google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM De zin en onzin van extra vitamines

De zin en onzin van extra vitamines

 

Gezonde voeding (zonder rode E-nummers!), voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk voor een gezond leven en een fitte verschijning. Je kunt jezelf nóg een grote dienst bewijzen en dat is: je gezondheid ondersteunen met extra vitamines en mineralen, met behulp van hoogwaardige voedingssupplementen met natuur identieke stoffen. Die worden beter door het lichaam opgenomen dan de (veelal goedkopere) synthetische supplementen.

 

Er is een groot verschil tussen niet ziek zijn, een beetje ziek zijn, amper op de been kunnen blijven en je optimaal fit voelen. Een gezonde leefstijl en goede vitaminesupplementen helpen je bij dat laatste: optimale fitheid. Alleen als professionele testen hebben aangetoond dat je geen vitaminetekort hebt, weet je zeker dat je tekorten niet hoeft aan te vullen.

 

Het Voedingscentrum en ook veel traditioneel denkende diëtisten adviseren als vuistregel: gezonde voeding is voldoende, supplementen zijn 'niet nodig'.  Wij denken daar anders over. Een goede multivitamine is voor veel mensen een must, als aanvulling op een gezonde leefstijl. Het is én én. Niet: of het één of het ander.

 

Leven onder hoogspanning

Veel mensen hebben namelijk tegenwoordig iets extra’s nodig. Bijvoorbeeld mensen die continue onder hoogspanning leven. Stress verslindt onder meer het mineraal magnesium en ook vitamine B. Dat maakt je moe. Een gezonde leefstijl moet uiteráárd het uitgangspunt zijn, met gezonde voeding, voldoende beweging, frisse lucht, voldoende slaap en ontspanning. Maar met een druk gezin, of de combinatie gezin/werk, lúkt dat gewoonweg niet altijd. Een goede, hoogwaardige multi vitamine met bijvoorbeeld extra vitamine B geeft dan ondersteuning.

 

Je moet wel goed op de etiketten letten, net als bij alle voeding trouwens.  Een goede multivitamine bevat een complex van de belangrijkste vitamines en mineralen, in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Vitamines en mineralen werken namelijk alleen optimaal in goede onderlinge samenhang. Het zijn teamspelers. Er zijn goede en minder goede teams. Bestudeer daarom de etiketten en laat je goed voorlichten, bijvoorbeeld door artsen die ook voedingsleer hebben gestudeerd. De meeste artsen weten veel van medicijnen maar weinig over voeding. Zorg dat je informatie krijgt uit deskundige bronnen.

 

Risicogroepen

Niet alleen Gezond & Weldoen, ook andere deskundigen adviseren voor ‘sommige doelgroepen’ supplementen. De Gezondheidsraad bijvoorbeeld heeft de volgende risicogroepen benoemt:
• mensen ouder dan 45 jaar
• zwangere vrouwen
• mensen met veel stress
• mensen die die roken
• mensen die teveel alcohol drinken
• mensen die herstellend zijn na ziekte
• mensen die te weinig zonlicht krijgen
• en mensen die niet dagelijks uitgebalanceerd en gezond eten.

 

 

Te weinig groenten en fruit

Wat dat laatste betreft: niet veel mensen eten dagelijks uitgebalanceerd en gezond. Uit onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt bijvoorbeeld dat de meeste Nederlanders véél te weinig groenten en fruit eten. Bij kinderen (vanaf 7 jaar) krijgt slechts 1 tot 2% voldoende groenten binnen; bij volwassenen is dat maximaal 14%. Ook de fruitconsumptie ligt vér onder de aanbevolen hoeveelheid: afhankelijk van de leeftijdsgroep haalt slechts 3 tot 26% de gezonde norm. De aanbeveling om twee keer per week vis te eten, wordt eveneens door verreweg de meeste Nederlanders niet gehaald.
 

Kortom: laat je niks anders wijsmaken: het overgrote deel van de Nederlandse bevolking heeft baat bij goede voedingssupplementen ter aanvulling op een gezonde leefstijl. Pas je eet- en leefgewoonten aan en neem goede supplementen ter ondersteuning van je gezondheid. Doe dat laatste bij voorkeur in overleg met een arts die tevens voedingsdeskundige is. Raadpleeg een deskúndige arts! Veel artsen zijn deskundig op het gebied van medicijnen, maar niet op het gebied van voeding. Voeding komt in hun opleiding niet of nauwelijks aan de orde. 

 

Klokkenluiders

Dat is jammer, want met gezonde voeding kunnen veel kwalen en ziekten voorkomen en zelfs genezen worden. Wil je hier meer over weten, lees dan eens het boek Censuur van de Hongaarse arts en klokkenluider Gábor Lenkei. Ook onze ‘eigen;  dr. Gert Schuitemaker uit Nederland, apotheker, arts en oprichter van het Ortho Instituut voor orthomoleculaire geneeskunde,  breekt sinds jaar en dag een lans voor gezonde voeding en supplementen. Eerst voeding, dan medicijnen!

 

TIP: Koop liever geen goedkope synthetische fabriekstabletjes, dat is weggegooid geld. Soms zit er zelfs aspartaam in, ook in de varianten die voor kinderen op de markt zijn. Besteed liever iets meer geld aan een hoogwaardig supplement, met natuur identieke stoffen. Die worden veel beter door je lichaam opgenomen. Laat je goed voorlichten. Kijk bijvoorbeeld op de commercieel onafhankelijke website Kies voor iets extra.  

 

Tenslotte: je merkt het verschil pas als je het uitprobeert! Oordeel zelf of extra vitamines en mineralen voor jou zinvol zijn of niet. Het gaat om jóuw gezondheid. Meer weten? Mail naar info@gezondenweldoen.nl

Please reload

Eerder gepubliceerd:

November 11, 2019

Please reload

Archive

Please reload

Wij steunen o.a.:

Logo stichting gratis gezond 2018.png

Volg ons:

Contact:

opleidingen@gezondenweldoen.nl

Tel. (31) (6) 48 43 97 61

 

Locaties:

Doorn en Ede

 

©2019  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.       PRIVACY  VERKLARING >>>