google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Essentiële oliën: een geschenk van de Schepper en een mooie aanvulling op een gezonde levensstijl
Hoe komt het dat steeds meer mensen enthousiast raken over het gebruik van essentiële oliën? Ik ben wellness- en leefstijlcoach en vertel je er graag wat meer over. Essentiële oliën zijn een geschenk van de Schepper en een mooie aanvulling op een gezonde levensstijl!


Het gebruik van essentiële oliën komt voor eigen rekening, de zorgverzekeraar vergoedt dit niet. Dus het zijn eigen keuzes, die een sterke onderliggende motivatie nodig hebben. Die sterke motivatie is niet zomaar ontstaan, maar komt voort uit een aantal trends die het groeiende gebruik van oliën kunnen verklaren.


1. Er is een groeiende bewustwording dat het anders kan, dat preventie belangrijk is. Het vak van leefstijlcoach en het belang van gecombineerde leefstijlinterventies, is steeds meer geaccepteerd in de brede medische wereld. En als leefstijlcoach merk ik vaak dat mensen echt op zoek zijn naar een alternatieve behandelingen bij problemen zoals stressklachten, slecht slapen en overgewicht etc.


2. De rol van de complementaire zorg groeit. Als lifestylecoach zijn wij onderdeel van dit complementaire aanbod. Hierbij is alternatieve zorg aanvullend aan curatieve zorg in het reguliere circuit. Bijvoorbeeld massages, mindfulness en dus ook het gebruik van oliën past hier goed bij. ‘Complementair’ heeft ook te maken met een gecombineerde aanpak die naar het geheel kijkt. Er is een kritische blik op een grote nadruk op symptoombestrijding en er is vraag naar een aanpak die de samenhang kijkt naar de oorzaken van ziekten.


3. In een gecompliceerde en technologische samenleving is er een verlangen om terug te gaan naar de natuur. Mensen gaan op zoek naar duurzame en natuurlijke producten, die goed zijn voor de gezondheid en die eerlijk zijn geproduceerd.


4. En als laatste trend noem ik de vragen die er leven over de belangen van farmaceutische bedrijven, technische bedrijven en overheden. Zijn de keuzes die er voor ons gemaakt worden, in ons belang, in het maatschappelijk belang? Of is er een sterk financieel gedreven eigenbelang van deze grote logge organisaties?


Team d'Oterra

Deze trends komen voor mij samen in het werken met de oliën. Hoe zit dat, vraag je je misschien af? Twee aspecten werken hierin samen. Ten eerste kun je met de essentiële olie op een natuurlijke manier voor jezelf zorgen als onderdeel van een gezonde levensstijl. En als tweede is er de community (van Doterra, het merk waarmee de schrijfster van dit blog werkt, red.), een groep van enthousiaste gebruikers waar je onderdeel van uitmaakt, die je stimuleert en waar je anderen ontmoet met hetzelfde verlangen en interesse. Deze twee samen geven een boost in je bewustwording. Er blijkt veel meer mogelijk te zijn aan ‘zelfzorg’. Met een knipoog spreek ik weleens over een ‘olievlekwerking’, omdat het zo aanstekelijk is.

Een ander belangrijk aspect van het team is dat er mensen zijn met allerlei professionele vaardigheden, verpleegkundigen, artsen, therapeuten met verschillende achtergronden. Ons team is een lerende community, met veel aandacht voor educatie over het gebruik van olie, we volgen actief aromatherapie cursussen en er zijn een aantal met een aromatherapie opleiding. Dit biedt bescherming voor mensen die nieuw beginnen. Bij vragen die niet onder de categorie ‘zelfzorg’ thuishoren, is het advies: ga naar je huisarts.


Geloof en olie

Als gelovig mens ben ik dankbaar voor het kostbare cadeau van de Schepper van mijn lichaam en wat de aarde ons te bieden heeft. Een rijke bron van planten, bomen, bloemen, vruchten, zaden en grassen waaruit we kunnen putten voor ons welzijn. De ontdekking van al die natuurlijke moleculen die genezend zijn in ons lichaam, maakt me bewust van Gods zorg en liefde voor ons. Misschien herken je dat ook van je wandeling in de natuur.


In mijn bedrijf Christelijk Spiritueel Centrum benader ik geloven vanuit de ervaring. Het lichaam en de zintuigen zijn overvloedige bronnen. Bewust hiermee omgaan kan ons veel leren over wie God is, en over onszelf. In de Nederlandse kerken zijn we doorgaans rationeel georiënteerd: het cognitieve, het woord, de bijbelstudie en de preek zijn belangrijk, het lichaam is vaak een ondergeschoven kindje. Dit heeft onbalans veroorzaakt. In het CSC werk ik vanuit de visie dat het hart en het lichaam ons veel te zeggen hebben. We kunnen zowel stilte en meditatie, als massage en oliën prima vanuit christelijke geloofsovertuiging benaderen. Het hoort erbij, het kan wel, kom het ervaren, als je er met je verstand niet uitkomt.


Bijbelverhalen

Naast de verwondering over hoe de oliën als goede gaven van God in de natuur, is er de verdieping die ik door de olie in de Bijbelverhalen heb ontdekt. De Bijbel staat vol met verwijzingen, naar oliën, zalven en wierook. Het bekendste verhaal is dat van de wijzen, die na de geboorte van Jezus met Goud, Wierook en Mirre aankwamen. Jezus ontvangt bij zijn geboorte het cadeau voor een koningszoon, Goud en het kostbare Wierook, maar het derde cadeau is een verwijzing naar zijn bittere sterven.


Wist je dat mirre ‘bitter’ betekent in het Arabisch en dat het vaak bij balseming van lichamen voor de begrafenis gebruikt werd? Ook boeiend is om te lezen in het Oude Testament, hoe de priesters niet alleen voorgangers waren in de tempeldienst, maar ook parfumeurs en apothekers. Een mooi voorbeeld van integraal of holistisch werken in de bijbel.


Ook boeiend is om te lezen in het Oude Testament, hoe de priesters niet alleen voorgangers waren in de tempeldienst, maar ook parfumeurs en apothekers. Een mooi voorbeeld van integraal of holistisch werken in de bijbel.


Emotie en olie

Waar kun je olie voor inzetten? Het is ondersteunend te gebruiken ten behoeve van verschillende lichaamssystemen. Ook voor het emotioneel welzijn is er een grote diversiteit aan zaken waarvoor je olie kunt inzetten. Of je nu energie of ontspanning nodig hebt, of bijvoorbeeld emotionele ondersteuning bij stress, boosheid, verdriet of angst. Het bijzondere aan oliën is, dat ze feilloos inwerken op de relatie tussen emotionele behoeften en lichamelijke klachten. In mijn massages, gebruik ik de oliën bij de behandeling en geef dan na afloop vaak een klein proefflesje met een geschikte olie mee. Het kan mensen thuis veel geven, als ze tussen de behandelingen kunnen teruggaan naar het moment van ontspanning en veiligheid op de massagetafel. Door eigen ervaring en uitgebreide studie en testen kan ik hierin nu meer over delen: de eerste cursus ‘Emoties in Balans' staat in de startblokken."Een gezonde levensstijl is de basis voor een gezond leven en de oliën zijn daar een heel goede aanvulling op."


Hoe is het zo gekomen?

In 2016 kwam ik met de oliën van dōTERRA in contact. Eerder had ik zelf wat geëxperimenteerd met oliën in mijn massage behandelingen, met oliën en informatie van internet en de lokale winkel. Dit leverde eigenlijk geen positieve reacties of resultaten op, dus stopte ik ermee. Maanden later ontving ik bij de consulenten van dōTERRA goede informatie, hoge kwaliteit oliën en begeleiding in het leren toepassen van de olie. Na de eerste voorzichtige stapjes in het toepassen in mijn gezin en in het Christelijk Spiritueel Centrum, heb ik grondig onderzoek gedaan voordat ik me verbond aan dit bedrijf. In najaar 2016 ben ik begonnen met dit actief te delen via workshops. Inmiddels ben ik leider van een groot team van olie-gebruikers waarin educatie voorop staat.


In 2019 heb ik de opleiding Leefstijlcoach gevolgd bij Gezond en Weldoen. De leefstijlaanpak van Gezond & Weldoen met de BRAVO factoren: Bewegen, niet Roken, beperkt Alcohol, Voeding en Ontspanning, herken ik in de wellness pyramide waarmee wij in ons team werken. Een gezonde levensstijl is de basis voor een gezond leven en de oliën zijn daar een heel goede aanvulling op. Het is niet altijd makkelijk om de gezonde keuzes te maken en het toevoegen van oliën aan een leefstijl-interventie geeft mijns inziens een bijzondere meerwaarde. Ik zie in de praktijk dat het werkt en daarvoor ben ik de Schepper van de oliën dankbaar!Meer weten?

Meer weten over dit onderwerp? Luister woensdag 20 januari 2021 tussen 12.15 en 12.30 naar Groot Nieuws Radio. Presentator Laurens van de Kraats spreekt met Tjitkse Volkerink over de voor- en nadelen van essentiële oliën en hoe ze passen in een gezonde leefstijl.


Op internet valt ook veel te ontdekken over essentiële oliën, maar kijk uit, onderzoek de bron.

Wil je meer weten over het (bijbels verantwoord) gebruik van de essentiële olie?

Zie ook: www.stichtingpromise.nl over complementaire zorg in het licht van de Bijbel.

In het voorjaar gaat de volgende opleiding van start, die: Complementaire zorg in het licht van de Bijbel.


·


Over de auteur:

Tjitske Volkerink is de oprichtster van Christelijk Spiritueel Centrum (2015). Zij is stiltetrainer, masseur en wellness coach. Als pionier is zij verbonden aan de PKN en zet ze zich in om in de christelijke spiritualiteit te verbinden aan het lichaam. De missie van het centrum is mensen helpen van overleven naar leven, in verbinding met de Bron van leven .Naast haar werk in het centrum is zij presentator bij de Evangelische Omroep op NPO radio5.


Commentaires


bottom of page