google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Docent leefstijlcoaching en Tikva instructrice Anniek Sturm: warm hart voor God, schepping en mensen


Leefstijlcoach en docent Anniek Sturm is vanaf het eerste uur betrokken geweest bij Gezond & Weldoen voor christenleefstijlcoaches. In november 2023 bieden we samen een Gezonde leefstijl/Tikva verwendag aan, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Gezond & Weldoen. Hou onze nieuwsbrief dus goed in de gaten! Hier kun je alvast kennismaken met Anniek. Ze beantwoordt 10 persoonlijke vragen. Wat haar kenmerkt en wat ze heeft ontvangen, deelt ze ook graag uit aan anderen.


"Vroeger was ik echt een couch potato…"

1. Vertel wat meer over jezelf...

"Ik ben een enthousiaste vrouw met heel veel interesses: gezondheid, natuur, psychologie, gedrag, muziek, sport! Op mijn 24e ben ik voor het eerst moeder geworden en inmiddels hebben we vier kinderen, waarvan de oudste studeert en op kamers woont. In Hoofddorp, waar ik woon, ben ik regelmatig te vinden bij de recreatiegebieden waar ik graag hardloop, skeeler, in de zomer op de SUP sta en in de wijdere omgeving graag op de racefiets zit. Dit helpt me om zelf gezond en fit te blijven. Vroeger was ik echt een couch potato... Ik was veel te zwaar en had moeite om in beweging te komen en te gaan sporten. Sinds ik het roer heb omgegooid, helpt sporten en bewegen me om creatief te zijn in mijn werk, om geduldiger om te gaan met de pubers en om fysiek letterlijk beter in mijn vel te zitten. In 2009 begon mijn eigen zoektocht naar gezondheid en heb ik de opleiding tot BGN-gewichtsconsulent gevolgd. En in 2013 startte ik een praktijk in voedingsadvies. Daarna heb ik ook de opleiding tot leefstijlcoach gedaan, want ik merkte dat voeding maar één onderdeel is van een gezond leven. Net zo belangrijk zijn ontspanning, beweging, stress, slaap. Inmiddels ben ik ook Tikva-trainer om het onderdeel ontspanning en beweging door te kunnen geven aan anderen."
2. Wat is jouw missie?

"Ik zie mezelf in de eerste plaats als een gelovige vrouw met hart voor gezondheid, hart voor de schepping en hart voor anderen. Vandaaruit doe ik de dingen die ik doe: ik ben toen ik studeerde opgeleid als taalkundige en werkte in het dovenonderwijs – ook al met de droom om mensen te laten participeren. En voor mij is gezond leven ook invulling geven aan mijn identiteit en een stuk zingeving. Ik geloof dat het goede leven in ons dagelijks bestaan vrij verkrijgbaar is. Maar veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en zoeken het in moeilijke regels, diëten, dure producten, verre retreats en hebben soms irreële verlangens als het gaat om gezondheid. Terwijl ze ondertussen steeds ongezonder, gestrester en ongelukkiger worden. Mijn missie is om het goede leven voor iedereen bereikbaar te maken. Of je nu hoogopgeleid bent en welvarend bent, of in een armere sociale klasse leeft. Iedereen ademt, beweegt, eet en zoekt naar vervulling, geluk en gezondheid. Ik geloof in een God die er voor alle mensen is en die zijn schepping aan iedereen geeft. En die graag wil dat je als mens geliefd, gekend en gezond bent. Ik mag mensen helpen op deze weg om te ontdekken hoe dat goede leven er dan uitziet in je gewone alledaagse doen en laten."3. Je bent van meet af aan betrokken geweest bij Gezond & Weldoen. We kennen elkaar dus al 10 jaar. Wat trekt je aan in onze organisatie?

"Toen ik mijn praktijk wilde opzetten, had ik 3 pijlers als kernwaarden geformuleerd. Ik kwam toen in contact met Rosaline. Bij Gezond & Weldoen gaat het ook om die basis van God liefhebben boven alles, en je naaste als jezelf. Door vanuit een Bijbels perspectief en door Gods ogen te kijken naar jezelf, mag je jezelf leren liefhebben. Je mag dan leren die keuzes te maken die goed zijn voor de schepping, die goed zijn voor je medemens en die goed zijn voor je eigen lichaam. Zo werken we dus beiden met hetzelfde verlangen aan dezelfde opdracht."

4. Inmiddels sta je bekend als één van de beste leefstijltrainers in Nederland. Je bent onder meer CRKBO geregistreerd en je neemt examens af voor de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Hoe ben je zo ver gekomen?

"Ik ben een echte 'learner', ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren en me bij te scholen. Ik stop dus nooit met kennis opdoen. Daarbij probeer ik alles te toetsen aan het Bijbels mensbeeld en wereldbeeld. Ik vertaal de theorie en wetenschap naar het praktische, dagelijks leven en plaats dat in het perspectief van de eeuwenoude christelijke spiritualiteit. Het betekent ook dat ik nieuwe inzichten niet alleen voor mezelf houd, maar het graag deel met anderen. Dus naast het zelf leren, vind ik het ook belangrijk dat anderen kunnen leren en ontwikkelen. Als trainer en docent mag ik al deze kennis doorgeven. Doordat ik met een holistische visie kijk naar het menszijn en naar gezondheid, hoop ik een nieuwe generatie toe te rusten om ook weer dit goede leven te kunnen verspreiden."5. Voor Gezond & Weldoen verzorg je onder andere studiedagen over Bijbel & Voeding. Maar je werkt ook voor andere opleidingsinstituten. Vertel daar eens wat meer over.

"Ik werk inderdaad voor verschillende opdrachtgevers. Het gaat allemaal om het toerusten en ontwikkelen van mensen. Of het nu gaat om een bijscholing voor gezondheidsprofessionals zoals leefstijlcoaches en gewichtsconsulenten op het gebied van sport en voeding, coachen op gedragsverandering of stress en burn-out, of een studiedag voor zoekers en gelovigen over wat de Bijbel vertelt over gezondheid, of het geven van de wekelijkse Tikva. In alle gevallen geniet ik het meest als ik zie dat mensen groeien en tot bloei komen."6. "Op je website www.voedzaamadvies.nl zien we wat je zoal aanbiedt, zowel voor bedrijven als particulieren. Ook Tikva staat in het rijtje van diensten. Wat is het?

"Van nature ben ik een denker en een doener. Ik denk en beredeneer graag met mijn bewuste brein, ik luister ook graag naar mijn hart en intuïtie waarbij ik Gods Geest vraag mij te inspireren en ik probeer dit meteen om te zetten in actie en daden die in lijn zijn met Gods principes. Het enige wat ik nooit zo goed geleerd heb is om te luisteren naar mijn fysieke lichaam. Je lichaam weet vaak eerder wat je pas later met je brein kunt beredeneren. Door massage en aromatherapie heb ik de waarde van mijn fysieke lijf ontdekt en de relatie tussen het fysieke en het geestelijke, spirituele leven. Door bewuster om te gaan met mijn lichaam, werd mijn fysieke gezondheid beter, maar verdiepte ook mijn spirituele, geloofsleven. Pas toen ontdekte ik hoe je als mens echt één geheel bent van lichaam, ziel en geest.

Ik vroeg me af hoe het kan dat er zoveel mensen worstelen met hun fysieke en mentale gezondheid. En hoe God zou willen dat we ons lichaam gebruiken. We weten natuurlijk dat ons lichaam een tempel van de Heilige Geest is, maar ik heb dat vaak vooral geestelijk en symbolisch uitgelegd gekregen. Nu heb ik ontdekt dat we juist in en door ons lichaam God mogen ervaren en zoeken.

Tikva helpt mensen om fysiek te ontspannen en tot rust te komen, maar ook om je met je lichaam dichter bij de Schepper te komen en zo je ziel tot rust te brengen. Hij heeft ons een lichaam gegeven waarin Hij zich bekend wil maken. En waarin Hij ons hoop en gezondheid wil geven.

Op dit moment geef ik wekelijks Tikva-lessen in Hoofddorp. Gelukkig komen er landelijk steeds meer Tikva-trainers bij en breidt het aanbod zich ook uit."7. "Hoeveel uur werk je gemiddeld per week? Jij en je man hebben 4 kinderen... Hoe combineer je het gezins- en familieleven met je eigen bedrijf?

"Dat is inderdaad soms een hele uitdaging. Werk voelt voor mij niet altijd als werk, maar ook als persoonlijke ontwikkeling en verrijking. Mijn man en kinderen zien dat soms anders als ik 's avonds nog met mijn laptop of een boek op de bank zit. Ik moet er dus voor waken dat ik mijn tijd goed indeel en er ook voldoende tijd overblijft voor samen dingen doen met mijn gezin, familie en vrienden. Gemiddeld werk ik een volle werkweek. Om zelf ook gezond te blijven, plan ik mijn sport en beweging wekelijks in. Ik doe dat het liefst 's ochtends, wat gelukkig ook kan omdat ik als zelfstandige mijn eigen agenda kan indelen. En natuurlijk eet en drink ik zoveel mogelijk gezond en houd ik mijn slaap goed in de gaten. Practice what you preach..."


8. Heb je tips uit de praktijk voor andere drukke vaders en moeders?

"De eerste prioriteit in een gezonde bedrijfsvoering zijn gezonde werknemers. Mensen met een eigen zaak zijn hun eigen HR-manager. Als ze persoonlijke vitaliteit als eerste prioriteit op de agenda zetten, dan helpt dat in de gezonde bedrijfsvoering. Want als je gezond en vitaal bent, kun je je bedrijf goed leiden! Dus zorg voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning, neem regelmatig pauze en beweeg, eet en drink gezond en slaap voldoende. En bij stressvolle tijden is het nog eens extra belangrijk om hier tijd en ruimte voor te reserveren."8. Wat betekent fair trade voor jou?

"Als jong meisje was ik al gelovig en had ik een groot rechtvaardigheidsgevoel. Later zou ik voor de arme kinderen in een weeshuis gaan zorgen. Ik bracht een tijdje fairtrade koffie rond die besteld werd bij een kerklid. En als tiener ging ik mee met ontwikkelingswerk-zomervakantie. En toen ik op het spoor van gezondheid kwam, deed ik mee met een Muskathlon. Het gaat altijd om de vraag hoe we op een eerlijke, gezonde, fairtrade, duurzame manier kunnen omgaan met de aarde, met elkaar en met ons eigen lichaam. De christelijke, bijbelse principes van rechtvaardigheid, eerlijkheid, barmhartigheid en hoop zijn mij met de paplepel ingegeven en daarmee ook deel geworden van mijn eigen identiteit. Ze zijn voor een groot deel de drijfveren van al mijn beslissingen en mijn gedrag."


9. Wie is Jezus voor jou?

"Jezus is het voorbeeld van hoe God de mens bedoeld heeft. Hij is de Mens-geworden God. Als voorbeeld kijk ik naar Hem als een oudere broer die beschermend en zorgzaam is voor mij. Hij wijst de weg als ik vastloop, Hij laat mij zien dat er een andere werkelijkheid is die uitgaat boven ons aards bestaan. Dat er hoop is en leven als wij denken dat het einde gekomen is. Doordat Hij de grens van het aardse, eindige leven heeft doorbroken, kan ik vol hoop en vertrouwen elke dag een nieuwe stap zetten. Op weg naar een nieuw, ultiem leven zoals het bedoeld is.


10. Wat is de meest indrukwekkende ervaring met Hem die je met ons zou willen delen?

"Ik heb veel indrukwekkende en persoonlijke ervaringen. Van genezing van ziekte tot bevrijding van verslaving. Van verhoorde gebeden en wonderlijk, Goddelijk ingrijpen. Maar de mooiste ervaringen zijn die in het dagelijks leven. De eerste keer dat ik ontdekte dat de zaadjes en pitjes in mijn tomaat en appel eigenlijk een verbinding zijn met de Levengevende kracht van de Schepper. Elke hap die ik neem is een kans om in contact met Hem te zijn. Die levenskracht voedt mijn lichaam waardoor ik kan bewegen. Of elke ochtend als ik stilsta bij mijn eerste ademteug van die dag... ik adem Gods Ruach, zijn Levensadem in. Of de warmte en het licht van de zon die mij wijst op het Licht van de wereld...

Ik heb ontdekt en geleerd dat Jezus veel dichter bij is, bij elke stap die ik zet. Soms was ik zo op zoek naar mijn bestemming, Gods plan voor mijn leven. Vooral in moeilijke tijden, toen ik een miskraam kreeg of toen ik een baan kwijtraakte. Wat ik leerde is dat Hij geen kristallen bol voor de toekomst geeft, maar een lamp voor je voet. Hij wijst niet alleen de weg, maar Hij is de weg! Nu leef ik veel meer in de dag en herken ik Hem in het dagelijks leven, bij het ademen, eten en bewegen."Tekst: Uit de serie Christencoaches met een missie, Gezond & Weldoen, juni 2023.

© Beeld: Anniek Sturm
Comments


bottom of page