google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Britse wetenschappers: taille-meting betrouwbaarder dan BMI-test voor gezond gewicht


De omtrek van je taille mag niet meer zijn dan de helft van je lengte. Dán heb je een gezond gewicht, zeggen Britse wetenschappers. Hoe langer de riem om je middel, hoe meer jaren je van je leven (letterlijk) afsnoept.

Vergeet ingewikkelde berekeningen: volgens Brits onderzoek is een eenvoudige lintmeter al wat je nodig hebt om te weten of je een gezond gewicht hebt. Ook de BMI test is niet betrouwbaar genoeg. Dat schrijft The Sunday Times naar aanleiding van een onderzoek van de City University London in 2014.

'De onderzoekers baseren hun conclusies op twintig jaar Britse medische gegevens. Volgens co-auteur Margaret Ashwell is het bewijs voor het verband tussen taille en lengte zo sterk dat de nieuwe formule de standaard zou moeten worden voor de berekening van een gezond gewicht.

‘Mensen leven in valse hoop als ze rekenen op hun BMI. De omtrek van het middel geeft ons een veel correctere berekening. Is die omtrek de helft of minder dan de helft van je lengte, dan zit je goed.’ Volgens de onderzoekster geldt de regel voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst.

Smalste punt

Het ‘middel’ definiëren de onderzoekers als het smalste punt halfweg de onderste rib en het heupbeen, op voorwaarde dat je je adem niet inhoudt. Uit hun berekeningen blijkt dat het middel van een gemiddelde 30-jarige man van 178 centimeter, niet dikker mag zijn dan 89 centimeter.

Wanneer de omtrek oploopt tot 107 centimeter (dus 60 procent van zijn lengte) verliest die persoon 1,7 jaar van zijn ­leven. Laat hij zijn taille aanzwellen tot 142 centimeter, dan kan hij zelfs twintig jaar vroeger sterven. Dat zijn natuurlijk de meest extreme cijfers, want van die leeftijdsgroep is maar 0,2 procent zo zwaarlijvig.

Een gemiddelde vrouw van 30 met een lengte van 162, 5 centimeter, moet al oppassen als de omtrek van haar taille oploopt tot 97,5 centimeter. Als haar taille-omtrek de 130 centimeter nadert, verliest ze tien jaar van haar leven.

Tailletest

Hoe werkt de tailletest? Pak een meetlint. Gebruik dit op een vast tijdstip van de dag (bijvoorbeeld ’s morgens). Meet je buikomtrek tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Trek het meetlint niet te strak aan. Lees de waarde af. Meet altijd op hetzelfde punt.

Vrouwen Voor vrouwen geldt: je gezondheid loopt geen risico bij een waarde van 80 cm of minder (blijf op gewicht). Je nadert de risicogrens bij 80 tot 88 cm (zorg dat je niet meer aankomt) en je loopt een verhoogt risico bij 88 cm of meer (probeer af te vallen). Bij 68 cm of minder ben je te licht (probeer iets aan te komen).

Mannen Voor mannen geldt: je gezondheid loopt geen risico bij een waarde van 94 cm of minder (blijf op gewicht), je nadert de risicogrens bij 94-102 cm (zorg dat je niet meer aankomt) en je loopt een verhoogt risico bij 102 cm of meer (probeer af te vallen). Bij 79 cm of minder ben je te licht (probeer iets aan te komen).

BMI test Veel artsen en ook de Hartstichting werken in de voorlichting nog altijd met de zogeheten BMI-test. Het is een theoretische berekening, een indicatie, die uit gaat van je geslacht (man/vrouw), lengte en leeftijd. Het is echter een berekening op basis van een theoretische formule, die geen rekening houdt met meer specifieke persoonsgebonden factoren, zoals de actuele lichaamssamenstelling (spieren, vet, vocht e.d.) en ook niet met het activiteitenniveau. De vet% meting en de tailletest zijn wat dit betreft nauwkeuriger. (*)


Foto's: Voedingscentrum

bottom of page