google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Voorkom (pre) diabetes: pas je leefstijl aan en test jezelf

Veel mensen weten niet dat ze diabetes hebben of rondlopen met een verhoogde kans op diabetes type 2. Bijna 1 miljoen (!) Nederlanders heeft diabetes of het voorstadium van diabetes zonder dat zij dit zelf in de gaten hebben. Dit is volgens de landelijke leefstijlorganisatie Gezond & Weldoen een gevaarlijke en volstrekt onnodige situatie. Met eenvoudige maatregelen – zoals voldoende bewegen, gezond eten én preventief testen – kunnen veel levens worden gered.

Vage klachten

Omdat de klachten in het begin vaag zijn, wordt meestal niet direct gedacht aan diabetes of het voorstadium van diabetes. Met als gevolg: je loopt er te lang mee door, terwijl diabetes of pre-diabetes onderhuids geniepig zijn verwoestende werk kan doen… Vage klachten zijn onder meer vaak dorst hebben en veel plassen, vermoeidheid, last hebben van de rode of branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien, slecht genezende wondjes, kortademigheid, pijn in de benen bij het lopen en infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Stofwisselingsziekte

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Als je diabetes hebt maakt je alvleesklier niet voldoende of helemaal geen insuline aan. In je alvleesklier bevinden zich de zogenaamde 'eilandjes van Langerhans'. Die zijn verantwoordelijk voor de insulineproductie. De rest van je alvleesklier wordt gebruikt om spijsverteringssappen te maken. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose in je cellen kan worden opgenomen. Het kan ook zijn dat de insuline niet goed werkt omdat je lichaam er ongevoelig voor is geworden. De glucose kan daardoor niet in de lichaamscellen komen en blijft dus achter in het bloed. Dit heeft een te hoge bloedsuikerspiegel tot gevolg. Uiteindelijk zorgen je nieren dat die overtollige glucose wordt afgevoerd door extra urine te maken. Daarom heb je als diabeet vaak dorst en moet je veel plassen. Cijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft cijfers. Het aantal Nederlanders dat weet dat ze diabetes hebben: ruim 800.000. Mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld: minstens ca. 200.000. Daarnaast zitten liefst 750.000 Nederlanders in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen, ze hebben een verstoorde suikerhuishouding en weten dit meestal niet. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes. Jaarlijks krijgen 87.000 Nederlanders te horen dat ze diabetes hebben, ongeveer evenveel mannen als vrouwen. De meeste mensen met diabetes (negen op de tien mensen) hebben diabetes type 2. Eén op de tien heeft diabetes type 1. Het aantal Nederlanders met diabetes is tussen 2000 en 2011 met ruim de helft gestegen. Als dit zo doorgaat, zullen in 2025 ruim 1,3 miljoen Nederlanders de diagnose diabetes hebben, met daarnaast een onbekend aantal mensen bij wie de ziekte nog niet is ontdekt.

Kom in actie!

Gaan we dit onheil lijdzaam afwachten of komen we ertegen in actie? Medicijnen – waarmee miljoenen winstgevende euro’s gemoeid zijn – bestrijden wel de symptomen maar niet de oorzaken van diabetes. Niet te patenteren ‘preventie’ is het sleutelwoord, dat wil zeggen: op tíjd ontdekken dat de bloedsuiker ontregeld is en op tíjd maatregelen nemen. Niet pas als de ziekte zich heeft geopenbaard!

Je kunt jezelf en je gezin beschermen tegen onnodige diabetes. Begin domweg met vaststellen of je in de gevarenzone zit. Dat kun je doen in samenwerking met je huisarts of met behulp van een simpele thuistest. Thuistesten kun je bij de apotheek maar ook via internet aanschaffen. Als de thuistest bij herhaling een te hoge bloedsuikerspiegel aangeeft, ga dan zeker naar de huisarts en vraag om een officiële test voor een officiële diagnose. Overleg met je arts hoe nu verder. Pas in ieder geval je leefstijl aan als dat nodig is. Verdiep je in gezonde voeding, beperk het nuttigen van snelle koolhydraten en ga méér bewegen.

Pas je leefstijl aan!

Het belangrijkste: pas je leefstijl aan! Heb je hierbij hulp nodig neem dan contact op met één van onze gezondheidscoaches in jouw omgeving voor een op maat gemaakt programma. Met Leefstijlplan natuurlijk in balans van Gezond & Weldoen kun je leren om gezond(er) te leven en meer te bewegen, op een manier die bij jou past. Kijk op www.gezondenweldoen.nl/leefstijlplan voor meer informatie.

Gezonde voeding en meer beweging leveren veel gezondheidswinst op. Doelgerichte interventieprogramma’s met stevige fitness (minimaal 150 minuten per week gedurende 24 weken) en afvallen met gezonde voeding (calorie- en vetarm, gericht op minimaal 7% gewichtsverlies) helpen diabetes voorkomen en bestrijden. Zulke programma’s verbeteren onder meer de opnamecapaciteit van insuline in de cellen, waardoor de suikerwaarden in het bloed gaan omlaag.

© Auteur: Rosaline McDonald-Ratering, oprichtster Gezond & Weldoen

bottom of page