google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM
top of page

Yoga ja, yoga nee?


Ik krijg regelmatig de vraag of christenen zich mogen bezighouden met yoga. Men heeft last van stress en onrust en de huisarts adviseert: ga op yoga. Je wilt van je stress en onrust af dus ga je dat advies opvolgen. Maar van binnen knaagt er iets. Kan het zijn dat de Heilige Geest je iets probeert duidelijk te maken?

Yoga-geesten en de Heilige Geest staan lijnrecht tegenover elkaar. Voor mensen die niets met Jezus hebben is deze boodschap een grote dwaasheid en zijn alle goden - zo men al in een God gelooft - één pot nat. Maar als je bij Jezus hoort en Hem liefhebt, lees dan toch even verder. Want Jezus is de enige God die Zijn leven ooit gaf voor de mens.

Oorsprong

Yoga komt van oorsprong uit het Hindoeïsme. Het is een vorm van meditatie, een godsdienstbeoefening die tot doel heeft je in contact te brengen ‘met de goden in de kosmos en met de goddelijke vonk in jezelf.’ Als je bij Jezus hoort, dan kan het volgen van yoga lessen een bedrieglijke pleister op de wond zijn. Je stelt je open voor occulte invloeden. Die hebben altijd negatieve bijwerkingen, op den duur. Je relatie met God de schepper van hemel en aarde komt onder spanning te staan en daarmee ook je relatie met mensen om je heen die je dierbaar zijn. Voor je het weet ben je je vrijheid kwijt.

Als je een bewuste keuze hebt gemaakt voor Jezus, dan ben je spiritueel gezien overgebracht van 'het rijk van de duisternis' naar Zijn Koninkrijk. Yoga ontkent keihard de liefdesdaad van Jezus toen Hij voor je stierf aan het kruis. Zijn offer had als doel de scheiding tussen jou en God de Vader weg te nemen, om jou te verenigen met God. Je kunt jezelf niet verenigen met God of jezelf verlossen, zoals yogi’s beweren. Ze brengen mensen met het idee van zelf-verlossing door middel van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingsoefeningen op een dwaalspoor. Alleen het bloed van Jezus brengt verzoening tussen jou en het Goddelijke.

Lichamelijke bezwaren

Naast spirituele overwegingen kunnen er fysieke bezwaren zijn tegen yoga, waarover je niet vaak iets hoort of leest. Yoga kan bestaande lichamelijke klachten verergeren. Dit is herhaaldelijk en ook recent weer aangetoond. Teveel mensen weten van te voren echt niet waar ze aan beginnen.

Echte toegewijde yoga leraren hebben een jarenlange opleiding achter de rug en zullen je leren om door middel van je houdingen en ademhaling hun onbewuste (vegetatieve) zenuwstelsel te beïnvloeden. De ademhaling (vasthouden en/of persen) is echter onnatuurlijk en staat haaks op de normale fysiologische functies. Men zegt dat de ademhaling zich niet tot de longen beperkt, maar dat de adem (‘energie’) door verschillende organen en ledematen zou stromen. Dit is sugges­tie, vraag maar na bij je huisarts.

Tijdens ademhalingsoefeningen wordt voornamelijk de ‘buik-ademha­ling’ (diafragmaal middelste deel) benadrukt, er is geen fysiologische over­vloeiende buikflank-borstademhaling. De adempauzes worden onnatuurlijk lang vast gehouden, geen reke­ning houdend met de persoonlijke behoefte. Sommige yoga- vormen kennen de persademhaling, waarbij de adem snel wordt ingeademd en kort en krachtig wordt uitgeblazen. Die persademhaling verhoogt de druk op hart- en bloedvaten en kunnen bij ongetrainde personen voor onder meer hoofdpijn zorgen. (Ik heb een yoga-leraar wel een horen zeggen dat die hoofdpijn zuiverend zou werken). Voor mensen met een hoge bloeddruk, astma en bronchites is de onnatuurlijke persademhaling ronduit af te raden.

Een ander bezwaar tegen yoga vormen de langdurige statische lichaamshoudingen. Je wordt er op den duur wel leniger van, maar ze verhogende kans op afknelling van de banden in het bewegingsapparaat en van de zenuwen. Als je de training door de jaren heen niet professioneel genoeg opbouwt, heb je een grote kans op lichamelijke problemen op latere leeftijd.

Alternatieven

Veel mensen in het Westen doen aan yoga niet uit religieuze overwegingen, maar om te ontspannen. Want ontspanning - daar is grote behoefte aan. Het is inderdaad wetenschappelijk aangetoond dat yoga een ontspannend effect heeft. Yoga brengt namelijk inderdaad de productie van rustgevende alfa-golven in de hersenen op gang. Maar dat doen bidden (je leest het goed), meditatie,, sporten en bepaalde stadia in je slaap ook voor je. Yoga als énige mogelijkheid om te ontspannen is volgens mij dus een wat eenzijdig advies.

Pilates

Er zijn genoeg alternatieven. Pilates – mits op de juiste wijze onderwezen – is een van die alternatieven. Het lijkt een beetje op yoga maar is totaal iets anders. PIlates geeft net als yoga ontspanning, maar je traint er bovendien je dieper gelegen rug-, buik- en bekkenbodemspieren ermee. Het is een vorm van functionele training, corestability training om precies te zijn,.

Zowel yoga als pilates kunnen lichamelijk zeer inspannend zijn, maar er zijn trainingstechnisch gezien verschillen. Yoga is bedoeld als vorm van mediteren, Pilates is een puur lichamelijke methode om doelgericht de dieper gelegen rug,- buik- en bekkenbodemspieren te verstevigen en om sterker, strakker en leniger te worden. Pilatesoefeningen zijn functionele oefeningen die de samenwerkende spieren in je lichaam beter laten samenwerken, bijvoorbeeld je rug en je buik, of je onderrug en je bekkenbodem of je nek- en je schouderpartij. Je hebt er concreet baat bij in het dagelijks leven.

Wandelen

Wandelen is ook een prima alternatief en een fijne manier om te ontstressen. Bovendien helpt het tegen tal van kwalen. Wandelen is een topmedicijn... Voor je spieren en je botten, voor hart- en bloedvaten, voor je longen, voor je hersenen, voor je darmen, tegen diabetes, tegen depressie, tegen slapeloosheid, tegen overgewicht en zelfs tegen bepaalde soorten van kanker.

Pak de echte oorzaken van je onrust aan

Als je van stress en onrust af ga dan eerst eens op zoek moet naar de onderliggende oorzaken, zodat je het probleem bij de wortel kunt aanpakken. Misschien zit je wel in een ziekmakende relatie of ben je op je huidige werk totaal niet op je plek.. Of heb je last van oud zeer dat opgeruimd moet worden. Dit soort dingen los je dus niet op met yoga oefeningen en ook niet met Pilates of wandelen.. Reken af met de echte oorzaken van problemen in je leven. voordat ze met jou afrekenen.

Je zult versteld staan hoeveel inzichten er in je op komen als je bíddend gaat wandelen met God en de Heilige Geest om raad vraagt. Hij is jouw innerlijke gids, in Gods Koninkrijk en Híj wil je sturen en bijsturen. Wandel in Gods bestemming voor je kostbare leven. Blijf dicht bij de Goede Herder die Zijn leven voor jou heeft gegeven.

bottom of page