google-site-verification=JcA8t10rf9l0baaIkXv8ZzWUoSQ-ujmoZ5wg44ee4vM Artsen in medisch vakblad The Lancet: "Voedingsmiddelen-industrie mede
  • door Rosaline McDonald oprichtster Gezond &

Artsen in medisch vakblad The Lancet: "Voedingsmiddelen-industrie mede-aansprakelijk voor miljo


Grote foodmultinationals dragen bij aan de wereldwijde stijging in hartziekten, kanker en diabetes. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt dezelfde tactieken als de tabaksindustrie die de volksgezondheid te ondermijnen. Dit stelden onderzoekers in een publicatie op 12 februari 2013 in The Lancet.

The Lancet wordt door veel medische wetenschappers beschouwd als een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

Volgens wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen onder meer op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. In 2010 overleden wereldwijd ruim 34,5 miljoen (!) mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes. Dit komt neer op 65% van alle doden in dat jaar.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.

Heilloze weg

Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. “Zelfregulering is zoiets als inbrekers je sloten laten installeren”, vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. “Je voelt je veilig maar je bent het niet.”

Partnerschappen op vrijwillige basis tussen voedingsindustrie en publieke organisaties werpt niet voldoende vruchten af. Voedingsbedrijven geven gezondheidswetgeving juist vorm in hun eigen voordeel. “Ze verdraaien onderzoeksresultaten en lobbyen bij politici om hervormingen in de gezondheidszorg te voorkomen”, stellen de wetenschappers in The Lancet.

De enige oplossing is volgens hen regelgeving. “Regelgeving of de dreiging daarvan, is de enige manier om grote voedingsmiddelenbedrijven te veranderen. De industrie moet onder druk worden gezet om te veranderen”, stellen de wetenschappers in een reactie in Engelse krant The Guardian.

Een lastige opgave is het wel, waarschuwen ze, in een wereld die wordt gedomineerd wordt door voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoete frisdranken en alcoholische dranken waarop veel marketing wordt toegepast.

Reactie industrie

De publicatie in The Lancet die de voedingsindustrie beschuldigt van ondermijning van de volksgezondheid gaat aan veel zaken voorbij, stelt Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in een reactie. De FNLI vindt de publicatie in The Lancet te zwart-wit. De wetenschappers zouden 'aan veel zaken voorbij zijn gegaan'. "Bovendien lijkt het meer een opiniestuk dan een wetenschappelijke studie," aldus de directeur van de FNLI in een interview van Maurice de Jong in VoedingNU.

Bronnen:

The Lancet 12 februari 2012 en VoedingNu februari 2013.

#Lancetvoedingsmiddelenindustriemedeaansprakeli #in2010345miljoendoden

0 keer bekeken

Aangesloten bij:

 

 

Sponsor van:

Volg ons:

Contact:

Mail: opleidingen@gezondenweldoen.nl

Telefoon: (31) (6) 48 43 97 61

KvK nummer: 09174397

BTW: NL 001544384B38

Bank nummer:  NL03ABNA 0445.39.40.48

 

©2020  GEZOND & WELDOEN - GEZONDHEIDSOACHES MET EEN MISSIE.  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.. PRIVACY VERKLARING >>>