google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Waarom pannenkoeken met pompoen lekker, makkelijk én gezond zijn...


Pannenkoeken staan alom bekend als lekkernij en makkelijk te bereiden. En dat klopt! Met de onderstaande ingrediënten kun je ook nog eens ‘gezond’ aan het rijtje toevoegen, dus wat let je? Aan de slag..!

De keuze voor plantaardige melk kún je maken (hoeft niet) als je bijvoorbeeld wilt minderen met verzadigde vetten. In vlees en zuivelproducten van dierlijke komaf zitten veel essentiële (B) vitamines en mineralen zoals zink, ijzer, fosfor en seleen. Maar er zitten ook best veel verzadigde vetten in. Het is goed voor je gezondheid – met name voor je cholesterolgehalte - om daarvan dagelijks niet te veel binnen te krijgen, max. 10% van de nodige energiebehoefte. Plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk helpt je met de reductie van verzadigde vetten.

Kies bewust

Ook als het gaat om de eieren in het recept kun je bewust ‘heel gezond’ kiezen. Vrije uitloop eieren zijn de beste omdat de kippen mogen leven en eten (een graantje hier, een wormpje daar) zoals God het heeft bedoeld. Als je het boek Genesis goed leest zie je dat vrucht- en zaaddragende planten (zoals soja en mais) nooit bedoeld zijn als veevoer. Wil je hier meer over leren, bezoek in 2020 dan één van onze studiedagen Bijbel, voeding & gezondheid of verdiep je in het geweldige boek De Hemelse Voedselbank van onze gastdocente Esther Noordermeer. Esther is trouwens volgende week weer te horen op Groot Nieuws Radio met een lekker recept, in de uitzending Laurens Lunchroom tussen 12.15 en 12.30 uur.

Eet volgens het seizoen

Groenten mixen door het pannenkoekenbeslag is een slimme manier om spelenderwijs meer groenten en vezels te leren eten. Het advies van de Gezondheidsraad is minimaal 200 gram groenten (méér is beter) en minimaal 250 gram fruit per dag. Hier zie je hoe dat eruitziet op je bord: hoeveel is 200 gram groente en 250 gram fruit?

De keuze voor pompoenen in het onderstaande recept is ingegeven door het seizoen, de herfst. Het is wijs om in de lente lentegroenten te eten, in de zomer zomergroenten, in de herfst herfstgroenten en in de winter wintergroenten. Waarom denk je dat God deze variëteit heeft geschapen? Omdat eten volgens de seizoenen het lekker is én gezond.

Makkelijk én gezond

Ook over ‘makkelijk’ wil ik graag nog iets belangrijks kwijt. Fastfood, kant-en-klaar maaltijden bij de supermarkten (ook de salades) en pakjes-en-zakjes die jouw eten snel op smaak moeten brengen, vallen in de categorie ‘makkelijk’. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt het als argument waarom je dit soort ‘makkelijk’ zou moeten kopen. Daarbij wordt echter één superbelangrijk aspect over het hoofd gezien: jouw gezondheid. Want kunstmatige toevoegingen zijn en blijven kunstmatig en dienen primair niet jouw gezondheid. Meer lezen? Deze 3 rode e-nummers horen niet in jouw boodschappenmandje thuis!Wil je écht makkelijk, lekker én gezond? Maak dan je ontbijt, lunch, diner en de tussendoortjes zelf en leer te koken zonder kunstmatige toevoegingen. Het recept hieronder laat zien dat dat heus niet ingewikkeld hoeft te zijn. De leefstijlcoaches van Gezond & Weldoen zijn gespecialiseerd in ‘puur natuurvoeding’ en ook op internet kun je tal van gezonde én makkelijke recepten vinden. Een aanrader vinden wij (uiteraard) ons eigen Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl) en ook bijvoorbeeld de website www.puurgezond.nl

Organiseer je gezondheid

Nog een tip: gezond eten kun je jezelf enorm makkelijk maken door op dagen dat je tijd genoeg hebt, vooruit te plannen en dubbele of driedubbele porties te maken en/of voedzame soepen te bereiden en deze in te vriezen. Kun je organiseren? Organiseer dan ook je gezonde(re) leven.

RECEPT VOOR 4 PANNENKOEKEN MET POMPOEN

Ingrediënten

400 ml (plantaardige) melk 4 eieren 320 g havermout 400 g pompoen (voorgekookt)

En als je het in huis hebt: 3 gram zuiveringszout (baking soda)

Bereiding

  • Klop de melk, het ei en de havermout door elkaar

  • Pureer of prak de pompoen en roer de pompoen door het mengsel

  • Voeg eventueel 3 gram baking soda toe zodat de pannenkoekjes extra luchtig worden en wat rijzen

  • Bak de pannenkoekjes

  • Voeg naar smaak een snufje zout en wat peper toe.

Deze pannenkoekjes kun je uiteraard ook met andere groenten maken.

Eet smakelijk!

bottom of page