google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Ook praktijkondersteuners doen aangifte tegen tabaksproducenten. OM beslist morgen over wel of niet

In navolging van ruim 30 partijen zoals KWF, huisartsen (LHV/NHG) en verpleegkundigen (V&VN) en topziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek s in Rotterdam, heeft nu ook de beroepsvereniging NVvPO aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. Deze aangifte wordt meegenomen in de zaak die nu aangespannen is tegen de tabaksproducenten.

Morgen (vrijdag 23 febr. 2018) beslist het Openbaar Ministerie of zij overgaat tot vervolging van de tabaksproducenten. Met deze beslissing zijn grote (ook politieke) belangen gemoeid.

Hier een overzicht van alle aanklagers tegen de tabaksindustrie. Overzicht aanklagers.

Praktijkondersteuners huisartsenzorg

De NVvPO vertegenwoordigt ruim 3.000 POH`ers (praktijkondersteuners huisartsenzorg) die werken in de huisartsenpraktijken waar zij mensen op het spreekuur zien die chronisch ziek zijn (onder meer diabetes mellitus, astma/COPD, hart- en vaatziekten). Roken verergert hun klachten en heeft een negatieve invloed op hun leven. Ongeveer een kwart van de populatie binnen de huisartsenpraktijken rookt.

De NVvPO onderschrijft dan ook het standpunt van advocaat Ficq: "Als je ziet dat een groot deel van jouw patiënten rechtstreeks slachtoffer is van roken, is het je plicht om niet alleen zorg te verlenen maar om ook iets in de preventieve sfeer te doen."

Preventie Iedere dag ziet de POH’er de verwoestende gevolgen van het roken. Zij begeleiden dagelijks mensen bij het stoppen met roken én bij de poging om dit vol te houden. Mensen worden ziek van roken, vechten tegen hun verslaving, raken gefrustreerd en moedeloos omdat het vaak niet lukt om succesvol te stoppen. En hoe is het als jij niet meer rookt, maar je kinderen verslaafd ziet raken? De tabaksindustrie doorkruist alle goede initiatieven om blijvend ex-roker te zijn en te voorkomen dat er een nieuwe generatie opgroeit die rookt. Preventie is daarom een belangrijk onderdeel van de taken van de POH’er.

Juist zij zien in de huisartsenpraktijk hoe moeilijk het is om aan de verslavende werking van de stoffen die in de ‘sjoemelsigaret’ zitten te ontkomen. De gevolgen van de overdosis van de schadelijke stoffen in de sigaret en shag zorgen voor longproblemen, verergering van bestaande klachten en als een van de ergste gevolgen longkanker.

Legioen Wat in april 2016 begon als een bijna onmogelijke zaak, leidde door het doorzettingsvermogen van betrokkenen, onder leiding van advocaat Bénedicte Ficq namens Anne Marie van Veen, Lia Breed en Stichting Rookpreventie Jeugd, tot een legioen aan volgers. Niet alleen sloten veel zorgorganisaties zich aan bij dit initiatief, ook de publieke opinie werd hierdoor beïnvloed. Er komt steeds meer aandacht voor wat er precies in een sigaret zit aan schadelijke stoffen die leiden tot verslaving en ziekte. Eigen schuld? De vraag die voorligt, is of het de eigen schuld is dat mensen die gaan roken daar ziek van worden. Anne Marie van Veen vertelt vandaag in dagblad De Stentor: “De vraag is niet: is het eigen schuld dat iemand die rookt longkanker krijgt. Nee, de vraag is: is het eigen schuld dat een kind dat gaat roken, later longkanker krijgt?”

NVvPO wacht met spanning af of het OM morgen (vrijdag 23 febr. , red.) overgaat tot de strafrechtelijke vervolging van de vier tabaksproducten vanwege zware mishandeling van miljoenen rokers.

bottom of page