google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Stoppen met roken of vapen? Met professionele hulp gaat het beter. Lees de inspiratiesnacks!


We zijn ons er allemaal van bewust: roken en/of vapen is verre van gunstig voor onze gezondheid. Merkbare korte termijn nadelen zijn onder andere een verminderde weerstand (wat je vatbaarder maakt voor ziekten zoals corona) en een afname van je conditie. Daarnaast is het een flinke aanslag op je portemonnee: dagelijks een pakje sigaretten roken kost je jaarlijks al snel tussen de 2.500 en 3.000 euro! Elke haal en elk pufje betekent letterlijk het inhaleren van een potentieel dodelijke leugen.Stoppen met roken is geen gemakkelijke taak en lukt vaak niet bij de eerste poging. Vaak zijn er vijf, zes en ons nog meer serieuze stoppogingen nodig om van de verslaving af te komen. Een goede voorbereiding is daarom essentieel voor een kansrijk begin, óók als je opnieuw wilt stoppen.

Het goede nieuws is dat je er niet alleen voor staat. Professionele hulp is (kosteloos) beschikbaar. Jouw zorgverzekeraar dekt namelijk de kosten van zowel een professionele coach als eventuele hulpmiddelen, zonder dat dit ten koste gaat van je eigen risico!


Kosteloos: coaching en hulpmiddelen

Iedereen die wil stoppen met roken, kan elk jaar gedurende drie maanden kosteloos professionele coaching ontvangen, inclusief hulpmiddelen en eventuele medicijnen in overleg met de eigen huisarts. Een voorwaarde is dat je gemotiveerd bent om (opnieuw) te stoppen en dat de coach KABIZ-geregistreerd is, wat betekent dat ze een hbo-opleiding hebben en ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister voor Beroepen in de Zorg. De coaching wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, een regeling die is ingevoerd sinds 1 januari 2020 als onderdeel van het preventie-akkoord. Via Gezond & Weldoen kunnen we je aanmelden voor een traject en in contact komen met een geschikte coach.

Ook je eigen huisarts kan je bijstaan in het stoppen met roken, met ondersteuning van een team van praktijkondersteuners die gespecialiseerd zijn in stoppen met roken coaching. Kies wat het beste bij jou past.Hardnekkige verslaving

Nicotineverslaving is extreem hardnekkig. Mensen raken vaak op jonge leeftijd verslaafd aan roken, meestal zonder zich bewust te zijn van de gevolgen. Nicotine is zeer verslavend omdat één trek aan de sigaret binnen 7 seconden een signaal naar je hersenen stuurt om het gelukshormoon dopamine aan te maken, wat een zalig gevoel en schijnbare ontspanning geeft. Omdat de beloning zo snel en effectief is, denken je hersenen: 'Hé, dat gaat makkelijk. Dat voelt goed, dat willen we vaker!'

Voordat je het weet, ben je verslaafd en heb je de controle over roken verloren. Verleidingen liggen vervolgens op de loer om je verslaafd te houden, terwijl fabrikanten zonder scrupules nog meer verslavende stoffen aan sigaretten toevoegen om klanten vast te houden.Wat is nicotine?

Nicotine is een giftige stof die de aanmaak van het gelukshormoon dopamine stimuleert. Het is dé verslavende stof in tabak. Nicotine is een snelwerkende drug; stop je met gebruiken, dan halveert het nicotinegehalte in het bloed al na anderhalf uur, wat leidt tot een leeg, onrustig gevoel. Na langere tijd zonder nicotine word je nerveus, onzeker, geagiteerd en prikkelbaar. Als je weer rookt of andere nicotineproducten gebruikt, wordt snel nieuwe nicotine aangevoerd, waardoor de onaangename gevoelens verdwijnen. Je voelt je tijdelijk weer ontspannen, maar dan begint het verhaal van voor af aan: je zit gevangen in een vicieuze cirkel.Nicotine:

  • Stimuleert de afgifte van adrenaline

  • Prikkelt het zenuwstelsel, wat leidt tot opgejaagdheid

  • Verhoogt de hartslag en vernauwt de bloedvaten

  • Doet de temperatuur in handen en voeten dalen en de bloeddruk stijgen.Ben je christen en wil je stoppen met je rookverslaving? Hier zijn 4 inspiratie snacks.


1. Besef: je lichaam en ziel zijn bedoeld als een tempel voor de Heilige Geest

Ben je christen en wil je loskomen van je (rook-)verslaving? Besef om te beginnen dat God je van je vijanden wil bevrijden, niet van je 'vrienden'. Zolang je de sigaret als je beste maatje beschouwd, ben je nog niet toe aan een serieuze stoppoging. Maak er dan eerst een gebedszaak van.

Waarom zou je afscheid nemen van de sigaret? Er zijn veel redenen te geven. Eén ervan is dat je lichaam en ziel bedoeld zijn als een tempel voor de Heilige Geest (1 Kor 6 : 19). De Heilige Geest wil je beste maatje zijn! En Rom. 12:1 roept ons op te leven zoals God het wil, ‘als een welgevallig offer in Zijn dienst…’


2. Verkrijg meer zelfinzicht

Het filmpje van Filmbuilders (Nuggets) laat duidelijk zien wat een verslaving betekent voor de gebruiker. Een verslaving is voor iedere verslaafde anders, maar er is altijd sprake van lichamelijke en/of mentale en/of geestelijke afhankelijkheid en/of alle drie tegelijk en/of gewoontegedrag. Ingewikkeld dus!

Stoppen met verslaving en dus ook roken vereist zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Het is maatwerk.


3. Schakel professionele hulp in

Als je een professionele stoppen-met-roken coach hebt met wie het klikt, vergroot dat de kans op succes om te stoppen met roken aanzienlijk. Je hebt tot wel tien keer meer kans op blijvend succes met professionele hulp. Je kunt kiezen voor telefonische coaching of coaching op locatie. Een traject onder leiding van een medisch geaccrediteerde rookstopcoach duurt 3 maanden.


4. Kies voor een gezonde leefstijl. Dat is altijd extra helpend bij het doorbreken van verslavingen. Download het gratis e-book De 12 basics voor een gezonder leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste basics voor een gezonder leven!Ook stoppen met roken? Stuur een e-mail naar: stoppenmetroken@gezondenweldoen.nl

We brengen je graag in contact met een professionele coach die bij je past.

© Rosaline Ratering McDonald


De schrijfster van dit artikel, Rosaline Ratering McDonald (Arnhem, 1962), is de oprichtster van Gezond & Weldoen voor christen leefstijlcoaches en pastoraal werkers. Ze is onder meer geaccrediteerd voedingsdeskundige, voormalig sportdocente, docent leefstijltraining, KABIZ-geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en voorzitter van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl). Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en rechtvaardigere samenleving


Comments


bottom of page