google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Een duurzame salade van tonijn met Keltisch zeezout: lekker en gezond!


Vandaag hebben we voor de luisteraars van Groot Nieuws Radio een koude pastasalade in de aanbieding, een tonijnsalade met bonen, die in 10 minuten te bereiden is, heerlijk smaakt, voedzaam en dus gezond is en van duurzame komaf. Het is een volwaardige maaltijd omdat er eiwitten in zitten (uit vis), gezonde vetten (uit vis en suikervrije mayonaise) en koolhydraten (uit volkoren pasta en groenten). Door de toevoeging van een eetlepel 'sole', een oplossing van Keltisch zeezout, zie hieronder, voeg je bovendien in één klap maar liefst 84 belangrijke mineralen aan je gerecht toe.

Keltisch zeezout is volle en milder van smaak dan gewoon keukenzout. Veel lekkerder! Daarom gebruiken chefkoks Keltisch zeezout of Himalayzout

Niet alleen de smaak van echt (grijs) Keltisch zeezout, ook de voedingswaarde is niet te vergelijken met ons gewone keukenzout, dat door raffinage slechts 2 essentiële mineralen bevat. Keukenzout bevat alleen nog maar jodium en natriumchloride. De andere 82 mineralen – die heilzaam en voedzaam zijn voor mens en dier – zijn eruit gefilterd in het bewerkingsproces. Dat komt omdat zoutfabrikanten zout voor het overgrote deel verkopen voor industriële doeleinden en niet specifiek voor menselijke consumptie. Keltisch zout voor menselijke consumptie is doorgaans wat duurder, vanwege een andere verwerking. Maar je hebt er niet veel van nodig voor je gerechten, dus je doet er lang mee. En een 'sole' - geconcentreerd mineraal water - is helemaal goedkoop, zelfs voor dagelijks gebruik.

6 gram zout per dag

Wat de consumptie van zout in het algemeen betreft: de Gezondheidsraad adviseert in de Richtlijnen Goede Voeding maximaal 6 gram zout per dag. Als je dagelijks voeding eet die in een fabriek wordt klaargemaakt, kom je daar geheid boven. Maak daarom zoveel mogelijk voeding zélf, zonder pakjes en zakjes, en breng je recepten op smaak met bijvoorbeeld kruiden, knoflook, een gefruit uitje, peper en (Keltisch) zeezout.

Mineralen bevatten onder meer electrolyten en zijn belangrijk voor je gezondheid en welbevinden. Het is belangrijk om het goede, volwaardige zout te kiezen. Terwijl een teveel aan ‘gewoon keukenzout’ vaak als oorzaak van onder meer een hoge bloeddruk wordt genoemd, helpt Keltisch zeezout juist mee om de bloeddruk te verlagen, vanwege de volwaardige samenstelling.

Terug naar de keuken: een sole met Keltisch zeezout maak je in een handomdraai zelf. Het recept staat hieronder. Je kunt het dagelijks consumeren begin je er mee door een theelepeltje ervan in een glas water te doen en drink het op. Je hebt dan in ieder geval een groot deel van alle belangrijke mineralen tot je genomen die dag.

Keurmerken duurzaamheid

Wat de tonijn betreft: koop deze vissoort alleen als je zeker weet dat het om duurzame en eerlijke vangst gaat, met het blauwe MSC keurmerk op de verpakking. We hebben niet voor niets de opdracht om goed voor Gods schepping tot zorgen. Er zijn allerlei keurmerken en sommige zetten de consument op het verkeerde been. Dit overzicht kan je helpen: betrouwbare keurmerken (Bron: aHealthyLife.nl).

Foto: Voedingscentrum.

RECEPT KOUDE PASTASALADE MET TONIJN

Voor 4 personen

200 gram volkoren pasta ongekookt

400 gram doperwten uit de diepvriezer

300 gram tonijn uit blik in water (MSC keurmerk)

1 eetlepel mayonaise zonder suiker (even googlen waar te koop)

2 eieren

2 eetlepels sole

Snufje peper

Handvol verse peterselie

Kook de volkorenpasta en de eieren. Kaat de kook over de doperwten gaan en haal de pan van het vuur. Laat de pan nog even 5 minuten in het warme water staan en giet dan af. Giet de pasta af en spoel koud na. Pel de eieren en snijd de eieren in stukjes. Meng alle ingrediënten door elkaar.

Eet smakelijk!

HOE MAAK JE EEN SOLE?

Heel eenvoudig!

Je hebt nodig: Keltisch zeezout (grijs), water en een glazen pot met een deksel.

Vul de pot voor ongeveer een kwart met Keltisch zeezout en doe er dan water bij tot 3 cm onder de rand. Doe de deksel erop en schudt tot het zout is opgelost. Voeg opnieuw zout toe en herhaal. Als er uiteindelijk een beetje zout op de bodem van de pot blijft liggen weet je dat het water verzadigd is met de mineralen. Bewaar het potje in de koelkast of op een donkere koele plek. Je kunt het bewaren tot het op is. De houdbaarheid is onbeperkt.

Foto's: Voedingscentrum 2020

bottom of page