google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Deze 3 rode E-nummers horen niet in je boodschappenmandje thuis


Je kunt je gezondheid een grote dienst bewijzen met een eenvoudige stelregel. 'Gezonde voeding erin, rommel eruit'. Volg onderstaande tips op en ervaar zelf het verschil.

Eén van de meest effectieve manieren om fitter te worden en er snel mooier én jonger uit te zien, is rode E-nummers in je voeding vermijden. Het gaat dan vooral om de e-nummers E621 (glutamaat, smaakversterker) en E951 (aspartaam, zoetstof).

E-nummers in het algemeen staan voor kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Rode E-nummers zijn geur-, kleur- en smaakstoffen waarmee je je gezondheid geen dienst bewijst. E-nummers zijn door de Europese Commissie goedgekeurde kunstmatige toevoegingen in je eten. Per land wordt er verschillend over gedacht: wat in het ene land verboden is, vind je in het andere gewoon in de schappen van de supermarkt.

Volgens het Voedingscentrum zijn alle E-nummers veilig omdat wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt. Er is zelfs een boek verschenen getiteld "Ode aan de E-nummers". De schrijfster, NRC-columniste Rosanne Herzenberger, vindt de kritiek op E-nummers misplaatst.

Ik ben een andere mening toegedaan en stel dat met name de rode E-nummers niet in het belang zijn van de volksgezondheid, zie: Ode aan de E-nummers? Mooi niet!

Kritische kanttekeningen bij wetenschappelijk onderzoek

Een paar kritische kanttekeningen bij de onderzoeken zijn door logisch na te denken gerechtvaardigd.

1. Veel zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken die 'bewijzen' dat E-nummers veilig zijn vinden plaats in opdracht van de levensmiddelenindustrie. Of je die uitkomsten dan serieus moet nemen is de vraag.

2. Er zijn onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat niet alle E-nummers veilig zijn..

3. De meeste onderzoeken naar de werking van E-nummers zijn uitgevoerd op dieren, omdat het niet ethisch verantwoord is om mensen in naam van de wetenschap aan te grote risico's bloot te stellen.

4. Wat niet onderzocht is de stapeling van effecten bij het innemen van verschillende E-nummers,

wat in de praktijk van alledag uiteraard wel het geval is.

Handig gidsje: Wat zit er in uw eten?

Wat groene, oranje en rode E-nummers precies zijn, kun je lezen in het pocketgidsje Wat zit er in uw eten? de Franse onderzoeksjournaliste Corinne Gouget in samenwerking met Will Jansen van Uitgeverij Bouillon (*). Vooral de rode kun je maar beter vermijden.

In het boekje staat belangrijke informatie die iedereen zou moeten hebben. Dit handige gidsje, ook wel bekend als ‘het gifgidsje’, kun je in je handtas meenemen naar de supermarkt. Het helpt je om in één oogopslag te zien of een product gevaarlijke (rode) E-nummers bevat, minder gevaarlijke (oranje) en ongevaarlijke (groene). Je kunt het bestellen via de boekhandel en via internet.

Tip: het is ook verkrijgbaar als app voor je smartphone!

In het gidsje Wat zit er in uw eten? staan alle rode (gevaarlijke), oranje (minder gevaarlijke) en groene (ongevaarlijke) E-nummers duidelijk vermeld en ook welke risico’s je loopt als je ze eet. De meest beruchte E-nummers zijn onderstaande drie. Absoluut vermijden is het radicale advies!

Citaten

In het gidsje staan o.a. citaten van o.a. dr. H.J. Roberts, een mondiale expert op het gebied van o.a. aspartaam en andere additieven.

E951 Aspartaam

“Aspartaam is een waar vergif. (…) Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Dit additief had nooit toegestaan mogen worden. Aspartaam zit o.a. in dieet- en zoetstoffen. Een kleine greep uit de vele honderden producten waar het ook in zit: cola, cola light, Coca Cola Zero, Davitamon kauwvitamines, dieetproducten van Herbalife, Dorito’s alle smaken, Dubbelfris light, Fisherman’s Friend Mint extra fris, Freedent white peppermint kauwgom, Friteslijn Fritessaus Remia, Ice tea, Mona toetjes yoghurt, Multivitamindrink Pattaya, Red Bull sugarfree, Slimpie limonadesiroop, Optimel drink, Optimel vla/vanille en yoghurt, Yakult light, Xilifresh 100. Echt vermijden!”

E621 Glutamaat (MSG)

“Synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden voedingsmiddelen wordt toegevoegd, zoals pakjes soep, chips, kant-en-klaarmaaltijden, dieetproducten, krabbenpoten, te veel om op te noemen. Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het is lastig om het te vermijden, omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen wordt aangetroffen. (…) In een interview zegt dr. Blaylock, een expert op het gebied van gezondheidsrisico’s door voedseladditieven: ‘Zou men aspartaam en (mononatrium-)glutamaat verbieden, dan gaan we een sterke daling zien van obesitas, verschillende soorten kanker, zenuwaandoeningen zoals alzheimer, parkinson, autisme en hyperactiviteit…’ Hij wijst in zijn studies ook op de kwalijke rol van pesticiden, herbiciden, aluminium en kwik. Echt vermijden!”

E640 Glycine en het natriumzout ervan

“Glycine is een smaakversterker voor additieven die zout kunnen vervangen en de eetlust bevorderen. Sommige studies beschouwen dit additief als onschuldig, terwijl een ander rapport vermeldt dat het de groei kan remmen en de kans op overlijden vergroot. De FDA (Food and Drug Administration in de VS) heeft een verbod op het additief voorgesteld. Echt vermijden!”

Wil je meer weten over 'gezonde voeding erin, rommel eruit'?

Bestel dan gratis het e-boek Jonger, fitter, slanker de 12 succesfactoren voor een gezond leven, t.w.v. 12.50 euro via info@gezondenweldoen.nl onder vemelding van code 2018-1205

(*) Mevrouw Gouget is in 2015 onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen.

Ze was bezig met een boek met nieuwe bevindingen.

bottom of page