google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Anti-griep recept met havermout en vitamine C bommetjesNu het Corona-virus genadeloos om zich heen slaat en het openbare leven bijna plat ligt, lees je op internet meer dan ooit allerlei adviezen om je gezondheid te beschermen. Het RIVM komt dagelijks met een update over de verspreiding van het virus en met tips tegen besmetting. Mensen met een goede weerstand zijn minder vatbaar voor ziekten en dus ook besmetting met het C-virus. Maar hoe kom je aan een goede weerstand?


Een gezonde leefstijl maakt het verschil. Het is geen garantie dat je nooit ziek zult worden, maar je kunt de kans op ziekten (en dus ook de kans op besmetting met het Corona-virus) beperken met behulp van de 'Big Five' op het gebied van leefstijl. We hebben het over voldoende bewegen, niet roken, matig met alcohol, gezonde voeding en voldoende ontspanning.


Naast de aanwijzingen van het RIVM kun je het volgende doen om jezelf weerbaar te houden of te maken:


1. Blijf in beweging, zorg dat je conditie op peil blijft. Wandelen en fietsen zijn prima opties.Vermijd tijdelijk de gezelligheid van sportverenigingen en fitnesscentra.


2. Rook niet. Zoek hulp bij stoppen roken. Zorgverzekeraars vergoeden professionele coaching.


3. Stop met alcohol drinken, je lichaam heeft energie nodig om de gifstoffen af te breken. Bespaar je lichaam die moeite. Verwen jezelf liever met gezonde, energie gevende smoothies (zie uitzending Groot Nieuws Radio 12 maart 2020)


4. Eet extra gezond (dat wil zeggen: vers en onbewerkt). Blijf uit de buurt van junkfood. Geraffineerd voedsel kan ons immuunsysteem ernstig verzwakken, waardoor we kwetsbaarder worden voor infecties. Kies voor verse, natuurlijke producten met veel vitamine C en D en het anti-griep mineraal zink. Dat geeft je immuunsysteem juist een flinke boost.


Er zijn wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat het innemen van extra vitamine D en vitamine C helpt in de strijd tegen het Corona-virus. Voor deze zogeheten suppletie is deskundige begeleiding nodig.

Artsen en wetenschappers van de Orthomolecular Medicine News Service (OMNS) en de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM) adviseren als bescherming tegen corona/COVID-19 dagelijks 2000 IE (50 mcg) vitamine D (begin met 5000 IE per dag gedurende twee weken, reduceer dit daarna tot 2000 IE per dag). (*)


5. Ontspan, zorg voor voldoende herstel. Slaap veel, zorg dat je uitgerust bent. Ook voldoende slaap geeft versterkt het immuunsysteem.Officiële 'gezondheidsclaims'


(*) Noot: het Nederlandse Voedingscentrum zit qua suppletie om de weerstand te verhogen niet op één lijn met een hogere autoriteit, de Europese Commissie, die op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek heeft bepaald dat verschillende vitamines en mineralen wel degelijk beschikken over een officiële ‘weerstandsclaim’. Het gaat hierbij om onder meer vitamine D, vitamine C en zink. Sinds eind 2012 is de Europese ‘claimsverordening’ (verordening 432/2012) van kracht. Deze EU-verordening regelt de zogenaamde ‘gezondheidsclaims’ voor voeding.

Ook diverse andere voedingsstoffen mogen deze ‘weerstandsclaim’ voeren: vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C, koper, ijzer, selenium en zink. Vitamines en mineralen zijn dus wel degelijk van betekenis voor de weerstand, ongeacht of ze in voeding zitten of in voedingssupplementen.RECEPT


Havermoutpap met gebakken banaan, blauwe bessen en kaneel


Waarom zou je havermout alleen als ontbijt nemen? Eet het gerust ook als lunchgerecht.

Met onderstaand recept geef je je lichaam een flinke 'anti-griep boost'

Havermout is onder meer een geweldige bron van onder meer zink. Met slechts 100 gram kom je al bijna aan de dagelijks benodigde hoeveelheid. Behalve dat het goed is voor je weerstand blijkt uit studies dat havermout ook andere gunstige effecten op de gezondheid heeft, waaronder gewichtsverlies, een lagere bloedsuikerspiegel en lager risico op hartaandoeningen. Pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen ons immuunsysteem verzwakken. Havermout eten helpt om dat tegen te gaan.

Blauwe bessen zijn vitamine C bommetjes en bevatten een hoge concentratie anti-oxidanten (stofjes die ons lichaam beschermen tegen schade van vrije radicalen, dat zijn onstabiele moleculen die de celstructuur beschadigen en bijdragen aan veroudering).


Ingrediënten voor 2 personen

· 400 ml halfvolle melk (of soja- of amandelmelk)

· 1 banaan

· 80 gram havermout

· 1 eetlepel olie

· 40 gram hazelnoten

· Snufje kaneel

· 75 gram blauwe bessen


Bereiding

1. Breng de melk met de havermout aan de kook. Kook de havermout op laag vuur in 4 minuten gaar. Roer regelmatig.

2. Pel de bananen en snijd ze in schuine plakken.

3. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de bananen op een laag vuur goudgeel.

4. Hak de hazelnoten grof. Rooster de noten eventueel in een droge koekenpan.

5. Schenk de havermoutpap in 2 kommen en verdeel de gebakken banaan erover.

6. Strooi de blauwe bessen en de gehakte hazelnoten erover en stuif er wat kaneel op (niet meer dan 2 gram per persoon per dag).Gratis E-book


Meer lezen over wat jezelf kunt doen om je weerstand op peil te houden? Bestel mijn gratis E-book De 12 basics voor een gezonder leven, via www.gezondeleefstijlcoach.nl


Bron noot: Ortho Institute drs. Gert Schuitemaker (voormalig apotheker en arts).

Foto recept: Voedingscentrum


Comments


bottom of page