google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

'Gezond leven als christen, waarom zou je?!' in juli en augustus bij De Betteld in Zelhem


Wat leert de Bijbel ons over voeding? En waarom is het belangrijk om als christen gezond te leven? Rosaline Ratering McDonald (foto), de oprichtster van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen (www.gezondenweldoen.nl) spreekt erover bij conferentiecentrum De Betteld in Zelhem op woensdagavond 10 juli en op donderdagmiddag 1 augustus 2019. Voor Rosaline lijdt het geen twijfel: zeker als christen is het belangrijk om gezond te leven. Waarom? “Uit respect voor je Schepper, je bent van Hem. Je bent deel van Gods schepping en daar moet je zuinig op zijn. Ook maakt een gezonde levensstijl je gelukkiger. Je hemelse Vader heeft jouw welzijn op het oog en geeft daarvoor richtlijnen. Als je van jezelf houdt, zorg je op een verantwoorde manier voor jezelf, en kun je ook beter voor anderen zorgen. Daarnaast: je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen. Jezus heeft een heel hoge prijs betaald voor jouw leven en jouw vrijheid. Ga dus uit respect voor je Schepper niet nonchalant om met je gezondheid.”

Lichamelijk goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat?

“Met betrekking tot voeding betekent dat: rommel eruit, gezonde voeding erin. Maar ook: voldoende bewegen, ontspannen, en breken met slechte gewoonten of verslavingen. Een manier om hiermee te breken, is onder meer vasten. Dat helpt bij het doorbreken van vaste patronen. Soms is ook professionele hulp nodig. Wees dan nederig en vraag om die hulp."

Wat zegt de Bijbel over gezond leven en eten?

“Met name in het Oude Testament staat veel over eten, denk aan de voorschriften rondom rein en onrein eten. De voedselwetten in de Bijbel zijn bedoeld om de leefomstandigheden in onze maatschappij zo gezond mogelijk te maken. De teksten in de Bijbel zijn dus bedoeld voor ons heil, niet om andere mensen mee om de oren te slaan. Er staat nergens: je mag geen alcohol drinken. Of – in het Nieuwe Testament – je mag geen varkensvlees eten. Of het verstandig is, is een tweede. We zijn vrij van de veroordeling van de wet, maar de wet op zich is niet fout. Verdiep je in Zijn aanwijzingen en ontdek de liefde en wijsheid die erin zitten. Dan krijg je automatisch meer respect voor God en zal het verlangen om goed voor jezelf, je naaste en de schepping te zorgen, toenemen.”

Eten volgens de richtlijnen van de Bijbel. Voor veel mensen klinkt dat niet echt aantrekkelijk. Want mag je dan nog wel iets eten? “De vraag impliceert een gevoel van ‘mij wordt tekortgedaan’, zoals Eva dacht dat God haar met die ene verboden appel tekortdeed. Maar God geeft ons juist leven en overvloed. Je doet jezelf tekort als je je ogen daarvoor sluit. Eva was niet langer op God gericht, maar op de verleiding van voedsel. Genieten van voedsel mag! Maar maak gezonde keuzes die overeenkomen met de voedingsvoorschriften in de Bijbel. Vertrouw erop dat God het beste met je voor heeft. Kies voor volwaardige voeding, inclusief bijvoorbeeld voldoende vitamine B12. Niets is lekkerder dan puur en onbewerkt eten, vol van smaak.”

Zou je als christen geen varkensvlees meer moeten eten? “Je moet niks, je mag sinds het nieuwe verbond alles eten. Maar varkensvlees verteert minder goed in een menselijk lichaam dan rundvlees, kip of vis. Dus waarom zou je je lichaam ermee belasten? Schoonheidsspecialisten adviseren cliënten met acne niet voor niets de consumptie van varkensvlees te verminderen – of zelfs geheel te vermijden. Puur en onbewerkt eten, veel groenten en fruit, en veel water drinken is het beste schoonheidsdieet ter wereld.”

En hoe zit het met het drinken van alcohol? “Het is geen populaire boodschap, maar alcohol past in principe niet in een gezond voedingsprogramma. Het bevat lege calorieën, het brengt de bloedsuikerspiegel uit balans en bevordert de opslag van ongezond buikvet. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 1 glas alcohol per dag, maar het Wereld Kanker Fonds adviseert een ‘zero’ alcoholbeleid. Steeds meer artsen nemen dat advies over."

Wat zijn tips voor mensen die gezonder willen leven maar niet helemaal hun dagelijkse schema willen veranderen? • "Eet wekelijks volwaardige voeding volgens de richtlijnen. De Eetmeter van het Voedingscentrum kan je hier goed bij helpen. • Eet parttime vegetarisch of word ‘flexitariër’. Elke dag vlees is niet Bijbels, dat hebben we zelf bedacht. Begin met 1 dag in de week, bouw uit naar 2 of 3 dagen. Vegetarisch eten kan ook, maar let erop dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. • Eet meer vis, meer groenten en meer fruit. • Drink elke dag minimaal 2 liter water. • Drink geen of slechts weinig alcohol. • Beweeg voldoende. De mens is gemaakt om dagelijks minimaal 15 km te wandelen."

De zomer komt eraan: iedereen wil nu natuurlijk gezond en fit voor de dag komen. Wat zijn tips voor een gezond zomers recept? "Bijbelse ingrediënten zijn volle granen, noten, zaden, pitten, peulvruchten, groenten en fruit. Hiermee kun je heerlijke hapjes maken, zeker in de zomer! Vul je maaltijden aan met een kleine hoeveelheid vlees of vis, zuivel, eieren en zoet matig met honing."

Data bij De Betteld

Wil je meer weten of een gezonde levensstijl en wat de Bijbel daarover leert? Kom dan op woensdagavond 10 juli 2019 naar vakantiecentrum De Betteld in Zelhem. Rosaline Ratering McDonald de oprichtster van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen (www.gezondenweldoen.nl) spreekt dan over het thema in de Ichtuszaal. De tijden zijn: 19.15 inloop, aanvang 19.30 uur, tot ca. 21.30 uur. De toegang is gratis.

Ook op donderdag 1 augustus is zij bij De Betteld voor deze lezing, maar dan in de middag, van 14 tot 16 uur (inloop vanaf 13.45 uur), eveneens in de Ichtuszaal.

Het adres van De Betteld is: Aaltenseweg 10 in Zelhem.

Tekst: met dank aan Nathalie van 't Slot EO Visie Online

Foto: Marjan van der Meer Pure Fotografie

bottom of page