google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM Artsen in medisch vakblad The Lancet: "Voedingsmiddelen-industrie mede
top of page

Artsen The Lancet: ´Voedingsmiddelenindustrie mede-verantwoordelijk voor miljoenen welvaartsdoden´





Grote foodmultinationals dragen bij aan de wereldwijde stijging in hartziekten, kanker en diabetes. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt dezelfde tactieken als de tabaksindustrie om de volksgezondheid te ondermijnen. Dit stelden onderzoekers in een publicatie op 12 februari 2013 in The Lancet. De publicatie is nog altijd actueel en zet het aantal doden door corona in een huiveringwekkend daglicht.


Wereldwijd sterven namelijk meer mensen jaar in jaar uit (!) aan welvaartziekten dan aan corona. Op dit moment, eind maart 2021, staat de teller van het aantal coronadoden globaal op 2.17 miljoen. Een vreselijk getal. Moet hier dan niet een alarmbel gaan rinkelen? Gezonde voeding is - juist nu in coronatijd - belangrijker dan ooit. Een gezonde leefstijl en een sterk immuunsysteem vermindert immers de kans op ziekten waaronder corona.


The Lancet wordt door veel medische wetenschappers beschouwd als een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Volgens de wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen onder meer op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. In 2010 overleden wereldwijd ruim 34,5 miljoen (!) mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes. Dit komt neer op 65% van alle doden in dat jaar.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.


Heilloze weg

Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. “Zelfregulering is zoiets als inbrekers je sloten laten installeren”, vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. “Je voelt je veilig maar je bent het niet.”


Partnerschappen op vrijwillige basis tussen voedingsindustrie en publieke organisaties werpt niet voldoende vruchten af. Voedingsbedrijven geven gezondheidswetgeving juist vorm in hun eigen voordeel. “Ze verdraaien onderzoeksresultaten en lobbyen bij politici om hervormingen in de gezondheidszorg te voorkomen”, stellen de wetenschappers in The Lancet.


De enige oplossing is volgens hen regelgeving. “Regelgeving of de dreiging daarvan, is de enige manier om grote voedingsmiddelenbedrijven te veranderen. De industrie moet onder druk worden gezet om te veranderen”, stelden de wetenschappers in een reactie in Engelse krant The Guardian.

Een lastige opgave is het wel, waarschuwen ze, in een wereld die gedomineerd wordt door voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoete frisdranken en alcoholische dranken waarop veel marketing wordt toegepast.


Reactie industrie

De publicatie in The Lancet die de voedingsindustrie beschuldigt van ondermijning van de volksgezondheid gaat aan veel zaken voorbij, stelt Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in een reactie. De FNLI vindt de publicatie in The Lancet te zwart-wit. De wetenschappers zouden 'aan veel zaken voorbij zijn gegaan'. "Bovendien lijkt het meer een opiniestuk dan een wetenschappelijke studie," aldus de directeur van de FNLI destijds in een interview van Maurice de Jong in VoedingNU.


© Rosaline Ratering McDonald

De schrijfster van dit artikel Rosaline Ratering McDonald (Arnhem, 1962) is onder meer gediplomeerd voedingsdeskundige, voormalig sportdocente, docent leefstijl coaching, KABIZ geregistreerd Stoppen Met Roken Coach en grondlegster van Leefstijlplan natuurlijk in balans (www.leefstijlplannatuurlijkinbalans.nl).

Ze is voorzitter van Stichting Gratis Gezond (www.stichtinggratisgezond.nl).

Samen met andere leefstijlprofessionals zet zij zich in voor een gezondere en meer rechtvaardige samenleving


Gezonde voeding is één van de 12 basics voor een gezonder leven. Download het e-boek De 12 basics voor een gezonder leven op en ontdek ze via www.gezondeleefstijlcoach.nl.


Geraadpleegde bronnen:

The Lancet 12 februari 2012; VoedingNu februari 2013; website WHO.





bottom of page