komt dat dat allemaal stukjes van hem zijn!"



8. Voor wie is de film bedoeld en waarom is het belangrijk dat mensen de film zien?


“De film is bedoeld voor iedereen die zichzelf nog niet goed kent. Zelfreflectie, zelfonderzoek het vinden van je ware identiteit in Jezus, is een sleutel in het leven. Zelfbeheersing is ook een onderdeel van de vrucht van de Geest. Uiteindelijk gaat het in het echte leven echter niet om wie je bent maar om ván wie je bent. De film kan je hierover aan het nadenken zetten en richting geven.”


“De film is bedoeld voor iedereen die zichzelf nog niet goed kent. Zelfreflectie, zelfonderzoek het vinden van je ware identiteit in Jezus, is een sleutel in het leven."


9. Vasthouden aan de waarheid kost je in de film uiteindelijk je leven. Heb je in het echte leven ook wel eens offers moeten brengen omwille van de waarheid?


"Ja. dat offeren is iets wat ik bijna dagelijks doe of in ieder geval zou moeten doen, namelijk mijzelf, mijn wil, mijn verlangens, mijn ego, mijn autonomie, mijn zelfrechtvaardiging, mijn zelfverlossing. Het klinkt altijd zo gek dat het een offer is terwijl je het zelf ook wil. Ik denk dan altijd aan wat Paulus zei in Romeinen 7. Ik ben ook wel vrienden verloren omdat ik bepaalde grenzen niet wilde overschrijden. Tim Keller, een bekende Amerikaanse prediker en voorganger in New York, stelt dat ons ego zeer opgeblazen is en onder hoge spanning staat. Bij het minste geringste doet het van zich spreken: dan zijn we beledigd en boos, of staan we op ons zogenaamde recht. De hele dag zijn we met ons ego bezig. Terwijl als het ego goed zou functioneren we het nauwelijks zouden moeten opmerken. Je denkt tenslotte ook nooit aan je grote teen maar pas alleen als hij zeer doet, dan merk je ineens: hé ik heb een grote teen anders niet toch? We hebben allemaal pijn in onze ziel, we zijn eenzaam, gekwetst en of gewond en camoufleren dat, ook voor onszelf, met een ongelooflijke vindingrijkheid aan valse voorwendsels, leugens, opschepperij en hoogmoedig gedrag etc. Mijn ervaring is dat minder aan jezelf denken enorm bevrijdend kan zijn en ook is als je het werkelijk toepast. Denk liever aan een ander dat is een betere focus. Vergelijk Filippenzen 2: 3: Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle nederigheid de ander belangrijker dan uzelf. Of zoals C.S. Lewis het zei: ‘Don’t think less of yourself, but think of yourself less! Bevrijdend is dat. "


"Jezus: Oorsprong en Doel van alles wat ik ken en ben en heb (...)"


10.Wie is Jezus Christus voor jou?


Hieronder een klein stukje uit een soort van lofzang die ik schreef tijdens mijn dagelijkse wandelingen door bos en hei.


Jezus:

Oorsprong en Doel van alles wat ik ken en ben en heb.

Gulle Gever van Genade zo gigantisch groot

Van onvoorstelbaar diepe allesomvattende opofferende Liefde, van onwankelbare Trouw en Toewijding, van oneindig Geduld, van nooit aflatende Bemoediging en Hoop, van duizelingwekkende veelkleurige Wijsheid, van ongekende Kennis, van wonderbaarlijke wonderen, van verlichtende en vrijmakende Waarheid,

Van ongelooflijke duizelingwekkende Creativiteit en Scheppingskracht:


Schepper:

Van juichende vergezichten en jubelende landschappen, van bruisende oceanen en ontzagwekkende bergketens,

Van een enorm en immens uitgestrekt universum met schitterende ontelbare sterrenstelsels.

Van oogverblindende en unieke schepselen, van tongstrelende smaken, van opwindende aanrakingen en gevoelens, van heerlijke geuren mooie kleuren en van prachtige klanken die onze ziel in vervoering brengen en ons meenemen naar anders onbereikbare plaatsen en sferen.


Jezus, mijn Verlosser:

Sterk, Standvastig, Onoverwinnelijk en Betrouwbaar

U bent mijn Vriend, mijn Voorbeeld,

Mijn Vrede, mijn Verlangen

En mijn Vreugde,

Mijn Blijvende Blijdschap,

Mijn Bron van levend water,

Het levende Brood,

De enige weg, de waarheid

En het leven zelf voor eeuwig en eeuwig.


Veroveraar en Vervuller van mijn hart, Genezer van mijn ziel, U wil ik, U zoek ik, U gehoorzaam ik, U dien ik, U aanbid ik, U prijs ik.”



Tekst: Uit de serie Christencoaches met een missie, Gezond & Weldoen, april 2023.










bottom of page