google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

'Geef ons heden ons dagelijks brood...'Als mensen willen afvallen en daarover contact met mij opnemen, is tegenwoordig bijna standaard de vraag: mag ik nog wel brood eten? En: klopt het dat je van koolhydraten dik wordt? Er zijn allerlei koolhydraatarme diëten in omloop, die ‘spectaculaire resultaten’ geven als het gaat om snel overtollig gewicht verliezen in korte tijd. Brood komt in die diëten niet of nauwelijks voor en daardoor dreigt brood – de gezonde variant – in een verdomhoekje terecht te komen. We moeten echter niet met het badwater het kind weggooien. Niet bróód (de gezonde variant) maar koolhydraten (de ongezonde varianten) zijn mede-oorzaak van onnodige kilo’s. Sterker nog: het eten van te veel koolhydraten, zelfs als het gaat om gezonde varianten, kan je bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloeden en voor insulineresistentie en (pré-) diabetes zorgen. En ja, dan komt ook je vetverbranding en dus ook het afvallen in de knel.


Van brood op zich word je niet dik, behalve als je er teveel van eet, de verkeerde soort uitkiest en er ongezond en dik makend beleg op doet. Van gezond brood in de juiste dosering krijg je nieuwe levenskracht, normaal gesproken. Alleen mensen met een gluten- of tarweallergie of nog erger: een intolerantie zoals coeliaki moeten, lees: kunnen geen brood eten. Het gaat hier om 1 % van de totale bevolking. De andere 99% van de bevolking kan last krijgen van brood (opgezwollen buik, kramp, verstopping) als ze ongezond brood eten of teveel.Van brood op zich word je niet dik, behalve als je er teveel van eet, de verkeerde soort uitkiest en er ongezond en dik makend beleg op doet.

Brood des levens

Gezond brood is brood dat gezond maakt, met de juiste voedingsstoffen en puur, zonder kunstmatige toevoegingen. Niet voor niets noemt de Here Jezus zichzelf het ‘Brood des Levens’. En Zijn geboortestad was Bethlehem, wat afgeleid is van het Hebreeuwse בית לחם, Beit Lechem, hetgeen Broodhuis betekent. Als brood slecht was geweest zou de Heer deze beeldspraak niet gebruikt hebben. Zelf in het Onze Vader bidt de Heer ons voor: 'Geef ons heden ons dagelijks brood..'

Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam.

We komen direct bij de kern van de zaak. Tweeduizend jaar geleden, toen de Heer op aarde was, werd brood anders gebakken dan nu. De mensen maakten eerst zelf een mengsel van water en meel en kweekten het zorgvuldig en geduldig op tot ‘zuurdesem’ (het heet zuurdesem omdat het zuur ruikt en smaakt), dat is: een desem- of gistcultuur met miljoenen gezonde onzichtbare bacteriën (je darmen zijn er dol op). Ze gebruikten dát middel om door hun brooddeeg te mengen en het rustig te laten rijzen. Tegenwoordig ‘hebben we daarvoor geen tijd’ en gebruiken we bakkersgist om brood zo snel mogelijk te laten rijzen. Fabrieksbrood kan zelfs binnen een paar uur gemaakt worden. Als je er gevoelig voor bent merk je dat je door het eten van fabrieksbrood zélf een dikke, ‘gerezen’ buik kunt krijgt.

Ook de kwaliteit van het gebruikte meel, de tarwesoort, speelt een grote rol. Vroeger, in de tijd dat Jezus op aarde was, bevatte de graankorrel (door de Heer eveneens veelvuldig gebruikt in beeldspraak onderwijs) nog alle goede, volle natuurlijke voedingsstoffen die door God in de schepping waren gelegd. Tegenwoordig is dat anders, de grond is meer uitgeput en in fabrieken worden gezonde deeltjes (het vliesje om de graankorrel) uit het meel gehaald en vervolgens bewerkt met commerciële geur-, kleur- en smaakstoffen. Alleen 100% volkoren meel en 100% volkoren brood is nog echt zoals God het bedoeld had voor de mens om te eten. Let dus op de etiketten.


Gezond brood is brood dat gezond maakt, met de juiste voedingsstoffen en puur, zonder kunstmatige toevoegingen. Niet voor niets noemt de Here Jezus zichzelf het ‘Brood des Levens’.

Gezondheidsraad

Alléén brood eten is ook niet gezond, je hebt meer nodig. Gezond 100% volkoren brood bevat – naast vitamines en mineralen – koolhydraten. Naast koolhydraten heeft de mens dagelijks eiwitten en (gezonde) vetten nodig. De verdeling die de Gezondheidsraad aanbeveelt en energieprocenten per dag is: 40 tot 70 % koolhydraten, 20-25% eiwitten en 20-40% vetten (bij overgewicht 20-35%). Voor vet geldt: nooit meer dan 10% verzadigd vet (dat zit in volle zuivelproducten en vlees; met andere woorden: eet deze producten niet of met mate, er zitten ook goede voedingsstoffen in). Goede bronnen van gezonde koolhydraten zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Koolhydraatrijke producten die arm zijn aan voedingsstoffen, zoals vooral frisdranken, koek en snoep, kunnen beter in beperkte mate of zelfs niet worden genomen als je wilt afvallen.


Als je er gevoelig voor bent merk je dat je door het eten van fabrieksbrood zélf een dikke, ‘gerezen’ buik kunt krijgt.


Bijbelse richtlijnen en natuurwetten

Een gediplomeerd voedingsdeskundige of diëtist gebruikt bovengenoemde percentages van de Gezondheidsraad voor een op maat gemaakt menu voor individuele cliënten. De Eetmeter van het Voedingscentrum gaat er ook van uit maar levert in mindere mate maatwerk. De menu’s van Leefstijlplan natuurlijk in balans gaan ook uit van deze berekeningen en zijn afgestemd op individuele behoeften. Het is een uniek programma omdat bijbelse basisprincipes erin verwerkt zijn (zoals: zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten, minder vlees, geen schadelijke rode e-nummers e.d.).

Gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten: je lichaam heeft ze nodig om op alle fronten (organen, spieren, hersenen, botten etc.) optimaal te kunnen groeien, herstellen en functioneren. Dit is gebaseerd op door God gegeven natuurwetten in de schepping. Gezonde, langzame koolhydraten (100% volkoren producten, groenten, fruit, en ook: noten, zaden) heb je nodig voor je energie om de dag fit en vitaal door te komen. Ook je hersenen werken op (gezonde) koolhydraten.


Je kunt de natuurwetten aan je laars lappen en denken dat je geen koolhydraten nodig hebt, maar dan vergis je je en krijg je op den duur de rekening gepresenteerd. Je kunt ook besluiten de natuur te volgen en er optimaal gebruik van te maken met inachtneming van wetenschappelijk onderbouwde kennis. Je kunt je ook verdiepen in de spijswetten in de Bijbel en voeding voor en na de zondeval. Dan ontdek je dat de richtlijnen van de Gezondheidsraad en de richtlijnen van de Bijbel ten aanzien van voeding (grotendeels) met elkaar overeenkomen. Er zijn wel een paar verschillen, zie zitten in onderwerpen zoals vasten, vlees en vis (rein of onrein), een geweldig interessant onderwerp op zich!


Topsporter of bankzitter? Dat maakt veel verschil!

Ben je een topsporter (en train je dagelijks tussen de 4 tot 6 uur) dan heb je veel gezonde koolhydraten nodig, tussen de 60 en 70%. Heb je een zittend beroep en moet je keihard je best doen om dagelijks aan je minimaal 30 minuten beweging te komen, dan heb je aan 40% koolhydraten per dag méér dan genoeg. Een paar sneetjes (gezond) brood is dan meer dan genoeg. Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 snee brood per dag voor een volwassen vrouw en 6 tot 8 sneetjes voor een volwassen man. Maar die hoeveelheden moet je wel ‘verdienen’ door er voldoende beweging tegenover te stellen. Als je een bankzitter bent en teveel koolhydraten eet, ook al zijn het gezonde koolhydraten, kun je aankomen in gewicht. Het gaat altijd om de dagelijkse totale inname van voedingsstoffen, het is altijd maatwerk! Verder heb je hoe dan ook ruim 250 gram (liefst veel meer) groenten per dag nodig, fruit en gezonde eiwitten en 1,5 tot 2 liter water, incl. groene en/of zwarte thee.


Broodnodige tips voor alledag

Terug naar brood. Wil je er verstandig mee omgaan (en er niet dik van worden) houd dan de volgende tips in acht:

1. Als je brood koopt, doe dat bij voorkeur bij de ambachtelijke bakker en kies altijd voor 100 % volkoren (tarwe, spelt, rogge).

2. Als je zelf brood bakt, kies ook dan voor 100% volkoren meel. Op internet vind je talloze tips en tops, je kunt zelfs brood bakken in de actifryer (voorbeeld voor beginners). Gevorderden kunnen zich wagen aan zuursdesem brood bakken met een zelfgekweekte zuurdesem cultuur. Voor recepten zie menuknop Groot Nieuws Radio (uitzending 03 februari 2021).

3. Bedenk hoe méér je beweegt en sport, hoe méér (gezonde) koolhydraten je je kunt veroorloven. De Gezondheidsraad adviseert per dag 40 tot 70 % koolhydraten per dag qua energie-inname.

Ongezonde koolhydraten zijn de snelle koolhydraten zoals suikers en die zitten in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Om het makkelijk te houden: eet pure en onbewerkte voeding, rechtstreeks uit de natuur.

Je kunt als gemiddelde Nederlander het best rond die 40% gaan zitten en dan uitsluitend de gezonde, langzame koolhydraten kiezen, zoals volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden. In plaats van brood kun je brood vervangende producten eten, maar vervang niet ál je brood met het oog op specifiek noodzakelijke voedingsstoffen zoals jodium.


Meer weten over Bijbel & Voeding?

Dit advies komt overeen meer onder meer het Genesis Dieet dieet van Gordon S. Tessler en de richtlijnen in De Hemelse Voedselbank van drs. E. Noordermeer). Wil je meer weten over gezonde voeding en wat de Bijbel daarover zegt, meld je dan aan voor de studiedag Bijbel & Voeding bij Gezond & Weldoen. We gaan dan dieper in op de betekenis van reine en onreine vlees- en vissoorten, zorg voor de schepping en ook het thema Vasten komt aan de orde. Voor data: zie agenda studiedagen Gezond & WeldoenLeefstijlplan natuurlijk in balans

Je kunt ook een kijkje nemen op de website Leefstijlplan natuurlijk in balans, een leefstijlprogramma van minimaal 3 maanden, met begeleiding van een leefstijlcoach die ook gespecialiseerd is in natuurlijke voeding. Zie: Leefstijlplan natuurlijk in balans.

Gratis e-book bestellen? Meer weten over een gezonde leefstijl? Gezond eten en drinken is één van de 12 basics. Download gratis het e-book De 12 basics voor een gezonder leven.Over de auteur

De schrijfster van dit artikel Rosaline Ratering McDonald (Arnhem, 1962) is onder meer gediplomeerd voedingsdeskundige, docent leefstijl coaching, KABIZ geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en grondlegster van Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl). Ze is voorzitter van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl). Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en meer rechtvaardige samenleving© Rosaline Ratering McDonald, februari 2021

Comments


bottom of page