google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Drs. Esther Noordermeer over de voordelen van zure zuivel

Drs. Esther Noordermeer, de auteur van de bestseller De Hemelse Voedselbank, wil een lans breken voor het gebruik van melkproducten. "Niet alleen omdat ik boerin ben, maar omdat de negatieve beeldvorming tegenwoordig te ver doorslaat." In dit artikel legt Esther Noordermeer uit waarom 'zure' melk een gezonde optie voor volwassenen. En met zure melk bedoelt ze niet 'bedorven' maar gerijpte melk.

Melk. In de jaren 60 werd er reclame gemaakt met de bekende stripheld Joris Driepinter. Hij had ongekende krachten, want dronk 3 glazen melk per dag. Kun je je voorstellen dat hier nu nog reclame voor wordt gemaakt? Melk werd later de witte motor en toen verloor het zijn glans tot wat het nu is: de witte sloper.

Lof en eer voor producten zijn tijdgebonden. Hosanna en kruisigt hem liggen dicht bij elkaar. Hoe hip een product is, kan veroorzaakt worden door voortschrijdend wetenschappelijk inzicht, maar ook door bewuste beeldvorming van lobbyisten. Wat is dan objectieve voorlichting als er krachten op de achtergrond meespelen.

Voor melkproducten geldt echter dat zij helpt bij de spieropbouw en de darmen ontgift. Het is echter belangrijk hoofd- en bijzaken gescheiden te houden. Hier zijn mijn hoofdadviezen:

  1. Neem naturel producten. Naturel yoghurt en geen aardbeienyoghurt. Yokidrink is uit den boze. Geen bosbessenkarnemelk, maar karnemelk. Geen bananenkwark, maar kwark. Ook geen Optimelproducten die suiker hebben vervangen door zoetstof. Waardeer de zuivel zoals de natuur die aanbiedt.

  2. Zure zuivel -dat is gefermenteerde zuivel met een zuurachtige smaak- is altijd beter dan zoete melk. Voor kinderen t/m 6 jaar is zoete melk prima. Leer kinderen daarboven en volwassenen om zure zuivel te consumeren.

  3. Je kunt naturel en zure zuivel oppimpen met verse aardbeien, banaan, bosbessen of ander fruit om het zoeter te maken. In feite maak je dan een smoothy.

Voordelen zure zuivel

Zure zuivel is: karnemelk, kefir, yoghurt, biogarde en kwark. Alle vijf stuk voor stuk gezondheidskanjers. De voordelen van zure zuivel zijn:

- Zure zuivel is minder vet. Karnemelk is zelfs vetvrij.

- Zure zuivel bevat pro-biotica die bevriend zijn met onze darmflora. Een topper hierin is kefir. Daarin zitten sterke probiotica die de maag overleven. Kefir is sowieso geweldig om zure zuivel te leren drinken. Het is romig en zacht (merk Arla). Zo verschrikkelijk lekker! Kinderen kunnen langs de weg van kefir zure zuivel leren drinken.

- Zure zuivel is lichter verteerbaar. De probiotica hebben de melk deels voorverteerd. De lactose (melksuiker) is omgezet en de melkeiwitten zijn korter.

- Zure zuivel bevat veel minder of helemaal geen lactose. Logisch. De melksuiker (lactose) is door de probiotica omgezet in melkzuur. Zo ontstaat zure melk.

Let op: een trucje om je kind te doen wennen aan zure zuivel: neem naturel kefir en voeg een klein beetje siroop toe. Verminder de siroop in de loop van weken tot je niets meer nodig hebt.

O ja, nog een tip: yoghurt is niet alleen geschikt als toetje, je kunt het (eventueel verdund) ook drinken bij de lunch.

Meer weten over (bijbels) geïnspireerde tips voor gezonde voeding?

Bezoek één van onze studiedagen in 2020.

bottom of page